Forum PCLab.pl: Zasilacz-komputer nieuziemiony - Gniazdko bez uziemienia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zasilacz-komputer nieuziemiony - Gniazdko bez uziemienia Jaka dobra listwa zasilająca? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Diablak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 20 Październik 2019 - 12:24

Instalacja elektryczna dwużyłowa w bloku.
W gniazdku, gdzie podłączony komputer nie ma bolca.
Mieszkanie w bloku, więc brak możliwości zmiany instalacji na trójżyłową :(
Gniazdka w pokojach są zabezpieczone wyłącznikiem nadprądowym 16A - Hager MBN 116E B16

Do komputera planowana jest wymiana na gniazdko z bolcem i przykręcenie neutralny niebieski jako PE+N
czyli neutralny niebieski do bolca i dalej mostek do prawego wtyku gniazda

Jaka do tego jeszcze dobra listwa zasilająca z zabezpieczeniami, o ile ma to sens?
Listwa na minimum 4-5 wtyków z bolcem z przewodem ok 1,5m

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6146
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 20 Październik 2019 - 13:09

Też mam 2-żyłową z PE zwartym do N, nie robi to problemów. Mam jakąś zwykłą listwę z marketu z bezpiecznikiem. Ważne wg mnie żebyś zrobił tę zworkę PE+N.

#3 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1154
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 21 Październik 2019 - 08:50

Nim zrobisz ten mostek PE+N to dowiedz się jaką masz dokładnie instalację w bloku bo z tego co się orientuję to nie każdą instalację można tak mostkować.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8070
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 21 Październik 2019 - 09:19

Listwa?
Ta która ma ładniejszą obudowę i lepszą cenę.

Wszystkie są nitowane, czyli nie naprawisz ich bez rozrywania, żadna nie zapewnia ochrony (te warystory i bezpieczniki to pic na wodę, jak pójdzie zabezpieczenie w bloku i w mieszkaniu, to taki warystor albo bezpiecznik zwykle w niczym nie pomogą)

W każdym razie tak piszą na forach.

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 21 Październik 2019 - 09:20


#5 Użytkownik jest niedostępny   Diablak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 21 Październik 2019 - 21:00

Zobacz postFredPL, o 21 Październik 2019 - 08:50, napisał(a):

Nim zrobisz ten mostek PE+N to dowiedz się jaką masz dokładnie instalację w bloku bo z tego co się orientuję to nie każdą instalację można tak mostkować.


Instalacja najczęściej spotykana na blokowiskach 30 letnich, czyli miedziana dwużyłowa bez uziemienia w mieszkaniach.
Do mieszkania do skrzynki dochodzą tylko dwa kable faza i neutralny - potocznie zwane zero, czyli przewody koloru czarny i niebieski

Zobacz postZas, o 21 Październik 2019 - 09:19, napisał(a):

Listwa?
Ta która ma ładniejszą obudowę i lepszą cenę.

Wszystkie są nitowane, czyli nie naprawisz ich bez rozrywania, żadna nie zapewnia ochrony (te warystory i bezpieczniki to pic na wodę, jak pójdzie zabezpieczenie w bloku i w mieszkaniu, to taki warystor albo bezpiecznik zwykle w niczym nie pomogą)

W każdym razie tak piszą na forach.


Czy listwy po 100-150 zł z zabezpieczeniami (bajerami)to też nie warte zakupu?

Ten post był edytowany przez Diablak dnia: 21 Październik 2019 - 21:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1154
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 23 Październik 2019 - 10:26

Zobacz postDiablak, o 21 Październik 2019 - 22:00, napisał(a):

Instalacja najczęściej spotykana na blokowiskach 30 letnich, czyli miedziana dwużyłowa bez uziemienia w mieszkaniach.
Do mieszkania do skrzynki dochodzą tylko dwa kable faza i neutralny - potocznie zwane zero, czyli przewody koloru czarny i niebieski


Ja Ci tylko radzę zawołać elektryka, żeby się któregoś dnia nie okazało, że Ci lata faza na kołku ochronnym i masz fazę na obudowie PCta.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8070
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 23 Październik 2019 - 14:15

Te z bajerami ponoć też, poza jakimiś egzotykami, któreś ktoś gdzieś tam polecał.
Większość to opłata za markę, ponoć nawet przełączniki dają najtańsze, co się szybko zużywają i iskrzą. Tak np. jest w tych Brenenstuhl - listwy drogie, a przełącznik najtańsza chińszczyzna co pada jak muchy (aczkolwiek one w 99% nie dla ans bo gniazdka schuko).

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 23 Październik 2019 - 14:15


#8 Użytkownik jest niedostępny   Diablak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 23 Październik 2019 - 22:13

Zobacz postFredPL, o 23 Październik 2019 - 10:26, napisał(a):

Ja Ci tylko radzę zawołać elektryka, żeby się któregoś dnia nie okazało, że Ci lata faza na kołku ochronnym i masz fazę na obudowie PCta.


Trochę nie rozumiem...do wyboru listwy mam wołać elektryka :hmm:.
Dochodzą dwa główne przewody do głównej skrzynki różnego koloru i dwa w każdym gniazdku.
Więc nie widzę tutaj jakieś łamigłówki by podłączyć w pokojowym gniazdku bolec.
Identyczne rozwiązanie jak w łazienkach jest do pralek, a w kuchniach do lodówek i mikrofal ;)
Wystarczy trzymać się koloru niebieskiego kabla, a fazy nie ruszać.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8070
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 23 Październik 2019 - 23:59

Jak identyczne jest u ciebie, to pewnie można. Ale był jakiś typ instalacji, gdzie mostkowanie nie było dozwolone. Nie powiem ci jaki, bo dawno o tym czytałem i nie jestem elektrykiem. Oczywiście, brzmi to jak porada nadętego eksperta z Elektrody albo innego forum ZEP - i de facto tam właśnie szukaj szczegółów :E - ale serio, może się tak zdarzyć, Choć to chyab teraz rzadkie przypadki (stary typ instalacji i stare budownictwo)

Co do listew - Acar jest na odwal poskładany (latające bolce) a w Ever padają przełączniki. Tyle wiem ze swojego doświadczenia. Plus to ze w jakimś no-name z Media dawno temu przełącznik mi się z kolei blokował, ale poza tym działa do dziś.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Diablak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 24 Październik 2019 - 18:04

Dzięki za info
Nie jest łatwo znaleźć dobrą listwę, większość to kolorowe pudełka z opisem czego to nie ma...., a w środku bubel na nitach, co wykluczam, bo lubię raz w roku przeczyścić styki itd w środku.

Jestem najbardziej zainteresowany listwą bardzo dobrze wykonaną i z zabezpieczeniem, nawet zwykły bezpiecznik 10A też wystarczy.
Choć widzę, że tak na prawdę najlepszym zabezpieczeniem to będzie dobry UPS

#11 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 27 Październik 2019 - 03:51

Dobre listwy robi Brennensthul.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 995
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 27 Październik 2019 - 12:40

Zobacz postparcu, o 27 Październik 2019 - 04:51, napisał(a):

Dobre listwy robi Brennensthul.

Ciekawe, wyżej było info, że są drogie i fatalne.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8070
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 27 Październik 2019 - 12:55

Bo najprawdopodobniej są :E Kiedyś miałem zajawkę na "dobrą listwę" i przerobiwszy elektrody i inne fora ZEP :lol2: zacząłem też szperać po zagranicznych stronach, gdzie trafiłem na posty kolesia, który takiego Brennen miał, pstryczek padł mu po pół roku, wiec go rozłożył (znaczy się rozerwał/rozwiercił), a tam znalazł jakiś najtańszy chiński przełącznik, który w detalu chodzi po 8 zł :E

Jedyne co kojarzę z tych poszukiwań dobrego - w sensie odstającego poziomem od reszty - to jakaś listwa którejś z firm robiącej UPS-y, chyba APC.

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 27 Październik 2019 - 12:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   PerUa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 03 Sie 17

Napisany 30 Październik 2019 - 21:45

Kup acar P7 i zrób mostek uziemienia do zera, w przeciwnym razie jeżeli uziemienie w gniazdku będzie nie podłączone, to wtedy na nic zdają się zabezpieczenia w listwie i działa ona jak najzwyklejszy tani przedłużacz

#15 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18548
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 01 Listopad 2019 - 14:55

Niektórzy podłączają się z uziemieniem do kaloryfera, pod warunkiem, że rurki są z metalu a nie z plastiku.
Cała sieć grzewcza jest w murze i wchodzi pod ziemię, więc jest to całkiem dobre uziemienie.
Na pewno lepsze od zerowania, które jest niebezpieczne z racji na to, że w Polsce jest mnóstwo pijanych elektryków.
Pomyli taki burak niebieski z brązowym i masz na obudowie 230Volt.
Przyjdzie dzieciak z uślinionymi rączkami, dotknie budy - bo to wszystkiego dotyka - i tragedia na miejscu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1154
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:40

Zobacz postleven, o 01 Listopad 2019 - 15:55, napisał(a):

Niektórzy podłączają się z uziemieniem do kaloryfera, pod warunkiem, że rurki są z metalu a nie z plastiku.
Cała sieć grzewcza jest w murze i wchodzi pod ziemię, więc jest to całkiem dobre uziemienie.
Na pewno lepsze od zerowania, które jest niebezpieczne z racji na to, że w Polsce jest mnóstwo pijanych elektryków.
Pomyli taki burak niebieski z brązowym i masz na obudowie 230Volt.
Przyjdzie dzieciak z uślinionymi rączkami, dotknie budy - bo to wszystkiego dotyka - i tragedia na miejscu.


aha, świetny pomysł, wprost genialny aż do momentu w którym administracja budynku nie przeprowadzi modernizacji i nie wymieni instalacji na plastikową. Wtedy można skończyć z kaloryferem pod napięciem.

Ale co racja to racja, już raz się naciąłem na fazę na kołku ochronnym, nie polecam :E

Ten post był edytowany przez FredPL dnia: 04 Listopad 2019 - 12:41


#17 Użytkownik jest niedostępny   Yahoo86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 04 Listopad 2019 - 14:48

Witam
ZE odpowiada za DO licznika , ZA licznikiem ich nie interesuje bo TY odpowiadasz za stan instalacji w mieszkaniu (tak samo nie widzę problemu z wymianą instalacji na 3 lub 5 żyłową w czasie remontu mieszkania tym bardziej jeżeli jest to mieszkanie własnościowe ).

Żadnego łączenia z kaloryferem / rury od wody jak są metalowe - nie mieszkasz sam w budynku i sąsiad na parterze / ostatnim piętrze będzie miał fazę na grzejniku / rurce w razie awari TWOJEGO ZEROWANIA czy też innych kombinacji.

Żadnego zerowania przedłużaczy / listw (to jest to samo - warystor w środku nie czyni przedłużacza magicznym zabezpieczeniem przed czymkolwiek) od tego masz ochronniki oraz RDC.

Zamiast listw wybierz UPS lub nawet jakiś stabilizator napięcia AVR - będzie to duże bezpieczniejszy i lepszy wybór do ochrony swojego sprzętu .

Jak wykonać prawidłowo ZEROWANIE - ZAŁĄCZNIK

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg (98.59K)
    Ilość pobrań: 23

Ten post był edytowany przez Yahoo86 dnia: 04 Listopad 2019 - 14:52


#18 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1154
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 04 Listopad 2019 - 15:31

Dobry ten załącznik, jak się podpina zero to przez kołek i do dziurki, a nie dokłada kabelek i łączy dziurkę z kołkiem.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8070
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 04 Listopad 2019 - 21:45

ciekawe jak zrobił mój elektryk.
Ale gniazdko za szafą, to na razie nie sprawdzę :lol2:

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 04 Listopad 2019 - 21:45


#20 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 08 Listopad 2019 - 16:47

Zobacz postZas, o 27 Październik 2019 - 12:55, napisał(a):

Bo najprawdopodobniej są :E Kiedyś miałem zajawkę na "dobrą listwę" i przerobiwszy elektrody i inne fora ZEP :lol2: zacząłem też szperać po zagranicznych stronach, gdzie trafiłem na posty kolesia, który takiego Brennen miał, pstryczek padł mu po pół roku, wiec go rozłożył (znaczy się rozerwał/rozwiercił), a tam znalazł jakiś najtańszy chiński przełącznik, który w detalu chodzi po 8 zł :E

Jedyne co kojarzę z tych poszukiwań dobrego - w sensie odstającego poziomem od reszty - to jakaś listwa którejś z firm robiącej UPS-y, chyba APC.


Bo oprócz dobrej jakości listw antyprzepięciowych robią też zwykłe, które praktycznie niczym nie różnią się od zwykłego przedłużacza.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych