Forum PCLab.pl: Temperatura Ryzen 5 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Temperatura Ryzen 5 3600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Botak 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 29 Paź 15

Napisany 22 Październik 2019 - 15:07

Hej,
Od kilku dni jestem posiadaczem nowego zestawu Ryzen 5 3600 - MSI B450 gaming max plus - fortis 3 he1424 v2.
Wiem, że wszystko świeże, jednak temperatury podczas grania sięgają ~75stopni, co wydaje mi się ciut za dużo.
"Opcje zasilania" w Win10 mam ustawione na zrównoważone, cool'n'quiet ENABLED - poza tym nic nie ruszałem.

Jest w stanie ktoś pomóc? Źle zamontowane chłodzenie? Świeży nierozgrzany komputer? :D
A może te procesory tak mają? Czytałem wiele na internecie i z tego co widzę dużo osób ma ten problem.

#2 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:15

Dużo zależy od tego jaką masz obudowę. Ja mam piekarnik, czyli Zalmana Z1 i mam podczas wielu gier właśnie takie temperatury jak Ty.

Oczywiście w mniej wymagających produkcjach i przy ustawieniu synchronizacji pionowej na 60 Mhz Full HD temperatury są odpowiednio niższe, niemniej jednak tak wygląda właśnie rzeczywistość.

Sprawdź jeszcze raz czy wszystkie wentylatory w dobrą stronę zamontowałeś (zdarzało się to niektórym forumowiczom).

Ja osobiście pogodziłem się z wyższymi temperaturami. Jak będę chciał niskich to będę musiał zmienić obudowę (mam trochę mniejszą obudowę niż te preferowane obecnie, ze słabą wentylacją i tylko dwoma wentylatorami - 1 na przodzie i 1 na tyle).

Ten post był edytowany przez addept dnia: 22 Październik 2019 - 15:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1607
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:22

Upalnym latem miałem maksymalnie 72.5C jako szczytowa temperatura grając w grę, która mocno korzystała z CPU, nie masz się czym martwić.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 22 Październik 2019 - 15:22


#4 Użytkownik jest niedostępny   Botak 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 29 Paź 15

Napisany 22 Październik 2019 - 15:30

@addept Moja obudowa to SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB - w zasadzie to mógłbym w nią włożyć dodatkowe wentylatory.
@caleb59 Brzmi optymistycznie, jednak jak się ma Noctua NH-D14 do mojego Fortisa? ;D Jest pewnie znaczna różnica w wydajności.

Jeśli faktycznie dodatkowe wentylatory poprawią temperatury to w jakim stopniu? Mogę liczyć na spadek ~10st?

#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7292
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:35

Zawsze możesz spróbować założyć pastę Grizzly Kryonaut. Temperatura powinna być niższa o 2-4st.

#6 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:37

Dołóż te wentylatory, zwłaszcza na górze.

U mnie przy otwartej obudowie automatycznie maksymalne temperatury procka spadają o 6 stopni w testach obciążeniowych. To dużo.

W sumie sam wykonaj podobny test przy otwartej obudowie i porównaj wyniki. Będziesz wiedział czy problemem jest obudowa czy też może coś innego. Jeśli obudowa, to może dodatkowe wentylatory pozwolą urwać parę stopni, chociaż na super niskie temperatury bym nie liczył.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 22 Październik 2019 - 15:37


#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7292
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:38

Jak dopakujesz kolejne 3 wentylatory to może 2-3st urwiesz. Moim zdaniem to nie ma sensu.

Zobacz postaddept, o 22 Październik 2019 - 15:37, napisał(a):

Dołóż te wentylatory, zwłaszcza na górze.

U mnie przy otwartej obudowie automatycznie maksymalne temperatury procka spadają o 6 stopni. To dużo.

Przy otwartej budzie tak jest ale wentyle na górze przy zamkniętej zbiją może 1-2st nie więcej. Testowałem kiedyś u mnie.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 22 Październik 2019 - 15:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Październik 2019 - 15:41

Zobacz postBotak, o 22 Październik 2019 - 16:30, napisał(a):

@addept Moja obudowa to SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB - w zasadzie to mógłbym w nią włożyć dodatkowe wentylatory.
@caleb59 Brzmi optymistycznie, jednak jak się ma Noctua NH-D14 do mojego Fortisa? ;D Jest pewnie znaczna różnica w wydajności.

Jeśli faktycznie dodatkowe wentylatory poprawią temperatury to w jakim stopniu? Mogę liczyć na spadek ~10st?


Obudowa, ktora posiadasz to maly piekarnik wiec biorac to pod uwage to tempy u Ciebie sa OK.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Botak 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 29 Paź 15

Napisany 22 Październik 2019 - 15:42

@xtn Właśnie mam ją założoną :)


Wykonam testy obciążeniowe i zobaczę jak to wszystko wygląda.
Dzięki!

#10 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1607
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 22 Październik 2019 - 15:43

Jak się ma Noctua do Fortisa? Proste - niszczy go jak i każdy inny cooler powietrzny jaki wymyślił człowiek, to jest fakt. Wracając do tematu takie temperatury są normalnym zjawiskiem dla Ryzenów 3xxx.

#11 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1820
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 23 Październik 2019 - 06:49

ustawienia biosu sobie sprawdź, u mnie msi x570 mpg gaming ustawione na auto ma włączone domyślnie pbo i bardzo agresywnie boostuje procka aż do stanu że hwinfo pokazywało łącznie 250w żartego przez proc papu (core+soc) :E

Ten post był edytowany przez munio1000 dnia: 23 Październik 2019 - 06:52


#12 Użytkownik jest niedostępny   decorator12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 23 Październik 2019 - 21:27

Zobacz postmunio1000, o 23 Październik 2019 - 06:49, napisał(a):

ustawienia biosu sobie sprawdź, u mnie msi x570 mpg gaming ustawione na auto ma włączone domyślnie pbo i bardzo agresywnie boostuje procka aż do stanu że hwinfo pokazywało łącznie 250w żartego przez proc papu (core+soc) :E

Potwierdzam. Mój 3600 tez świrował aż ustawiłem na sztywno napięcie w biosie. I spokój z nim :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 28 Październik 2019 - 20:07

Też mam tę obudowę. Na froncie AiO z 2x Pure Wings i jeden standardowy wentylator. Na górze 2x wiatraki coolermastera co były do AiO i na tyle jeden standardowy. Ta obudowa to piekarnik. Za mało ma dostępu do świeżego powietrza z przodu. Ściągnięcie frontu, to nawet -8-10 stopni na PCH. Podkręcenie wentylatorów na górze, poskutkowało obniżeniem temperatury ramu o 3st i PCH o 6 stopni. Będę myślał nad modyfikacją frontu, w celu zbicia temperatur i skręcenia wiatraków.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych