Forum PCLab.pl: Wymiana procesora, na jaki? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana procesora, na jaki? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 22 Październik 2019 - 22:14

Witam, chciałbym zmienić procesor, wiem, że nie poszaleję, ale myślę, że coś tam poprawię, a zestawu na cały zestaw nie mam.

Aktualnie posiadam -
Procesor : Intel Core i3 4170 - 3,7 GHZ, 2 rdzeniowy - 4 wątkowy. Stary jak świat.

Płyta główna : H81M S2PV - Gigabyte Technology

Zasilacz - 485 W

Proszę o jakieś propozycje, pilnie potrzebne coś! :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7265
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Październik 2019 - 22:18

Najrozsądniej na I7-4770.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 22 Październik 2019 - 22:25

Zobacz postxtn, o 22 Październik 2019 - 22:18, napisał(a):

Najrozsądniej na I7-4770.

Zasilacz da sobie radę, prawda?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 149
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 22 Październik 2019 - 22:53

Powinien dać rade

#5 Użytkownik jest niedostępny   Legendios 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 25 Październik 2019 - 17:56

czasem można złapać Xeona serii v3 (np 1230/1240) taniej, a to odpowiednik i7 Haswell
zasilacz markowy?

Ten post był edytowany przez Legendios dnia: 25 Październik 2019 - 17:57


#6 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 25 Październik 2019 - 18:10

Zobacz postDenyero, o 22 Październik 2019 - 23:14, napisał(a):

Zasilacz - 485 W

Podaj model zasilacza z tabliczki znamionowej,bo obstawiam,że masz wyrób zasilaczopodobny/noname

#7 Użytkownik jest niedostępny   Master Bruce Lee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 83
  • Dołączył: Pt, 16 Maj 14

Napisany 26 Październik 2019 - 12:49

Kupiłem Xeona 1230v3 czyli i7 4770 za 289 zł z allegro. Wg mnie to jak za darmo, zwłaszcza że stary i5 sprzedałem za 300... polecam szukać właśnie procesory serwerowe ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 28 Październik 2019 - 15:50

Zobacz postSplendor_97, o 25 Październik 2019 - 18:10, napisał(a):

Podaj model zasilacza z tabliczki znamionowej,bo obstawiam,że masz wyrób zasilaczopodobny/noname


ATX 12V 2.2 Compatible - zasilacz

Wyminiłem ten procesor z i3 na i7 i mam problem. W GTA V jak miałem 50 fpsów to teraz na tych samych ustawieniach mam 20 maksymalnie. Komputer korzysta z dedykowanej karty graficznej. Nie wiem co może być przyczyną?
Pomocy!

EDIT:
W grze temperatura dość wysoka jak na procesor.
Zdjęcie z core temp poniżej
https://iv.pl/image/GrcWjkF

Zdjęcie z GTA V - odzyskałem płynność w grze, ale martwią mnie temperatury
https://iv.pl/image/GrcW25a - zrzut

Ten post był edytowany przez Denyero dnia: 28 Październik 2019 - 16:34


#9 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 28 Październik 2019 - 17:18

Zobacz postDenyero, o 28 Październik 2019 - 15:50, napisał(a):

ATX 12V 2.2 Compatible - zasilacz

Nic mi to nie mówi - to co podałeś to norma ATX
Więc prawdopodobnie masz zasilacz noname - wymień zasilacz na markowy

#10 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 28 Październik 2019 - 17:33

Zobacz postSplendor_97, o 28 Październik 2019 - 17:18, napisał(a):

Nic mi to nie mówi - to co podałeś to norma ATX
Więc prawdopodobnie masz zasilacz noname - wymień zasilacz na markowy


LOGIC 500 - taki model kolego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 28 Październik 2019 - 18:47

Zobacz postDenyero, o 28 Październik 2019 - 17:33, napisał(a):

LOGIC 500 - taki model kolego.

Zasilacz z czarnej listy - wymień go chociażby na Vero L2 500W

#12 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 28 Październik 2019 - 20:01

Chcę zrobić małą modernizację, ten procesor odpuszczę. Chcę kupić coś takiego-
płyta główna - Gigabyte B450M DS3H
zasilacz - be quiet! System Power 9 500W 80 Plus Bronze
dysk SSD - GOODRAM 256GB 2,5" SATA SSD CX400
procesor - AMD Ryzen 7 2700X

Karty nie planuje wymieniać, bo już nie mam na to kasy (aktualnie GeForce GTX 1050 TI 4GB). Co o tym myślicie?

Ten post był edytowany przez Denyero dnia: 28 Październik 2019 - 20:05


#13 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 28 Październik 2019 - 20:14

Co do proca,to lepiej 2600 niż 2700X,no chyba że robisz coś więcej niż granie + multimedia
Karta graficzna tyłka nie urywa,ale jak tobie wystarcza to OK.

Jeszcze się zastanów nad dyskiem na M.2 NVMe na system zamiast na SATA

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 28 Październik 2019 - 20:16


#14 Użytkownik jest niedostępny   Denyero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 15

Napisany 28 Październik 2019 - 21:13

Zobacz postSplendor_97, o 28 Październik 2019 - 20:14, napisał(a):

Co do proca,to lepiej 2600 niż 2700X,no chyba że robisz coś więcej niż granie + multimedia
Karta graficzna tyłka nie urywa,ale jak tobie wystarcza to OK.

Jeszcze się zastanów nad dyskiem na M.2 NVMe na system zamiast na SATA


A kartę na jaką byś zamienił? Co do procka to Ryzen 7 2700 może być? :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych