Forum PCLab.pl: Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 16:32

Tak jak w pytaniu. Czy ktoś z was używa procka i5 8400 z kartą GTX 1080? Jak wrażenia, nie ma problemów?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 16:33

A czemu miałyby być?

#3 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 16:41

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 16:33, napisał(a):

A czemu miałyby być?

Posiadam tę konfigurację. Jednak niektórzy wmawiają mi że na niej będą problemy z grami, że cpu będzie ograniczał gtx 1080. Ja jednak myślę że to nie wina konfiguracji ale uszkodzenia mojego PC. Dlatego pytam się o zdanie innych użytkowników :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 16:46

Zobacz postBRB Nexus, o 22 Październik 2019 - 17:41, napisał(a):

Posiadam tę konfigurację. Jednak niektórzy wmawiają mi że na niej będą problemy z grami, że cpu będzie ograniczał gtx 1080. Ja jednak myślę że to nie wina konfiguracji ale uszkodzenia mojego PC. Dlatego pytam się o zdanie innych użytkowników :)

Bez obrazy, ale chłopie Ty masz cały czas jakieś problemy, lub dziwne pytania. Wystarczy poczytać twoje tematy i spojrzeć na częstotliwość ich pojawiania się. :E

GTX1080 sprawuje się świetnie z Ryzenem 2600 procek o podobnej wydajności tyle ze ma więcej wątków. i5-8400 tez będzie się świetnie sprawował a spadek o dwie klatki to nic dziwnego i się zdarza.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Październik 2019 - 16:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 16:53

Zobacz postSary, o 22 Październik 2019 - 16:46, napisał(a):

Bez obrazy, ale chłopie Ty masz cały czas jakieś problemy, lub dziwne pytania. Wystarczy poczytać twoje tematy i spojrzeć na częstotliwość ich pojawiania się. :E

GTX1080 sprawuje się świetnie z Ryzenem 2600 procek o podobnej wydajności tyle ze ma więcej wątków. i5-8400 tez będzie się świetnie sprawował a spadek o dwie klatki to nic dziwnego i się zdarza.

Haha wiem :D Wiesz, przez rok żyłem w przekonaniu, że to dobra konfiguracja ale teraz mam problemy. Nie znam się tak mocno by nie zadawać pytań. No cóż wolę się upewnić 10 razy zanim oddam PC do serwisu, bo wiadomo, że to krótki proces nie będzie a kompa nie będę miał przez jakiś miesiąc.
A tak btw to masz chyba tą samą kartę co ja, gigabyte gtx 1080 windforce III :P

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 22 Październik 2019 - 16:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 16:56

Zainstaluj sobie MSI Afterburner i patrz czy GPU chodzi Ci na 99%. Jak tak, no to nie ma co tutaj szukać. Oczywiście więcej fps, by było na lepszym procesorze, no ale pytanie czy do czegoś Ci to potrzebne jak i tak zawsze masz 60 fps+

#7 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 17:00

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 16:56, napisał(a):

Zainstaluj sobie MSI Afterburner i patrz czy GPU chodzi Ci na 99%. Jak tak, no to nie ma co tutaj szukać. Oczywiście więcej fps, by było na lepszym procesorze, no ale pytanie czy do czegoś Ci to potrzebne jak i tak zawsze masz 60 fps+

Tak wiem. Tylko prawdopodobnie i tak mam uszkodzone GPU lub CPU albo RAM, bo gry nawet na low z minimalnymi wymaganiami mają ściny na ponad 60 klatkach. Z resztą już nie chce mi się kolejny raz opisywać tego problemu, bo wszystkie próby doprowadzenia tego do porządku kończą się niepowodzeniem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 17:14

Jesteś w stanie nagrać te twoje ściny i udostępnić na YT?

#9 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 17:19

Zobacz postSary, o 22 Październik 2019 - 17:14, napisał(a):

Jesteś w stanie nagrać te twoje ściny i udostępnić na YT?

https://www.youtube....h?v=oArLKaYtLmg
tu akurat z wł. gsync
ale jak pewnie wiesz próbowałem na każdej konfiguracji gsync/vsync a także off, ściny zawsze takie same, niezależnie też od ustawień graficznych

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 22 Październik 2019 - 17:19


#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 17:22

Jeśli już coś jest nie tak, to bardziej mi to wygląda na niewyrabiający monitor za obrazem, niż ściny samej gry. Możesz nagrać jeszcze jakiś film z afteburnerem i frametimem na OSD.

Tak żeby pod FPSami szedł pasek jak na tym filmie Mój link (swoją droga tutaj masz przykład jak słabszy odrobinę 1070ti radzi sobie w Rage 2 z takim samym procesorem)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Październik 2019 - 17:25


#11 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 17:32

Jeśli chodzi o wydajność samego procesora patrzyłbym na Full HD
https://www.youtube....h?v=UhBt1q8yHro

Użycie GPU jest 96-97%, także ciut więcej da się wycisnąć z lepszym procesorem, ale nic wielkiego.

Na filmiku od BRB Nexus praktycznie nic nie widzę, nie jest to stuttering, nie widać by był to spadek fps, ale oczywiście brakuje monitoringu.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Październik 2019 - 17:32


#12 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 17:53

Zobacz postSary, o 22 Październik 2019 - 17:22, napisał(a):

Jeśli już coś jest nie tak, to bardziej mi to wygląda na niewyrabiający monitor za obrazem, niż ściny samej gry. Możesz nagrać jeszcze jakiś film z afteburnerem i frametimem na OSD.

Tak żeby pod FPSami szedł pasek jak na tym filmie Mój link (swoją droga tutaj masz przykład jak słabszy odrobinę 1070ti radzi sobie w Rage 2 z takim samym procesorem)

Niewyrabiający monitor za obrazem ale jak to możliwe skoro mam monitor 144hz gsync compatible, poza tym bez gsync gra działa identycznie. Poza tym jeśli rzeczywiście by tak było to jakim cudem uchwyciłem to na filmiku skoro to jest obraz z gpu a nie z monitora?

#13 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 18:03

Zobacz postSary, o 22 Październik 2019 - 17:22, napisał(a):

Jeśli już coś jest nie tak, to bardziej mi to wygląda na niewyrabiający monitor za obrazem, niż ściny samej gry. Możesz nagrać jeszcze jakiś film z afteburnerem i frametimem na OSD.

Tak żeby pod FPSami szedł pasek jak na tym filmie Mój link (swoją droga tutaj masz przykład jak słabszy odrobinę 1070ti radzi sobie w Rage 2 z takim samym procesorem)

Ok, zaraz wstawię film z Batman Arkham Knight, bo coś w RAGE 2 nie chce mi wyświetlać tych statystyk
Tylko nie wiem jak ustawić ten "pasek", włączyłem chyba wszystko w msi afterburner żeby wyświetlało ale tego paska nadal nie ma :P

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 22 Październik 2019 - 18:14


#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 18:28

Zobacz postBRB Nexus, o 22 Październik 2019 - 18:53, napisał(a):

Niewyrabiający monitor za obrazem ale jak to możliwe skoro mam monitor 144hz gsync compatible, poza tym bez gsync gra działa identycznie. Poza tym jeśli rzeczywiście by tak było to jakim cudem uchwyciłem to na filmiku skoro to jest obraz z gpu a nie z monitora?


Po prostu nie widzę tam za bardzo żadnych ścin, trochę nie równy obraz jak się uprzeć, może przez samego youtuba. Frametime setup

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Październik 2019 - 18:31


#15 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 18:41

Zobacz postSary, o 22 Październik 2019 - 18:28, napisał(a):

Po prostu nie widzę tam za bardzo żadnych ścin, trochę nie równy obraz jak się uprzeć, może przez samego youtuba. Frametime setup

To teraz zobaczysz
https://youtu.be/oeeYWvuvQ_Q
zrobiłem bez tego wykresu bo już mi się przesyłało. Cięzko nowe filmy robić bo minutowy wysyła się 20 min :/

#16 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 18:44

Arkham to ma spaczoną optymalizację i takie zacinki to miałem na każdym procku. Nie wiem jak na 2700X, bo on ma jednak 8 rdzeni i 16 wątków, w sumie ściągnę go dzisiaj. Twój ma jednak tylko 6 rdzeni bez HT jak dobrze pamiętam więc widać, że procek prawie się dusi, po 85% użycia. Tak czy siak stawiam na optymalizację tutaj. Napiszę jak będę już miał grę na dysku.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Październik 2019 - 18:47


#17 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 18:50

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 18:44, napisał(a):

Arkham to ma spaczoną optymalizację i takie zacinki to miałem na każdym procku. Nie wiem jak na 2700X, bo on ma jednak 8 rdzeni i 16 wątków, w sumie ściągnę go dzisiaj. Twój ma jednak tylko 6 rdzeni bez HT jak dobrze pamiętam więc widać, że procek prawie się dusi, po 85% użycia. Tak czy siak stawiam na optymalizację tutaj. Napiszę jak będę już miał grę na dysku.

Batman tak, ale to niemożliwe żeby w KAŻDEJ grze tak to wyglądało. Testowany gry na tym 144hz monitorze:
-Batman Arkham Knight
-CS:GO
-Dying Light
-Hunt:Showdown
-RAGE 2
-World of Tanks
-Noita
-Mount & Blade Warband
-Heroes & Generals

Wszystkie wyglądają tak samo czy to na ustawieniach low czy ultra.
Uprzedzam pytanie, sterowniki są na najnowszej wersji, zarówno te od NVIDIA jak i monitora (tak, próbowałem bez sterowników monitora)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 19:19

Nie znam tamtych gier, bo nie gram po necie.

Znam za to Dying Light i ma słabą optymalizację także
https://steamcommuni...15419902043919/

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 19:41

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 20:19, napisał(a):

Nie znam tamtych gier, bo nie gram po necie.

Znam za to Dying Light i ma słabą optymalizację także
https://steamcommuni...15419902043919/

Dying lighta przeszedłem na Phenomie x2@x4 i r7 260X :E

@BRB Nexus

Faktycznie cos w tym batmanie czasem szarpnie, ale najgorzej nie jest, zwłaszcza biorąc pod uwagę jak już wspomniano jego optymalizację (któraś z części wręcz została na maksa zjechana, która nie pamiętam. W necie aż roi się od poradników jak "ustawić" batmana po tym)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3408
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 19:44

Ostatni Batman ma takie wymagania, nie ma nic dziwnego na tym filmie, a że proc leci na 90%... obawiałbym się już o nowe gry przy 6 gołych rdzeniach :) Zobaczę jak na 8 rdzeniach u mnie jak tylko na Epic uda mi się zalogować, bo coś nie idzie.

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych