Forum PCLab.pl: Problem z zasilaniem z portów USB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z zasilaniem z portów USB

#1 Użytkownik jest niedostępny   Maciej_1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 19 Paź 19

Napisany 19 Październik 2019 - 14:25

Cześć.
Mam następujący problem.
Mam zewnętrzną kartę dźwiękową – interfejs audio (Roland Quad-Capture), który mam wpięty do portu USB w kompie.
Wydaje mi się, że jest jakiś problem z zasilaniem „wysyłanym” z portów USB do interfejsu podczas uruchamiania komputera (wypróbowałem wszystkie porty USB 2 i USB 3, które mam w kompie).
Podam 3 scenariusze uruchamiania kompa i interfejsu:

1. Interfejs jest połączony z komputerem kablem USB. Gdy uruchamiam komputer guzikiem start na obudowie, to interfejs włącza się jakby 2 razy – charakterystyczna sekwencja zapalania się diod w interfejsie powtarza się 2 razy. Po takim uruchomieniu interfejs działa, ale jego sterowniki mają tendencję do zawieszania – co jest dla mnie problemem i dlatego pisze tego posta.

2. Gdy restartuję komputer (poleceniem „uruchom ponownie”), to w.w. sekwencja diod się uruchamia na chwilę, po czym diody gasną i interfejs w ogóle nie „zatrybia”

3. Gdy wyjmę kabel USB z interfejsu, potem włączę komputer (obojętnie start czy uruchom ponownie) a potem z powrotem wetknę kabel USB do intefejsu, sekwencja diod uruchamia się 1 raz i urządzenie działa (stąd wiem, że „normalną” reakcją diod przy starcie interfejsu jest pojedyncza sekwencja świecenia diod)

Dodam też, że przeczytałem kilka wątków na tym forum dotyczących zasilania i pokombinowałem na ile umiałem z opcjami ustawienia zasilania w Biosie - i teraz w Bisoie, opcję ErP mam ustawioną na Enabled (przy ustawionej na Disabled, interfejs nie zatrybiał nawet w wariancie 1. Włączał się albo w wariancie 3, albo po wyłączeniu i włączeniu listwy zasilającej komputer – też podwójna sekwencja diod).

Pytanie brzmi, czy faktycznie może być tak jak mi się wydaje, czyli że przy starcie komputera płyta główna (czy zasilacz) podaje napięcie do gniazd USB jakby w 2 fazach i mój interfejs od tego wariuje? Czy można to jakoś zmienić jakimiś innymi ustawieniami w Biosie?
Moja płyta głowna to Gigabyte B85M-D3H-A

Do gniazd USB mam wpiętą tez myszkę i klawiaturę - działają ok, ale też może są mniej wrażliwe na problemy z napięciem.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 19 Październik 2019 - 17:59

Mam focusrite'a Scarlett 2i2, startuje w 99% przypadków, niezależnie od tego czy robię reboot, wyłączam komputer z systemu, czy wyłącznikiem w zasilaczu, przy czym jak podłączam po uruchomieniu systemu to działa zawsze. Pozostały 1% to głośne "pierdnięcie" na wyjściu podczas POST, zapalenie i zgaśnięcie lampek, podczas startu systemu systemu lampki już się nie zapalają i interfejsu nie widać w urządzeniach USB. Pomaga wtedy wyjęcie i włożenie wtyczki USB. U mnie jest to niezależne od płyty głównej czy systemu operacyjnego - tak było na Macu Pro, na AsRocku X470, i teraz na Asusie (czy to pod Windows, czy pod Linuksem, czy pod MacOS). Mam podejrzenia, że podczas POST urządzenie po dostaniu napięcia ma prąd rozruchowy przekraczający specyfikację USB (być może gdy kontroler włącza napięcie to jest jakiś pik przekraczający 5V, niestety nie mam oscyloskopu żeby to sprawdzić) i kontroler wyłącza mu zasilanie. W logach systemu nic nie ma bo dzieje się to przed bootem. Może pomogłoby podłączenie przez hub z własnym zasilaniem, nie wiem - nie próbowałem. U mnie dzieje się to na tyle rzadko, że da się z tym żyć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Maciej_1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 19 Paź 19

Napisany 19 Październik 2019 - 20:17

Dzięki za odpowiedź.
Tak jak piszesz da się żyć.
Od biedy zawsze mogę wyciągnąć kabel usb z interfejsu i wsadzić z powrotem. Martwiłem się tylko czy własnie interfejs nie dostaje za każdym razem na starcie kompa za dużym lub za małym prądem i czy to jakoś negatywnie na niego nie wpływa. Jak będę miał okazję to sprawdzę na innym kompie.
Wyjaśnij proszę co to jest ten POST?

Jeśli ktoś jeszcze miałby jakąś sugestie to będę wdzięczny.

Ten post był edytowany przez Maciej_1 dnia: 19 Październik 2019 - 20:20


#4 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 19 Październik 2019 - 21:12

Pobór prądu Roland Quad-Capture 480 mA Czyli na granicy USB 2.0 masz na płycie USB 3.0 ?
Jakim kablem podłączony jest interface ? Masz krótszy i lepszy kabel ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Maciej_1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 19 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 08:14

W kompie mam porty USB2 i USB3 i od jakiegoś czasu interfejs jest wpięty w USB3. Problem z włączaniem jest ten sam co przy USB2 (różnica jest taka, że interfejs pracuje stabilniej - rzadziej się sterownik wiesza- ale nie wiem czy to też nie kwestia tego, że do innych portów USB 2 miałem podpięte inne urządzenia, a do USB3 tylko interfejs)
Kabel mam taki jaki był w pudełku z Rolandem - jakiś chiński zapewne - dł ok 1- 1,5m.
Mam wątpliwości czy jest to wina kabla, bo jak pisałem - gdy wepnę kabel USB do Rolanda podczas gdy komputer już pracuje, Roland odpala się bez problemu i kontrolki nie wariują (1 sekwencja). Może się mylę.

Ten post był edytowany przez Maciej_1 dnia: 20 Październik 2019 - 08:15


#6 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 21 Październik 2019 - 08:44

To że porty USB tracą na chwilę zasilanie podczas rozruchu płyty głównej to wina samej płyty, konstruktor się nie popisał.
U mnie taki problem nie występuje mam interface od Creative.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Maciej_1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 19 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 17:30

Czyli nie ma opcji żeby to jakoś zmienić w Biosie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 21 Październik 2019 - 18:53

Ja w BIOSie mam opcję podawania napięcia na USB przy wyłączonym komputerze, ale o dziwo nie dotyczy to interfejsu audio - ten gaśnie zawsze. Napięcie dostaje np. klawiatura (bluetooth, ładuje się przy wyłączonym kompie przez USB), czy telefon podłączony przez USB-C.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Maciej_1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 19 Paź 19

Napisany 22 Październik 2019 - 14:22

Przy opcji podawania zasilania na porty USB przy wyłączonym kompie (z tego co się zorientowałem to odpowiada za to ErP w Biosie) to interfejs się w ogóle nie uruchamiał bez uprzedniego wyłączenia i włączenia listwy zasilającej kompa. Dopiero jak w biose ustawiłem ErP na enabled to się zmieniło do stanu który opisałem w pierwszym poście.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych