Forum PCLab.pl: G-SYNC Compatible działa jak VSYNC na moim monitorze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

G-SYNC Compatible działa jak VSYNC na moim monitorze Proszę o pomoc

#1 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 19 Październik 2019 - 20:27

Posiadam AOC 24G2U od wczoraj. Według opinii użytkowników G-SYNC działa poprawnie bez tearingu czy stutteringu. Niestety nie u mnie. Mam włączony G-SYNC i V-SYNC w NVIDIA Control Panel (testowane też z V-SYNC wyłączonym i szybkim, ponieważ nie ma opcji adaptywnego), FPS capa na 138 (testowane też na 140 i 141). W każdej testowanej przeze mnie grze: CS:GO, Dying Light, Batman Arkham Knight (testowany też z opcją ADAPTIVE VSYNC w grze), World Of Tanks, Heroes & Generals, Hunt Showdown poniżej maksymalnego FPS np. w przypadku capa na 138fps spadek do 137 powoduje stuttering. Jest to podobne odczucie jak przy samym włączonym VSYNC Przy tym jest zmienna częstotliwość odświeżania (wiem, bo mam licznik w opcjach monitora).
Odinstalowałem i zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej, nvidia experience oraz monitora z oficjalnej strony. Gdy nic to nie dało zrobiłem to ponownie ale teraz przy użyciu DDU. Format kompa i ponowna instalacja windows 10 była robiona miesiąc temu. Co może być tego przyczyną? Poniżej zamieszczam screeny z mojego NVIDIA Control Panel oraz specyfikację PC.

PC:
GPU: GTX 1080 8GB OC Windforce III
CPU: Intel Core i5-8400 3.8 GHz
Płyta główna: ASRock B360M Pro4
RAM: 16 GB 2666 MHz

https://imgur.com/a/QUvGhuB

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 19 Październik 2019 - 20:28


#2 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 20 Październik 2019 - 14:01

???

#3 Użytkownik jest dostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 245
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:48

Ten monitor nie ma prawdziwego gsynca i nie ma go na liście nvidii, wiec może działać, ale nie musi ;)

Spróbuj bez limitera i daj tylko fast sync.

Ten post był edytowany przez mick.alderr dnia: 20 Październik 2019 - 18:49


#4 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 20 Październik 2019 - 18:49

Zobacz postmick.alderr, o 20 Październik 2019 - 18:48, napisał(a):

A jakim kablem podłączyłeś monitor? Ten monitor nie ma prawdziwego gsynca i nie ma go na liście nvidii, wiec może działać, ale nie musi ;)

displayport. ale działa u innych użytkowników tego monitora

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 20 Październik 2019 - 22:59

Jak zmienia odświeżanie względem ilości klatek to chyba jednak działa prawidłowo. Ja bym się doszukiwał problemów w sprzęcie i sterownikach, a nie monitorze, stuttering przy spadku o 1fps to trochę dziwna rzecz. U mnie takie jaja występowały w BF V z Dx12, zmiana na Dx11 zlikwidowała problem. Niestety u Ciebie spektrum gier jest ździebko większe.

#6 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 21 Październik 2019 - 07:06

Zobacz postKsamek, o 20 Październik 2019 - 22:59, napisał(a):

Jak zmienia odświeżanie względem ilości klatek to chyba jednak działa prawidłowo. Ja bym się doszukiwał problemów w sprzęcie i sterownikach, a nie monitorze, stuttering przy spadku o 1fps to trochę dziwna rzecz. U mnie takie jaja występowały w BF V z Dx12, zmiana na Dx11 zlikwidowała problem. Niestety u Ciebie spektrum gier jest ździebko większe.

Niestety chyba to jednak wina sprzętu. Wyłączyłem wszelkie synchronizacje : freesync, gsync, vsync, zrestartowalem PC i te ściny nadal są
To chyba najbliżej do uszkodzonej karty graficznej pasuje prawda? Coś jakby blokowała inne klatki niż te maksymalne, da się jakoś to przestawić w sterownikach czy coś? Bo mam najnowsze, instalowałem nawet po deinstalacji przez DDU.
próbowałem także ISLC, programu który rzekomo załatwia stuttering, ale u mnie zmian nie ma

#7 Użytkownik jest dostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 21 Październik 2019 - 07:39

8600K.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych