Forum PCLab.pl: Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 21 Październik 2019 - 22:01

Witam. Posiadam za monitorem taśmę LED (załączona na zdjęciu), w sumie jest 51 świecidełek. Podłączona jest ona przez kontroler jasności do transformatora napięcia i dalej do gniazdka 230V. Zastanawiam się nad przerobieniem tego i zamiast 230V użyć jedno lub maks dwa USB 3.0 w monitorze bądź pociągnięcie kabli i podłączenie w taki sam sposób z tyłu płyty głównej do maks 2xUSB 3.0 bądź 2xUSB 3.1.


Pierwszym pytaniem to co to może być za rodzaj świecidełek? Kupowałem je grubo ponad 5 lat temu i nie dam sobie ręki uciąć co to za rodzaj, chociaż w głowie świta mi 3528? Na pewno są zimne/neutralne białe SMD.
Drugie pytanko jak już będzie wiadomo co to za rodzaj to czy mogę użyć zwykłej wtyczki lub dwóch USB 3.0, podlutować kabelki z taśmy do nich + i - i bezpiecznie wpinać i będzie grało? Czy port USB 3.0 wytrzyma to? Trzeba dawać jakieś bezpieczniki bądź jakiekolwiek regulatory czy cokolwiek innego pomiędzy taśmę a wtyczkę? Jestem amatorem elektrykiem dla siebie samego i nie chciałbym, bez pewności że wytrzyma, zabierać się za to i potem żałować spalonym(i) podzespołami. Proszę o pomoc i jeśli da radę bez problemu o bezpieczeństwo takie coś wykonać jak to opisałem to ile wtyczek będzie mi potrzebne? Wiadomo, że jeśli da radę do jednej się wlutować to lepiej.

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 22:33

Nie lepiej po prostu kupić nową taśmę? Mój link Mój link

#3 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4233
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 21 Październik 2019 - 22:44

Na pasku masz napisane, że diody potrzebują 12 V. USB daje max 5V.

#4 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 00:33

Dziękuję panowie. Co ja bym bez Was zrobił :)
Niedługo nowy monitor 27" wleci także przy okazji może zaopatrzę się o nowe LED z propozycji w drugim poście :) A skoro już jesteśmy przy temacie kupna nowej taśmy to rozumiem, że gdybym chciał wykorzystać ASUS RGB Aura za monitorem na mobo ASUS X470 STRIX F-Gaming to musiałbym zaopatrzyć się w specjalną taśmę LED, która ta płyta główna wspiera, pociągnąć wtyczkę do środka kompa i podłączyć do "1 x Aura Addressable Strip Header(s)" lub "2 x Aura RGB Strip Header(s)", zsynchronizować w programie Aura, tak żeby była synchronizacja RGB za monitorem z podzespołami kompa, efektami? Nigdy się w takie świecidełka i synchro nie bawiłem (poza obecną taśmą żeby jaśniej było za monitorem) i chciałbym chociaż spróbować jeśli mam do tego okazję, a mam kartę podarunkową w sklepie na kilka stówek i warto było by ją wykorzystać zanim straci ważność z końcem roku.

Czy są może jakieś alternatywne programy, które umożliwiają zabawę z synchro RGB bo szczerze to zacząłem o tym całym oświetleniu interesować się i czytać wczoraj i wyniosłem z tego to, że ten cały program ASUS Aura to jedno wielkie badziewie, zresztą tak jak wg. mnie prawie cała reszta softu od tego producenta. Chętnie dorzucił bym do tego synchro klawiatury Logitech G513 i myszki G903 bo w ASUS Aura nie widzę możliwości dorzucenia klawy i myszki tak żeby była taka sama synchronizacja kolorów w nich co w środku obudowy?

Jeszcze jedna sprawa. Mianowicie, jak mam rozumieć te dwa różne złącza na płycie głównej tzn. "1 x Aura Addressable Strip Header(s)" i "2 x Aura RGB Strip Header(s).
Czy te drugie to tylko i wyłącznie do podłączenia taśmy sygnowanej logiem ASUS albo ROG a te pierwsze do wszystkich innych pod to złącze?

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 22 Październik 2019 - 00:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 06:17

AURA RGB header to nic innego jak zwykłe złącze 4-pin RGB na 12V, złącze analogowe - działa pod nim dowolna taśma na diodach 5050 RGB 12V, nie trzeba dopłacać cebulionów do taśm "ROG".
Addressable RGB header to cyfrowe złącze 3-pin ARGB 5V do diod WS2812B - ponownie, będą działać dowolne paski ARGB 5V, które tam podłączysz, byle wtyczka była taka sama jak na płycie, ponieważ w przypadku diod ARGB nie ma jednego standardu wtyczek oraz rozkładu napięć na ich końcach.

Co do sterowania, to jeśli wszystko chcesz ze sobą zgrać (o ile poszczególne elementy współpracują z Asus Aura Sync), to zostaje Ci program Asusa.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 22 Październik 2019 - 06:17


#6 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 08:23

Dziękuję za sensowne wytłumaczenie. A co z myszką i klawiaturą Logitecha? Nie da rady ich zsynchronizować z Aura w żaden sposób? Widziałem filmik na YouTube jak delikwent miał jakieś głośniki właśnie Logitecha z RGB (okrągłe) i mychę G102 Prodigy i mu to razem świeciło zsynchronizowane, poza klawiaturą Corsair.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 08:47

To już musisz sprawdzić w specyfikacji myszki i klawiatury czy są "ASUS Aura Compatible". Niektóre produkty innych producentów są, inne nie.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 22 Październik 2019 - 08:47


#8 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 09:58

No właśnie, że nie są kompatybilne :mad:
Nie mogłem uwierzyć, że nikt jeszcze nie zaczął tworzyć niczego uniwersalnego aniżeli bubel ASUS Aura skoro o tylu problemach się naczytałem. Po szukaniu znalazłem coś takiego:
https://github.com/D...ffe/RGBSyncPlus

Czy ktoś testował? Miał styczność?

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 22 Październik 2019 - 09:59


#9 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 22:09

A można jeszcze dowiedzieć się jaka jest różnica w tych dwóch różnych złączach do podłączenia RGB na płycie głównej?

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 22:18

To zupełnie rożne złącza 4-pin RGB jest starszym złączem, można powiedzieć analogowym. Diody pod tym złączem są zasilane na 12V, pozostałe 3 przewody to kanały dla każdego koloru czyli R, G oraz B. Złącze 3-pin jest złączem cyfrowym, jeden pin to 5V, drugi to GND, a trzeci to DATA. Oba standardy są ze sobą niekompatybilne. Najprostsza różnica między diodami RGB, a ARGB jest taka, że tymi ostatnimi sterujesz indywidualnie (możesz pojedynczo zmieniać kolor każdej diody w podpiętym pasku, o ile masz odpowiedni soft), a w przypadku RGB sterujesz całym podłączonym paskiem na raz. Diody ARGB mogą np. robić efekt tęczy, która przesuwa się po pasków z jednego jego końca na drugi. Diody RGB tego nie zrobią, bo cały pasek zmienia swój kolor na raz = tęcza jest statyczna. KAżda z diod ARGB posiada swój własny mikro kontroler wbudowany w diodę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1924
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 23 Październik 2019 - 19:31

Dziękuję Ci po raz kolejny. Już wszystko mam tu przez Ciebie wyjaśnione czarno na białym jak dziecku. Teraz zabieram się za kupno paska 4pin na monitor i podłączam :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14749
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Październik 2019 - 06:59

http://angela.pl/p15026,aquacomputer-farbwerk-nano-external.html

http://angela.pl/p14498,aquacomputer-rgbpx-lighting-set-for-monitors-60-addressable-leds.html

Pewnie nie aktualne już, ale z takim zestawem możesz robić ambilight i zasilasz to mikro kontrolerem na USB :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych