Forum PCLab.pl: Corsair 16GB 3200MHz Vengeance RGB PRO a Ryzen - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Corsair 16GB 3200MHz Vengeance RGB PRO a Ryzen Kompatybilność RAMu z Ryzenem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Probl3matyczny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 141
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 19 Październik 2019 - 09:15

Witam,
Jestem w trakcie małej przebudowy mojego komputera, i zmiany go na platformę opartą na AMD Ryzen.
Dokonałem już kilku zakupów części używanych i nowych, i tak w moim posiadaniu znajdują się:
-Płyta główna Asus B350-F Gaming
-Ryzen 7 2700X

Teraz przyszła kolej na ostatnią część układanki, jakie pamięci RAM kupić. Bardzo przypadły mi do gusty Corsairy Vengeance'y Pro RGB w konfiguracji 2x8GB 3200MHz. Mam jednak dylemat czy te kości będą działały z tą płytą, wszystko wskazuje na to że powinny, mimo tego że na liście kompatybilności płyty nie są wypisane. Może ktoś ma podobny zestaw, i chciałby podzielić się opinią czy to działa?
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4711
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 19 Październik 2019 - 09:36

Z tego co pamiętam to z korsarzami były często problemy. Ostatnio w modzie są cruciale, podobno dobrze się kręcą i nie sprawiają problemów. Crucial 16GB 3200MHz Ballistix Sport LT Gray CL16

#3 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2551
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Październik 2019 - 09:44

Jak chcesz koniecznie z rgb to corsarze rgb 3600mhz cl18 (22 22) są na micronach e-die takich samych jak w crucialach. Ale na ryzenie 2xxx raczej będziesz musiał ram ręcznie ustawić, bo xmp niekoniecznie zadziała.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Probl3matyczny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 141
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 20 Październik 2019 - 08:01

Czyli 3600MHz CL18 będą śmigać i można je brać?

#5 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 23 Październik 2019 - 03:51

Ja mam 3200CL16 i nie ma żadnego problemu z ryzenem 3600. Ale jak trafisz wersję 4.32, tak jak ja, to nie podkręcisz ich nawet o 100 MHz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   S.K Videos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 23 Październik 2019 - 20:21

Ooo, podepne sie do tematu bo choruje na te pamieci (wizualnie) i chciałbym je zakupic ale potrzebuje info.


Zobacz postnovi, o 19 Październik 2019 - 09:44, napisał(a):

Jak chcesz koniecznie z rgb to corsarze rgb 3600mhz cl18 (22 22) są na micronach e-die takich samych jak w crucialach. Ale na ryzenie 2xxx raczej będziesz musiał ram ręcznie ustawić, bo xmp niekoniecznie zadziała.


Co to jest oznaczenie (22 22) ? jak je odnalezc? Rozwazam te kosci w wersji 3600 CL18 i zejsciu timingami jak najnizej sie da, wydaje mi sie to lepsza opcja niz kupno 3200 CL16 ktore tak jak kolega nizej napisal ciezko trafic aby byly w ogole podatne na OC :/


Zobacz postProbl3matyczny, o 20 Październik 2019 - 08:01, napisał(a):

Czyli 3600MHz CL18 będą śmigać i można je brać?



Zobacz postmckarmi, o 23 Październik 2019 - 03:51, napisał(a):

Ja mam 3200CL16 i nie ma żadnego problemu z ryzenem 3600. Ale jak trafisz wersję 4.32, tak jak ja, to nie podkręcisz ich nawet o 100 MHz.


Tego sie obawiam dlatego mysle o zakupie 3600 cl18 i zejsciu z timingami do 16 jezeli sie da.

#7 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2551
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 23 Październik 2019 - 20:51

22.22 w nawiasie, znaczyło wyższe dalsze opóźnienia, ta druga wersja najprawdopodobniej jest na hynixach cjr , ale szczerze mam wrażenie, że microny są bardziej przyjazne do podkręcania. Na pw podesłałem nazwę kodową, osoby która kupiła corsairy 3600mhz cl18.22.22 i ma microny e-die, z resztą Lipton w swoim którymś filmie, lub tu na forum o tym wspomniał, że te pamięci są na micronach E-die . Nazwa kodowa wersji rgb nie jest tajemnicą CMW16GX4M2Z3600C18 , na 99.9% są na micronach e-die jakby ktoś szukał

Ten post był edytowany przez novi dnia: 23 Październik 2019 - 20:58


#8 Użytkownik jest dostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2090
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 24 Październik 2019 - 13:09

Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 masz w fajnej cenie za niecałe 3 stówki
https://www.m orele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-pv416g320c6k-828914/

#9 Użytkownik jest niedostępny   Probl3matyczny 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 141
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 24 Październik 2019 - 14:54

W komputroniku była na te pamięci promocja, dokładnie na 3200MHz, kupiłem i dziś założyłem. Od razu poszły same na 3200MHz, nawet nic nie musiałem ustawiać :)
Więc sam sobie odpowiem na pytanie, tak działają (i ładnie świecą) :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych