Forum PCLab.pl: ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME wykrzacza się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME wykrzacza się Problem ze stabilnością systemu. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Luka_s7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 04 Wrz 19

Napisany 21 Październik 2019 - 09:37

Siemka, nie potrafię ogarnąć ww płyty. Zestaw składałem sam. Wstyd się przyznać ale do szkoły się chodziło dyplomy się ma... i było to jakieś 15 lat temu :) blaszaki się odrobinę zmieniły... poza tym nigdy nie kręciłęm...

Problem polega na tym że komp się wykrzacza, dla przykładu dziś w nocy zrobił to z 6 razy podczas ściągania Anthem z origin... doszło do 13 % i bam , restart. Przełączyłem płytę znowu na auto i teraz jest stabilnie 24% anthem... nie widać zagrożenia resetu. Próbowałem znaleźć ustawienia manualne dla takiego zestawu.. jednak... :) nie udało się.

PROCESOR - Intel Core i9-9900K Prosessor + ASUS ROG Strix LC 240 CPU

PŁYTA - ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME, S-1151

RAM - 2x HyperX Predator DDR4 3000MHz 32GB

DYSKI - 2x Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD

GRAFIKA - ASUS GeForce RTX 2080 Ti Dual OC

ZASILACZ - Corsair TX750M, 750W PSU

BUDA - Corsair Obsidian 500D Tempered Mid Tower

Windows 10 Pro



Dzięki za jakąkolwiek podpowiedź, cały zestaw chciałem ustawić w optymalny sposób, tak aby był wydajny ale na tyle bezpieczny by nie trzeba było zalewać go ciekłym azotem :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   GORGPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 365
  • Dołączył: Wed, 02 Gru 09

Napisany 21 Październik 2019 - 09:55

Witaj,
Problemem mogą być dyski na m.2 ;) ponieważ u mnie był podobny problem, komputer chodził normalnie ale nagłe z dupy resety się robiły. Spróbuj wyjąc dyski na m.2 i zainstalować zwykłe ssd ale nie m.2 i będzie śmigać.

W moim przypadku i7 6800k + rampage v extreme i 2x 970 pro 512 wymieniłem na 860 pro 512.
Problem jest z niedopracowanym bios od Asusa.
Reasumując, nigdy więcej płyt od Asus ;p

Ten post był edytowany przez GORGPL dnia: 21 Październik 2019 - 09:56


#3 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 21 Październik 2019 - 19:07

Zobacz postGORGPL, o 21 Październik 2019 - 10:55, napisał(a):

Witaj,
Problemem mogą być dyski na m.2 ;) ponieważ u mnie był podobny problem, komputer chodził normalnie ale nagłe z dupy resety się robiły. Spróbuj wyjąc dyski na m.2 i zainstalować zwykłe ssd ale nie m.2 i będzie śmigać.

W moim przypadku i7 6800k + rampage v extreme i 2x 970 pro 512 wymieniłem na 860 pro 512.
Problem jest z niedopracowanym bios od Asusa.
Reasumując, nigdy więcej płyt od Asus ;p


Moja propozycja to instalacja też sterowników do tych dysków ze strony Samsunga: Samsung NVMe Driver

#4 Użytkownik jest niedostępny   GORGPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 365
  • Dołączył: Wed, 02 Gru 09

Napisany 21 Październik 2019 - 21:54

Instalacja n owych sterowników z moim przypadku nic nie pomogła.
Problem leży w bios płyty Asus rampage v extreme.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Luka_s7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 04 Wrz 19

Napisany 22 Październik 2019 - 01:33

to mnie zmartwiłeś... bo szkoda było wydać tyle kasy... na coś co nie działa... dziś przełączyłem zworkę na płycie w pozycję slow... komp zresetował się ze 4 razy a anthem dalej nie ściągnięty... ciesze się puki co ze to wszystko dzieje się podczas gierek a nie przy montażu video, w końcu zestaw pod to jest przygotowany... i szlak by mnie trafił gdyby po godzinie montażu zesrał się system.

Spróbuję coś jeszcze poszukać, bo dwa dyski na m2... był by lipnie do kosza wyrzucić ... :) i wydać kolejne tysiące na nowe... yh...

Zobacz postgilban, o 21 Październik 2019 - 19:07, napisał(a):

Moja propozycja to instalacja też sterowników do tych dysków ze strony Samsunga: Samsung NVMe Driver



o widzisz... spróbuję...

W sumie wczoraj ciągnąłem tego anthema na stary dysk ssd/hdd jakaś taka hybryda... bo miałem wolnego miejsca, poza tym w systemie nie był wyłączony tryb uśpienia... i pliki sie popieprzyły, w dodatku mam słaby sygnał internetu bo nie mam czasu przerobić sieci ... i ciągne 70gb z prędkością 7MB/s :D prawie jak modem :D

szukam sterowników , zobaczymy co się wydarzy.

Dzięki za podpowiedzi.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Luka_s7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 04 Wrz 19

Napisany 22 Październik 2019 - 02:01

sorry za chaotyczne wypowiedzi i średnio składne.. padam na ryj... sterowniki ściągnięte i zainstalowane, test anthem... może się w końcu to cholerstwo ściągnie...

Sorry że zawracam dupę , wiem że pewnie mogę to znaleźć w necie ale zajmie mi to wieki, zwłaszcza że nawet nie wiem do końca czego szukać, wiecie jak skonfigurować tego dziada aby był wydajny ale nie wymagał zalania azotem? :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych