Forum PCLab.pl: Częstotliwość odswiezania w laptopie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Częstotliwość odswiezania w laptopie

#1 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 20 Październik 2019 - 21:11

Witam, posiadam laptopa asus tuf fx505dy, z ekranem 120hz, ale niestety przy nie których produkcjach spadki fpsow są zbyt irytujące i chciałbym zmienić domyślne odświeżanie na 60 hz , ( w ustawieniach windowsa jest tylko możliwość zmiany na 48 hz )

HELP

#2 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5231
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 20 Październik 2019 - 23:08

Prawy myszy na pulpicie -> panel sterowania Nvidia -> wyświetlanie -> zmiana rozdzielczości

#3 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 21 Październik 2019 - 11:08

No wlasnie o to chodzi ze w normalnych ustawieniach nie ma opcji wybrania 60 hz tylko 48 hz.
(Radeon RX 560X)

Zobacz postpabloesc, o 20 Październik 2019 - 23:08, napisał(a):

Prawy myszy na pulpicie -> panel sterowania Nvidia -> wyświetlanie -> zmiana rozdzielczości

No wlasnie o to chodzi ze w normalnych ustawieniach nie ma opcji wybrania 60 hz tylko 48 hz.
(Radeon RX 560X)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12649
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 21 Październik 2019 - 16:56

Spadki fps będą występować nawet na 48 Hz. Ten laptop nie jest zbyt wydajny, w dodatku gry zależne od CPU chodzą słabiej niż na i5 czy i7. Masz ram w Dual Channel?

#5 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 21 Październik 2019 - 17:08

Zobacz postStefan999, o 21 Październik 2019 - 16:56, napisał(a):

Spadki fps będą występować nawet na 48 Hz. Ten laptop nie jest zbyt wydajny, w dodatku gry zależne od CPU chodzą słabiej niż na i5 czy i7. Masz ram w Dual Channel?


głownie chodzi mi o granie w cs'ka wiec powinno byc okej ;> chodzi mi tylko jak to zmienic ; ) ram jest w single channel ;d


AMD Ryzen 5
Raven Ridge 14nm Technology
RAM
8,00GB Single-Channel Unknown @ 299MHz (17-17-17-39)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. FX505DY (FP5)
Graphics
Generic PnP Monitor (1920x1080@120Hz)
4096MB ATI Radeon RX 560X (ASUStek Computer Inc)
128MB ATI AMD Radeon Vega 8 Graphics (ASUStek Computer Inc)
CrossFire Disabled
Storage
476GB INTEL SSDPEKNW512G8 (Unknown (SSD))

#6 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12649
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 21 Październik 2019 - 17:41

Ten CPU jest bardzo wrażliwy na ram i w dodatku CS lubi szybkie CPU. Podczas gry zmierz temperatury i częstotliwość CPU i GPU.

#7 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 21 Październik 2019 - 17:47

Zobacz postStefan999, o 21 Październik 2019 - 17:41, napisał(a):

Ten CPU jest bardzo wrażliwy na ram i w dodatku CS lubi szybkie CPU. Podczas gry zmierz temperatury i częstotliwość CPU i GPU.


"odblokowałem" tego lapka wg jakiegos filmiku z yt i jest w miare ok, np. w lolu 200 fps i jest 50-60 C. A w csku wystarczy mi 60hz na 150-200fps mysle

#8 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5231
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 22 Październik 2019 - 02:52

Gdzie go kupiłeś? To jest model z polskiej dystrybucji typu X Kom na matrycy 120Hz, czy sprowadzony od jakiegoś handlarza z Olx, lub Allegro z matrycą 60Hz.

Jak laptop kupiłeś z matrycą 120Hz w dobrym sklepie, no to pozostaje stabilizowanie frameratu plikiem cfg, aby co uruchomienie gry nie wpisywać max_fps120 na konsoli w grze. Jak dasz 60Hz a będzie 150-200fps, to obraz będzie szarpał. Możliwe też, że jest włączony FreeSync i zrzuca odswieżanie na 48Hz. Do gier w których masz około 60fps odswieżanie 60Hz, lub Free Sync jest dobrą opcją a do Cs-Go 120/120 Free Sync off.

Ten post był edytowany przez pabloesc dnia: 22 Październik 2019 - 13:58


#9 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 22 Październik 2019 - 17:27

Zobacz postpabloesc, o 22 Październik 2019 - 02:52, napisał(a):

Gdzie go kupiłeś? To jest model z polskiej dystrybucji typu X Kom na matrycy 120Hz, czy sprowadzony od jakiegoś handlarza z Olx, lub Allegro z matrycą 60Hz.

Jak laptop kupiłeś z matrycą 120Hz w dobrym sklepie, no to pozostaje stabilizowanie frameratu plikiem cfg, aby co uruchomienie gry nie wpisywać max_fps120 na konsoli w grze. Jak dasz 60Hz a będzie 150-200fps, to obraz będzie szarpał. Możliwe też, że jest włączony FreeSync i zrzuca odswieżanie na 48Hz. Do gier w których masz około 60fps odswieżanie 60Hz, lub Free Sync jest dobrą opcją a do Cs-Go 120/120 Free Sync off.

Kupiony w media Expert nówka sztuka, tylko własnie jak to zrobić ;d freeSync mam wyłączony

#10 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10243
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 22 Październik 2019 - 19:04

Zobacz posthour123, o 22 Październik 2019 - 18:27, napisał(a):

Kupiony w media Expert nówka sztuka, tylko własnie jak to zrobić ;d freeSync mam wyłączony

Może to pomoże: https://www.youtube....h?v=ZyrfUIJA7Sc

#11 Użytkownik jest niedostępny   hour123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Cz, 26 Sty 17

Napisany 22 Październik 2019 - 19:06

Zobacz postprzemekan, o 22 Październik 2019 - 19:04, napisał(a):


No przecież potrafie to włączyć/wyłączyc ;D chodzi caly czas jak zmienic na 60hz ekran .

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych