Witam, wczoraj pobawiłem się w OC procka, niestety przy 5GHZ Vcore-1.395 wywalało blue screena na początku jak startowałem Cinebench. Aktualnie procek lata stabilnie przy 4.9 GHZ z Vcore- 1.360, testowane w Cinebench + Prime95. Max temperatury podczas testu w Prime to 78 stopni. W biosie wyłączone enhanced multi core performance + intel Turbo. Pytanie czy da się coś jeszcze zrobić bez podnoszenia napięcia do 1.4 by poszło na 5GHZ i czy w sumie te 100mhz coś zmieni jeśli PC jest tylko do gier
EDIT.
Pobawiłem się znowu .. stabilne 4.9 na Vcore 1.36 z AVX 2 tylko że gdy odpalam sobie swoje gierki typu Wiedzmin 3 / Tom Clancy Wildlands one latają z częstotliwością 4.7 zamiast 4.9 więc wychodzi na to że używają tego AVX

niestety gdy zostawiam procek na 4.9 z AVX 1 w prime95 dostaje blue screena. Odpaliłem te gry na ustawieniach bez OC z włączonym intel turbo boost tutaj jest to samo latają na 4.7ghz więc ogólnie OC tego procka nic nie daje ... Czy są jeszcze jakieś inne wartości które muszę zmienić ? docelowo chce mieć te 4.9ghz z AVX 0
PS. Próbowałem 4.9 ghz z AVX 1 przy Vcore 1.385 z LLC na low tutaj nie wywaliło mi blue screena aczkolwiek test przerwałem gdy temperatury skoczyły do 87 stopni. Czy jest tu ktoś z tym prockiem i ma te 4.9 lub więcej z AVX na 1 lub 0 ?
EDIT2.
Ok jest 5Ghz z napięciem 1.315 okazało się że trzeba LLC dać na Turbo i lata

temperatura w Cinebench 84 stopnie / prime95 dochodziły do 95 to chyba nie ma tragedii? W grach raczej takich temp nie osiągnę
Ten post był edytowany przez Anonim86 dnia: 20 Październik 2019 - 12:15