Forum PCLab.pl: I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. Komputer nie startuje prawidłowo. Czarny Ekran Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 17:25

Witam jestem tutaj nowy na forum posiadam płytę x58a Pro E procesor i7 920 podkrec ony do 3600mhz postanowiłem wymienić go na nowy procesor i7 990 po wymianie procesora komputer Uruchomił się normalnie wyskoczyła opcja aby przywrócić BIOS do ustawień fabrycznych.. komputer się uruchomił sprawdziłem ustawienia informacji i7990 działa. System pracuje, przetestowałem grę po czym zresetowalem komputer. Od tego czasu system startuje dźwięk biosu.. Ale jest czarny ekran i za chwilę 2 razy dzwiek biosu. Po czym wszystko stoi... Potrzebuję pomocy co mam zrobić aby naprawić ten problem.. Wybaczcie za pismo ale jestem w pracy. Czekam na odpowiedzi

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 17:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12648
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 24 Październik 2019 - 17:28

Jaki masz zasilacz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 17:35

530 W xilence

Od czasu resetu nie mogę nic zrobić

Płytka główna sockel 1366 x58 pro E. Ramy corsair 16 GB

, Przypominam że po wymianie procesora 920 na 990 uruchomiłem komputer przetestowałem wszystko działało prawidłowo po czym zresetowałem komputer do tej pory jest tak jak napisałem...


Aha jeszcze jedno gdy naciskam przycisk reset komputer się nie resetuje lecz po prostu wyłącza

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 17:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 17:47

Zobacz postPentium D, o 24 Październik 2019 - 17:28, napisał(a):

Jaki masz zasilacz?
530 W Xilence

#5 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:48

jest pip, przerwa i potem pip pip(2 krótkie) czy może jest pip pip piiiiiiiiiip (krótki krótki długi)?

W ilu kościach ram?

Jak więcej niż w jedej, to wyjmij jedną kość ram, odpal. Sprawdź, potem drugą to samo.

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 24 Październik 2019 - 17:49


#6 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 17:54

Kości są 2 po 8 GB jedna corsair druga crucial Pika raz przy włączeniu.. Nadal towarzyszy czarny ekran po czym jest 2 razy pip pip i cisza

Gdy wyjme jedna kość jest długie pikanie gdy włączam komputer i po czym się włącza wyłącza pc.

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 17:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 17:57

Zobacz postZozom3d, o 24 Październik 2019 - 17:54, napisał(a):

Kości są 2 po 8 GB jedna corsair druga crucial Pika raz przy włączeniu.. Nadal towarzyszy czarny ekran po czym jest 2 razy pip pip i cisza

Gdy wyjme jedna kość jest długie pikanie gdy włączam komputer i po czym się włącza wyłącza pc.


Wszelkie kombinacje próbowałeś?

Każdą kość pojedynczo w każdy slot wsadzaj i próbuj.

dwa krótkie sygnały bios oznaczają problem z Ramem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12648
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 24 Październik 2019 - 17:58

Może reset poprzez wyjęcie bateryjki pomoże.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 18:00

Czy na pewno jest to problem z ramem na pewno nie z procesorem? nie wiem do końca się nie znam Nie ale po prostu pytam.. Jestem teraz w pracy jak wrócę zobaczę i dam znać. Dziękuję :)

Zobacz postPentium D, o 24 Październik 2019 - 17:58, napisał(a):

Może reset poprzez wyjęcie bateryjki pomoże.
z baterią również próbowałem ale teraz jestem w pracy teraz bateria jest wyciągnięta Zobaczymy jak przyjdę

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 18:02


#10 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 18:04

Zobacz postZozom3d, o 24 Październik 2019 - 17:58, napisał(a):

Czy na pewno jest to problem z ramem na pewno nie z procesorem? nie wiem do końca się nie znam Nie ale po prostu pytam.. Jestem teraz w pracy jak wrócę zobaczę i dam znać. Dziękuję :)


Dwa krótkie sygnały o tym świadczą. Weź w łapkę jedną kość, po kolei wsadzaj w sloty i odpalaj kompa. Niezależnie od tego czy będzie działał czy nie, zrób to samo z drugą kością, aby wykluczyć wadliwość którejś z nich. Potem możesz porobić kombinacje. Jak każda kość osobno będzie normalnie działała to potem próbuj obie wkładać tylko w inne sloty Dual Channel

1+3 slot, 2+4 slot, 3+5 slot, 4+6 slot.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 18:07

Dzięki zobaczę i dam znać:)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 856
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 24 Październik 2019 - 18:13

mały offtop ile w jakiej cenie można dziś dostać i7 990x?
https://ithardware.p..._zywe-5021.html

Cytuj

Bez zmian pozostał podsystem pamięci, oferując trzykanałową obsługę DDR3 o taktowaniu oficjalnie dochodzącym do skromnych 1066 MHz. W praktyce nie było oczywiście problemów z dużo wyższymi wartościami, ale warto tutaj zwrócić uwagę na drobne, aczkolwiek bardzo pomocne usprawnienie w tym zakresie. W przypadku rodziny Bloomfield (czterordzeniowce) taktowanie części uncore (m.in. kontroler RAM oraz cache L3) musiało być przynajmniej dwukrotnie wyższe od zegara pamięci. W praktyce oznaczało to, że osiągnięcie 2000 MHz (realne maksimum) wiązało się z NB pracującym co najmniej przy 4000 MHz, co z kolei wymagało napięć grubo powyżej 1,4 V. Natomiast w przypadku Gulftowna dolny limit częstotliwości uncore był tylko o 50% wyższy od RAM, co ułatwiło sprawę na tyle, że osobiście nie miałem problemów, aby osiągnąć 2400 MHz na pamięciach, chociaż oczywiście do takiego rezultatu potrzebny jest też procesor z dobrym kontrolerem.

może to OC RAM'u?
[nie żebym kiedykolwiek miał LGA 1366]
a tak na marginesie to czy on nie ma 3 kanałowego kontrolera?

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 24 Październik 2019 - 18:15


#13 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 18:19

I7 990 za 150 euro można dostać. Przypominam że i7 920 miałem wczesniej podkrecone razem z ramami. Gdy wymieniłem procesor na 990 automatycznie wyskoczyło czy chce zmianie ustawienia biosu na fabryczne. Przez 20 min działał system. Po resecie. Padł jak wcześniej napisałem

#14 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 18:30

Zobacz postZozom3d, o 24 Październik 2019 - 18:19, napisał(a):

I7 990 za 150 euro można dostać. Przypominam że i7 920 miałem wczesniej podkrecone razem z ramami. Gdy wymieniłem procesor na 990 automatycznie wyskoczyło czy chce zmianie ustawienia biosu na fabryczne. Przez 20 min działał system. Po resecie. Padł jak wcześniej napisałem


a w ogóle po co taka zmiana?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 18:35

Jak po co? 920 a i7 990 x Extreme Edition. Wydajność

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 18:30, napisał(a):

a w ogóle po co taka zmiana?
myślę że to nie wina ramu.... Dzis sprawdzę i napisze co wyszło

#16 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 588
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 24 Październik 2019 - 18:51

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 18:30, napisał(a):

a w ogóle po co taka zmiana?

i7 920 4/8
i7 990x 6/12
Już rozumiesz po co zmiana?

@Zozom3d, jak masz wcześniejszy procesor to sprawdź czy płyta się uruchamia ze starym procesorem. Jeśli się ze starym uruchamia a z nowym nie to może coś jest z 990x.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 24 Październik 2019 - 18:53


#17 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 19:13

Ok zobaczę przyjacielu. Dzięki

#18 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 19:53

Z oba się nie uruchamia.. Sprawdzałem ani 920 ani 990 nadal. Oczywiście gdy włożyłem 990 działal system pokazywał że jest 990 w środku. Ale po resecie jest ciemno i jest pierwszy sygnał startu biosu a po chwili są 2 krótkie i cisza... To samo.. Sprawdzę niedługo ramy , kombinacje itd. Jak nie to to nie wiem...

Zobacz postblubaju, o 24 Październik 2019 - 18:51, napisał(a):

i7 920 4/8
i7 990x 6/12
Już rozumiesz po co zmiana?

@Zozom3d, jak masz wcześniejszy procesor to sprawdź czy płyta się uruchamia ze starym procesorem. Jeśli się ze starym uruchamia a z nowym nie to może coś jest z 990x.

Z oba się nie uruchamia.. Sprawdzałem ani 920 ani 990 nadal. Oczywiście gdy włożyłem 990 działal system pokazywał że jest 990 w środku. Ale po resecie jest ciemno i jest pierwszy sygnał startu biosu a po chwili są 2 krótkie i cisza... To samo.. Sprawdzę niedługo ramy , kombinacje itd. Jak nie to to nie wiem...

Zobacz postblubaju, o 24 Październik 2019 - 18:51, napisał(a):

i7 920 4/8
i7 990x 6/12
Już rozumiesz po co zmiana?

@Zozom3d, jak masz wcześniejszy procesor to sprawdź czy płyta się uruchamia ze starym procesorem. Jeśli się ze starym uruchamia a z nowym nie to może coś jest z 990x.

Że starym już nie działa, sprawdziłem po tym incydencie.. Wyciągnolem 990 i zmieniłem na 920.. Bez zmian..ciemno gdy włączam pc pierwszy sygnał startu biosu jest, a po chwili są 2 krótkie i cisza... To samo.. Sprawdzę niedługo ramy , kombinacje itd. Jak nie to to nie wiem...

Zobacz postblubaju, o 24 Październik 2019 - 18:51, napisał(a):

i7 920 4/8
i7 990x 6/12
Już rozumiesz po co zmiana?

@Zozom3d, jak masz wcześniejszy procesor to sprawdź czy płyta się uruchamia ze starym procesorem. Jeśli się ze starym uruchamia a z nowym nie to może coś jest z 990x.

Że starym już nie działa, sprawdziłem po tym incydencie.. Wyciągnolem 990 i zmieniłem na 920.. Bez zmian..ciemno gdy włączam pc pierwszy sygnał startu biosu jest, a po chwili są 2 krótkie i cisza... To samo.. Sprawdzę niedługo ramy , kombinacje itd. Jak nie to to nie wiem...

920 nie działa. Oczywiście gdy włożyłem 990 działal system.. Ale to było przed restetem. Ale po resecie jest ciemno włączam pc, pierwszy sygnał startu biosu a po chwili są 2 krótkie i cisza... To samo.. Sprawdzę niedługo ramy , kombinacje itd. Jak nie to to nie wiem...

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 19:47


#19 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 24 Październik 2019 - 19:54

Najnowszy BIOS ?
LINK

Przynajmniej jeden moduł w podstawowych slotach pamięci jest potrzebny aby zaskoczyły dodatkowe (ograniczenie IMC).
Ogarnij instrukcję obsługi, aby sprawdzić które to są u Ciebie.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 20:09

Wybaczcie za spam xd , ale dodawalen posty lecz nie były widoczne

Zobacz postagent_x007, o 24 Październik 2019 - 19:54, napisał(a):

Najnowszy BIOS ?
LINK

Nie miałem update biosu


Poprostu 920 wyciągnolem i włożyłem 990. Wiem że to błąd. Ale teraz już wiem że najpierw trzeba zrobić update... Ale już za późno. Teraz nie wiem co zrobić i co się stalo
Moje parametry :

PŁYTA GŁÓWNA X58 pro E
PROCESOR : I7 920 wymiana na i7990x
RAM: CRUCIAL 8GB, 1600MHZ CORSAIR 8GB 1600MHZ
KARTA GRAFICZNA :GEFORCE 1050 TI OC 4GB
ZASILACZ:Xilence 530 w.
Chlodzenie : cooler master 120 litle

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 20:10


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych