M4RVEL, o 23 Październik 2019 - 00:18, napisał(a):
Witam jakiś czas temu pisałem tu o tym problemie ale nikt nie zaproponował skutecznego rozwiązania. Napiszę szybko i na temat. Kupiłem z lombardu EVGA GTX 970 4GB (...) Jest to model z 3ma wentylatorami
Były takie? Osobiście kojarzę chyba Gigusie, Zotaki z 3 wentylami ale EVGA 970ki nie wiedziałem w tym typie. Możesz fotkę wrzucić?
Co jest powodem grzania grafiki typowo:
-błędy chłodzenia(niewłaściwy montaż z uwzględnieniem np. niezamontowania termopadów, uszkodzenia, zbytnie przesmarowanie pastą i jej niska jakość, brud, niewłaściwe chłodzenie w sensie model)
-słaba wentylacja budy
-podniesione napięcie i ogólnie OC w kontekście chłodzenia
-błędy programowe(np. modyfikacje BIOS), gdzie grafika jest zmuszana do pracy na pałę, a chłodzenie wyciszone(jak u mnie -bo mam blok full cover na karcie), gdyż karta chodziła pod LC i nie zmieniono tego do sprzedaży(ustawień)
To tak w skrócie. Jeżeli karta jest wygrzana i wymęczona to zazwyczaj nie tyle łapie temperatury co niższe temperatury ją wywalają. Jest bardziej wrażliwa na pulsację napięć i temperatury. Obciążenie dla niej to jak objuczanie starego osiołka.
Nie mam pojęcia ile te wentyle mają mieć obrotów przy maksie. Dawno w to nie wnikałem, bo u mnie pierwsze co robię po sprawdzeniu grafy to zakładam bloczek. Jeżeli karta jest po koparce to pomijając wszystko wentylatory mogą się nie rozpędzać zbytnio, bo są zużyte. Mają wyższe opory ruchu co powoduje nie dość, że niejednorodne nieobliczalne ich działanie to jeszcze zwiększony pobór prądu(obciążają mocniej dostawę poprzez opory). Jeżeli do tego karta ma modyfikowany BIOS i chodzi na pełnej mocy cały czas...
...niestety nie pamiętam już 970ki -co i jak się tam dało grzebać
Ty smarowałeś GPU pastą? Zdejmowałeś i zakładałeś chłodzenie? Czyściłeś je? Bez urazy, jednak przy używkach czasem zanim kompresor włączę i dmuchnę w chłodzenie to bywa, że muszę kożuch z żeberek ściągać
Zadziwiające jak mało osób o tym myśli wbrew temu co się na forach czyta.
Ten post był edytowany przez miron72 dnia: 23 Październik 2019 - 09:13