Forum PCLab.pl: Explorer nie działa po uruchomieniu komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Explorer nie działa po uruchomieniu komputera Prośba o sprawdzenie logów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11414
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 22 Październik 2019 - 18:00

Witam,
Mam następujący problem, a mianowicie po włączeniu komputera i uruchomieniu się systemu Windows 7 explorer nie startuje i jest czarny ekran.
W menadżerze zadań jest, ale żeby go uruchomić poprawnie muszę go zamknąć i ponownie uruchomić zadanie.
Jakieś rady w czym może być problem ?

Przesyłam Logi z prośbą do sprawdzenia:
FRST - https://pastebin.com/6r5Kcqek
Addition - https://pastebin.com/Pb8CKUVB
Shortcut - https://pastebin.com/c5eXeGx3

Ten post był edytowany przez xadrian dnia: 22 Październik 2019 - 18:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3256
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Październik 2019 - 18:23

Uruchom FRST a następnie (poprzez skrót klawiszowy CTRL + Y) otwórz notatnik systemowy. Wklej w nim poniższą zawartość:

CloseProcesses:
FirewallRules: [{36CA524C-B238-4B88-A853-D20EA197A80C}] => (Allow) C:\Users\Zdzisława Dub\AppData\Local\Programs\Opera\47.0.2631.71\opera.exe Brak pliku
HKU\S-1-5-21-4027541293-366142000-4010524238-1000\Sortware\Policies\...\system: [disablecmd] 0
HKU\S-1-5-18\...\RunOnce: [SPReview] => "C:\Windows\System32\SPReview\SPReview.exe" /sp:1 /errorfwlink:"hxxp://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=122915" /build:7601
CHR HKLM\...\Chrome\Extension: [efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
CHR HKLM\...\Chrome\Extension: [lifbcibllhkdhoafpjfnlhfpfgnpldfl] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
R2 KMService; C:\Windows\system32\srvany.exe [8192 2014-09-04] () [Brak podpisu cyfrowego]
2019-10-22 18:29 - 2019-10-22 18:29 - 000000000 ____D C:\Windows\erdnt
2019-10-22 18:29 - 2019-10-22 18:29 - 000000000 ____D C:\Qoobox
2019-10-22 18:28 - 2019-10-22 18:31 - 005659678 ____R (Swearware) C:\Users\Zdzisława Dub\Documents\ComboFix.exe
EmptyTemp:

Poprzez skrót klawiszowy CTRL + S (albo przez Plik -> Zapisz) zapisz zmiany w notatniku a następnie w FRST kliknij na Napraw. Na zakończenie naprawy FRST poprosi o restart systemu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11414
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 22 Październik 2019 - 18:35

Dzięki za pomoc, wykonałem czynności o których pisałeś, ale niestety explorer dalej sam nie może wystartować..

Fixlog https://pastebin.com/bVr7E8jH

#4 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3256
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Październik 2019 - 18:38

A w trybie awaryjnym jak jest?
Według Addition.txt nie ma punktów przywracania systemu, więc zwykłe przywracanie systemu odpada.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Październik 2019 - 18:41


#5 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11414
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 22 Październik 2019 - 18:38

Tak w trybie awaryjnym startuje normalnie

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3256
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 22 Październik 2019 - 18:51

To może któryś program/usługa w autostarcie powoduje tytułowy problem? Sprawdziłbym czy w trybie czystego rozruchu system startuje normalnie Mój link. Jeśli tak, trzeba by włączać pojedynczo poszczególne programy i usługi i sprawdzać czy system się ładuje poprawnie.
Możesz też przeskanować system pod kątem uszkodzonych plików systemowych (polecenie sfc /scannow w wierszu poleceń cmd uruchomionym jako administrator), jeśli dawno tego nie robiłeś.
System był dosyć dawno instalowany:

Cytuj

Microsoft Windows 7 Professional Service Pack 1 (X86) (2014-09-04 15:58:41)

więc na pewno to skanowanie nie zaszkodzi.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 22 Październik 2019 - 19:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11414
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 22 Październik 2019 - 19:26

Czysty rozruch również nie działa.
Co do skanowania to nie znalazł naruszeń integralności..
Chyba czeka mnie reinstalka :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   xadrian 

  • (O.o)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11414
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 23 Październik 2019 - 07:19

Ok pobrałem kilkanaście aktualizacji z Windows Update i za którymś restartem explorer sam się w końcu uruchomił :E
toska78 dzięki za pomoc :thumbup:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych