Forum PCLab.pl: Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy ktoś z użytkowników forum używa konfiguracji i5 8400 z GTX 1080? Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:59

Zobacz postDisconnecT, o 24 Październik 2019 - 17:51, napisał(a):

Jeżeli nawet by doszło do jakiejś fluktuacji odświeżania, to jestem jednak zdania że przy 144Hz będzie to trudniej wyłapać, w końcu przykładowe spadki nawet do 120Hz były ledwie widoczne względem 60Hz ze spadkami do 40Hz.

HDMI z tego co mi się wydaje w przypadku Hi-Speed jest certyfikowany do max 10m, a Standard-Speed bodajże do 15m, to też wyższe długości są produkowane przez chinoli bez gwarancji że to zadziała, tego typu kable i tak głównie służą do podłączenia w szkole jakiegoś sufitowego rzutnika który będzie grzał w 1024x768 :E


No to mój był od chinoli, bo miał 20m, do tego oplot się kruszył jak sparciała dętka :P

Niech sprawdzi ten kabel, nie zaszkodzi, a jest szansa, że pomoże.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:01

Mi to się coś nie podoba :E. Autor twierdzi ze ma przycięcia gdy mu klatki spadają ze 140 do 139 :E

Zobacz postBRB Nexus, o 19 Październik 2019 - 16:59, napisał(a):

Przy gsync z vsync jak i bez vsync (także przy szybkim) oraz po capie fpsów na 138 lub 140, 141 przez rivaturner niestety poniżej tej maksymalnej wartości występuje stuttering. Nie ważne czy spadnie mi z 140 do 139 fpsów - i tak jest stuttering!!!


Zobacz postBRB Nexus, o 20 Październik 2019 - 14:59, napisał(a):

Gdy jest spadek o 1 klatkę to już mam przycięcie. Czy wyłączenie i włączenie karty graficznej w menedżerze urządzeń może pomóc? Wiem że wtedy ekran gaśnie więc przełączę się najpierw na intel graphic 630


Cytaty z jednych z kilku jego tematów :E Jeszcze rozumiałbym gdyby fps wychodził poza zakres działania G-free-Sync, ale z jego wypowiedzi nic na to nie wskazuje ;)

PS Nie sądzę tez żeby 24 calowy monitor byłby wpięty 10m kablem ;)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Październik 2019 - 18:04


#43 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 18:06

Zobacz postSary, o 24 Październik 2019 - 18:01, napisał(a):


PS Nie sądzę tez żeby 24 calowy monitor byłby wpięty 10m kablem ;)



Mój 27 calowy był podpięty 20m kablem :D Mam gdzieś zdjęcie jak taka buła zrolowana wisi za biurkiem :E

#44 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:07

Zobacz postSary, o 24 Październik 2019 - 18:01, napisał(a):

MI to się coś nie podoba :E autor twierdzi ze ma przycięcia bo my klatki spadają ze 140 do 139 :E





Cytaty z jednych z kilku jego tematów :E Jeszcze rozumiałbym gdyby fps wychodził poza zakres działania G-free-Sync, ale z jego wypowiedzi nic na to nie wskazuje ;)

PS Nie sądzę tez żeby 24 calowy monitor byłby wpięty 10m kablem ;)

Widzę, że nadal masz mnie za jakiegoś nadwrażliwego gościa, który szuka przycięć w zwolnionym tempie dla którego minimum fpsów w grach to 200.

Takich przycięć być nie powinno. Mi się wydaje, że "coś" blokuje obraz przesyłany do monitora. Może są to spadki do 0 fps, tylko afterburner tego nie wyłapuje. Mam wrażenie jakby karta akceptowała tylko stałe klatki, np. tylko i wyłącznie 80 fps, każdy spadek o jedną klatkę już powoduje ,że sprzęt nie wie co robić. Nie wiem jak to dokładnie opisać ale wierzcie mi na słowo.

#45 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 18:08

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 18:07, napisał(a):

Widzę, że nadal masz mnie za jakiegoś nadwrażliwego gościa, który szuka przycięć w zwolnionym tempie dla którego minimum fpsów w grach to 200.

Takich przycięć być nie powinno. Mi się wydaje, że "coś" blokuje obraz przesyłany do monitora. Może są to spadki do 0 fps, tylko afterburner tego nie wyłapuje. Mam wrażenie jakby karta akceptowała tylko stałe klatki, np. tylko i wyłącznie 80 fps, każdy spadek o jedną klatkę już powoduje ,że sprzęt nie wie co robić. Nie wiem jak to dokładnie opisać ale wierzcie mi na słowo.


No identycznie jak z moim kablem :E

#46 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:11

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 16:19, napisał(a):

Faktycznie słabo to wygląda.

Ale miałem kiedyś podobny problem, wiesz co pomogło? Zmiana 20 metrowego kabla HDMI z biedronki na normalny, dobry kabel, krótki, przeznaczony do monitora.

Nie ma opcji, żeby i5 8400 był za słaby, skoro softwerowo wszystko ok, to stawiałbym na to.

Zwłaszcza, że monitor 144hz stawia wysoko poprzeczkę dla każdej wrażliwości na spadek napięć, zniekształceń przesyłów cyfrowych. Krystaliczna płynność może być więc zaburzona z w/w przyczyny (u mnie była i też mimo 74hz monitora widać było co jakiś czas drobne przycięcie)

Także spróbuj, może pomoże :)

Asusa mam podpiętego HDMI. Natomiast AOC 144hz był podpięty oryginalnym displayportem, który był w zestawie z monitorem. Nie wydaje mi się by to była jego wina. Napisałem do serwisu xkom, jak nie pomogą to wezmą go na przegląd i pewnie coś wyłapią, bo nie wierzę, że tak jak według opinii innych osób płynna rozgrywka zaczyna się od 8 rdzeni 12 wątków :P

Chyba że to nie wina kabla ale np. złącz w GPU. Może są jakieś uszkodzone, ale sprawdzałem na wszystkich trzech dostępnych wejść DP.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:14

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 19:06, napisał(a):

Mój 27 calowy był podpięty 20m kablem :D Mam gdzieś zdjęcie jak taka buła zrolowana wisi za biurkiem :E

No da się :E Nie mowie ze nie :E

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 19:11, napisał(a):

Asusa mam podpiętego HDMI. Natomiast AOC 144hz był podpięty oryginalnym displayportem, który był w zestawie z monitorem. Nie wydaje mi się by to była jego wina. Napisałem do serwisu xkom, jak nie pomogą to wezmą go na przegląd i pewnie coś wyłapią, bo nie wierzę, że tak jak według opinii innych osób płynna rozgrywka zaczyna się od 8 rdzeni 12 wątków :P

Chyba że to nie wina kabla ale np. złącz w GPU. Może są jakieś uszkodzone, ale sprawdzałem na wszystkich trzech dostępnych wejść DP.

Nie wiem, ale dla mnie na żadnym z twoich filmów (może w batmanie jakieś szarpniecie chwilowe było widać), nie ma żadnych ścięć, do tego nie udostępniasz ich z wykresem afterburnera i się można doszukiwać...

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 19:07, napisał(a):

Nie wiem jak to dokładnie opisać ale wierzcie mi na słowo.


:E :E :E :E Nie :E

Masz problem, nagrywasz film z wykresem temperatur, użyciem procesora, GPU, pamięci, z napięciami, z linią FrameTime i wtedy można gdybać i szukać blokady/wycieków/problemu.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Październik 2019 - 18:19


#48 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:16

Zobacz postSary, o 24 Październik 2019 - 18:14, napisał(a):

No da się :E Nie mowie ze nie :E


Nie wiem, ale dla mnie na żadnym z twoich filmów (może w batmanie jakieś szarpniecie chwilowe było widać), nie ma żadnych ścięć, do tego nie udostępniasz ich z wykresem afterburnera i się można doszukiwać...

to nie wiem jak definiujesz słowo "ścięcie"

#49 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 18:29

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 18:16, napisał(a):

to nie wiem jak definiujesz słowo "ścięcie"


https://www.youtube....h?v=YnS0u200DD4

:P

#50 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:39

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 18:29, napisał(a):


xD

#51 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 24 Październik 2019 - 18:42

Tu np widać stutter, a u Ciebie to tak 3x słabszy
https://www.youtube....h?v=9DTN118UQlI

Z drugiej strony na filmach rzeczywiście mniej to "czuć" niż jak się mychą lata.

Cytuj

Same exact issue my friend. 1080ti 8700k at 4.9ghz.


:E

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 24 Październik 2019 - 18:43


#52 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:45

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 19:16, napisał(a):

to nie wiem jak definiujesz słowo "ścięcie"

To ze Ci szarpło raz czy nawet dwa zaraz po zaczęciu gry i nagrywania, nie znaczy ze rozgrywka ogólnie będzie niegrywalna i ze Ci coś tnie.

Zobacz postWpotrzebie2017, o 24 Październik 2019 - 19:42, napisał(a):


Z drugiej strony na filmach rzeczywiście mniej to "czuć" niż jak się mychą lata.
:E



Dla tego cały czas chce zobaczyć afterburner i wykres frametime, przed którego pokazaniem autor się zaciekle broni ;)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Październik 2019 - 18:56


#53 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 19:22

Zobacz postSary, o 24 Październik 2019 - 18:45, napisał(a):

To ze Ci szarpło raz czy nawet dwa zaraz po zaczęciu gry i nagrywania, nie znaczy ze rozgrywka ogólnie będzie niegrywalna i ze Ci coś tnie.




Dla tego cały czas chce zobaczyć afterburner i wykres frametime, przed którego pokazaniem autor się zaciekle broni ;)

https://www.youtube....eature=youtu.be
taki o jaki prosiłeś :)

Zobacz postWpotrzebie2017, o 24 Październik 2019 - 18:42, napisał(a):

Tu np widać stutter, a u Ciebie to tak 3x słabszy
https://www.youtube....h?v=9DTN118UQlI

Z drugiej strony na filmach rzeczywiście mniej to "czuć" niż jak się mychą lata.



:E

O właśnie. Coś takiego mam w każdej grze.

#54 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 24 Październik 2019 - 19:30

Ale zrób w jakiejś dobrze zoptymalizowanej grze, bo taki raz na jakiś czas ścięcie w Batmanie to każdy może mieć.

#55 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 19:42

https://www.youtube....eature=youtu.be
nawet w takiej grze są stuttery

#56 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Październik 2019 - 19:52

Poza jednym-dwoma widocznymi micro szarpnięciami, które równie dobrze mogą być spowodowane jakimś błędem gry, optymalizacją, lub nawet tym ze Ci się coś w tle włączyło, to problemu w zasadzie nie widzę. Jak wyżej, takie coś się może zdarzyć każdemu, jak by to występowało co kilka sekund, to może i byłby to problem. Batmana masz na SSD? Swoja drogą chyba masz trochę niskie użycie tej karty, mam co prawda batmana, ale za cholerę nie chce mi się ściągać tej gry, tylko po to by sprawdzić ja to chodzi u mnie.

Komentarz odnośnie platformówki pominę.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Październik 2019 - 20:20


#57 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 24 Październik 2019 - 19:55

Zobacz postBRB Nexus, o 24 Październik 2019 - 20:42, napisał(a):

https://www.youtube....eature=youtu.be
nawet w takiej grze są stuttery


W tej grze to przede wszystkim chyba vsync włączony, bo nie przekracza 60 fps. Da się wyłączyć?

#58 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 24 Październik 2019 - 19:55

Zobacz postWpotrzebie2017, o 24 Październik 2019 - 19:55, napisał(a):

W tej grze to przede wszystkim chyba vsync włączony, bo nie przekracza 60 fps. Da się wyłączyć?

to nie jest vsync. gra ma capa na 60 fps

#59 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 24 Październik 2019 - 20:23

Specjalnie ściągnąłem tą Noitę i u mnie też jest stutter. Taka optymalizacja.

#60 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 20:38

Nie no nie gadajcie że to jest normalne, widać na 30 sekund rozrywki co najmniej 3 przycięcia. Mi też się zdarza coś takiego w bf5 ale raz na godzine, a nie co chwila

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych