Forum PCLab.pl: SilentiumPC Signum SG1X TG RGB problem z wentylatorami - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPC Signum SG1X TG RGB problem z wentylatorami Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mendoza436 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 19

Napisany 22 Październik 2019 - 20:33

Witam, złożyłem ostatnio komputer i wszystko działa pięknie oprócz wentylatorów obudowy. Wentylatory karty graficznej i CPU działają bez problemu, diody obudowy również. Nie mam pojęcia czy to złe podłączenie czy wada produktu. Instrukcja mówi, że wentylatory powinny być podłączone do któregoś pinu FAN_SYS1~4, próbowałem podłączać do wszystkich, nawet FAN_PUMP ale nie dało to żadnego efektu. Próbowałem także konfigurować w BIOSie ale tam wygląda to tak jakby wogole nic nie było podłączone. Dodaje zdjęcia które pokazują podłączenie wentylatorów obudowy. Z góry dziękuje za pomoc.

https://ibb.co/G9JcXns
https://ibb.co/r3CRjnd

Zestaw:
MSI B450-A PRO MAX
AMD Ryzen 5 3600
SilentiumPC Signum SG1X TG RGB
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6
ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
HyperX 16GB 3200MHz Predator Black CL16 (2x8GB)
SilentiumPC Fera 3 120mm
Seasonic Focus GX 550W 80 Plus Gold

#2 Użytkownik jest niedostępny   Rainbow_Dash 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 18

Napisany 22 Październik 2019 - 20:42

Czy możesz sprawdzić wentylatory podłączając je bezpośrednio do płyty? Najbardziej prawdopodobnym zdarzeniem byłby tutaj wadliwy hub dla wentylatorów ale trzeba to sprawdzić.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 22 Październik 2019 - 21:33

Ta jakość SPC.. :E odkręć HUBa od obudowy (2 śrubki) i 99,9% wentyle ruszą. Daj jakieś podkładki (byle nie metalowe) między huba a dystanse i powinno rozwiązać sprawę ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   waldi1714 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 15

Napisany 23 Październik 2019 - 10:15

Zobacz postDraco0, o 22 Październik 2019 - 21:33, napisał(a):

Ta jakość SPC.. :E odkręć HUBa od obudowy (2 śrubki) i 99,9% wentyle ruszą. Daj jakieś podkładki (byle nie metalowe) między huba a dystanse i powinno rozwiązać sprawę ;)

U mnie podziałało, miałem ten sam problem :) Dzięki wielkie :thumbup:
R5 2600 + GB B450M DS3H + SG1X TG RGB

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mendoza436 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 19

Napisany 23 Październik 2019 - 14:35

Potwierdzam, zadziałał sposób Drac0, dzięki :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 23 Październik 2019 - 17:32

A działa wam podświetlenie wentylatorów ? Bo u mnie od zakupu działa tylko jeden kolor, biały i za cholerę nie da się zmienić kolorów :E nawet jak podłączę ten kontroler co jest w zestawie to jest to samo :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   Draco0 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 23 Październik 2019 - 17:43

Zrób to samo, odkręć kontroler.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 23 Październik 2019 - 18:17

Nic to nie dało. Wentylatory działają prawidłowo, tylko to podświetlenie :D nie przeszkadza mi to bo i tak zmieniam na dniach obudowę ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Rainbow_Dash 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pt, 15 Cze 18

Napisany 23 Październik 2019 - 19:11

Zobacz postKhold, o 23 Październik 2019 - 18:17, napisał(a):

Nic to nie dało. Wentylatory działają prawidłowo, tylko to podświetlenie :D nie przeszkadza mi to bo i tak zmieniam na dniach obudowę ;)


Powiedz mi. Podłączałeś to pod płytę? Może to kwestia ustawień na płycie iż działa tylko na jeden kolor (częsta przypadłość na płytach MSI). Przy okazji możesz sprawdzić jak podświetlenie zachowa się jeśli podłączysz wentylatory bezpośrednio do płyty.

Ten post był edytowany przez Rainbow_Dash dnia: 23 Październik 2019 - 19:13


#10 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 579
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Październik 2019 - 19:26

Zobacz postKhold, o 23 Październik 2019 - 18:17, napisał(a):

Nic to nie dało. Wentylatory działają prawidłowo, tylko to podświetlenie :D nie przeszkadza mi to bo i tak zmieniam na dniach obudowę ;)

Nie jest możliwe by wszystkie wentylatory były uszkodzone. Więc albo coś źle podłączyłeś albo kontroler dołączony do zestawu nie działa

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mendoza436 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 00:02

Zobacz postKhold, o 23 Październik 2019 - 17:32, napisał(a):

A działa wam podświetlenie wentylatorów ? Bo u mnie od zakupu działa tylko jeden kolor, biały i za cholerę nie da się zmienić kolorów :E nawet jak podłączę ten kontroler co jest w zestawie to jest to samo :E



https://pl.msi.com/M...port/B450-A-PRO

Zakładka "Narzędzia">>Mystic Light 3

Za pomocą tego programu zmieniam kolory i sposoby migania diód w obudowie. Nie wiem jaką masz płyte, ale może rozwiązanie jest analogiczne.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych