Forum PCLab.pl: EVGA GTX970 4GB czyżby karta ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

EVGA GTX970 4GB czyżby karta ? Wysokie temperatury i restarty Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   M4RVEL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 22 Październik 2019 - 23:18

Witam jakiś czas temu pisałem tu o tym problemie ale nikt nie zaproponował skutecznego rozwiązania. Napiszę szybko i na temat. Kupiłem z lombardu EVGA GTX 970 4GB która osiąga wysokie temperatury w trakcie poruszania się po windowsie czy na FB czy też na YT. Około 70 stopni co nie pociesza mnie . Jest to model z 3ma wentylatorami które aktywują się po przekroczeniu odpowiedniej temperatury. Początkowo nie zwracałem na to uwagi do momentu losowych restartów kompa w trakcie grania w na przykład Pillars Of The Eternity II lub XCOM 2. Nie umiem sobie z tym poradzić . Zainstalowałem apke do kontroli temperatur od EVGA czyli EVGA Precision X1 w której ustawiłem aby wentylatory pracowały tak aby nie była przekraczana temperatura i to w zasadzie pomogło bardzo ale i tak są restarty kompa. Przy programie w trakcie obciążenia temperatura nie przekracza 70 stopni. Miałem wcześniej Gigabyte GTX 960 w tej samej konfiguracji i temperatury były rewelacyjne beż żadnych kombinowań a była to wersja windforce 2 wentylatorowa. Czym może być przyczyna restartów nagłych kompa ? grafika ma nową pastę temoprzewodzącą wizualnie jest jak nowa. Komputer ma obudowę ATX i 4 dodatkowe wentylatory doprowadzające i odprowadzające ciepło. Procesor w stresie nie przekracza 54 stopni. Zasilacz to Cheaftec 600W ma fakt 7 lat ale nie wykazuje żadnych objawów jak by chciał odejść na emeryturę Płyta to Gigabyte GA-78LMT-USB3.0 ( 6.0 ) rewizja 6.0 z najnowszym biosem pod tą płytę F2 zr strony producenta. nic nie jest podkręcone. Procesor to FX 8350 black edition 4GHZ turbo 4,2ghx z bardzo dobrym i wydajnym chłodzeniem Katana. Trochę wcześniej zmieniłem płytę główną do nowszego procesora FX 8350 wtedy miałem grafikę jeszcze GTX 960 4GB i było wszystko ok. Czyżby faktycznie dojechana grafa ( koparka )czy może płyta główna a może RAM robi problem bo sloty pozmieniane ? ???? Proszę o pomoc bo sobie już nie radzę . Poniżej zdjęcie temperatur w windowsie i płyta główna oraz pisemna konfiguracja poniżej :

Płyta : Gigabyte GA-78LMT-USB3.0 ( 6.0 )
CPU : AMD FX 8350 Black edition x8 4Ghz
GPU : EVGA GTX 970 4GB
RAM : 16 GB DDR3 Elixir ramy z radiatorami.
SSD : Good Ram cx400 512GB
HDD : Hitachi 2TB
HDD2 : WD 500GB
HDD3 : WD 160GB
Zasilacz : Cheaftec 600W

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Pozdrawiam i odgórnie dziękuję za zainteresowanie i ewentualną pomoc.

Marvel

#2 Użytkownik jest niedostępny   miron72 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 902
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 23 Październik 2019 - 09:09

Zobacz postM4RVEL, o 23 Październik 2019 - 00:18, napisał(a):

Witam jakiś czas temu pisałem tu o tym problemie ale nikt nie zaproponował skutecznego rozwiązania. Napiszę szybko i na temat. Kupiłem z lombardu EVGA GTX 970 4GB (...) Jest to model z 3ma wentylatorami


Były takie? Osobiście kojarzę chyba Gigusie, Zotaki z 3 wentylami ale EVGA 970ki nie wiedziałem w tym typie. Możesz fotkę wrzucić?
Co jest powodem grzania grafiki typowo:
-błędy chłodzenia(niewłaściwy montaż z uwzględnieniem np. niezamontowania termopadów, uszkodzenia, zbytnie przesmarowanie pastą i jej niska jakość, brud, niewłaściwe chłodzenie w sensie model)
-słaba wentylacja budy
-podniesione napięcie i ogólnie OC w kontekście chłodzenia
-błędy programowe(np. modyfikacje BIOS), gdzie grafika jest zmuszana do pracy na pałę, a chłodzenie wyciszone(jak u mnie -bo mam blok full cover na karcie), gdyż karta chodziła pod LC i nie zmieniono tego do sprzedaży(ustawień)

To tak w skrócie. Jeżeli karta jest wygrzana i wymęczona to zazwyczaj nie tyle łapie temperatury co niższe temperatury ją wywalają. Jest bardziej wrażliwa na pulsację napięć i temperatury. Obciążenie dla niej to jak objuczanie starego osiołka.

Nie mam pojęcia ile te wentyle mają mieć obrotów przy maksie. Dawno w to nie wnikałem, bo u mnie pierwsze co robię po sprawdzeniu grafy to zakładam bloczek. Jeżeli karta jest po koparce to pomijając wszystko wentylatory mogą się nie rozpędzać zbytnio, bo są zużyte. Mają wyższe opory ruchu co powoduje nie dość, że niejednorodne nieobliczalne ich działanie to jeszcze zwiększony pobór prądu(obciążają mocniej dostawę poprzez opory). Jeżeli do tego karta ma modyfikowany BIOS i chodzi na pełnej mocy cały czas...
...niestety nie pamiętam już 970ki -co i jak się tam dało grzebać :hmm:

Ty smarowałeś GPU pastą? Zdejmowałeś i zakładałeś chłodzenie? Czyściłeś je? Bez urazy, jednak przy używkach czasem zanim kompresor włączę i dmuchnę w chłodzenie to bywa, że muszę kożuch z żeberek ściągać :kwasny:
Zadziwiające jak mało osób o tym myśli wbrew temu co się na forach czyta.

Ten post był edytowany przez miron72 dnia: 23 Październik 2019 - 09:13


#3 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7395
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 23 Październik 2019 - 09:20

Do tego co kolega wyżej napisał dorzucam podmianę zasilacza, jeśli nic nie wskurasz chłodzeniem GPU. Zasilacz też potrafi pomału padać.

#4 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2099
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 23 Październik 2019 - 09:38

W pierwszej kolejności sprawdził bym zasilacz.. na 960 nie miałeś problemów, bo karta słabsza więc generowała mniejsze obicążenie jednostki..

#5 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7333
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Październik 2019 - 10:38

Przy okazji możesz spróbować zrobić downvolting i/lub underclock.
Teoretycznie na tych zegarach, overvoltować na próbę też nie zaszkodzi, choć temperatury się jeszcze bardziej podniosą.

Ile masz stopni w stresie?
Możesz wrzucić screena z OCCT z testu GPU, jeśli przejdzie.
Jest opcja, że temperatury w stresie są tak wysokie, że po jakimś czasie grania to destabilizuje kartę. Zrób to co miałeś wyżej w postach napisane, bo masz bardzo dobrze poradzone.
Jak tu wszystko zawiedzie, można brać się potem za zasilacz.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 23 Październik 2019 - 10:39


#6 Użytkownik jest niedostępny   miron72 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 902
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 23 Październik 2019 - 11:03

Zasilacz... oki. Jasny temat. Choćby miernik wpiąć w 12kę(ale przyzwoity! Nie te najtańsze, bo one słabo wskazują przy takim "tętnie" jak w komputerze. Przerabiałem temat przy Vmodach wieki temu) i sprawdzić czy napięcie klęka pod obciążeniem. Wahania napięcia i zwłaszcza spadki to jasne wskazanie na przyczyny niestabilność.
Podkreślam jeszcze raz -w zasadzie zwykły miernik za 12-15 PLN tę 12kę jakoś obleci to mimo wszystko coś z nieco wyższej półki bym wolał. Przejechałem się na tych masówkach już sporo razy i nawet wydając te 35-50 na miernik już mamy skok jakości wskazań.
A im niższe napięcia w obrębie zasilania komputera tym poziom wskazań tandety ma większą odchyłkę.
Byłem szczerze zaskoczony temperaturami i OC 7300gt po grafit modzie dopóki nie zweryfikowałem wskazań średnim i już całkiem porządnym miernikiem. Dałem tyle koksu karcie, że za cud uznaję jej przeżycie :E
Nie załatwia to jednak kwestii temperatur. Są bardzo wysokie już przy niskim zaciążeniu karty.
Widziałem przykładowo sytuację, gdzie PCB grafiki było odkształcone(nie wiem jak -może ktoś chłodzenie źle zamontował) w wyniku czego fabryczne żeberka niedokładnie przylegały. Działało ale się gotowało pod obciążeniem. Nie było docisku jak należy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7333
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Październik 2019 - 12:56

A co sądzisz o odczytach z 12V z HWinfo pod obciążeniem?
Są w ogóle cokolwiek warte?

#8 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 23 Październik 2019 - 13:22

A może po prostu karta graficzna jest popsuta.

#9 Użytkownik jest niedostępny   miron72 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 902
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 23 Październik 2019 - 14:16

Zobacz postdeton24, o 23 Październik 2019 - 13:56, napisał(a):

A co sądzisz o odczytach z 12V z HWinfo pod obciążeniem?
Są w ogóle cokolwiek warte?



Nie uważam wskazań programowych za wiarygodne -nawet jeżeli się zgadzają ze wskazaniami miernika to jest to przypadek. Jakimś wskazaniem dla ich wagi są umieszczane w niektórych płytach głównych punkty pomiarowe.
W każdym razie wiara w wyświetlane przez program napięcia jest obarczona ryzykiem, użycie sprawdzonego miernika już nie.


Zobacz postqrek1, o 23 Październik 2019 - 14:22, napisał(a):

A może po prostu karta graficzna jest popsuta.


Może. Niemniej sprawdzenie chłodzenia i napięć to nie jest wielki wysiłek i należy go podjąć.
Czekam na info czy autor wątku osobiście zdejmował chłodzenie i czy faktycznie jest to zestaw fabryczny, a nie jakieś adaptacje mogące nie pasować idealnie.

Ten post był edytowany przez miron72 dnia: 23 Październik 2019 - 14:19


#10 Użytkownik jest niedostępny   M4RVEL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 23 Październik 2019 - 22:12

Zobacz postmiron72, o 23 Październik 2019 - 09:09, napisał(a):

Były takie? Osobiście kojarzę chyba Gigusie, Zotaki z 3 wentylami ale EVGA 970ki nie wiedziałem w tym typie. Możesz fotkę wrzucić?
Co jest powodem grzania grafiki typowo:
-błędy chłodzenia(niewłaściwy montaż z uwzględnieniem np. niezamontowania termopadów, uszkodzenia, zbytnie przesmarowanie pastą i jej niska jakość, brud, niewłaściwe chłodzenie w sensie model)
-słaba wentylacja budy
-podniesione napięcie i ogólnie OC w kontekście chłodzenia
-błędy programowe(np. modyfikacje BIOS), gdzie grafika jest zmuszana do pracy na pałę, a chłodzenie wyciszone(jak u mnie -bo mam blok full cover na karcie), gdyż karta chodziła pod LC i nie zmieniono tego do sprzedaży(ustawień)

To tak w skrócie. Jeżeli karta jest wygrzana i wymęczona to zazwyczaj nie tyle łapie temperatury co niższe temperatury ją wywalają. Jest bardziej wrażliwa na pulsację napięć i temperatury. Obciążenie dla niej to jak objuczanie starego osiołka.

Nie mam pojęcia ile te wentyle mają mieć obrotów przy maksie. Dawno w to nie wnikałem, bo u mnie pierwsze co robię po sprawdzeniu grafy to zakładam bloczek. Jeżeli karta jest po koparce to pomijając wszystko wentylatory mogą się nie rozpędzać zbytnio, bo są zużyte. Mają wyższe opory ruchu co powoduje nie dość, że niejednorodne nieobliczalne ich działanie to jeszcze zwiększony pobór prądu(obciążają mocniej dostawę poprzez opory). Jeżeli do tego karta ma modyfikowany BIOS i chodzi na pełnej mocy cały czas...
...niestety nie pamiętam już 970ki -co i jak się tam dało grzebać :hmm:

Ty smarowałeś GPU pastą? Zdejmowałeś i zakładałeś chłodzenie? Czyściłeś je? Bez urazy, jednak przy używkach czasem zanim kompresor włączę i dmuchnę w chłodzenie to bywa, że muszę kożuch z żeberek ściągać :kwasny:
Zadziwiające jak mało osób o tym myśli wbrew temu co się na forach czyta.



Witam dziękuję za zainteresowanie.

nie mam z byt technicznej wiedzy na temat weryfikowania tego wszystkiego ale postaram się posprawdzać co potrafię. Wprowadziłem troszkę w błąd z wentylatorami to wersja z 2ma wentylatorami jak na zdjęciu poniżej. Zrobiłem tez foto bebechów. W środku zimno podotykałem płytę od grafiki zimna wentylatory w stanie spoczynku. Radiatory na płycie głównej delikatnie ciepłe przewiew wyczuwalny chłodny. Tak ja ściągałem wentylator i nakładałem pastę silikonową. Nałożyłem tak jak się sugeruje na YouTube nic tam po bokach nie wyszło lub nie wyciekło. wentylator i radiator od grafiki ma zero kurzu jak by z fabryki wyjechał. nie ma żadnych zatorów brudu itd.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


PS: zasugerowaliście że być może w trakcie gry karta osiąga temperatury i się komp restartuje. Nie ze względu takiego że z włączoną aplikacją kontroli wentylatorów mam miedzy 60-70 stopni w stresie. Zainstalowałem też apke co w trybie rzeczywistym pokazuje na pulpicie temperaturę itd. 62 stopie w stresie i też nagle komp potrafi się zrestartować. Tylko podczas gier. Na starszych grach tego nie ma. robiłem formaty itd . grafika przez moim rozkręceniem i nałożeniem pasty też miała wysokie temperatury i te same zjawisko restartów.

Ten post był edytowany przez M4RVEL dnia: 23 Październik 2019 - 22:16


#11 Użytkownik jest niedostępny   M4RVEL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 23 Październik 2019 - 22:33

Zobacz postdeton24, o 23 Październik 2019 - 10:38, napisał(a):

Przy okazji możesz spróbować zrobić downvolting i/lub underclock.
Teoretycznie na tych zegarach, overvoltować na próbę też nie zaszkodzi, choć temperatury się jeszcze bardziej podniosą.

Ile masz stopni w stresie?
Możesz wrzucić screena z OCCT z testu GPU, jeśli przejdzie.
Jest opcja, że temperatury w stresie są tak wysokie, że po jakimś czasie grania to destabilizuje kartę. Zrób to co miałeś wyżej w postach napisane, bo masz bardzo dobrze poradzone.
Jak tu wszystko zawiedzie, można brać się potem za zasilacz.


Temperatury nawet się nie zmieniły czy w stresie czy nie dziwne :/ Ale zauważyłem że czy w stresie czy nie program pokazuje zużycie GPU na 99 % ? Nie powinno być tak skoro nie gram ?

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 23 Październik 2019 - 22:40

Zobacz postM4RVEL, o 23 Październik 2019 - 22:33, napisał(a):

Ale zauważyłem że czy w stresie czy nie program pokazuje zużycie GPU na 99 % ? Nie powinno być tak skoro nie gram ?

chyba 99% to pokazuje jak testujesz...?

#13 Użytkownik jest niedostępny   M4RVEL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 23 Październik 2019 - 22:45

Zobacz postmiron72, o 23 Październik 2019 - 14:16, napisał(a):

Nie uważam wskazań programowych za wiarygodne -nawet jeżeli się zgadzają ze wskazaniami miernika to jest to przypadek. Jakimś wskazaniem dla ich wagi są umieszczane w niektórych płytach głównych punkty pomiarowe.
W każdym razie wiara w wyświetlane przez program napięcia jest obarczona ryzykiem, użycie sprawdzonego miernika już nie.




Może. Niemniej sprawdzenie chłodzenia i napięć to nie jest wielki wysiłek i należy go podjąć.
Czekam na info czy autor wątku osobiście zdejmował chłodzenie i czy faktycznie jest to zestaw fabryczny, a nie jakieś adaptacje mogące nie pasować idealnie.



Tak sam demontowałem i czyściłem. W zasadzie nie było co czyścić bo karta jak now jak by co dopiero wyciągnięta z BOXA zero kurzu itd. wyczyściłem GPU i nałożyłem pastę silikonową. Wszystko przylega dobrze nic nie jest odgięte . Ten sam problem był przez rozkręceniem i nałożeniem past. Mniej mnie martwią temperatury bardziej restarty i zużycie GPu w 99% w aplikacji przed testem :/ ?

Zobacz postqrek1, o 23 Październik 2019 - 22:40, napisał(a):

chyba 99% to pokazuje jak testujesz...?


Na foto 1 masz przed testem 100% zużycia i na 2gim foto w trakcie testu 97% zużycia :/ Dziwne ?


PS : OK Zrobiłem skan programem AntiMalware i wykrył mi 6 zagrożeń i usunął. Zrobiłem restart i OCCT program pokazuje mi w spoczynku temperaturę 36stopni a bez stresu zużycie GPu na poziomie 4,9 % nie wiem czy to coś zmieni. Ile prawdopodobieństwa jest że miałęm wirusa który robił mi z karty koparkę i były w trakcie gier restarty po czym zrobiłem format i krotki czas później znowu zarobiłem tego samego wirusa co powodował tą samą sytuację ? teraz be aplikacji EVGA do wentylatorów mam 36stopni w pulpicie a nie 68stopni :D

Ok panowie zrobię dziś trochę testów na grach i jutro i dam znać.

Dziękuję za prowadzenie tematu i wszystkie porady.

Ten post był edytowany przez M4RVEL dnia: 23 Październik 2019 - 23:32


#14 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12473
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 24 Październik 2019 - 06:36

Mógł to być wirus skoro tak drenował GPU...
Osobiście nigdy tak nie miałem ale ludzie miewali

#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14910
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Październik 2019 - 06:51

Nie wiem czy było, sporo tekstu. Ale zasilacz możesz też sprawdzić w OCCT w teście PowerSuply. Tam obciąży GPU i CPU jednocześnie. Jeżeli dostaniesz restart to możesz być pewny, że zasilacz się kończy.

#16 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 995
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 24 Październik 2019 - 07:20

Zobacz postM4RVEL, o 23 Październik 2019 - 23:45, napisał(a):

wyczyściłem GPU i nałożyłem pastę silikonową.

że co nałożyłeś???? Silikonową? Skąd pomysł, żeby aplikować takie badziewie na gorące GPU? Równie dobrze, jak nie lepiej by było, jakbyś pastę do zębów zaaplikował.
Jak chcesz osiągnąc efakt, to stosuj skuteczne - dobrej jakości materiały. Kup pastę Thermal Grizzly Kryonaut. 1g wystarczy dla GPU i ze 2 razy na procesor.
Oczywiście mam nadzieję, że dobrze nałożyłeś sprężynki pod śrubki, bez nich nie uzyskasz właściwego docisku radiatora do GPU.

Zobacz postM4RVEL, o 23 Październik 2019 - 23:45, napisał(a):

... Mniej mnie martwią temperatury bardziej restarty i zużycie GPu w 99% w aplikacji przed testem :/ ?

1. Sterowniki odinstalowałeś przed instalacją karty programem DDU? Miałem podobnie, gdy kupiłem GTX'a 1080. Odinstalowanie sterowników przy pomocy DDU oraz instalacja najnowszych ze srony Nvidii rozwiązała problem. Od tamtej pory karta jest cicha, chłodna i działa super.

2. Wgraj, choćby profilaktycznie, najnowszy bios dla tej karty. Wykluczysz ewentualne modyfikacje biosu, które ktoś przed tobą mógł wprowadzić. Właściwy bios możesz pobrać z tej strony: https://www.techpowerup.com/vgabios/

3. Tak czy siak, na koniec warto zrobić undervolting. Będziesz mógł znacząco obniżyć temperatury i wyciszyć chłodzenie przy nawet jednoczesnym podniesieniu taktowania karty. Pobór prądu też spadnie. Same zalety bez wad. Jak to zrobić, dowiesz się m.in. od Liptona: https://www.youtube....h?v=n6jMhbL4JIU

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 24 Październik 2019 - 07:21


#17 Użytkownik jest niedostępny   M4RVEL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Pn, 06 Mar 17

Napisany 24 Październik 2019 - 08:32

Zobacz postMinciu, o 24 Październik 2019 - 06:51, napisał(a):

Nie wiem czy było, sporo tekstu. Ale zasilacz możesz też sprawdzić w OCCT w teście PowerSuply. Tam obciąży GPU i CPU jednocześnie. Jeżeli dostaniesz restart to możesz być pewny, że zasilacz się kończy.


Zrobiłem test na zasilaczu i zadnego redtartu nie było nie było.

Zobacz postkola01, o 24 Październik 2019 - 07:20, napisał(a):

że co nałożyłeś???? Silikonową? Skąd pomysł, żeby aplikować takie badziewie na gorące GPU? Równie dobrze, jak nie lepiej by było, jakbyś pastę do zębów zaaplikował.
Jak chcesz osiągnąc efakt, to stosuj skuteczne - dobrej jakości materiały. Kup pastę Thermal Grizzly Kryonaut. 1g wystarczy dla GPU i ze 2 razy na procesor.
Oczywiście mam nadzieję, że dobrze nałożyłeś sprężynki pod śrubki, bez nich nie uzyskasz właściwego docisku radiatora do GPU.


1. Sterowniki odinstalowałeś przed instalacją karty programem DDU? Miałem podobnie, gdy kupiłem GTX'a 1080. Odinstalowanie sterowników przy pomocy DDU oraz instalacja najnowszych ze srony Nvidii rozwiązała problem. Od tamtej pory karta jest cicha, chłodna i działa super.

2. Wgraj, choćby profilaktycznie, najnowszy bios dla tej karty. Wykluczysz ewentualne modyfikacje biosu, które ktoś przed tobą mógł wprowadzić. Właściwy bios możesz pobrać z tej strony: https://www.techpowerup.com/vgabios/

3. Tak czy siak, na koniec warto zrobić undervolting. Będziesz mógł znacząco obniżyć temperatury i wyciszyć chłodzenie przy nawet jednoczesnym podniesieniu taktowania karty. Pobór prądu też spadnie. Same zalety bez wad. Jak to zrobić, dowiesz się m.in. od Liptona: https://www.youtube....h?v=n6jMhbL4JIU



Tak poprostu losowym zrządzeniem losu padło na silikonową pastę termoprzewodzącą. Dostosuje się do porad za co bardzo dziękuję. Sprezynki dobrze dokrecone. A stery były instalowane na czystym systemie po formacie. Jakiś czas temu i to z 2 razy w pół roku ( format ). Zainstaluje biosa do grafiki i nauczę się ten undervolting robić. Dam znać niebawem

Ten post był edytowany przez M4RVEL dnia: 24 Październik 2019 - 08:34


#18 Użytkownik jest niedostępny   miron72 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 902
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Październik 2019 - 08:48

Zobacz postM4RVEL, o 24 Październik 2019 - 09:32, napisał(a):

Tak poprostu losowym zrządzeniem losu padło na silikonową pastę


Nie musisz kupować mega drogiej. Choćby MX-2 styknie. Różnica niebo, a ziemia. Inny próg przewodzenia cieplnego, inne trwale przewodzenie. Inny czas degradacji...
Silikonowa jest ok -pod moduł zapłonu w aucie ;)
Swoją drogą ciekawa sytuacja z tym wirusem(?). Myślałem, że to ciągłe zaciążenie karty wynika z modyfikacji BIOSu :hmm:
Byłoby miło, gdybyś napisał czy ostatecznie jest poprawa.

#19 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7395
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 24 Październik 2019 - 09:17

Jak już to mx-4 pod GPU. Silikonowa jest słaba. A najlepiej to niedźwiedź polecany. Pasty już więcej nie będziesz zmieniał więc warto nałożyć dobrej jakości.

#20 Użytkownik jest niedostępny   miron72 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 902
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Październik 2019 - 09:49

Różnią się kosmetycznie, chyba tylko lepkością czy gęstością ale oczywiście MX-4 też może być. Używam MX-2, bo kiedyś dostałem trzy duże strzykawki tego i jeszcze nie wyciapałem. Tak czy inaczej po silikonie jest poważny przeskok na niemal każdą. Pomijając takie co udając coś niezłego są w istocie wariacjami silikonu.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych