Forum PCLab.pl: OC i9 9900k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC i9 9900k

#1 Użytkownik jest niedostępny   Anonim86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 20 Październik 2019 - 06:51

Witam, wczoraj pobawiłem się w OC procka, niestety przy 5GHZ Vcore-1.395 wywalało blue screena na początku jak startowałem Cinebench. Aktualnie procek lata stabilnie przy 4.9 GHZ z Vcore- 1.360, testowane w Cinebench + Prime95. Max temperatury podczas testu w Prime to 78 stopni. W biosie wyłączone enhanced multi core performance + intel Turbo. Pytanie czy da się coś jeszcze zrobić bez podnoszenia napięcia do 1.4 by poszło na 5GHZ i czy w sumie te 100mhz coś zmieni jeśli PC jest tylko do gier

EDIT.

Pobawiłem się znowu .. stabilne 4.9 na Vcore 1.36 z AVX 2 tylko że gdy odpalam sobie swoje gierki typu Wiedzmin 3 / Tom Clancy Wildlands one latają z częstotliwością 4.7 zamiast 4.9 więc wychodzi na to że używają tego AVX :( niestety gdy zostawiam procek na 4.9 z AVX 1 w prime95 dostaje blue screena. Odpaliłem te gry na ustawieniach bez OC z włączonym intel turbo boost tutaj jest to samo latają na 4.7ghz więc ogólnie OC tego procka nic nie daje ... Czy są jeszcze jakieś inne wartości które muszę zmienić ? docelowo chce mieć te 4.9ghz z AVX 0

PS. Próbowałem 4.9 ghz z AVX 1 przy Vcore 1.385 z LLC na low tutaj nie wywaliło mi blue screena aczkolwiek test przerwałem gdy temperatury skoczyły do 87 stopni. Czy jest tu ktoś z tym prockiem i ma te 4.9 lub więcej z AVX na 1 lub 0 ?

EDIT2.

Ok jest 5Ghz z napięciem 1.315 okazało się że trzeba LLC dać na Turbo i lata ;) temperatura w Cinebench 84 stopnie / prime95 dochodziły do 95 to chyba nie ma tragedii? W grach raczej takich temp nie osiągnę

Ten post był edytowany przez Anonim86 dnia: 20 Październik 2019 - 12:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Anonim86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 20 Październik 2019 - 13:02

Czy może ktoś mi powiedzieć jak ustawić napięcia i przede wszystkim które ? Aktualnie komp lata stabilnie na 5.0Ghz V-core 1.315 inter turbo off / enhanced multi core performance off. Ale w hwinfo pokazuję mi że napięcia latają nawet do 1.440. Da radę to jakoś ustabilizować ?

Ten post był edytowany przez Anonim86 dnia: 20 Październik 2019 - 13:03


#3 Użytkownik jest niedostępny   Anonim86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 20 Październik 2019 - 13:39

Czy może ktoś mi powiedzieć jak ustawić napięcia i przede wszystkim które ? Aktualnie komp lata stabilnie na 5.0Ghz V-core 1.310 inter turbo off / enhanced multi core performance off. Ale w hwinfo pokazuję mi że napięcia poszczególnych rdzeni np Core1 VID lecą pod 1.4. Da radę to jakoś ustabilizować ? Czy to normalne i tym się nie przejmować ?

Ten post był edytowany przez Anonim86 dnia: 20 Październik 2019 - 13:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1432
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 20 Październik 2019 - 14:52

Dałeś LLC na turbo więc pewnie pod obciążeniem napięcie jest mocno podnoszone, stąd stabilność i wysokie odczyty.

Najpierw znajdź stabilne napięcie manualne na 4.9 avx 0 a potem baw się dalej ale pewnie skok z 4.9 na 5.0 będzie wymagał nieadekwatnego wzrostu napięcia a wzrostu wydajności z tego pewnie nie zobaczysz i równie dobrze można zostawić domyślne 4.7

#5 Użytkownik jest niedostępny   Anonim86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 20 Październik 2019 - 15:14

Zobacz postWu70, o 20 Październik 2019 - 14:52, napisał(a):

Dałeś LLC na turbo więc pewnie pod obciążeniem napięcie jest mocno podnoszone, stąd stabilność i wysokie odczyty.

Najpierw znajdź stabilne napięcie manualne na 4.9 avx 0 a potem baw się dalej ale pewnie skok z 4.9 na 5.0 będzie wymagał nieadekwatnego wzrostu napięcia a wzrostu wydajności z tego pewnie nie zobaczysz i równie dobrze można zostawić domyślne 4.7


Tak LLC jest na Turbo AVX na auto stabilne 5Ghz przy Vcore 1.310 w cpu-z pod obciążeniem pokazuje mi Vcore na 1.320 max i spada do 1.308. Uważasz że to jest ok ? czy dalej coś tu robić ? Jeśli tak to z jakimi ustawieniami gmerać ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1432
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 20 Październik 2019 - 16:00

Jeśli jest tak jak piszesz to można zostawić ;) W zasadzie przetestuj 5.1

#7 Użytkownik jest niedostępny   Anonim86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 20 Październik 2019 - 16:13

Zobacz postWu70, o 20 Październik 2019 - 16:00, napisał(a):

Jeśli jest tak jak piszesz to można zostawić ;) W zasadzie przetestuj 5.1


Tak jest miałem odpalonego prime95 przeszło testy na tych ustawieniach max temp było 90 stopni o dziwo potem spadły do max 85. Odpaliłem również Wiedzmina 3 i Tom'a Wildlands wszystko na ultra fps skoczyły do góry, wszystko stabilne i obie gierki latają na 5Ghz max temperatury w okolicach 57 stopni. Nie jestem dobry w OC ale te wyniki mnie zadowalają .. powiedz mi czy te temperatury są ok z tym Vcore w grach ( tutaj również Vcore lata m-dzy 1.320 a 1.308 z naciskiem na 1.308 ) jak jest ok to nie będę się dalej bawił te 5Ghz mi wystarczy. Zależy mi na żywotności procka a to co teraz mam raczej jej nie skróci ? Tak myślę ... Walka o te 2-3 fps nie są tego warte. Jestem graczem który woli gry singiel player od multi i lubię by wszystko latało bez ścinek na max ustawieniach które oferuje gra. Jak jest ok tak jak to teraz wygląda to napisz by miał spokój ducha ;) Dziękuje Ci z góry za poświęcony czas !

Ten post był edytowany przez Anonim86 dnia: 20 Październik 2019 - 16:21


#8 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2085
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 26 Październik 2019 - 13:57

Powyżej 5 GHz nie ma co próbować no chyba że musisz mieć te 2 fpsy wiecej..

Odnośnie żywotności to wątpię aby takie podkręcanie szkodzilo, wiec nie ma się co przejmować..

#9 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 270
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 01 Listopad 2019 - 22:39

Sam jestem ciekaw jak testowales tego proca w prime95 ? Daj 30 min na custom wpisując 16k z pominięciem ramu ... Wątpię że utrzyma to taktowanie na takim poziomie Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13245
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:40

16k to podpisanie wyroku na cooler ryje tak samo jak LINX, do 9900k powyżej 1.3v podchodził bym ostrożnie

#11 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 270
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 02 Listopad 2019 - 22:59

Zobacz postVSS, o 02 Listopad 2019 - 14:40, napisał(a):

16k to podpisanie wyroku na cooler ryje tak samo jak LINX, do 9900k powyżej 1.3v podchodził bym ostrożnie
Owszem ryje ale stabilność będzie pewniejsza na sowie przy x49 dawał radę i się nie wywalał Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6127
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:07

mi po zapakowaniu 9900K,bez zadnego grzebania w biosie,automatycznie ustawia procka na 4.7 :hmm:
z390 master,bios f10

#13 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21279
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 04 Listopad 2019 - 13:42

9900k z turbo ma 4.7 na wszystkich rdzeniach Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13245
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 13:42

no to 3Up i masz cepa na piątaka :thumbup:

#15 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6127
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 14:45

Zobacz postsideband, o 04 Listopad 2019 - 13:42, napisał(a):

9900k z turbo ma 4.7 na wszystkich rdzeniach Dodaj obrazek


Coś mi się ubrdało że powinien mieć 4.2...hehe,niezly że mnie kalafior.

#16 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13245
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 15:26

a nie powinien ustawiać 2 core na 5.0 ????

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych