Forum PCLab.pl: Najnowszy Lubuntu 19.10-64bit. Modem 3G nie łączy z internetem. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najnowszy Lubuntu 19.10-64bit. Modem 3G nie łączy z internetem. Na początku czasem udawało sie połączyć z internetem. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 21 Październik 2019 - 17:17

Witam. Postanowiłem zainstalować najnowszy Lubuntu 19.10-64 bit. Jedyny kłopot z jakim się spotkałem to brak możliwości połączenia z internetem. Korzystam z Aero2.
Kiedyś miałem taki problem

https://www.elektrod...pic3229721.html

Ale zauważyłem. Bo próbowałem wcześniejszych wersji 64 bit. Że sprawa wygląda identycznie.
Też są kłopoty.
Komputer próbuje się połączyć(czasem się udało). Ale natychmiast wyskakuje ten komunikat:

Utracono połączenie.

Ze względu na słabe załączniki na tym forum.Zapraszam na:

https://www.elektrod...231000#18231000

Jeden z kolegów twierdził że to wina modemu który posiada w sobie pamięć.

Cyt:Myślę, że Twój problem polega na tym, że modem jest wykrywany jako pamięć masowa, a nie jako modem.
Spróbuj zainstalować pakiet usb-modeswitch, zrestartować system i sprawdzić czy coś się zmieniło. Do zainstalowania wystarczy wpisać w terminal:

sudo apt-get install usb-modeswitch usb-modeswitch-data

Wpisałem.Komende przyją system ale mam dalej to samo.

Jak mam się pozbyć problemu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 21 Październik 2019 - 20:34

Jaki to model modemu? To że modemy mają jeszcze jakiś dysk ze sterownikami nie jest dla Linuksa żadnym problemem - jest wykrywany jako urządzenie composite. Natomiast do modemu może być konieczne dogranie firmware'u.

#3 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 21 Październik 2019 - 20:51

Tak przy okazji...
Przed chwilą zaskoczyło i miałem internet.

Modem model:Huawei E173u-2

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Październik 2019 - 22:52

Zobacz postreflexboy, o 21 Październik 2019 - 21:51, napisał(a):

Modem model:Huawei E173u-2

To nie jest modem kategorii 10... Mam E303, który też nie jest klasy 10 i Aero2 na nim szaleje. Ale wystarczy dokupić pakiet internetu i działa bez problemu :)


https://aero2.pl/5_c...m-pomocy/20_faq


Jakie urządzenie umożliwia korzystanie z Bezpłatnego Dostępu do Internetu?

Urządzenia telekomunikacyjne współpracujące z kartą SIM Bezpłatnego Dostępu do Internetu oferowanego przez Aero2 muszą obsługiwać UMTS900 i/lub LTE2600.
Zgodnie z zapisami w Regulaminie Bezpłatnego Dostępu do Internetu urządzenie telekomunikacyjne umożliwiające za pośrednictwem karty SIM korzystanie z Bezpłatnego Dostępu do Internetu to terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii LTE.

http://jdtech.pl/201...-w-budowie.html

Modem niestety sprawia ostatnio problemy z siecią Aero2:
http://forum.jdtech....ie-w-porcie-usb

#5 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 21 Październik 2019 - 23:46

Kolego Qwinto.Internet na tym modemie działa bez zarzutu.Bez ani jednego zawachania.
Ale na wersjach 32 bitowych.Na przykład własnie teraz korzystam ze starego laptopa.
Również używałem jak pamiętam wersji 17- 32 bit.Na tym PC-cie ,tez bez zająknięcia działa wszystko.
Tylko dlaczego mam korzystać z wersji o architekturze 32 bit.Jak mam dość nowoczesny komputer.W tym przypadku,wole opierać się o architekturę 64 bitową.

#6 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 09:49

Zobacz postreflexboy, o 22 Październik 2019 - 00:46, napisał(a):


Ale klasa modemu nie ma związku z tym czy system jest 32 czy 64 bitowy...

#7 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 22 Październik 2019 - 09:56

To co mam zrobić?
Pobawić się w sterownik?

A może:Modem jest wykrywany jako pamięć masowa, a nie jako modem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 10:04

Modem powinien być bezproblemowo obsługiwany przez linuksa. Sprawdź polecenie:
lsusb |grep 14ba

Jeśli wyświetli się linia z Twoim modemem to dopisz do pliku
/lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules
linię:
ATTR{idVendor}=="Huawei", ATTR{idProduct}=="14ba", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"

następnie zrestartuj komputer i zobacz czy zadziałał. Skrypty do wszystkich polskich operatorów (Aero2 też) Ubuntu ma więc tu nie będzie problemów. Ten modem faktycznie ma problem z poprawnym przedstawieniem się systemowi i potrzebuje ręcznego przestawienia w tryb modemu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 22 Październik 2019 - 14:13

Dzisiaj miałem farta.Połączyłem się z internetem włączając przegladarkę internetową.Równolegle załączyły się oba programy.
Próbowałem to powtórzyć.No niestety nie udało się.

#10 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 22 Październik 2019 - 14:28

Po wpisaniu linijki jak poniżej nic się nie wyswietla...

w@w-pc:~$ lsusb |grep 14ba
w@w-pc:~$

#11 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 14:30

OK, a samo lsusb wyświetla ten modem na liście urządzeń?

#12 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 22 Październik 2019 - 16:05

Po wpisaniu w konsoli

lsusb

Mam:

Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1d57:0001 Xenta 2.4G Mouse
Bus 003 Device 002: ID 1a2c:0002 China Resource Semico Co., Ltd USB Keykoard
Bus 003 Device 005: ID 12d1:1436 Huawei Technologies Co., Ltd. Broadband stick
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Czyli modem jest widoczny:

Bus 003 Device 005: ID 12d1:1436 Huawei Technologies Co., Ltd. Broadband stick.

P.S Znowu udało mi się połączyć z internetem...Fartem...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 18:06

OK, to linia dodana do
/lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules

ma wyglądać tak:
ATTR{idVendor}=="Huawei", ATTR{idProduct}=="1436", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"


restart i powinno działać (zakładam, że usb-modeswitch jest zainstalowany, tak jak piszesz w pierwszym poście). W ustawieniach połączenia modemu ustaw "permanent", chociaż Aero2 o ile pamiętam i tak resetuje połączenie po jakimś czasie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 22 Październik 2019 - 19:12

Znalazłem coś takiego:

#!/bin/sh
# part of usb_modeswitch 2.5.2
device_in()
{
if [ ! -e /var/lib/usb_modeswitch/$1 ]; then
return 0
fi
while read line
do
if [ $(expr "$line" : "$2:$3") != 0 ]; then
return 1
fi
done </var/lib/usb_modeswitch/$1
if [ $(expr "$line" : "$2:$3") != 0 ]; then
return 1
fi
return 0
}

if [ $(expr "$1" : "--.*") ]; then
p_id=$4
if [ -z $p_id ]; then
prod=$5
if [ -z $prod ]; then
prod=$3
fi
prod=${prod%/*}
v_id=0x${prod%/*}
p_id=0x${prod#*/}
if [ "$v_id" = "0x" ]; then
v_id="0"
p_id="0"
fi
v_id="$(printf %04x $(($v_id)))"
p_id="$(printf %04x $(($p_id)))"
else
v_id=$3
fi
fi
PATH=/sbin:/usr/sbin:$PATH
case "$1" in
--driver-bind)
# driver binding code removed
exit 0
else
v_id=$3
fi
fi
PATH=/sbin:/usr/sbin:$PATH
case "$1" in
--driver-bind)
# driver binding code removed
exit 0
;;
--symlink-name)
device_in "link_list" $v_id $p_id
if [ "$?" = "1" ]; then
if [ -e "/usr/sbin/usb_modeswitch_dispatcher" ]; then
export TMPDIR=/run
exec usb_modeswitch_dispatcher $1 $2 >>/dev/null 2>&1
fi
fi
exit 0
;;
--symlink-name)
device_in "link_list" $v_id $p_id
if [ "$?" = "1" ]; then
if [ -e "/usr/sbin/usb_modeswitch_dispatcher" ]; then
export TMPDIR=/run
exec usb_modeswitch_dispatcher $1 $2 >>/dev/null 2>&1
fi
fi
exit 0
;;
esac

IFS='/' read -r p1 p2 <<EOF
$1
EOF
if [ "$p2" = "" -a "$p1" != "" ]; then
p2=$p1
fi

PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin
init_path=`readlink -f /sbin/init`
if [ `basename $init_path` = "systemd" ] && [ -d "/run/systemd/system/" ]; then # Test if systemd is running
systemctl --no-block start usb_modeswitch@$p2.service
elif [ -e "/etc/init/usb-modeswitch-upstart.conf" ]; then
initctl emit --no-wait usb-modeswitch-upstart UMS_PARAM=$p2
else
# only old distros, new udev will kill all subprocesses
exec 1<&- 2<&- 5<&- 7<&-
exec usb_modeswitch_dispatcher --switch-mode $p2 >>/dev/null 2>&1 &
fi
exit 1

Nie mogę znależć odpowiedniej linijki...
A jak próbuje ruszyć tekst pisze ze tylko do odczytu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Październik 2019 - 19:19

sudo nano /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules

Wrzuć tą linię z poprzedniego postu na końcu pliku i zapisz. Chociaż nie... co Ty za plik tu wyświetliłeś? To nie jest 40-usb_modeswitch.rules
Właściwy plik powinien wyglądać mniej więcej tak:
Spoiler

Dopisz tylko na końcu:
ATTR{idVendor}=="12d1", ATTR{idProduct}=="1436", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 22 Październik 2019 - 19:23


#16 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 23 Październik 2019 - 09:41

Dzięki za ułatwienie sprawy.
Wszystko wydaje się banalne....Oprócz tego że nie mogę tego zapisać.Tojest:

ATTR{idVendor}=="12d1", ATTR{idProduct}=="1436", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"

Nie mogę w żaden sposób znależć"zapisz".
A jak zamknę konsole to automatycznie się nie zapisuje.
Na samym końcu mam jakies funkcje.
Typu:


G Get Help ^O Write Out ^W Where Is ^K Cut Text ^J Justify ^C Cur Pos M-U Undo M-A Mark Text
^X Exit ^R Read File ^\ Replace ^U Paste Text ^T To Spell ^_ Go To Line M-E Redo M-6 Copy Text

Czyżby to funkcja Write Out.Nie mogę nawet jej wymusić.A może Exit i zostanie zapisane...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 23 Październik 2019 - 09:58

No tak "^O" to Ctrl-O - Zapisz. Ctrl-X to wyjście. Czyli robisz Ctrl-O, Ctrl-X i tyle. Ja używam vim, ale początkującym raczej nie polecam, bo krążą o nim legendy. ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 23 Październik 2019 - 12:21

Teraz pojawiło się:

File Name to Write: /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules
^G Get Help M-D Dos Format M-A Append M-B Backup
^C Cansel M-M Mac Format M-P Prepend ^T To Files
I nic dalej nie mogę zrobić.Aby wyjść Ctrl-X nic nie daje.
Nie chce próbować każdej funkcji bo mogę coś popsuć.
Wydaje mi się że ^T i wtedy Ctrl-X...

#19 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Październik 2019 - 13:19

Też używam tylko vi/vim i nano mnie tu zaskoczyło. Robisz tak, otwierasz plik tak jak napisał Jeno (z sudo):

Zobacz postJenot, o 22 Październik 2019 - 20:19, napisał(a):

sudo nano /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules


I dopisujesz linijkę

Zobacz postJenot, o 22 Październik 2019 - 20:19, napisał(a):

ATTR{idVendor}=="12d1", ATTR{idProduct}=="1436", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"


ale przed ostatnim wierszem Tak jak na załączonym obrazku. Następnie <Ctrl>+<O>, <Enter> i na koniec <Ctrl>+<X>.

Załączone pliki



#20 Użytkownik jest niedostępny   reflexboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 139
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 16

Napisany 23 Październik 2019 - 16:15

Witajcie.Jest jedno ale.
Ja na tej liście nie mam swojego modemu.
U mnie linia kończy się na :Aiko81D.....A nie :Huawei E173u-2
A tej linijki:


ATTR{idVendor}=="12d1", ATTR{idProduct}=="1436", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"

Nie mam pod czym podpisać.Czyż by brak sterownika.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych