Forum PCLab.pl: Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 269
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 22 Październik 2019 - 19:46

To wygląda na doczytywanie coś jakby ram szedł w single lub 2133MHz

#22 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 19:51

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 20:44, napisał(a):

Ostatni Batman ma takie wymagania, nie ma nic dziwnego na tym filmie, a że proc leci na 90%... obawiałbym się już o nowe gry przy 6 gołych rdzeniach :)

Wiedziałam ze Rysiek jest lepszym wyborem niż wciskanie i5-8400 :E A mocno się właśnie zastanawiałem jak składałem sprzęt czy nie wziąć właśnie i5, ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby w batmanie to była wina procka, przecież ta gra wyszła jeszcze w czasach rządów 4 rdzeniwoców.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Październik 2019 - 20:35


#23 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 20:49

Gry są niegrywalne. Nie ma tu opcji żeby w każdej grze były takie spadki wydajności.

Zobacz postSetnik, o 22 Październik 2019 - 19:46, napisał(a):

To wygląda na doczytywanie coś jakby ram szedł w single lub 2133MHz

Chodzi w 2666mhz. A jeśli chodzi ci o single slot? Mam 4 kości ram po 4gb

#24 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Październik 2019 - 20:58

Ja tam nie widzę wcale niegrywalności na tych filmach :E normalne objawy...

#25 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 22 Październik 2019 - 21:06

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 20:58, napisał(a):

Ja tam nie widzę wcale niegrywalności na tych filmach :E normalne objawy...

Zapraszam, sam przetestujesz. Gwarantuję że nie wytrzymasz więcej niż godzinę w grze

#26 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 21:54

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Październik 2019 - 21:58, napisał(a):

normalne objawy...


..objawy czego? Czkawki? :E

#27 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Październik 2019 - 13:03

Pograłem w Batmana na 2700X - miód chodzi. 8 rdzeni i 16 wątków jednak robi tu robotę. Oczywiście mam podkręcony, tak jak pamięci, może to tego kwestia.

Ogólne użycie procesora 20-25%, gdzie 8400 dobija do 95%...

Jak miałem 4790K to też Batman chodził słabo, a miał jednak te 8 wątków. Nadal to za mało.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 23 Październik 2019 - 13:16


#28 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 23 Październik 2019 - 13:28

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Październik 2019 - 13:03, napisał(a):

Pograłem w Batmana na 2700X - miód chodzi. 8 rdzeni i 16 wątków jednak robi tu robotę. Oczywiście mam podkręcony, tak jak pamięci, może to tego kwestia.

Ogólne użycie procesora 20-25%, gdzie 8400 dobija do 95%...

Jak miałem 4790K to też Batman chodził słabo, a miał jednak te 8 wątków. Nadal to za mało.

No zobaczymy jak wróci z serwisu. Rozumiem że mój może mieć problem w batmanie ale bez przesady że w takich grach jak csgo, który bez problemu chodził na starym pc z 4 rdzeniowym prockiem, gt 630 2gb

#29 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 23 Październik 2019 - 18:10

Kolejny gameplay, tym razem na low
https://youtu.be/4F2WGRifEHg

#30 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Październik 2019 - 18:35

Jest jakaś szansa, że to wina procka i słabego ramu, ale ręki nie dam sobie uciąć.

#31 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15003
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 23 Październik 2019 - 18:52

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Październik 2019 - 14:03, napisał(a):

Jak miałem 4790K to też Batman chodził słabo, a miał jednak te 8 wątków. Nadal to za mało.


Batman już od dawna po patchach chodzi bardzo dobrze na konfigu typu 4/8 + 2400 CL10 ramy. Sam ostatnio dobre kilka h grałem i masełko.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 23 Październik 2019 - 18:53


#32 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Październik 2019 - 19:34

Zobacz postBRB Nexus, o 23 Październik 2019 - 19:10, napisał(a):

Kolejny gameplay, tym razem na low
https://youtu.be/4F2WGRifEHg

Ja tu przycinek nie widzę, a Ty uparcie wklejasz filmy bez afterrburnera. Bez tego nie ma się co na siłę doszukiwać.

#33 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15916
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Październik 2019 - 19:44

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Październik 2019 - 14:03, napisał(a):

Pograłem w Batmana na 2700X - miód chodzi. 8 rdzeni i 16 wątków jednak robi tu robotę. Oczywiście mam podkręcony, tak jak pamięci, może to tego kwestia. Ogólne użycie procesora 20-25%, gdzie 8400 dobija do 95%...Jak miałem 4790K to też Batman chodził słabo, a miał jednak te 8 wątków. Nadal to za mało.

Weź już przestań z tymi 8 rdzeniami, bo to się robi nudne, batman został zdjęty z półek i gruntownie poprawiony, obecnie chodzi jak żyleta na szybkim 4C/8T ;)

Zobacz postBRB Nexus, o 23 Październik 2019 - 14:28, napisał(a):

No zobaczymy jak wróci z serwisu. Rozumiem że mój może mieć problem w batmanie ale bez przesady że w takich grach jak csgo, który bez problemu chodził na starym pc z 4 rdzeniowym prockiem, gt 630 2gb


Radzę wybrać dobry serwis, sporo u nas partaczy którzy potrafią doprowadzić sprzęt do większej agonii. ;)

#34 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 23 Październik 2019 - 20:02

Zobacz postDisconnecT, o 23 Październik 2019 - 19:44, napisał(a):

Weź już przestań z tymi 8 rdzeniami, bo to się robi nudne, batman został zdjęty z półek i gruntownie poprawiony, obecnie chodzi jak żyleta na szybkim 4C/8T ;)



Radzę wybrać dobry serwis, sporo u nas partaczy którzy potrafią doprowadzić sprzęt do większej agonii. ;)

serwis xkom, poza tym na wszystko mam gwarancję :)

Zobacz postSary, o 23 Październik 2019 - 19:34, napisał(a):

Ja tu przycinek nie widzę, a Ty uparcie wklejasz filmy bez afterrburnera. Bez tego nie ma się co na siłę doszukiwać.

Przecież widać... ale ok. Bez afterburnera dlatego, że coś na RAGE 2 nie chce się wyświetlać... w każdej innej grze działa ale tu nie

#35 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15916
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Październik 2019 - 20:29

Zobacz postBRB Nexus, o 23 Październik 2019 - 21:02, napisał(a):

serwis xkom, poza tym na wszystko mam gwarancję :)


Umiesz, formatować i instalować system na komputerze? Może zamiast od razu się poddawać i oddawać sprzęt do serwisu, należało by zacząć od najprostszych rzeczy. ;)

#36 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 23 Październik 2019 - 20:46

Zobacz postDisconnecT, o 23 Październik 2019 - 20:29, napisał(a):

Umiesz, formatować i instalować system na komputerze? Może zamiast od razu się poddawać i oddawać sprzęt do serwisu, należało by zacząć od najprostszych rzeczy. ;)

Oj to nie tak wygląda :P próbowałem wszystkiego co w mojej mocy. Format, instalacja windowsa na nowo, odinstalowywanie sterowników do gpu przez ddu, różne kombinacje gsync/vsync, zmiana ustawień.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 16:19

Zobacz postBRB Nexus, o 23 Październik 2019 - 20:46, napisał(a):

Oj to nie tak wygląda :P próbowałem wszystkiego co w mojej mocy. Format, instalacja windowsa na nowo, odinstalowywanie sterowników do gpu przez ddu, różne kombinacje gsync/vsync, zmiana ustawień.


Faktycznie słabo to wygląda.

Ale miałem kiedyś podobny problem, wiesz co pomogło? Zmiana 20 metrowego kabla HDMI z biedronki na normalny, dobry kabel, krótki, przeznaczony do monitora.

Nie ma opcji, żeby i5 8400 był za słaby, skoro softwerowo wszystko ok, to stawiałbym na to.

Zwłaszcza, że monitor 144hz stawia wysoko poprzeczkę dla każdej wrażliwości na spadek napięć, zniekształceń przesyłów cyfrowych. Krystaliczna płynność może być więc zaburzona z w/w przyczyny (u mnie była i też mimo 74hz monitora widać było co jakiś czas drobne przycięcie)

Także spróbuj, może pomoże :)

#38 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15916
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:12

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 17:19, napisał(a):

Zwłaszcza, że monitor 144hz stawia wysoko poprzeczkę dla każdej wrażliwości na spadek napięć, zniekształceń przesyłów cyfrowych. Krystaliczna płynność może być więc zaburzona z w/w przyczyny (u mnie była i też mimo 74hz monitora widać było co jakiś czas drobne przycięcie)


Monitor 144Hz nie ma żadnej wyższej wrażliwości na sygnał, bo jakim cudem? Im wyższe parametry tym wyższy pixel clock do przesłania, tani kabel co najwyżej może tłumić wyższe częstotliwości pasma, co będzie się wiązało z obcięciem parametrów rozdzielczości, odświeżania bądź wygaszania.
Kabel można sprawdzić, zwłaszcza że mówimy o DisplayPorcie w którym przewody 20pinowe mogą sprawiać problemy, długości bym raczej nie obwiniał, wszystkie dłuższe kable DP muszą już być aktywne co kosmicznie podnosi ich koszt. ;)

#39 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:44

Zobacz postDisconnecT, o 24 Październik 2019 - 17:12, napisał(a):

Monitor 144Hz nie ma żadnej wyższej wrażliwości na sygnał, bo jakim cudem? Im wyższe parametry tym wyższy pixel clock do przesłania, tani kabel co najwyżej może tłumić wyższe częstotliwości pasma, co będzie się wiązało z obcięciem parametrów rozdzielczości, odświeżania bądź wygaszania.
Kabel można sprawdzić, zwłaszcza że mówimy o DisplayPorcie w którym przewody 20pinowe mogą sprawiać problemy, długości bym raczej nie obwiniał, wszystkie dłuższe kable DP muszą już być aktywne co kosmicznie podnosi ich koszt. ;)



Bardziej chodziło o to, że przy krystalicznej płynności łatwiej wyłapać jakieś drobne zgrzyty, oko przyzwyczajone do 144hz będzie bardziej wrażliwe niż standardowy niedzielny gracz z 60hz monitorem.

Nie wiem jak z DP, HDMI z Bidery powodowało właśnie anomalia przesyłowe, co wiązało się z mikro przycinkami, a czego teraz nie mam na normalnym kablu.

#40 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15916
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:51

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 18:44, napisał(a):

Bardziej chodziło o to, że przy krystalicznej płynności łatwiej wyłapać jakieś drobne zgrzyty, oko przyzwyczajone do 144hz będzie bardziej wrażliwe niż standardowy niedzielny gracz z 60hz monitorem.

Nie wiem jak z DP, HDMI z Bidery powodowało właśnie anomalia przesyłowe, co wiązało się z mikro przycinkami, a czego teraz nie mam na normalnym kablu.


Jeżeli nawet by doszło do jakiejś fluktuacji odświeżania, to jestem jednak zdania że przy 144Hz będzie to trudniej wyłapać, w końcu przykładowe spadki nawet do 120Hz były ledwie widoczne względem 60Hz ze spadkami do 40Hz.

HDMI z tego co mi się wydaje w przypadku Hi-Speed jest certyfikowany do max 10m, a Standard-Speed bodajże do 15m, to też wyższe długości są produkowane przez chinoli bez gwarancji że to zadziała, tego typu kable i tak głównie służą do podłączenia w szkole jakiegoś sufitowego rzutnika który będzie grzał w 1024x768 :E

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych