Forum PCLab.pl: Wolne ładowanie stron - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wolne ładowanie stron

#1 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 19:36

Witam, mam problem z internetem, w pewnych momentach mozilla firefox bardzo długo łączy się ze stroną, otwieram wtedy kolejne karty i próbuję nawiązać połączenie z innym serwisami, po około 10-15 sekundach, strony się wczytują. Trudno mi powiedzieć, kiedy ten problem zaczął się pojawiać, chce na razie określić co jest przyczyną tego problemu. Mam internet od UPC i używam Connectboxa, mój internet działa w standardzie ip4. Z tego powodu, że modemorouter mojego dostawcy internetu jest śmieciem, używam Synology RT2600ac. Dziękuję z góry za rady.
Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4817
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Październik 2019 - 19:48

Nie instalowałeś jakiś VPNow, dodatków, blockerów? Jak tak to powyłączaj wszystko i sprawdzaj po kolei.

PS Mam net z śmieciowym modemem od UPC wszystko śmiga jak należy (pomijając braki w necie raz na jakiś czas (w miarę rzadko)

#3 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 19:59

Zobacz postAdaware3, o 22 Październik 2019 - 20:36, napisał(a):


Jak masz skonfigurowaną sieć? Czy Connect Box chodzi jako ruter czy jako bridge? Jak jest połączany Connect Box z tym Synology RT2600ac? Jak jest skonfigurowany Synology RT2600ac? Z Synology łączysz się przewodowo czy bezprzewodowo?

PS. A tak w ogóle to ten cały Synology RT2600ac jest bez sensu przy takim internecie....

#4 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 20:27

Przepraszam, że nie dopisałem tych szczegółów, Connectbox jest ustawiony w trybie bridge, Synology RT2600ac jest podłączono przewodowo z Connectboxem i z niego wychodzi sygnał sieciowy na inne urządzenia w domu. Działam na laptopie, który jest podłączony z routerem Synology przewodowo. Synology RT2600ac chodzi na automatycznych ustawieniach, jedynie co zmieniłem to preferowany adres dns z 62.179.1.60 na 62.179.1.61. Zakupiłem ten router, ponieważ chciałem zwiększyć zasięg wifi w domu i dokupiłem do tego jeszcze MR2200ac.
Pozdrawiam.

#5 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 20:50

Zobacz postAdaware3, o 22 Październik 2019 - 21:27, napisał(a):

Przepraszam, że nie dopisałem tych szczegółów, Connectbox jest ustawiony w trybie bridge, Synology RT2600ac jest podłączono przewodowo z Connectboxem i z niego wychodzi sygnał sieciowy na inne urządzenia w domu. Działam na laptopie, który jest podłączony z routerem Synology przewodowo. Synology RT2600ac chodzi na automatycznych ustawieniach, jedynie co zmieniłem to preferowany adres dns z 62.179.1.60 na 62.179.1.61.

A jakbyś zmienił adresy na Googlowe (8.8.8.8, 8.8.4.4) albo Cloudflare (1.1.1.1) albo IBM (9.9.9.9) lub OpenDNS (208.67.222.222, 208.67.220.220). Mógłbyś wkleić wynik polecenia ipconfig /all, wystarczy sekcja dla sieci przewodowej.

Zobacz postAdaware3, o 22 Październik 2019 - 21:27, napisał(a):

Zakupiłem ten router, ponieważ chciałem zwiększyć zasięg wifi w domu i dokupiłem do tego jeszcze MR2200ac.
Pozdrawiam.

I zwiększyłeś?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 21:03

Wklejam wynik komendy ipconfig/all, testuję teraz zaproponowane przez Ciebie adresy DNS, troszkę to potrwa, bo ta wada nie pojawia się na zawołanie. A co do zasięgu, to tak zauważyłem poprawę i nie narzekam. Wyeliminowałem dzięki temu martwe strefy.

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Killer E2500 Gigabit Ethernet Controller
   Physical Address. . . . . . . . . : D8-C4-97-C8-E5-F7
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::cde8:5be6:f76b:9f65%10(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.90(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : poniedziałek, 21 października 2019 19:31:40
   Lease Expires . . . . . . . . . . : środa, 23 października 2019 10:21:39
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 114869399
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-24-53-B7-35-D8-C4-97-C8-E5-F7
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


#7 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 21:10

Wyłącz protokół IPv6 na karcie sieciowej w laptopie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 21:17

Zastosowałem się do Twoich rad i wklejam jeszcze raz. Na chwilę obecną, strony nie wczytują się tak szybko jak przy domyślnych adresach DNS, ale jeszcze nie przydarzyła mi się, sytuacja opisywana przez mnie w poście pierwszym.
Ethernet adapter Ethernet:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Killer E2500 Gigabit Ethernet Controller
   Physical Address. . . . . . . . . : D8-C4-97-C8-E5-F7
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.90(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : poniedziałek, 21 października 2019 19:31:40
   Lease Expires . . . . . . . . . . : środa, 23 października 2019 10:21:39
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ten post był edytowany przez Adaware3 dnia: 22 Październik 2019 - 21:22


#9 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 21:50

Czy te problemy były od dawna, czy zaczęły się w jakimś określonym momencie (np. instalacja Synology)?

Sam mam ConnectBoxa, fakt nie gram w gry sieciowe, ale nie mam problemów z otwieraniem stron. A czy w momecie wystąpienia problemów, możesz uruchomić ping w programie WinMTR na problematyczny adres?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 22:05

Zobacz postQwinto, o 22 Październik 2019 - 21:50, napisał(a):

Czy te problemy były od dawna, czy zaczęły się w jakimś określonym momencie (np. instalacja Synology)?

Sam mam ConnectBoxa, fakt nie gram w gry sieciowe, ale nie mam problemów z otwieraniem stron. A czy w momecie wystąpienia problemów, możesz uruchomić ping w programie WinMTR na problematyczny adres?


Nie jestem w stanie teraz stwierdzić czy te problemy pojawiły się w momencie kupienia nowego routera, czy laptopa, ponieważ wcześniej przeglądałem internet na Intel Computer Sticku. Connectbox był dla mnie o tyle problematyczny w użytku, że przepuszczał ataki ddos na mój adres IP, co powodowało brak dostępu do internetu. Jest dziurawy jak sito, po zmianie na Synology RT2600ac, pojawiają mi się sporadycznie komunikaty o blokadzie jakiegoś adresu IP i mam spokój. Podejdę do testów jak problem pojawi się ponownie. Dziękuję za rady.

Ten post był edytowany przez Adaware3 dnia: 22 Październik 2019 - 22:07


#11 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 22:09

Zobacz postAdaware3, o 22 Październik 2019 - 23:05, napisał(a):

Connectbox był dla mnie o tyle problematyczny w użytku, że przepuszczał ataki ddos na mój adres IP, co powodowało brak dostępu do internetu.

Akurat jak masz DDoS na swój adres to nawet zmiana routera nie pomoże... Może dalej ktoś Cię ddosuje... Jedynie zmiana zew adresu IP pomoże...

#12 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 22 Październik 2019 - 22:26

Zobacz postQwinto, o 22 Październik 2019 - 22:09, napisał(a):

Akurat jak masz DDoS na swój adres to nawet zmiana routera nie pomoże... Może dalej ktoś Cię ddosuje... Jedynie zmiana zew adresu IP pomoże...


Wydaję mi się, że już nie mam problemu z atakami na mój adres. Router od dłuższego czasu nic nie sygnalizuje, może to dlatego, że został mi przydzielony adres IP z zupełnie innej puli. Przepraszam, nie mam wiedzy informatycznej, troszkę się zagalopowałem, odnośnie stwierdzenia ataku DDoS. Wyczytałem tylko na forum upc, że Connecboxy oparte na chipsetach Puma6 są podatne na ataki DoS.

Ten post był edytowany przez Adaware3 dnia: 22 Październik 2019 - 22:26


#13 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Październik 2019 - 22:58

Zobacz postAdaware3, o 22 Październik 2019 - 23:26, napisał(a):

Wyczytałem tylko na forum upc, że Connecboxy oparte na chipsetach Puma6 są podatne na ataki DoS.

Z procesorami Puma6 chodzi zupełnie o co innego. Ale mniejsza o to, bo ConnectBox jest w bridgu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 23 Październik 2019 - 18:10

Swoją drogą, nie sprawdzałeś na innej przeglądarce?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 28 Październik 2019 - 12:52

Ok jest poprawa, ale nie wyeliminowało to całkowicie problemu. Przetestowałem Googlowe adresy DNS i czasami dochodziło do powolnego wczytywania strony. Otwieram wtedy inne karty w przeglądarce i na szybko próbuję nawiązać połączenie z innymi serwisami internetowymi. Na każdej karcie pojawia się informacja, o łączeniu. Po około 5-6 sekundach strony się wczytują. Zrobiłem test WinMTR, ale raport chyba niczego nie wykaże, ponieważ trudno przewidzieć, kiedy ten problem się pojawia. Wklejam to co mam.
|------------------------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                          SYNOLOGYROUTER -    0 | 3633 | 3633 |    0 |    0 |    2 |    0 |

|                   No response from host -  100 |  728 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|            89-75-24-177.infra.chello.pl -    1 | 3630 | 3629 |    0 |    9 |   24 |    8 |

|       pl-waw04a-rc1-ae-6-2153.aorta.net -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   12 |   71 |    8 |

|          pl-waw26b-ri1-ae-3-0.aorta.net -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   10 |   57 |    8 |

|                           213.46.178.34 -    0 | 3634 | 3634 |    6 |    9 |   43 |    7 |

|                  hbg-bb4-link.telia.net -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   25 |   39 |   25 |

|                   hbg-b1-link.telia.net -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   25 |   76 |   26 |

| cloudflare-ic-314537-hbg-b1.c.telia.net -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   33 |  120 |   33 |

|                           104.26.10.120 -    1 | 3630 | 3629 |    0 |   31 |   46 |   30 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider


#16 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 28 Październik 2019 - 13:10

Patrzyłeś może w jakieś logi na routerze Synology?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 28 Październik 2019 - 13:20

Trudno mi stwierdzić, czy może to mieć jakieś powiązanie z powolnym wczytywaniem się stron, więc załączam zrzut ekranu.

Załączone pliki

  • Załączony plik  logi.png (31.12K)
    Ilość pobrań: 7


#18 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 28 Październik 2019 - 13:54

Poza tym warningiem nic nie widać. Ciekawe czy on się pojawia w momencie wystąpienia problemów, czy to całkiem coś innego?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Adaware3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 28 Lut 19

Napisany 28 Październik 2019 - 13:59

Wydaje mi się, że to nie jest związane z moim problemem, ale nie mam wystarczającej wiedzy informatycznej. Ten warning wyskoczył po zakończonym restarcie routera. Ustawiłem w harmonogramie, aby pod koniec tygodnia restartował się.

#20 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3807
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 28 Październik 2019 - 15:00

Zobacz postAdaware3, o 28 Październik 2019 - 14:59, napisał(a):

Ustawiłem w harmonogramie, aby pod koniec tygodnia restartował się.

W jakim celu? Ja ConnectBoxa wyłączałem tylko jak porządek z kablami robiłem... A to było dosyć dawno, ponad rok temu.

Ciekawe czy na inny routerze byłyby podobne problemy...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych