Forum PCLab.pl: GTX 770 - problemy z odtwarzaniem (jakiegokolwiek) wideo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 770 - problemy z odtwarzaniem (jakiegokolwiek) wideo EDIT: problem rozwiązany przez wymianę padniętej karty na nową Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 12:22

Witajcie, przejdę od razu do opisu problemu :)

Pacjent: archaiczny GTX 770 2GB na równie archaicznej platformie s2011 z i7, 32GB, 850W PSU Corsaira

Co się dzieje: podczas odtwarzania jakiegokolwiek wideo (pliki z dysku, pliki z YT, innych internetów, wideo w launcherach gier, wideo w samych grach) karta sypie artefaktami, lub się zwiesza na chwilę. Artefakty są różne - od drobnych różnokolorowych kwadratów przez 'symulację' popsutego pliku wideo do czarnego ekranu na chwilę.

Co się NIE dzieje: I tu zaczyna się tajemnica (dla mnie) - karta (komputer) działa w pełni poprawnie w 2D, 3D. Nie ma problemu na pulpicie, nie ma problemu w grach (jeżeli nie ma na ekranie okna z wideo, lub przeklikam początkowe wideo). Karta bezproblemowo radzi sobie pod obciążeniem. Soft w rodzaju Adobe Lightroom, Photoshop, czy inne pierdoły działa ok. Jedyny problem to odtwarzanie wideo.

Co zrobiłem do tej pory, co próbowałem:
- różnych wersji sterowników;
- czystej instalacji sterowników;
- usunąć sterownik gpu w managerze, uruchomić na defaultowym sterowniku, zainstalować stery Nvidii;
- podgotować i przetestować kartę w teście Furmark - karta nie ma problemów z testem;
- poobserwować monitoring karty - nie wchodzi na dziwne obroty wiatraków chłodzenia, nie ma dziwnego obciążenia, wszystkie parametry wydają się (dla mnie) nie zmienione.

Moje pytania:
1. Czy takie symptomy mogą jednoznacznie wskazywać na śmierć karty? Może problem jest software`owy?
2. Jeżeli nie zrobiłem czegoś, co jednoznacznie by pokazało źródło problemu, to czy są jakieś testy, którymi jednoznacznie określę, że problem dotyczy karty, a nie innego podzespołu komputera? Nie chcę kupować nowego gpu tylko po to, żeby się okazało, że problem jest z czymś innym. Cała platforma jest wprawdzie stara, ale na chwilę obecną nie mam powodu jej wymieniać.
Jestem na etapie, na którym skończyły mi się pomysły i myślę o reinstalacji Windows dla wykluczenia problemów z softem...ale nie chce mi się tego robić :)
A więc, co zrobić, jak żyć? :E

Ten post był edytowany przez jagular dnia: 23 Październik 2019 - 09:28


#2 Użytkownik jest dostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 21 Październik 2019 - 12:43

Karta wykazuje cechy uszkodzenia fizycznego. Problem wystepuje w obszarze dekodera wideo. Sprzetowo roznie to bylo rozwiazywane na przestrzeni czasu, bywaly osobne ASIC, czasami realizuje to tak naprawde program na GPU. Tak czy tak, potrzebne rozebranie i sprawdzenie lutow oraz prawdopodobnie wymiana kulek BGA.

#3 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7571
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 21 Październik 2019 - 13:09

bs player defaultowo odtwarza na cpu, jak go odpalisz i będą błędy to znaczy ze problem nie jest w karcie graficznej, natomiast jeśli w systemie były pakiety typu k-lite to typowy objaw dla tego śmietnika, do keplera sensowne sterowniki to skończyły się gdzieś koło releasu 38x

#4 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 764
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 21 Październik 2019 - 13:12

Ustaw plik wymiany na stałe 4096 MB. Może pomoże...

#5 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 15:24

Cóż, rozbierać karty raczej nie będę - bez względu na to, co pod chłodzeniem zastanę, i tak tego bym nie był w stanie naprawić.

Sprawdziłem BS Playera - uruchomiłem Task Managera aby sprawdzić obciażenie GPU i chyba jednak on domyślnie używa akceleracji GPU :) Próbowałem to wyłączyć, nie znalazłem jednoznacznej opcji. Artefakty się pojawiają.
Spróbowałem VLCPlayera, który ma opcję jednoznacznie (?) opisaną jako przełącznik [hardware acceleration] - po wyłączeniu dopalenia jednak trochę gpu pracuje obciążony do poziomu kilkunastu procent. Artefakty się pojawiają rzadko, lecz bywają obecne.

Nie instalowałem żadnych kodeków.

#6 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7571
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 21 Październik 2019 - 18:19

może kwestia wersji i windowsa, u mnie jak wrzucę stream h264 z dużym bitratem to procesor skacze na ponad 80% a karta graficzna w ogóle nie dyga, obraz jest blady, jakby spikselizowany, na mphc jest odwrotnie ten sam stream, grafika na kilkanaście procent, procesor ledwo dyga na wykresie, obraz piękny, soczyste kolory, zero artefaktów, można skalować okno bez kłopotu

#7 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 18:51

No cóż, czas ucieka, skończyły mi się pomysły, więc właśnie zreinstalowałem windę :) Jeżeli problem będzie obecny, myślę że mogę swobodnie założyć, że to na 99% problem hardware (pozostały 1% to może kompatybilność najnowszej wersji Windy z moim staruszkiem). W takim przypadku czeka mnie przyspieszona akcja zakupu nowego gpu :/

#8 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7571
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 21 Październik 2019 - 19:04

zobacz jakiś player co ma w opcjach przełączanie rendererów i sprawdź jak się zachowuje odtwarzanie przy różnych konfigach... a sterowniki do chipsetu na 2011 masz poprawne ? ostatnio musiałem z płyty serwerowej wypakowywać pojedyncze paczki bo ani ogólnodostępne nie działały a od producenta w ogóle nie było

#9 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 19:26

System zreinstalowany. Sterowniki poinstalowane te, które były do ściągnięcia ze strony producenta mobo. Problem dalej istnieje. No to szukam nowego GPU. Mam nadzieję tylko, że nie okaże się, że to coś innego, niż karta graficzna :/

#10 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7135
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 21 Październik 2019 - 19:39

Nie masz możliwości pożyczyć od kogoś na chwilę kartę w celu sprawdzenia? Może być nawet odwrotnie i swoją u kogoś. Miałbyś wtedy pewność.

#11 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 21 Październik 2019 - 19:45

czyli w karcie popsuły się niby elementy odpowiedzialne za skalowanie obrazu video, a wszystko inno działa poprawnie. Cóż pozostaje sprawdzić ją na innym komputerze czy tak jest w rzeczywistości.

#12 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 19:52

Niestety, nie mam nikogo ze stacjonarnym PC. Nie mam też jakiegokolwiek sprzętu nadmiarowego do testów. Hipotetycznie mógłbym kupić gdziekolwiek używkę nawet jakiegoś używanego starocia za grosze (piszę tak jakby GTX770 był top end :E), ale to wymaga czasu, zabawy, odbierania paczek w czasie, w którym jestem w pracy itd.

Jeżeli to nie jest gpu, to krew mnie zaleje porządnie :E

#13 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 21 Październik 2019 - 20:11

Zobacz postjagular, o 21 Październik 2019 - 19:52, napisał(a):

Niestety, nie mam nikogo ze stacjonarnym PC.
Jeżeli to nie jest gpu, to krew mnie zaleje porządnie :E

No na takie problemy nie ma rozwiązania. Popsuł mi się samochód nie umiem naprawiać i diagnozować nie ma warsztatu w promieniu dalekim. Koszty luksusu mieszkania na odludziu. :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 20:18

Takie czasy nastaly. Wszyscy siedzą na laptopach a grają na konsolach. Stacjonarki to jakieś dziwactwa dla nerdów :E :P

#15 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Październik 2019 - 20:20

A co się dzieje podczas odtwarzania filmów z Av1 ? Coś z tej listy Mój link

Spróbowałbym również zdiagnozować, czy problem występuje na niższych, niż standardowe temperaturach karty. Wentylatory na max, żeby zeszła do tych 30-35 stopni i sprawdzić czy jest lepiej/tak samo/bez zmian.

#16 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 21 Październik 2019 - 20:31

Zobacz postjagular, o 21 Październik 2019 - 21:18, napisał(a):

Takie czasy nastaly. Wszyscy siedzą na laptopach a grają na konsolach. Stacjonarki to jakieś dziwactwa dla nerdów :E :P

Chwila,chwila...
Stacjonarki to nie dziwactwa dla nerdów,lecz dla wyznawców PCMasterRace :E Komputer stacjonarny również jest optymalny dla ludzi,którzy pracują w programach semipro/pro.
Laptopy to dla ludzi,którzy nie lubią komputerów,a muszą go mieć :D ,również dla tych co biegają z miejsca A do miejsca B lub pracują w innym miejscu niż firma/korpo czy dom.
Konsole to dla tych,co tylko grają i nie są wymagający co do wydajności i grafiki - gry mają działać i tyle w temacie.

Zobacz postqrek1, o 21 Październik 2019 - 21:11, napisał(a):

No na takie problemy nie ma rozwiązania. Popsuł mi się samochód nie umiem naprawiać i diagnozować nie ma warsztatu w promieniu dalekim. Koszty luksusu mieszkania na odludziu. :)

Kurła,karta graficzna nie ma nic wspólnego z mechaniką pojazdową

Zobacz postjagular, o 21 Październik 2019 - 20:52, napisał(a):

Nie mam też jakiegokolwiek sprzętu nadmiarowego do testów.

Dlatego mam np.zapasową kartę graficzną czy dyski SSD/HDD w zapasie

#17 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 21 Październik 2019 - 20:38

Zobacz postSplendor_97, o 21 Październik 2019 - 20:31, napisał(a):

Kurła,karta graficzna nie ma nic wspólnego z mechaniką pojazdową

Ma to wspólnego, że jak nie jesteś warsztatem i jesteś na zadupiu to sam nic nie poradzisz bez części

#18 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Październik 2019 - 20:48

Zobacz postSplendor_97, o 21 Październik 2019 - 21:31, napisał(a):

Kurła,karta graficzna nie ma nic wspólnego z mechaniką pojazdową


TESLA Lubi To Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34992
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Październik 2019 - 20:50

Zobacz postPrimoGhost, o 21 Październik 2019 - 20:20, napisał(a):

A co się dzieje podczas odtwarzania filmów z Av1 ? Coś z tej listy Mój link

Spróbowałbym również zdiagnozować, czy problem występuje na niższych, niż standardowe temperaturach karty. Wentylatory na max, żeby zeszła do tych 30-35 stopni i sprawdzić czy jest lepiej/tak samo/bez zmian.

Artefakty i chwilowe czarne ekrany pojawiają się również na filmach z tej listy (najnowszy Firefox).
Nie potrzebuję wrzucać wiatraków na maksa, żeby uzyskać takie temperatury - te bez obciążenia, lub podczas oglądania jutuba oscylują w okolicach 35-36 st.C (prędkość wiatraków w takich warunkach - 17%) :)

Zobacz postSplendor_97, o 21 Październik 2019 - 20:31, napisał(a):

Stacjonarki to nie dziwactwa dla nerdów,lecz dla wyznawców PCMasterRace :E Komputer stacjonarny również jest optymalny dla ludzi,którzy pracują w programach semipro/pro.

Nic z tego nie wynika, chociaż ja używam softu, który jest w stanie zająć się porządnie komputerem (obróbka plików graficznych o objętości liczonej w gigabajtach i wymaganiach dot. ram liczonych dwucyfrowo w gigabajtach). Wyznawców pcmasterrace nie jest tak dużo, mimo wszystko. Może dlatego średnia półka GPU obecnie kosztuje absurdalne pieniądze.

...a skoro o obecnym GPU: jakie modele 1660Ti, 2060S, 2070S są wolne od problemów? Głównie chodzi mi o piszczenie cewek, problemy z chłodzeniem. Gdybym miał na wkur**wie jutro kupować kartę grafiki z GPU z powyższej listy, to które modele?

#20 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 21 Październik 2019 - 20:57

@PrimoGhost
Autonomiczne pojazdy z układem Nvidii sterujący pojazdem to pewnie pieśń przyszłości

Zobacz postjagular, o 21 Październik 2019 - 21:50, napisał(a):

Głównie chodzi mi o piszczenie cewek

Generalnie problem z piszczeniem cewek może mieć każdy model.W jednych piszczą tak,że nie do wytrzymania,a na przykład w innych piszczą nawet cicho.
Tu rzucę przykładem z dość niedawno zakupionym przeze mnie GTX 970 - w mojej karcie piszczą cewki,gdy na ekranie jest ponad 1k fps.
W pozostałych przypadkach albo cewki piszczą cicho albo wcale.

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 21 Październik 2019 - 21:10


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych