Forum PCLab.pl: Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przerobienie taśmy LED na USB 3.0 z 230V Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 21 Październik 2019 - 22:01

Witam. Posiadam za monitorem taśmę LED (załączona na zdjęciu), w sumie jest 51 świecidełek. Podłączona jest ona przez kontroler jasności do transformatora napięcia i dalej do gniazdka 230V. Zastanawiam się nad przerobieniem tego i zamiast 230V użyć jedno lub maks dwa USB 3.0 w monitorze bądź pociągnięcie kabli i podłączenie w taki sam sposób z tyłu płyty głównej do maks 2xUSB 3.0 bądź 2xUSB 3.1.


Pierwszym pytaniem to co to może być za rodzaj świecidełek? Kupowałem je grubo ponad 5 lat temu i nie dam sobie ręki uciąć co to za rodzaj, chociaż w głowie świta mi 3528? Na pewno są zimne/neutralne białe SMD.
Drugie pytanko jak już będzie wiadomo co to za rodzaj to czy mogę użyć zwykłej wtyczki lub dwóch USB 3.0, podlutować kabelki z taśmy do nich + i - i bezpiecznie wpinać i będzie grało? Czy port USB 3.0 wytrzyma to? Trzeba dawać jakieś bezpieczniki bądź jakiekolwiek regulatory czy cokolwiek innego pomiędzy taśmę a wtyczkę? Jestem amatorem elektrykiem dla siebie samego i nie chciałbym, bez pewności że wytrzyma, zabierać się za to i potem żałować spalonym(i) podzespołami. Proszę o pomoc i jeśli da radę bez problemu o bezpieczeństwo takie coś wykonać jak to opisałem to ile wtyczek będzie mi potrzebne? Wiadomo, że jeśli da radę do jednej się wlutować to lepiej.

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4902
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Październik 2019 - 22:33

Nie lepiej po prostu kupić nową taśmę? Mój link Mój link

#3 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4286
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 21 Październik 2019 - 22:44

Na pasku masz napisane, że diody potrzebują 12 V. USB daje max 5V.

#4 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 00:33

Dziękuję panowie. Co ja bym bez Was zrobił :)
Niedługo nowy monitor 27" wleci także przy okazji może zaopatrzę się o nowe LED z propozycji w drugim poście :) A skoro już jesteśmy przy temacie kupna nowej taśmy to rozumiem, że gdybym chciał wykorzystać ASUS RGB Aura za monitorem na mobo ASUS X470 STRIX F-Gaming to musiałbym zaopatrzyć się w specjalną taśmę LED, która ta płyta główna wspiera, pociągnąć wtyczkę do środka kompa i podłączyć do "1 x Aura Addressable Strip Header(s)" lub "2 x Aura RGB Strip Header(s)", zsynchronizować w programie Aura, tak żeby była synchronizacja RGB za monitorem z podzespołami kompa, efektami? Nigdy się w takie świecidełka i synchro nie bawiłem (poza obecną taśmą żeby jaśniej było za monitorem) i chciałbym chociaż spróbować jeśli mam do tego okazję, a mam kartę podarunkową w sklepie na kilka stówek i warto było by ją wykorzystać zanim straci ważność z końcem roku.

Czy są może jakieś alternatywne programy, które umożliwiają zabawę z synchro RGB bo szczerze to zacząłem o tym całym oświetleniu interesować się i czytać wczoraj i wyniosłem z tego to, że ten cały program ASUS Aura to jedno wielkie badziewie, zresztą tak jak wg. mnie prawie cała reszta softu od tego producenta. Chętnie dorzucił bym do tego synchro klawiatury Logitech G513 i myszki G903 bo w ASUS Aura nie widzę możliwości dorzucenia klawy i myszki tak żeby była taka sama synchronizacja kolorów w nich co w środku obudowy?

Jeszcze jedna sprawa. Mianowicie, jak mam rozumieć te dwa różne złącza na płycie głównej tzn. "1 x Aura Addressable Strip Header(s)" i "2 x Aura RGB Strip Header(s).
Czy te drugie to tylko i wyłącznie do podłączenia taśmy sygnowanej logiem ASUS albo ROG a te pierwsze do wszystkich innych pod to złącze?

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 22 Październik 2019 - 00:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 06:17

AURA RGB header to nic innego jak zwykłe złącze 4-pin RGB na 12V, złącze analogowe - działa pod nim dowolna taśma na diodach 5050 RGB 12V, nie trzeba dopłacać cebulionów do taśm "ROG".
Addressable RGB header to cyfrowe złącze 3-pin ARGB 5V do diod WS2812B - ponownie, będą działać dowolne paski ARGB 5V, które tam podłączysz, byle wtyczka była taka sama jak na płycie, ponieważ w przypadku diod ARGB nie ma jednego standardu wtyczek oraz rozkładu napięć na ich końcach.

Co do sterowania, to jeśli wszystko chcesz ze sobą zgrać (o ile poszczególne elementy współpracują z Asus Aura Sync), to zostaje Ci program Asusa.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 22 Październik 2019 - 06:17


#6 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 08:23

Dziękuję za sensowne wytłumaczenie. A co z myszką i klawiaturą Logitecha? Nie da rady ich zsynchronizować z Aura w żaden sposób? Widziałem filmik na YouTube jak delikwent miał jakieś głośniki właśnie Logitecha z RGB (okrągłe) i mychę G102 Prodigy i mu to razem świeciło zsynchronizowane, poza klawiaturą Corsair.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 08:47

To już musisz sprawdzić w specyfikacji myszki i klawiatury czy są "ASUS Aura Compatible". Niektóre produkty innych producentów są, inne nie.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 22 Październik 2019 - 08:47


#8 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 09:58

No właśnie, że nie są kompatybilne :mad:
Nie mogłem uwierzyć, że nikt jeszcze nie zaczął tworzyć niczego uniwersalnego aniżeli bubel ASUS Aura skoro o tylu problemach się naczytałem. Po szukaniu znalazłem coś takiego:
https://github.com/D...ffe/RGBSyncPlus

Czy ktoś testował? Miał styczność?

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 22 Październik 2019 - 09:59


#9 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 22 Październik 2019 - 22:09

A można jeszcze dowiedzieć się jaka jest różnica w tych dwóch różnych złączach do podłączenia RGB na płycie głównej?

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 22 Październik 2019 - 22:18

To zupełnie rożne złącza 4-pin RGB jest starszym złączem, można powiedzieć analogowym. Diody pod tym złączem są zasilane na 12V, pozostałe 3 przewody to kanały dla każdego koloru czyli R, G oraz B. Złącze 3-pin jest złączem cyfrowym, jeden pin to 5V, drugi to GND, a trzeci to DATA. Oba standardy są ze sobą niekompatybilne. Najprostsza różnica między diodami RGB, a ARGB jest taka, że tymi ostatnimi sterujesz indywidualnie (możesz pojedynczo zmieniać kolor każdej diody w podpiętym pasku, o ile masz odpowiedni soft), a w przypadku RGB sterujesz całym podłączonym paskiem na raz. Diody ARGB mogą np. robić efekt tęczy, która przesuwa się po pasków z jednego jego końca na drugi. Diody RGB tego nie zrobią, bo cały pasek zmienia swój kolor na raz = tęcza jest statyczna. KAżda z diod ARGB posiada swój własny mikro kontroler wbudowany w diodę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 23 Październik 2019 - 19:31

Dziękuję Ci po raz kolejny. Już wszystko mam tu przez Ciebie wyjaśnione czarno na białym jak dziecku. Teraz zabieram się za kupno paska 4pin na monitor i podłączam :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15077
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Październik 2019 - 06:59

http://angela.pl/p15026,aquacomputer-farbwerk-nano-external.html

http://angela.pl/p14498,aquacomputer-rgbpx-lighting-set-for-monitors-60-addressable-leds.html

Pewnie nie aktualne już, ale z takim zestawem możesz robić ambilight i zasilasz to mikro kontrolerem na USB :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:26

Dziękuję za pomoc. Co prawda rozwiązanie już nie aktualne tak jak to podejrzewałeś, gdyż zaciekawił mnie ASUS AURA z paskami ARGB, a być może urządzenie ASUS AURA Terminal i zautomatyzowanie wszystkiego razem z oświetleniem PC.

Pytaniem jednak jest to czy paski RGBpx z wyżej podanego zestawu Aquacomputer będą kompatybilne z ARGB na płycie albo w ASUS AURA Terminal?

Czy paski brać z AliExpress/eBay czy kupować renomowanej marki? Jeśli tak, co polecacie? Sprawdzam kurcze i zaledwie kilka pasków na monitor 2x30cm + 1x50cm to wydatek z rzędu 150-200PLN. Do tego dochodzą kątowniki/łączniki pasków, przedłużki kabli i wychodzi +250PLN. Trochę spory wydatek jak na świecidełka moim zdaniem.

Zastanawiam się nad ASUS AURA Terminal gdyż są tam 3 paski w zestawie i inne duperele. Aktualnie mogę je dostać z sklepu nówka sztuka za 350PLN.

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 12 Listopad 2019 - 18:36


#14 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:36

Dziękuję za pomoc. Co prawda rozwiązanie już nie aktualne tak jak to podejrzewałeś, gdyż zaciekawił mnie ASUS AURA z paskami ARGB, a być może urządzenie ASUS AURA Terminal i zautomatyzowanie wszystkiego razem z oświetleniem PC.

Pytaniem jednak jest to czy paski RGBpx z wyżej podanego zestawu Aquacomputer będą kompatybilne z ARGB na płycie albo w ASUS AURA Terminal?

Czy paski brać z AliExpress/eBay czy kupować renomowanej marki? Jeśli tak, co polecacie? Sprawdzam kurcze i zaledwie kilka pasków na monitor 2x30cm + 1x50cm to wydatek z rzędu 150-200PLN. Do tego dochodzą kątowniki/łączniki pasków, przedłużki kabli i wychodzi +250PLN. Trochę spory wydatek jak na świecidełka moim zdaniem.

Zastanawiam się nad ASUS AURA Terminal gdyż są tam 3 paski w zestawie i inne duperele.

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 13 Listopad 2019 - 05:08


#15 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 12 Listopad 2019 - 18:47

Oczywiście, że oświetlenie RGBpx nie będzie pasować :P. To by było zbyt proste.

Na Twoim miejscu kupiłbym sobie zwykłą taśmę RGB (nie ARGB) po 20 zł/m i podpiął to pod mobo, bo na tym Asusie X470-F masz dwa złącza 4-pin RGB 12V, pod które podłączysz tonę oświetlenia. Całość wyjdzie tanio i będzie wyglądać ok.

Pod jedno złącze 3-pin ARGB, które masz na mobo da się podłączyć maksymalnie 60 diod.

Dedykowane sterowniki jak ten Aura Terminal to studnia bez dna jeśli chodzi o koszty. Równie dobrze możesz wziąć Corsair Commander Pro, który jest świetnym kontrolerem i umożliwia podłączenie oświetlenia ARGB. Podłączając jeszcze Lightning Node Pro pod Commandera Pro da się tam chyba ze 300 diod ARGB podłączyć.

Ewentualnie możesz kupić właśnie Lighting Node Pro - masz kontroler i 4 paski LED za 220 zł. Fabryczne taśmy można zamienić na cokolwiek z diodami WS2812B i będzie śmigać - ostatnio robiłem takie graty pod zamówienie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15077
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Listopad 2019 - 19:21

Mój link

Aquacomputer Nano/farbwerk360

#17 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 05:08

Dziękować po raz kolejny. Co ja bym bez Was zrobił :) Mam nadzieję, że Św. Mikołaj o Was nie zapomni.

Za monitor musowo musi wlecieć ARGB gdyż za nim chciałbym mieć oświetlenie względem kolorów wyświetlanych na ekranie to po pierwsze, a po drugie to chciałbym również efekt wizualizacji dźwięku podczas gdy słucham muzyki. RGB pożądanego efektu raczej nie zaoferują? Efekt wizualizacji dźwiękowej może uzyskam zwykłymi RGB jak bass dudni itd. itp. do wysterowania w oprogramowaniu ale z odwzorowaniem tego co jest na ekranie już ciężej będzie bo kolory będą jednolite, a tło na ekranie bywa różnie pokolorowane? Tak czy siak to do monitora 27 calowego potrzeba mi pasków 1x 55-60cm (może w przyszłości dokupię czwarty pasek na dół/górę monitora w zależności gdzie ten pierwszy nakleję) + 2x 30-35cm paski na boki, na chwilę obecną w sumie tylko tyle mi potrzeba, nic zaawansowanego. Stąd też pomysł na AURA Terminal, gdyż w pakiecie dostaje 3 takie paski ARGB + przedłużacze + jakieś inne mniej ważne pierdoły, w szczególności, że mam możliwość kupna tego terminala pochodzącego z zwrotu za 300PLN, w pełni sprawnego full komplet nienaruszony ale z zerwaną plombą, z pełnoprawną gwarancją sklepową. W dodatku jednym softem ogarnę to, a nie trylion różnych oprogramowań do tego samego celu i ewentualne problemy z synchronizacją wszystkiego na raz zależnie od siebie albo krzaczenie się różnych oprogramowań ala dwa antywirusy zainstalowane, jeśli takie coś występuje, a w dodatku mam płytkę ASUS z AURA i raczej długo jej nie zmienię bo w przyszłości będzie przesiadka na Ryzen 3800/3900X. Tego typu terminal przydałby mi się potem jak będę rozbudowywać oświetlenie, a wolę już teraz zaplanować wszystko i na przyszłość się zabezpieczyć, żeby niepotrzebnie się w extra koszta nie ładować potem bo zdążyłem zauważyć, że takie ARGB to nie tania zabawa, chociaż potrafi ucieszyć oko. Obudowę mam bez okna, a więc na chwilę obecną świecidełka w kompie są zbędne. Naświetleniem budy zajmę się za około pół roku do roku czasu jak zbuduje custom loop i wleci okno, a do tego czasu złączami na płycie nie będę się bawić i wykorzystam jedynie sam terminal do ARGB za monitorem.

To co planuję na przyszłość oprócz monitora to max dwa paski ARGB do kompa + max dwa RGB, do tego prawdopodobnie ramki HOLO na wentyle i tyle w temacie. Może jeszcze pomyślę nad oświetleniem RGB statywów pod głośniki albo same głośniki od spodu czy cuś.

Corsair Commander Pro niestety nie oferuje ARGB, na wentylach i czujnikach temp w nim mi nie zależy, a więc tak jak kombinuję, a wydaje mi się, że dobrze kombinuję (jak nie to mnie oświećcie :E), będzie gites. W dodatku Lightning Node Pro to kolejny wydatek rzędu 65 dolców + całość zabiera więcej miejsca, więcej okablowania do tego dochodzi i wg. mnie AURA wygląda o niebo lepiej. Co sądzicie o tym panowie?

Ten post był edytowany przez bl00keRs dnia: 13 Listopad 2019 - 05:22


#18 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7805
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Listopad 2019 - 07:05

Oczywiście, że Commander Pro oferuje ARGB :P. Masz dwa kanały i pod każdy można podłączyć do 60 diod WS2812B. Dodatkowo ma wewnętrzne złącza USB 2.0, które też można wykorzystać.

Lightning Node Pro działa sam, nie trzeba do niego Commandera - podłączasz go bezpośrednio pod mobo pod wewnętrzne USB 2.0, tak jak Asus Aura Terminal. Soft iCUE od Corsair jest akurat bardzo rozbudowany i ma mnóstwo rożnych efektów. Asus Aura Terminal jest ok, funkcjonalność spoko. Całość oparta o Arduino Uno, tak jak i ten kontroler. Jeśli szukasz prostego rozwiązania i kasa nie ma znaczenia, to Aura Terminal jest ok.

Osobiście wolałbym kupić ten kontroler Gelida i do tego metr czy dwa diód WS2812B - całość wyjdzie ze 120 zł, ale wymaga trochę pracy i zabawy z softem, żeby to ogarnąć. Jak nie masz czasu na tego typu zabawy to bierz Aura Terminal, będziesz zadowolony.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 13 Listopad 2019 - 07:24


#19 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15077
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 07:37

Najciekawsze rozwiązanie jak ma to wyglądać schludnie, to nano Aquacomputer.
Jeżeli ma mieć większą funkcjonalność i więcej LED uciągnąć to farbwerk-360.
Na Corsairu nie ma i raczej nie będzie Ambilajta co mnie osobićie drażni przy cenie i teoretycznie sporym wsparciu.


http://www.angela.pl/p14836,aquacomputer-farbwerk-360.html

A niżej NANO pod 90 ledów, czyli 6 standardowych pasków Aqua po 15 ledów każdy (sterownik to ta kosteczka nieco większa od wtyczki USB):
http://www.angela.pl/p15025,aquacomputer-farbwerk-nano-internal.html
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 13 Listopad 2019 - 07:40


#20 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1937
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 07:52

Masz racje. Przeoczyłem słowo "adressable". Przeczytałem samo "RGB" i już myślałem, że Commander oferuje tylko RGB :E
Reasumując, wybierając Commander Pro i ewentualna późniejsza rozbudowa o Node Pro da mi większe możliwości niż sam AURA Terminal. Reszta bajerów jak dodatkowe wentyle i czujniki to w sumie lepiej mieć i nie użyć niżeli nie mieć i nie móc użyć :cool: Mam jednak nadzieję, że kanały świecidełek i wentyli w tym cacku da się kontrolować niezależnie, a nie że podłącze 6 wentyli i każdy będzie z taką samą prędkością się kręcił. Muszę poczytać o tym urządzeniu szerzej. Zaletą w ASUS Terminal jest to, że na starcie mam 3 paski, a do Commandera będę musiał je dokupić i zapewne pobawić się troszkę ale to pikuś :) Commandera mogę wziąć z innego sklepu, przy okazji wykorzystując kartę podarunkową i wyjdzie mnie z paskami mniej aniżeli AURA z drugiego sklepu.

Rozumiem, że poza samymi taśmami WS2812B od Chińczyka będę też potrzebować wtyczki 3pin pasujące do Commandera oraz takie, które będą pasowały do wpięcia w płytę, końcówki z kablami do wpięcia do taśm i do wtyczek i jakieś kątowniki żeby ładnie za monitorem w rogach było, tak jak w przypadku moich starych ledów za monitorem, tak jak to widać na pierwszym zdjęciu? Chciałbym zamówić wszystko z nadmiarem za jednym rzutem z Aliexpress albo eBay.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych