Forum PCLab.pl: Spadki FPS w Assasin's Creed IV - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spadki FPS w Assasin's Creed IV

#1 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 21 Październik 2019 - 15:43

Cześć, jak w temacie,

po wielu latach postanowiłem wreszcie dać szansę Assassin's Creed IV. Dawniej jakoś nie mogłem się do niej przekonać, za każdym razem dopływałem do Hawany i na tym kończyła się moja gra, ale do rzeczy. Podczas gry mam drobne spadki klatek, głównie w miastach (na morzach i oceanach chodzi jak żyleta). Gra ogólnie jest kapryśna, raz chodzi dobrze, a raz potrafi nawet ciąć się w zaroślach. Wniosek jest taki: Albo to gra jest tak chujowo zoptymalizowana, albo to z moim sprzętem jest coś nie tak, bo nie wierzę, żeby tak stara gra mogła aż tak źle chodzić na Ryzenie 5 2600, GTX 1060 6GB i 16GB ram (3200 mhz CL16). Powiedzcie jak u was to wyglądało. Poniżej zamieszczam film.

PS Wczoraj zaktualizowałem sterowniki karty graficznej. Widać jakąś niewielką poprawę. Procek i karta działają na ustawieniach fabrycznych.

https://www.youtube....eature=youtu.be

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 16:17

Procek aż prosi się o OC, gra stara więc pewnie bardziej nastawiona na Hz niż na wielowątkowość, podkręć go do 4.0-4.2Ghz Nie pamiętam już tego Assassina, ale ani z orginsem ani z odyseją takich problemów na Ryśku 2600 nie miałem. ( i w sumie nie moja sprawa, ale przyhamowałbym na twoim miejscu język)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Październik 2019 - 16:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 21 Październik 2019 - 16:20

Myślisz, że OC rozwiązałoby problem? Niestety nie znam się na tym i słyszałem, że jeśli już coś takiego się zrobi to trzeba się zaopatrzyć w lepsze chłodzenie (podobno boxowe nie wystarczy).

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 16:31

Zobacz postDirtySouth, o 21 Październik 2019 - 17:20, napisał(a):

Myślisz, że OC rozwiązałoby problem? Niestety nie znam się na tym i słyszałem, że jeśli już coś takiego się zrobi to trzeba się zaopatrzyć w lepsze chłodzenie (podobno boxowe nie wystarczy).

No faktycznie box to trochę słabo do OC. Czy pomoże? Trochę na pewno, czy całkiem? Trudno powiedzieć. Ubi nigdy nie słynęło z dobrych optymalizacji :E Spróbuj tez z V-synkiem i rożnymi jego wersjami (synchronizacja -on lub szybkie w panelu NV) Nie pisałeś czy masz monitor z freesynciem, może opcja "G-Sync - compatible" by pomogła

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Październik 2019 - 16:31


#5 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 21 Październik 2019 - 17:11

Z tego co pamiętam to tam chyba Physx jest skopany trzeba dać na niskie czy coś.

Ten post był edytowany przez Icek44 dnia: 21 Październik 2019 - 17:12


#6 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5298
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 21 Październik 2019 - 17:20

włącz lub wyłącz V-sync i zrób alt+tab wróć do pulpitu i ponownie do gry -powinno być ok

#7 Użytkownik jest niedostępny   kptEnter 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 21 Lis 17

Napisany 21 Październik 2019 - 17:43

Odpal najpierw zewnętrznie v-sync za pomocą programu (i tu nie pamiętam nazwy: V-sync boost 3x?? czy jakoś tak) i dopiero później samą grę, w której zrób v-sync na off.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 18:44

Po co jakiś program(pierwsze słyszę), jak można to zrobić w panelu NV?

#9 Użytkownik jest niedostępny   kptEnter 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 21 Lis 17

Napisany 21 Październik 2019 - 20:03

Zobacz postSary, o 21 Październik 2019 - 18:44, napisał(a):

Po co jakiś program(pierwsze słyszę), jak można to zrobić w panelu NV?



Na tym forum właśnie się o tym dowiedziałem i to działa w moim przypadku. Program nazywa się d3doverrider.
A tu masz link (wypowiedź SHATa):
https://forum.pclab..../page__st__1090

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 20:49

Zobacz postkptEnter, o 21 Październik 2019 - 21:03, napisał(a):

Na tym forum właśnie się o tym dowiedziałem i to działa w moim przypadku. Program nazywa się d3doverrider.
A tu masz link (wypowiedź SHATa):
https://forum.pclab..../page__st__1090

Moze kiedyś przetestuje choć problemów w sumie nie mam (jadę na G-Sync Compatibile).

Ale przecież włączenie V-Synca i triple buffering jest możliwe normalnie w panelu Nvidia, nie wiem po co do tego dodatkowy program. Sam właśnie w panelu mam włączony, a w grze wyłączony(tak podobno działa najlepiej) i rwań, czy ścin nie doświadczam.

Edit: Program podobno nie działa na win 10. Moze to jakiś stary program z czasów gdy Nv jeszcze tego nie miała w opcjach? :hmm:

Ach chodziło o to ze triple buffering działa tylko w openGL a ten program to wymuszał to dla DirectXa, ale fast sync załatwię sprawę :)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Październik 2019 - 20:55


#11 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1041
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 22 Październik 2019 - 00:26

Zobacz postSary, o 21 Październik 2019 - 16:17, napisał(a):

Procek aż prosi się o OC, gra stara więc pewnie bardziej nastawiona na Hz niż na wielowątkowość, podkręć go do 4.0-4.2Ghz Nie pamiętam już tego Assassina, ale ani z orginsem ani z odyseją takich problemów na Ryśku 2600 nie miałem. ( i w sumie nie moja sprawa, ale przyhamowałbym na twoim miejscu język)


Proszę Cię stary - jakie oc jak On tam ma ze 30% utylizacji na każdym rdzeniu. To jest Ubisoft, u nich każda gra tak chodzi. A poza tym wierzyć mi się nie chce, że OP odczuwa spadki z 60 na 58fps...mając freesync/gsync. To jest zwyczajnie nie możliwe, że jeśli ta funkcja działa w tej grze poprawnie żeby ktokolwiek czuł taki spadek.

Ten post był edytowany przez MisterMaster dnia: 22 Październik 2019 - 00:28


#12 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 09:13

Zobacz postMisterMaster, o 22 Październik 2019 - 01:26, napisał(a):

Proszę Cię stary - jakie oc jak On tam ma ze 30% utylizacji na każdym rdzeniu. To jest Ubisoft, u nich każda gra tak chodzi. A poza tym wierzyć mi się nie chce, że OP odczuwa spadki z 60 na 58fps...mając freesync/gsync. To jest zwyczajnie nie możliwe, że jeśli ta funkcja działa w tej grze poprawnie żeby ktokolwiek czuł taki spadek.

Co nie znaczy ze procek nie prosi się o OC. Ryzeny pierwsze i drugie kupowało się ze świadomością OC procka jak i pamieci, ja swojego przetaktowałem pierwszym dniu. Nie oglądałem filmu oparłem się o jego tekst "potrafi nawet ciąć się w zaroślach", co dla mnie jest dosłownie ścinaniem, teraz po obejrzeniu filmu faktycznie nie widzę "ścin" a takie spadki 58-60 są czymś normalnym, nie tylko w grze od UBI, po prost u się zdarzają nazwałbym to nawet "granicą błędu pomiarowego"

#13 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 22 Październik 2019 - 12:46

Wstyd się przyznać, ale mam monitor bez G-Sync. Kupowałem go na hura, będąc jeszcze totalnym laikiem, a poza tym miałem ograniczony budżet. Jesteście w stanie polecić coś fajnego do 500-600 zł? Fajnie jakby miał te 75hz i 24 cale. No i jakieś budżetowe chłodzenie, żebym mógł podkręcić procek.

Monitor jaki posiadam obecnie to LG 24M47VQ.

Ten post był edytowany przez DirtySouth dnia: 22 Październik 2019 - 12:47


#14 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 16:34

Też kiedyś odpalałem na moim PC assasina IV , ale tak ścinał że odinstalowałem. Myślę że nie jest zoptymalizowany pod nowe GPU, dlatego takie spadki występują

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4622
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 22 Październik 2019 - 19:13

Spadki do 58 FPS nazywasz cięciem się? Na tym filmiku co dałeś problemu nie widać.

Ten post był edytowany przez Kris194 dnia: 22 Październik 2019 - 19:14


#16 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 23 Październik 2019 - 19:25

Zobacz postKris194, o 22 Październik 2019 - 19:13, napisał(a):

Spadki do 58 FPS nazywasz cięciem się? Na tym filmiku co dałeś problemu nie widać.


Cóż, zdarzały się nawet do 57, ale na filmie tego akurat nie uchwyciłem. W każdym razie sądząc po tym co tutaj piszcie, chyba nie ma się czym przejmować.

#17 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 24 Październik 2019 - 16:31

https://www.youtube....eature=youtu.be

na samym końcu filmu dzieją się dziwne rzeczy. To coś z moim kompem (widać coś na tym msi afterburnerze) czy codzienność w tej grze? Dodam, że czasem w zaroślach na jakiejś wyspie potrafi spaść do 40 ileś. Jak już mówiłem wcześniej, to strasznie kapryśna gra.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4622
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 24 Październik 2019 - 18:35

No to jak na wyspie spada do 40 to pokaż nam taki fragment a nie jednorazowy spadek do 56 FPS ;) Możesz jedynie spróbować jeszcze wyłączyć HT. Black Flag to dość stara gra.

Ten post był edytowany przez Kris194 dnia: 24 Październik 2019 - 18:36


#19 Użytkownik jest niedostępny   DirtySouth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 18

Napisany 25 Październik 2019 - 19:47

Ciężko będzie to pokazać, sytuacja jest o tyle zabawna, że jak zwinę grę do pulpitu, żeby odpalić msi afterburnera, to sytuacja się stabilizuje. Także chyba naprawdę nie ma czym się przejmować, to najpewniej wina optymalizacji.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Amphilyon 

  • The continent of Legend
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5298
  • Dołączył: So, 05 Wrz 09

Napisany 25 Październik 2019 - 20:05

@up

przecież pisałem dawno u góry, wyjdź do pulpitu i wróć do gry, sytuacja się stabilizuje do następnego odpalenia

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych