Forum PCLab.pl: Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 07:58

Jak chcesz comander pro to mam taki w swoim kompie. Wentyle ustawiasz niezależnie i dowolnie na każdym kanale. Mało tego ustawiasz je na RPMy lub PWM lub volty. Czyli wrzucasz różne wentyle każdy inny pod 6 wyjść i dajesz kontrolę z dowolnego czujnika płyty lub commandera. Mozesz nastawić np 600rpm na 40 stopni i każdy wentyl będzie miał 600rpm. Chyba nawet jak będzie poniżej specyfikacji wentyla to sterownik i tak to ogarnie.

#22 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Listopad 2019 - 08:10

Każdy kanał wentylatorów w Commanderze Pro jest sterowany oddzielnie. To bardzo fajny kontroler, zwłaszcza w kontekście planowanego custom loopa, bo umożliwia podpięcie czujników temperatury i ustawienie obrotów wentylatorów w zależności od temperatury cieczy układu.

Fajna alternatywa to linkowany przez Minica AquaComputer Farbwerk 360 - wychodzi stosunkowo tanio i masz od razu LEDy. Potem, przy budowie custom loopa możesz dokupić AquaComputer Quadro, który daje świetne możliwości sterowania wentylatorami i generalnie kontroli pętli chłodzenia cieczą. AquaComputer ma pod tym względem największe możliwości i najlepszy soft (chociaż nie najprostszy w obsłudze). Mając Farbwerka 360 i Quadro oba te urządzenia można spiąć razem magistralą AquaBus i synchronizować. Generalnie ekosystem AquaComputer jest bardzo rozbudowany.

Akurat zrobienie LEDów samemu pod Commandera to już trochę zabawy, bo oprócz samej taśmy WS2812B, którą spokojnie dostaniesz w Polsce, potrzebujesz wtyczki i piny, które są tylko w Chinach, a do tego zaciskarkę i lutownice. Generalnie trochę grzebania z tym jest. Dodatkowo takie robione od zera paski zawsze muszą mieć ilość diod będącą wielokrotnością liczby 10 czyli 10, 20, 30 etc. Inaczej soft się krzaczy. Zawsze możesz też kupić gotowe paski od Corsair i po sprawie. Pod Aura Terminal zrobienie swoich LEDów jest prostsze, bo wystarczą zwykłe wtyczki 4-pin RGB + wycięcie jednego pinu i lutownica. Nie trzeba się bawić z zaciskarką.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 13 Listopad 2019 - 08:11


#23 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 09:29

Extension Pac LED corsaira można chyba doczepić do commandera. Nie pamiętam czy mam teraz node pro w budzie czy z commandera tylko lecę.

#24 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Listopad 2019 - 09:47

Tak, spokojnie mozna to podłączyć pod Commandera. Pod każdy kanał można 6 takich pasków podłączyć łącząc je ze sobą.

#25 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 20:18

Wracam :) Dowiadywałem się więcej przez te dwa dni o każdym z wymienionych tutaj urządzeń tj. AURA Terminal, Corsair Commander Pro/Node Pro i rozwiązania od Aquacomputer. To co wyniosłem z tego to to, że na 100% nie chcę i nie podoba mi się jak Corsair to sobie wymyślił. Ich rozwiązania to już całkowita studnia bez dna (wspomniana wcześniej studnia AURA Terminal w porównaniu z rozwiązaniami Corsair to pikuś), brak efektu ambient na którym to najbardziej mi zależy, a co najgorsze to kablologia, jakby zacząć bawić się w to na porządnie i kolejno po Commander Pro dokupić Node Pro i ewentualnie do tego ich mini kontroler. Istna masakra moim zdaniem. W dodatku nie wykorzystam możliwości tego nawet w 50% bo na czujnikach temperatury i sterowaniu wentylatorami w ogóle mi nie zależy - do tego mam zewnętrzny soft Argus Monitor i steruje nim wentylami jak chcę, do czujników jakich chce, bez znaczenia czy wentyle są DC czy PWM. Bardzo sobie chwalę ten sofcik, a używam go od maja tego roku, polecam chociażby go wypróbować. AiSuite od ASUS śmiechu warty kombajn, nic nie warty. Produktów Corsair poza RAM Vengeance RGB PRO nie mam.

AURA Terminal też już raczej nie jest aktualny. Jedynie co mnie w nim zniechęca to brak możliwości zdefiniowania profili. Wygląda na najprostsze i najbardziej przejrzyste rozwiązanie ale z ograniczoną funkcjonalnością. Jak kilkanaście razy dziennie włączam AIMP do słuchania muzyki, kilkanaście razy w tygodniu VLC do oglądania filmów, odpalam gry i inne, to chciałbym żeby profile przełączały się automatycznie pod konkretny profil jak odpalę te aplikacje, a tu pikuś... ręcznie będzie trzeba pamiętać i zmieniać samemu... trochę kiczowate rozwiązanie, wolałbym automatykę. Na plus zaliczam w nim jednak to, że gdybym go kupił to mam super ekosystem i wraz z AURA Sync na płycie głównej będę mógł sterować i zsynchronizować jej oświetleniem oraz sterować RGB na pamięciach Corsair Vengeance RGB PRO, wszystko przez soft AURA i HALO, chociaż nie wiem czy da radę efekty z jednego programu przenieść na drugi, żeby razem to współgrało przy wizualizacji audio. Myślałem użyć Terminal na zewnątrz i sterować w nim oświetleniem tylko na zewnątrz, w oprogramowaniu HALO, a w środku kompa wykorzystać złącza 1xARGB i 2xRGB i sterować tym przez AURA Sync. W zasadzie to nie zdążyłem sprawdzić czy soft HALO umożliwia efekty wizualizacji audio jak Sync i żeby to wszystko współgrało.

Najbardziej podobają mi się polecane przez Was rozwiązania Aquacomputer i chyba skuszę się na Farbwerk 360. Raczej ma największe możliwości na teraz i najlepsze możliwości rozbudowy tego ekosystemu w przyszłości... a w dodatku najtańsze spośród tych 3 urządzeń. Małe, skromne, a zapewne cieszy najbardziej :E Mam jednak kilka pytań przed zakupem tego cacka. Czy da radę w tym sofcie sterować również oświetleniem mojej płyty głównej jaką jest ASUS STRIX X470 F-GAMING i w/w pamięci Corsair czy do tego będę musiał użyć AURA Sync? Jeśli nie da rady to jak kupię to urządzenie i do tego zestaw pasków, zainstaluje je w kompie, to jak będzie wyglądać synchronizacja z w/w podzespołami? Na chwilę obecną to by było na tyle.

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 15 Listopad 2019 - 20:20


#26 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 20:53

Na chwilę obecną AquaSuite nie ma takiej możliwości, żeby sterować oświetleniem mobo czy RAMu w ramach Asus Aura. Ponoć Aquacomputer nad tym pracuje, tak przynajmniej słyszałem... prawie dwa lata temu :E. Generalnie więc nie liczyłbym na to w najbliższej przyszłości, bo ponoć mają spory problem z ogarnięciem tego. Synchronizacji z oświetleniem mobo i RAMu nie będzie, po prostu.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 15 Listopad 2019 - 20:53


#27 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 22:45

Krucho w takim razie ale i tak chyba wybiorę Farbwerk 360 + dodatkowe paski i wyjdzie tyle samo co za AURA Terminal. Napisałem mejla do Aquacomputer na ten temat i zobaczymy co odpiszą :> Może pracują nad tym :E W sumie to dziwne, że tak długo trwa dodanie kompatybilności do najpopularniejszych standardów, tym bardziej, że do takiego AURA jest udostępnione SDK. Jak tu żyć :mad: W ogóle to śmiech na sali, że ASUS nie wpadł na pomysł, że opcja profili może się przydać. Zresztą co się dziwić... nic nie myślą, poza tym jak tu coś zrobić, się nie narobić, a hajs zarobić. Hardwareowo są na topie ale software u nich leży i kwiczy albo jakieś niedorobione lub niekompletne jest, prawie w każdym hardware.

#28 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 22:54

Niby nad tym pracują. Tutaj masz odpowiedź gościa z AC z października tego roku w tej sprawie:

Cytuj

Since the asus api is more or less "broken" and we have not yet found a way reasonable way to connect the two systems is the first time on ice.
The problem with the thing is that this asus aura stuff actually can not do anything .
They do not even cover a minimal feature set. You can see that in the very clear software.


Asus Aura przy Aquasuite to jak porównanie kosy spalinowej do przemysłowego kombajnu zbożowego :E.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 15 Listopad 2019 - 22:55


#29 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 23:02

Hahaha, w samo sedno odpowiedź :lol2: "The problem with the thing is that this asus aura stuff actually can not do anything" . Zresztą właśnie problematyka software ASUS zniechęca mnie troszkę do AURA Terminal bo nie jedno ich urządzenie przewinęło mi się przez ręce i nie przypominam sobie aby chociażby jedno było w pełni funkcjonalne w porównaniu do konkurencji a co najważniejsze, bez wad i problemów softu. Wystarczy spojrzeć na największy ich problem jakim są ich monitory i jakie mierne mają "Quality Control".

#30 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Listopad 2019 - 10:15

Corsair Node pro obsługuje 8 pasków. Nie potrzeba CommanderaPro jak nie chcesz sterów do wentyli.

360 też jest rozbudowany ponadto co Ci potrzeba z opisu. Nano Ci wystarczy.

Asus coś tam bo masz płytę Asusa i przez to zaraz kazda kolejna płyta też będzie musiała być asusa? Bezsens.

Są jakieś programy do synchronizacji różnych ekosystemów. Ale to nie są programy oficjalne od producentów.


Zaletą corsaira to wsparcie dla Twoich ramow, wentyli, klawiatur z ich logo czy myszek. Kabloligia o której piszesz to jakaś bzdura. Nie ma ledow zasilanych i sterowanych bezprzewodowo. Wszędzie trzeba użyć kabelki.

Ambilight w Corsair nie ma. Znaczy można niby to jakoś osobnym programem ogarnąć ale mi się nie udało. Support Corsaira ma ten temat w dupie. Już ich rok temu nekalem i było kilka osób z podobnym zdaniem jak moje, ale tam są zajęci tematami z dupy w stylu światełka na wentyli nie chcą się obracać w drugą stronę.

Ogólnie moim zdaniem Corsair się nie rozwija. Aquacomputer potrafi zaskakiwać. Kiedyś ich kontrolery nie zachwycały cena, funkcjonalnością czy trwałością na tle CommanderPro. Ale dzisiaj wygrywają w każdym aspekcie. Bardzo duża oferta różnych urządzeń. Nie widziałem aby były jakieś problemy tech z nowymi urządzeniami. Rozwijają soft dodając np ambilight. Dodają nowe urzadzenia do oferty w dobrych cenach.

Ogólnie aqua wypada najrozsadniej z perspektywy ostatnich 2 lat.

#31 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 18 Listopad 2019 - 11:15

Aquacomputer jak już brać to tylko Farbwerk 360, różnica w cenie względem Nano to raptem 40PLN :) Co mi po jednym pasku w Nano, tym bardziej, że i tak muszę kupić extra paski do obu i za rok jak będę dokładać LED to extra kanały w Farbwerk 360 przydadzą się.

Corsair Node Pro obsługuje 8 pasków, tak, ale ile z nich mogę kontrolować niezależnie? Są tylko dwa kanały i zapewne tylko dwoma niezależnie od siebie mogę sterować, czyli 2x do 4 pasków na kanał, a ja potrzebuję co najmniej 3 kanałów (1 na potem). Dokupując do tego Corsair Commander Pro w przyszłości to wtedy robi się już kablologia, która mi nie odpowiada, którą miałem na myśli, o wiele więcej miejsca zabierze, a w dodatku koszta całkowite będą 2-3x większe aniżeli rozwiązania Aquacomputer i nie osiągnę zamierzonego celu.
Osobiście nie widzę zalet dla rozwiązań Corsair bo urządzeń ich nie mam żadnych poza pamięciami, którymi mogę sterować z oprogramowania AURA Sync. Zasilacz mam też od nich ale bez wsparcia dla iCue także go pomijam.


W zasadzie to dzięki Wam trafiłem na Aquacomputer i już zdecydowałem się na Farbwerk 360 i zestaw pasków LED na monitor :) Co z oświetleniem reszty jak np. karta graficzna, pamięci czy płyta główna to trudno - nie będzie jak nie będzie synchro przez Auqcomputer. Czasami trzeba iść na kompromis.



PS. Mógłbyś podzielić się wiedzą na temat tych programów do synchronizacji ekosystemów? Sam znalazłem coś takiego https://github.com/D...ffe/RGBSyncPlus ale nie wiem na ile to jest aktualne bo ostatnia aktualizacja była 6 miesięcy temu.

#32 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 18 Listopad 2019 - 14:36

Poniżej odpowiedź, którą dostałem od Aquacomputer:

Cytuj

It is not possible to use our software for such devices or to sync our LED settings with the settings of such devices.

The problem is that the API (application programming interface) that ASUS provides is very limited in its features and does not allow any useful kind of control or synchronization. Unless ASUS does not change this completely from the ground (which is very unlikely to happen), we will have no support for this in the future.


#33 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Listopad 2019 - 15:58

Zobacz postbl00keRs, o 18 Listopad 2019 - 11:15, napisał(a):

Aquacomputer jak już brać to tylko Farbwerk 360, różnica w cenie względem Nano to raptem 40PLN :) Co mi po jednym pasku w Nano, tym bardziej, że i tak muszę kupić extra paski do obu i za rok jak będę dokładać LED to extra kanały w Farbwerk 360 przydadzą się.

Corsair Node Pro obsługuje 8 pasków, tak, ale ile z nich mogę kontrolować niezależnie? Są tylko dwa kanały i zapewne tylko dwoma niezależnie od siebie mogę sterować, czyli 2x do 4 pasków na kanał, a ja potrzebuję co najmniej 3 kanałów (1 na potem). Dokupując do tego Corsair Commander Pro w przyszłości to wtedy robi się już kablologia, która mi nie odpowiada, którą miałem na myśli, o wiele więcej miejsca zabierze, a w dodatku koszta całkowite będą 2-3x większe aniżeli rozwiązania Aquacomputer i nie osiągnę zamierzonego celu.
Osobiście nie widzę zalet dla rozwiązań Corsair bo urządzeń ich nie mam żadnych poza pamięciami, którymi mogę sterować z oprogramowania AURA Sync. Zasilacz mam też od nich ale bez wsparcia dla iCue także go pomijam.



Cyfrowe sterowniki ledy obsługujące 90 ledow są w stanie niezależnie sterować każda jedna dioda na pasku LED.

Do corsaira jak podepniesz 4 paski LED do jednego wyjścia to każdą dioda na każdym pasku możesz sterować niezależnie od pozostałych. Nie wiem skąd pomysł że nie da się sterować nimi niezależnie. Jak wsadzisz więcej diodek niż jest w stanie zaadresować sterownik to diody z poza zakresu zwyczajnie się nie zapala.

Przewaga Corsaira to natywne wsparcie ramu, klawiatury, myszki, bloków wodnych, pompy D5, pasków led, wszelkiej maści wentyli Corsaira. Jeden spory ekosystem.

Ale mimo wszystko szysyko Corsair nie daje Ambilighta, co mnie osobiście odrzuca od niego, ale już zmieniać mi się nie chce sprzętu na Aqua.

Zaleta NANO nad 360 to rozmiar. Wspominałem coś o wielkości sterownika i łatwości montażu w budzie? Nano jest bezkonkurencyjny. Nie wymaga dodatkowego zasilania, po prostu działa niemal pług and play

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 18 Listopad 2019 - 15:59


#34 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:59

Człowiek uczy się całe życie. Myślałem, że to działa to jak hub wentylatorów, który steruje wszystkimi naraz, gdy po drugiej stronie wpinam go tylko do 1x 3pin lub 4pin.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Listopad 2019 - 20:37

Tutaj masz na przykładzie Corsair Link ( nie uzywam narazie iCue ).
Jak widzisz Chanel #1 steruje czterema paskami LED i świecą się różne diody w różnych kolorach na pasku.
Chanel #2 steruje ringiem na bloku wodnym Corsaira: https://media.ldlc.c...005318969_2.jpg
https://zapodaj.net/...d654fd84c8e.png


Tym sie różnią drogie sterowniki i drogie Ledy od tanich, gdzie na tanich ledach cała listwa ma jeden ten sam kolor bez możliwości zrobienia efektu tęczy.

Jakbyś miał jakieś pytania to serio pytaj. Mam Commander Pro i Node PRO ( w piwnicy jednak nie używam ). Do tego 4 paski led i blok wodny tez z LED. Konfiguracja softu jest bardzo rozbudowana, szczególnie w Corsai iCue.

W iCue można łączyć ze sobą efekty w warstwach. Np tło zrobić z jakiś kolorów, tęczy itp a do tego jakieś efekty nad nimi np pasek jak z auta night ridera.
https://www.youtube....h?v=2A4z-Lv5aNk

Klawiatury mają tyle ledów ile klawiszy, wówczas każdym guzikiem można sterować z osobna:
https://www.youtube....h?v=pLW5t-JnA5o


Na plus dla Corsaira to możliwość wywalenia softu z tła. Nie trzeba mieć nic odpalonego w windowsie. A to miłe, bo iCue raczej nie jest obojętny dla wydajności :D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 18 Listopad 2019 - 20:50


#36 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:59

Co do amblight od Corsair to właśnie natrafiłem na produkt Corsair iCUE LS100, bodajże nowość na rynku bo recenzje są z tego miesiąca i w sklepie dopiero za kilka dni to będzie dostępne do kupienia. Będzie trzeba poczytać co, jak i z czym. Nie wykluczam, jeśli będzie zgodne z Commander Pro/Node Pro, że kupię ten pakiet zamiast rozwiązań Aquacomputer. Troszkę jednak śmieszne i wygląda to jedynie jak próba zarobienia jeszcze większego hajsu, że nie oferują w Commander Pro/Node Pro amlight, a oferują inne rzeczy i to za gruby hajs, specjalnie do tego efektu.

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 19 Listopad 2019 - 15:01


#37 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 03:25

BIJE SIĘ W PIERŚ! PIEKŁO KUŹWA ZAMARZŁO!!!

Jak się z debulami na forum użerałem rok temu z twórcami icue to Twierdzili, że nie ma opcji. Atakowałem ich z kilkoma innymi forumowiczami :hmm:

Na weekend sprawdzimy czy trzeba mieć iCUE LS100 czy zwykłe paski wystarczą? :] Ciekawe co wyjdzie, czy przymusowa ściema i naciąganie czy jednak pełne wsparcie :)


https://cwsmgmt.cors...os/LS_Movie.mp4



Edit:
Już widzę chyba odpowiedź na forum na moje pytanie:
When will the light nod pro and the commander pro support LS100 led strip?

Czyli chyba się wypieli na wsparcie :D
Stare sterowniki są za słabe do obsługi ledów.. a nie czekajcie nie są za słabe bo robią to bez problemu a 3/4 przeliczeń odbywa się na kompie w ich sofcie :E



Jest dostępność:
https://www.proshop....sair iCUE LS100

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 23 Listopad 2019 - 04:53


#38 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 23 Listopad 2019 - 11:11

Znalazłem ten produkt przypadkiem przez reklamę ale jednak podziękuję Corsair. Dla mnie to syf nie marka i mojego hajsu nie dostaną. Przede wszystkim jeśli chodzi o tego typu materialne podejście do klienta, mają u mnie krechę i to grubą. "Stare sterowniki" są za słabe. Śmieszne wytłumaczenie sprzętu za takie pieniądze (Commander Pro/Node Pro). Będę starał się jak najmniej kupić od tej marki. Nienawidzę takiego nabijania klienta w bambuko byle by hajsu więcej zarobić i wciskać kit. Zresztą komentarze pod recenzjami na YT mówią same za siebie, co klienci uważają. Życzę im bankructwa. Żadne z nich "premium" . Chińczyk za 1/4 ceny zrobi to samo i lepiej.

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 23 Listopad 2019 - 11:11


#39 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Listopad 2019 - 23:15

To co się dzieje obecnie na rynku gratów RGB woła o pomstę do nieba. Każdy producent ma własny standard, własne kontrolery i własne graty kompatybilne tylko z tymi kontrolerami, a do tego własne oprogramowanie do sterowania wszystkim. Mam nadzieje, że w końcu ktoś zrobi z tym porządek i zapanuje jeden, powszechny standard czyli zwykłe 4-pin dla zwykłego RGB i 3-pin dla ARGB / DRGB.

#40 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 23 Listopad 2019 - 23:22

Dziękuję panowie. Dużą wiedzę zyskałem dzięki Wam. Jeszcze nie tak dawno nie wiedziałem o co kamam z 4pin i 3pin, że istnieje coś takiego jak ARGB :E . Moja wiedza ograniczała się do pasków za monitorem pokazanymi w pierwszym poście w tym temacie :) Jak już wspomniałem to będę szedł w rozwiązania Aquacomputer i będę kupować Aquacomputer Farbwerk 360. Czekam z wszystkimi zakupami do Black Friday bo a nóż widelec trafi się coś na co poluję w mniejszej cenie... a jest trochę tych szpargałów na liście :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych