Forum PCLab.pl: Ryzen 5 3600 - B350 czy B450? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 5 3600 - B350 czy B450?

#1 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 17:11

Witam, ostatnio mysle o ulepszeniu komputera. Kolega polecił mi:

AMD Ryzen 5 3600,
Płyta główna Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2
Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15

Najbardziej zastanawiam się co do płyty, czy będzie potrzebna aktualizacja BIOSu aby ten procesor działał? Opłaca się brać B350? Opłaca się czekać do "Black Friday" Waszym zdaniem?
Jeżeli są jakieś lepsze propozycje (najlepiej w podobnych okolicach cenowych) to proszę o podpowiedz.

#2 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 21 Październik 2019 - 17:22

Bios to już pod 2gą generację trzeba flashować ... Taniej się nie da i sensownie .

#3 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 17:27

Myślałem jeszcze nad tym: MSI B450M MORTAR MAX

Tylko nie wiem czy opłaca się dopłacać w sumie tylko za B450.

Slyszalem jeszcze wlasnie że na tej płycie co podałem wcześniej (B350) jakoś na tym procku rusza. I tak bym później BIOS zaktualizował, tylko byle by ruszyło na domyślnym biosie z tym procem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 844
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 21 Październik 2019 - 17:56

to zależy od wersji biosu jaka będzie wgrana fabrycznie
jeśli będzie F40 i wyżej to Ryzen 5 3600 się odpali
https://www.gigabyte...ort#support-cpu
wersja jaką dostaniesz to loteria

AB350M-DS3H V2 ma wsparcie 2 generacji od 1 wersji biosu

#5 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 18:04

Czyli najpewniej musze sobie doliczyć koszt aktualizacji BIOSu przez sklep w którym kupuje. Zestaw który podałem jest najbardziej optymalny? Nie da się nic więcej z wydajnością zrobić? I prosiłbym jakaś opinie odnośnie RAMów bo dużo się nasłuchałem na temat Microna.

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7276
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Październik 2019 - 18:15

Zobacz postKondzioGejms, o 21 Październik 2019 - 18:04, napisał(a):

Czyli najpewniej musze sobie doliczyć koszt aktualizacji BIOSu przez sklep w którym kupuje. Zestaw który podałem jest najbardziej optymalny? Nie da się nic więcej z wydajnością zrobić? I prosiłbym jakaś opinie odnośnie RAMów bo dużo się nasłuchałem na temat Microna.

Wydajność w grach zależy głownie od karty graficznej. Podaj jaką połączysz z Ryzenem 3600.

#7 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 18:19

Zobacz postxtn, o 21 Październik 2019 - 18:15, napisał(a):

Wydajność w grach zależy głownie od karty graficznej. Podaj jaką połączysz z Ryzenem 3600.


Gram w sumie w gry stricte CPU + coś tam nagrywanie OBS 240fps. (minecrafty i to quality)

Obecna grafika GTX 1070 i i5 4460.

Ten post był edytowany przez KondzioGejms dnia: 21 Październik 2019 - 18:19


#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7276
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Październik 2019 - 18:35

To w tym budżecie, zestaw będzie optymalny. Te Cruciale to najlepszy obecnie RAM za małe pieniądze. Kręci się bezporblemowo od 3433 do 3800mhz w zależności od CPU i płyty. Jednak ja bym wziął płytę od MSI w wersji MAX z biosem od razu pod Ryzen 3000, np. MSI b450m Mortar Max, które są po ok. 400zł w zależności od sklepu. Chociaż z płytami/biosami pod Ryzen 3000 to jeszcze jest loteria.

#9 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 18:58

Jaką przewagę ma właśnie ten Mortar Max oprócz chipsetu? Widziałem że ma "Bios Flashback" (czy coś takiego), więc bios w tym przypadku to nie problem.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4711
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 19:30

Pokrótce to max ma większa pamięć na BIOS i przystosowany jest do montażu Ryzenow z serii 3000 (prosto z pudelka, żadna aktualizacja nie jest konieczna)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Październik 2019 - 19:30


#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3391
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Październik 2019 - 19:42

A czemu nie b450A-pro max? masz za 4 stówki w cenie mortara, mortar to micro atx odpowiada ci taka płyta?

#12 Użytkownik jest niedostępny   KondzioGejms 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 19

Napisany 21 Październik 2019 - 19:47

Zobacz postSend1N, o 21 Październik 2019 - 19:42, napisał(a):

A czemu nie b450A-pro max? masz za 4 stówki w cenie mortara, mortar to micro atx odpowiada ci taka płyta?


Jestem otwarty na podpowiedzi :) Dlatego powstał ten temat.

W sumie ta płytka (MSI B450-A PRO MAX) jest chyba całkiem git.

Ten post był edytowany przez KondzioGejms dnia: 21 Październik 2019 - 19:50


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych