Forum PCLab.pl: Pamięc ram a wyłączanie się gier. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pamięc ram a wyłączanie się gier.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 10:43

Cześć, ponownie piszę z problemem który wydaję mi się, że leży po stronie RAM chociaż do końca nie mam pewności. Jaki czas temu napisałem temat w którym opisałem, że po zmianie prędkości ramu komputer się wyłączał. TUTAJ TEMAT.
W tym momencie problem jest podobny - wyłączają mi się gry, bez żadego crasha, informacji. Są to losowane momenty kiedy gram w battlefield v czy gta. Ktoś może ma jakieś propozycje co mógłbym zrobić ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 21 Październik 2019 - 10:49

Takie tematy zawsze zaczynaj od podania pełnej konfiguracji sprzętu i systemu operacyjnego. Przede wszystkim mobo, ram i system.
Zajrzyj do dziennika zdarzeń. Tam powinno być jakieś info.
Błędy pamięci zazwyczaj kończą się bsodem. Wychodzenie do pulpitu to częściej błędy grafiki, a nawet zasilacza, ale jest to na razie wróżenie z fusów.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2089
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 21 Październik 2019 - 10:52

Jakie to pamięci ( z tamtego tematu?)? Czy je podkręcałeś? Jaka płyta?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 11:00

OK tak więc specyfikacja:

Procesor:AMD Ryzen 5 2600
Płyta:MSI AMD Ryzen B450 GAMING PLUS
Grafika:GeForce RTX 2070
ramy:2x8GB Cors Veng LPX DDR4-3200.
System do windows 10

Takl były podkrecane do 3200 bo działały na 2100.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Październik 2019 - 11:12

Zjedź testowo niżej z taktowaniem ram do np. 2933 ... ew timingi wpisz ręcznie .

#6 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 11:21

Ok zmienione będe testował, napie4cie pozostawic na 1,35 ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Październik 2019 - 11:29

Tak, napięcie zostawiłbym na 1,35 [V]

Potestuj wstępnie z 20 min Aida Strees test , później jak Ci RoTr ( jest strasznie czuły na niedomogi pamięci ) nie wywali będzie git :)

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 21 Październik 2019 - 11:35


#8 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 11:45

Ok, 20min grania w battlefielv V i gra wyłączona. grafika w maximum miała 79stopni czy to nie za dużo?

Ten post był edytowany przez Donek941 dnia: 21 Październik 2019 - 11:46


#9 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Październik 2019 - 11:52

Trochę dużo , ale jeszcze w "górnej" normie ... Jaka karta graficzna ?

Rozpocząłbym od ustawienia timingów ram ręcznie i taktowania np. 2933/3000 przy 1.35[V]

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 21 Październik 2019 - 11:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 11:54

NVIDIA GeForce RTX 2070 8GB OC MINI. Inne podzespoły tak jak pocesdor itp mają maximum po 53 stopnie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Październik 2019 - 11:57

Miniak 2070 przy ok. 80 [°C] nie powinien być winny wywaleniu do pulpitu , ściągnij Aida Extreme i puść Stress test ( test stabilności ) z 20 - 30 minut i zobacz czy nie wywali ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 12:03

Rozumiem, że mówisz o AIDA64 EXTREME ? sciągnę po pracy i zobacze bo właśnie muszę wychodzić. Sorry ale jestem laikiem jeśli chodzi o jakieś programy i sprawdzanie czegokolwiek. Stress test puścić kiedy będę miał uruchomioną grę czy po prostu na pulpicie ?

Aktualnie bios mam ustawiony tak: https://zapodaj.net/...1b976b.jpg.html

Czy wszystko jest tutaj okej czy coś zmienić ?

Ten post był edytowany przez Donek941 dnia: 21 Październik 2019 - 12:10


#13 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 22:44

Okej, sciągnąłem program AIDA64 EXTREME ale za nic nie mogę znaleźc testu stabilności, moze ktoś podpowie ? https://zapodaj.net/...036fe8.jpg.html


Okej, znalazłem, po 23min wyskoczył błąd - na czym on polega ? https://zapodaj.net/...65a70a.png.html

Ten post był edytowany przez Donek941 dnia: 21 Październik 2019 - 23:15


#14 Użytkownik jest dostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 21 Październik 2019 - 23:26

Jaki masz tam zasilacz?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 23:34

Corsair 550W TX550M Gold Hybid Modular Power

#16 Użytkownik jest dostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 22 Październik 2019 - 00:12

Zrób screena dziennika zdarzeń i zrób test pamięci tym programem ' http://testmem.tz.ru/tm5.rar ' . Ale to nie możliwe żeby się karta przegrzewała W jakiej budzie to trzymasz. Sterowniki masz aktualne?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 22 Październik 2019 - 00:43

Dziennik zdarzen - https://zapodaj.net/...1dd91a.jpg.html

Test programem - https://zapodaj.net/...678195.jpg.html

Sterowniki do czego ? do karty graficznej na pewno.

Ten post był edytowany przez Donek941 dnia: 22 Październik 2019 - 00:51


#18 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3247
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Październik 2019 - 07:24

Zobacz postDonek941, o 21 Październik 2019 - 23:44, napisał(a):

Okej, znalazłem, po 23min wyskoczył błąd - na czym on polega ? https://zapodaj.net/...65a70a.png.html

A to użycie CPU spadło do poziomu 1% w momencie zatrzymania testu czyli wyskoczenia błędu? Sprawdziłbym temperaturę rdzeni CPU oraz temperaturę GPU. Czyli klik w Preferences i w zakładce Temperatures można ustawić jakie temperatury mają być wyświetlane podczas testu. U mnie np. można zaznaczyć żeby wyświetlało też temperaturę poszczególnych dysków:

Dodaj obrazek

Inna opcja to przed włączeniem tego testu stabilności zaznaczenie tylko stress system memory co by przetestować sam RAM przez powiedzmy 30-35 minut.
No bo z tego twojego screena to nie można wywnioskować co spowodowało wyskoczenie błędu/zatrzymanie testu.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Październik 2019 - 07:34


#19 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 22 Październik 2019 - 10:27

Zrobiłem osobne testy memory, cpu i potem gpu. Przy wszystkich osobnych testach nic się nie stało, temperatura cpu nie była wyższa jak 54 stopnie, GPU 72 stopnie. testy robione po około 30-40min.

Test pamięci - Dodaj obrazek

Test procesora - Dodaj obrazek

Niestety przy tescie gpu nie zapisałem więc nie mam żadnego screenshota. Ale tak jak mówię - nic się tam nie stało.

Co do temperatur rdzeni, nie mogę w tym programie tego ustawić, jest tylko to co na screenshotach jeśli chodzi o temperaturę. Jakieś pomysły :/?

Co do sterowników, czy takie coś również może odpowiadać za wyłączanie się gier ? np sterownik procesora, biosu itp ? i jak sprawdzić czy mam aktualne, w karcie graficznej sprawdzam przez nvida experience.

Ten post był edytowany przez Donek941 dnia: 22 Październik 2019 - 10:30


#20 Użytkownik jest niedostępny   Donek941 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 18

Napisany 23 Październik 2019 - 11:07

up

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych