Forum PCLab.pl: Komputer 'nie widzi' pamieci RAM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer 'nie widzi' pamieci RAM

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 17:49

Witam,
Mam problem z pamiecia RAM, ktora niedawno kupilam. A wiec moj komputer posiada wbudowana pamiec Ram 4gb, chciałam ja rozszerzyć poprzez zakup 8gb. Po wlozeniu dwoch pamieci Ram komputer nie widzi tej wiekszej. Sprawdzalam pojedynczo i na starej chodzi normalnie w kazdym jednym z dwoch wejsc, a jezeli zostawiam sama 8gb zaczyna piszczec i sie nie włącza, dodam ze w programie CPU-Z informuje mnie, ze posiadam laczna ilosc 12gb, natomiast w praktyce jest widoczne 4. Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Bardzo zalezy mi na informacji co moze sie dziac.☺️

*Pamiec ram: 4gb 2Rx8 PC3-12800U-11-11-B1
*Pamiec ram:8gb 2Rx4 PC3L-18600R- 9-11-E2
*Procesor: intel core i3-2120 330ghz 64bit.
(Jezeli jeszcze jakies dane komputera sa potrzebne to podam)

#2 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 20 Październik 2019 - 18:01

Masz system 32 czy 64bitowy?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:05

Wlasnie 64

#4 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 20 Październik 2019 - 18:10

Wrzuć screeny z zakładek z CPU-Z, memory, mainboard i SPD (tutaj zrzuty dla różnych kości).

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:28

Mam nadzieje, że tamten link wystarczy bo PLIKI są za duże i za nim ogarnę jak dostosować rozmiar to bedzie jutro :/

https://valid.x86.fr/iphzl4

#6 Użytkownik jest niedostępny   typowynudziarz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 20 Lip 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:32

może na początek włóż dwie pamięci i zrób reset biosu baterią lub zworką i wtedy sprawdz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:35

Już tak robilam i 3małam go bez baterii jakies 40min

Wgl takie ram moge do siebie dołozyc?

#8 Użytkownik jest dostępny   Sad_MadMan 

  • Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8656
  • Dołączył: Wt, 02 Sty 07

Napisany 20 Październik 2019 - 18:44

Podaj model płyty głównej.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 18:52

Dell inc. OptiPlex 3010 x 64-based PC

#10 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 20 Październik 2019 - 19:33

Zobacz postSad_MadMan, o 20 Październik 2019 - 18:44, napisał(a):

Podaj model płyty głównej.

Masz w walidatorze: Dell 042P49
Ponieważ to jest dedykowana płyta Della, to słabo widzę opcje konfiguracji. Trzeba próbować ustawić wolniejsze timingi/taktowanie RAMu i szukać.

Na mojej platformie na Z77 Dual channel działał tylko dla 2 kości przy taktowaniu 1333 (mimo że obie były 1600, ale z zupełnie różnych maniek).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 19:46

Wiec poprosze o male instrukcje co do tego'ustawić wolniejsze timingi/taktowanie RAMu i szukać'. Pytanie czy to sie oplaci wgl zawracac tym glowe? Czy pozostac przy 4db jak jest?

*4gb

#12 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 20 Październik 2019 - 20:02

Zrzuty z BIOSu, ustawienia pamięci. Zdjęcia możesz wrzucić na jakiś hosting od zdjęć, wrzucanie do postów jako załączniki mija się z celem.

4GB to mało, przy 80% zajętości system zaczyna przerzucać to do pliku wymiany, głupia przeglądarka może kilkoma zakładkami zapchać RAM. A Ty nie masz SSD..

#13 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 20 Październik 2019 - 20:04

CPU-Z pokazuje obydwie kości RAM a Bios?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 20:11

No nie mam bo zachcialo mi sie 1tb. Tylko jest taki problem, ze jako iz mam dell to ten bios jest dziwny ledwo wiem co i jak. A przechodzac z win 7 na win 10 sadzilam ze bede miala uefi, a okazalo sie ze nie. Wiec tak to nie wiem jak sie poruszac w biosie.
Odpowiadajac na pytanie czy widzi w biosie to odpowiedz brzmi NIE. Tylko ta stara 4gb ktora jest od zakupu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 20 Październik 2019 - 20:24

Wersja Windowsa nie ma nic do UEFI, BIOS już masz najnowszy, więc nic lepszego nie dostaniesz.
Co do BIOSu to nie jest on taki tragiczny, ale tego konkretnego modelu nie znam. Bez zrzutów jesteś zdana sama na siebie..

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 20 Październik 2019 - 20:31

Wiem wlasnie, ze nie ma nic wspolnego po fakcie, ale lepiej pozno niz wcale. W tym biosie wlasnie malo jest do zmiany i nie za wiele w internecie mozna sie dowiedziec .no nic.. Dalej stoje w tym samym miejscu co na poczatku. Ale dziekuje za zainteresowanie moja sprawa.

Jak jutro uda mi sie dodac zdj z zrzutow to powroce do tematu i mam nadzieje, ze cos uda sie wymyslec

#17 Użytkownik jest niedostępny   Ewqaaa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Nd, 20 Paź 19

Napisany 23 Październik 2019 - 13:46

WITAM PONOWNIE,
Moze ktos doradzi na jaka pamiec ram mg zamienic skoro ta co mam nie idzie.. Wgl 8gb pojdzie na tym zestawie sprzetowym z gory?

#18 Użytkownik jest niedostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15985
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 25 Październik 2019 - 17:14

0. 8GB spokojnie pójdzie, jak rozbudowywałem starszego Della i poszedł.
1. Możesz szukać kości z numerami fabrycznymi Della, one na pewno będą pasować. Mogą za to być nieprzyzwoicie drogie.
2. Warto próbować z innymi kośćmi pamięci. Tutaj kwestia czy docelowo ma być 8 czy 12GB, jak 8 to większość będzie pasować.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych