Forum PCLab.pl: Odpowiedni zasilacz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Odpowiedni zasilacz Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 22 Październik 2019 - 14:02

Witam, czy zasilacz cooler master B600 600W, będzie odpowiedni do mojego zestawu komputerowego:
Aorus rx580 8G
Ryzen 7 2700x
Aorus x470 ultra gaming
16GB HyperX RGB
Adata su800 1TB

Z góry dziękuję za pomoc!

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4681
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 14:24

W podobnej cenie masz modularnego SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold z 5 letnią gwarancją.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Październik 2019 - 14:26


#3 Użytkownik jest niedostępny   Rainbow_Dash 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 18

Napisany 22 Październik 2019 - 14:39

Podbijam propozycję wyżej. Jednostka na solidnych kondach od Teapo, cichym wentylatorze, wysokiej sprawności i regulacji napięć poprzez DC-DC. No i wspomnieć należy o gwarancji realizowanej w systemie door-to-door.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 22 Październik 2019 - 14:45

Generalnie posiadam SPC supremo FM2 750W, jednak strasznie nieregularnie działa moja karta graficzna i chciałem sprawdzić cały komputer właśnie na tym zasilaczu od cooler mastera, żebym mógł wykluczyć zasilacz, bądź też przekonać się, że to jednak wina mojego SPC FM2 i chcę być pewny, że mogę go odpalić na tym zasilaczu. Pozdrawiam

#5 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7262
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:33

Co dokładnie oznacza, że karta nieregularnie działa?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 22 Październik 2019 - 23:00

Dokładnie chodzi o to, że często, ale nieregularnie mruga dioda od zasilania na karcie co oznacza złe napięcie, ponadto są ogromne spadki FPS w grach z 60 na 40, bądź też z 60 nagle na 20. Komputer się zwieszał czasami gdy otwierałem aplikację do zarządzania kartą, a w dodatku zauważyłem podczas grania dziwne zużycie karty, raz 100%, a za sekundę 0%. Postawiłem na kartę, wymieniłem ją dzisiaj na miejscu w sklepie, ponieważ niedawno była kupiona. (Decyzja, że to karta, padła ze strony serwisu sklepowego), ja osobiście sprawdziłem opcje ze sterownikami, przeinstalowywałem W10 i za każdym razem wszystko było tak samo.

Teraz mam pytanie, ponieważ jestem już całkowicie zdezorientowany przez to wszystko, a mianowicie, gdy zechcę podłączyć kartę do zasilacza, SPC Supremo FM2 750W, w które wejście najlepiej się wpiąć(ponieważ jest tam wiele służących do PCI-E)?
Podsyłam fotkę z wejściami na zasilaczu.

Pozdrawiam oraz dziękuję !

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Chadżi dnia: 22 Październik 2019 - 23:03


#7 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Październik 2019 - 06:15

Czyli była winna karta, a nie zasilacz.

To w które miejsce podepniesz przewody PCI-E nie ma żadnego znaczenia (oczywiście kompatybilne czyli oznaczone jako CPU / PCI-E od strony zasilacza). Sprawdź tylko, żeby kable były wpięte do końca.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 23 Październik 2019 - 06:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 23 Październik 2019 - 13:25

Zamontowałem dzisiaj nową kartę, nie wyrzuca już błędów, gra się stabilnie(przybyło nawet FPS), nie zrzuca taktowań, jedyne co pozostało to ciągle ta mrugająca od czasu do czasu dioda od zasilania karty... Mam olać tą diodę, czy jednak nie ? mogę sprawdzić komputer na zasilaczu CoolerMaster B600 ?

#9 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Październik 2019 - 13:41

O jaką diodę CI chodzi? Na tym zasilaczu Cooler Mastera możesz sprawdzić kompa.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 23 Październik 2019 - 13:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 23 Październik 2019 - 13:50

Chodzi o diode, która jest przy wejściu zasilania na karcie graficznej, powinna ona nie świecić się wogole, u mnie mruga bardzo randomowo, niezależnie co robię. W instrukcji jest podane, że takie mruganie oznacza "abnormal Power suppling". Z ostatniej chwili - zauważyłem, że grając w GTA v wszystko jest stabilnie, jednak gdy przełączam się z gry do menu to gra łapie bardzo dużego laga, a wydajność spada do 12FPS. Karta wymieniona na nową, w tej chwili wątpię już że to może być dalej karta...

Przetestowalem też kartę w OCCT, na starej karcie Max FPS wynosił ok 28, na nowej karcie sięga to nawet 90FPS, jedyne co zauważyłem, że OCCT zrzuca napięcia i taktowania karty podczas testu, może on odczuwa jakiś brak napięcia i dostosowuje kartę do tego. Sam już nie wiem, skoro to nie karta, to dlaczego na starej w OCCT było znacznie mniej FPS w grach i podczas testów

Ten post był edytowany przez Chadżi dnia: 23 Październik 2019 - 13:47


#11 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7720
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Październik 2019 - 13:52

Zasilacz nie wpływa na wydajność. Jeśli coś byłoby z nim nie tak, to łapałbyś po prostu resety, a nie spadki FPS. Zasilacz możesz sprawdzić ściągając OCCT i wrzucając sobie PSU test - obciąża on jednocześnie CPU i GPU, więc jeśli coś jest nie tak z zasilaczem, to pewnie złapiesz reset (o ile wszystko z CPU i GPU oczywiście jest ok).

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 23 Październik 2019 - 13:52


#12 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 23 Październik 2019 - 14:02

Podczas robienia testu zasilania w OCCT nie miałem żadnego resetu, jedyne co to ten spadek napięcia i taktowania karty. Zauważyłem jeszcze, że i na starej i na nowej karcie podczas obciążenia w grach, karta brzeczy, w OCCT tego nie robi.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Chadżi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 01 Gru 14

Napisany 23 Październik 2019 - 14:21

Robiąc w OCCT memtest, aplikacja strasznie się scina graficznie. Rozumiem, że ten memtest testuje pamięć karty graficznej? Ponieważ to ona jest obciążona w tym momencie na 100% ?

Czy takie zachowania może powodować sam RAM, bądź płyta główna... Ramy powinny być kompatybilne ze wszystkim, HyperX predator 3200 na XMP. W sklepie powiedzieli, że mam możliwość zwrotu wszystkich części I na jutro będą nowe, jednak głupio mi iść ze wszystkimi częściami i zwracać xD skoro może być to jedna pierdoła

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych