Forum PCLab.pl: I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. Komputer nie startuje prawidłowo. Czarny Ekran Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 24 Październik 2019 - 20:14

@Zozom3d Wyjmij procesor z socketu i dokładnie się przyjrzyj czy przypadkiem jakieś piny w gnieździe nie są wygięte. Z socketami typu LGA jest ten problem, że instalując w nich procesor trzeba to robić bardzo uważnie, bo łatwo pogiąć piny.

#22 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 20:32

Zobacz postagent_x007, o 24 Październik 2019 - 19:54, napisał(a):

Najnowszy BIOS ?
LINK

Przynajmniej jeden moduł w podstawowych slotach pamięci jest potrzebny aby zaskoczyły dodatkowe (ograniczenie IMC).
Ogarnij instrukcję obsługi, aby sprawdzić które to są u Ciebie.

Agent.. Możesz napisać jaśniej??? Jakie ograniczenie? O co chodzi, proszę jaśniej. Mam 30 lat heeh ale nie wiem wszystkiego

Zobacz postagent_x007, o 24 Październik 2019 - 19:54, napisał(a):

Najnowszy BIOS ?
LINK

Przynajmniej jeden moduł w podstawowych slotach pamięci jest potrzebny aby zaskoczyły dodatkowe (ograniczenie IMC).
Ogarnij instrukcję obsługi, aby sprawdzić które to są u Ciebie.

Agent.. Możesz napisać jaśniej??? Jakie ograniczenie? O co chodzi, proszę jaśniej. Mam 30 lat heeh ale nie wiem wszystkiego

Agent.. Możesz napisać jaśniej??? Jakie ograniczenie? O co chodzi, proszę jaśniej. Mam 30 lat heeh ale nie wiem wszystkiego

Agent.. Możesz napisać jaśniej??? Jakie ograniczenie? O co chodzi, proszę jaśniej. Mam 30 lat heeh ale nie wiem wszystkiego

#23 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 24 Październik 2019 - 20:36

Zrobiłeś z ramem jak ci pisałem?

#24 Użytkownik jest niedostępny   Erwings 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 23 Wrz 19

Napisany 24 Październik 2019 - 20:39

Zobacz postZozom3d, o 24 Październik 2019 - 18:00, napisał(a):

z baterią również próbowałem ale teraz jestem w pracy teraz bateria jest wyciągnięta Zobaczymy jak przyjdę

Może uwaga oczywista, ale ta bateria to wyjęta przy wyłączonym zasilaczy/wypiętym kablu od zasilacza, żeby całkowicie odciąć zasilanie do płyty?

Z tymi RAMami to pierwszy zestaw kości musi być w białych slotach, żeby płyta wystartowała.

#25 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 20:42

Zobacz postCzeryboj, o 24 Październik 2019 - 20:36, napisał(a):

Zrobiłeś z ramem jak ci pisałem?

O 23 kończę pracę 🔈

Zobacz postErwings, o 24 Październik 2019 - 20:39, napisał(a):

Może uwaga oczywista, ale ta bateria to wyjęta przy wyłączonym zasilaczy/wypiętym kablu od zasilacza, żeby całkowicie odciąć zasilanie do płyty?

Z tymi RAMami to pierwszy zestaw kości musi być w białych slotach, żeby płyta wystartowała.

Wyjęta przy wyłączonym zasilaczu i wyciagnietym kablu a sloty mam niebieskie i czarne

Zobacz postblubaju, o 24 Październik 2019 - 20:14, napisał(a):

@Zozom3d Wyjmij procesor z socketu i dokładnie się przyjrzyj czy przypadkiem jakieś piny w gnieździe nie są wygięte. Z socketami typu LGA jest ten problem, że instalując w nich procesor trzeba to robić bardzo uważnie, bo łatwo pogiąć piny.

Przecież chodził procesor.. To jak piny mogą być wygięte? Nie znam się xd. Jeżeli będą wygięte to co mam zrobić? Da się jakoś to naprawić?

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 20:49


#26 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 24 Październik 2019 - 20:51

Zobacz postZozom3d, o 24 Październik 2019 - 20:42, napisał(a):

Przecież chodził procesor.. To jak piny mogą być wygięte?

Wymontowałeś stary procesor i zamontowałeś nowy, być może przy montażu przez nieuwagę palec ci się omsknął lub zawadziłeś o pin w gnieździe podstawą/PCB procesora. To że nowy procesor za pierwszym razem się uruchomił, niekoniecznie oznacza że coś nie zostało uszkodzone w sockecie. Przykręciłeś chłodzenie które docisnęło CPU, a teraz być może nie łączy poprzez wygięte piny.

Uwierz że zdarzały się przypadki pogięcia pinów przy montażu procesora, nawet tutaj na forum ludzie pisali o pomoc. Tym bardziej jak piszesz że teraz oba procesory nie działają. Rozumiem że po zamontowaniu nowego CPU RAMów nie ruszałeś.
Trzeba wykluczyć wszystkie prawdopodobieństwa. :)

#27 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 20:55

Tak ramow nie dotykalem, sprawdzę po 23. Gdy będą wygięte to mogę sam je naprawić?

#28 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 24 Październik 2019 - 21:03

Załączony plik  MSI.png (120.7K)
Ilość pobrań: 14
^Trzeci punkt od góry.
Wzięte prosto z instrukcji do płyty głównej.
Jak trzeba tłumaczyć, wrzuć do Google translatora.
Gdzie dokładnie jest slot "A0" masz m. in. na obrazku w instrukcji.
Z doświadczenia wiem, że płyta powinna także wstać jak umieścisz pojedynczy moduł w slocie B0 lub C0.

Jak pin jest wygięty, można go naprostować (mając zegarmistrzowską precyzję na rękach) - za pomocą np. szpilki.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 21:06

Zobacz postagent_x007, o 24 Październik 2019 - 21:03, napisał(a):

Załącznik MSI.png
^Trzeci punkt od góry.
Wzięte prosto z instrukcji do płyty głównej.

Jak pin jest wygięty, można go naprostować (mają zegarmistrzowską precyzję na rękach) za pomocą np. szpilki.

Heh :) dziękuję naprawdę za wasza pomoc, zaraz kończę pracę i zobaczę efekty tej wiedzy która mi przekazaliscie. Dziękuję.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 22:59

Jestem właśnie po sprawdzaniu ramow nawed wyciągnąłem zostawiłem jedna pamięć w każdej części slotu. Nic nie przyniosło rezultatu. Natomiast jeśli chodzi o piny. Sprowadzane pod lupa pod każdym kontem światła a uwierzcie mam dobry wzrok gdyby coś było nie tak widział bym. No chyba że chcecie zdjęcia pinów to dodam parę zobaczycie sami. Więc problem nadal nie rozwiązany.. Jestem po pracy, siedzę i myślę co dalej

#31 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 23:13

Czy x58 ma zworke na reset CMos koło baterii? Szukam każdego sposobu do końca tak nie wiem co to cmos..

https://youtu.be/5gEQ2aaDdNo

Prezentacja problemu nie patrzcie tylko na tą dziurę w obudowie.. Chociaż trudno to nazwać obudowa... Xd dużo experymentuje.... Ale problem który opisuje trochę mnie przerasta

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 24 Październik 2019 - 23:15


#32 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 02:37

Dzisiaj o godz. 15 będę miał nowe kości ramu... Może mam uszkodzone pamięci. Przypominam że zresetowalem komputer może nagły skok napięcia sprawił że są uszkodzone... Hmm ale odrazu 2x na raz? Nie wiem... Wiem że miałem je podkrecone do 1. 65 v . Jutro będę wiedział

#33 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6951
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Październik 2019 - 08:42

Nie miałem nigdy płyt MSI na ten socket, ale nie byłbym przekonany, że to oznacza problem z pamięciami. Może z kartą graficzną :E Niemniej dla pewności przeczyść styki modułów RAM, może być do tego zwykły alkohol. Na Rampage bardzo często takie podejście pomagało, gdzie żonglerka między slotami nic nie dawała.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 09:10

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 08:42, napisał(a):

Nie miałem nigdy płyt MSI na ten socket, ale nie byłbym przekonany, że to oznacza problem z pamięciami. Może z kartą graficzną :E Niemniej dla pewności przeczyść styki modułów RAM, może być do tego zwykły alkohol. Na Rampage bardzo często takie podejście pomagało, gdzie żonglerka między slotami nic nie dawała.

O jakich stykach mówisz? Na płycie głównej? Czy styki od ramu?? Karta graficzna hmm.. Mam 2 jedna stara i nowa, sprawdzone a bez karty pika na rozpoznawalny dziwiek że jest jej brak

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 09:15


#35 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 09:26

Jest jescze jeden dziwny problem...mianowicie w czarnych slotach ramy działają, natomiast w niebieskich gdy włączam pc. Są dźwięki ciągle. W każdym niebieskim slocie jest to samo, a mam 2 tylko kości. Oby dwie działają w czarnych slotach, lecz w niebieskich nie... W każdym czarnym slocie komputer sienueuchamiando stanu jednego standardowego peepp a po chwili peep peeep 2 razy krótkie i to tyle. Czarny ekran

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 09:32


#36 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 25 Październik 2019 - 09:33

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 09:26, napisał(a):

Jest jescze jeden dziwny problem...mianowicie w czarnych slotach ramy działają, natomiast w niebieskich gdy włączam pc. Są dźwięki ciągle. W każdym niebieskim slocie jest to samo, a mam 2 tylko kości. Oby dwie działają w czarnych slotach, lecz w niebieskich nie

Tu bym podejrzewał właśnie socket, być może faktycznie jakieś piny są pogięte. Zrób dobrej jakości zdjęcia socketu i wstaw na forum.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 09:36

Zobacz postblubaju, o 25 Październik 2019 - 09:33, napisał(a):

Tu bym podejrzewał właśnie socket, być może faktycznie jakieś piny są pogięte. Zrób dobrej jakości zdjęcia socketu i wstaw na forum.

Do 14 dzisiaj pracuje, AE. Uwiez przyjacielu że oglądałem godzinę piny pod każdym kątem światła... Naprawdę nie widziałem nic na pozór krzywo... Ale raz mi się trafił malutki włosek.. Ogólnie czy takie coś może przyczynić się do błędu? Ale dodam zdjęcia tagze zobaczysz

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 09:37


#38 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6951
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Październik 2019 - 09:40

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 10:26, napisał(a):

Jest jescze jeden dziwny problem...mianowicie w czarnych slotach ramy działają, natomiast w niebieskich gdy włączam pc. Są dźwięki ciągle. W każdym niebieskim slocie jest to samo, a mam 2 tylko kości. Oby dwie działają w czarnych slotach, lecz w niebieskich nie... W każdym czarnym slocie komputer sienueuchamiando stanu jednego standardowego peepp a po chwili peep peeep 2 razy krótkie i to tyle. Czarny ekran

Dokładnie o tym mówię, styki w modułach RAM. Co do slotów, to opisywane zjawisko jest absolutnie normalne. Na tej platformie dla każdego kanału trzeba najpierw obsadzić slot bardziej na prawo i dopiero potem można ewentualnie dołożyć drugi moduł. W każdym razie opisywane zachowanie sugeruje to co wcześniej, czyli problemy z kartą graficzną. Przełóż ją do innego slotu.

Zobacz postNamonaki, o 24 Październik 2019 - 19:13, napisał(a):

mały offtop ile w jakiej cenie można dziś dostać i7 990x?

Kupuje się Xeony, nie 990X ;)

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 25 Październik 2019 - 09:42


#39 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 09:46

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 09:40, napisał(a):

Dokładnie o tym mówię, styki w modułach RAM. Co do slotów, to opisywane zjawisko jest absolutnie normalne. Na tej platformie dla każdego kanału trzeba najpierw obsadzić slot bardziej na prawo i dopiero potem można ewentualnie dołożyć drugi moduł. W każdym razie opisywane zachowanie sugeruje to co wcześniej, czyli problemy z kartą graficzną. Przełóż ją do innego slotu.


Kupuje się Xeony, nie 990X ;)

Xeony? Niby dlaczego, co lepsze?

Tomcug Mówisz problem z kartą graficzną, z wcześniejszej treści udzielonej pomocy tutaj wnioskuję że 2 razy dźwięk pip pip krótki to sygnał błędu parzystosci ramu coś w tym stylu. Too już nie wiem jak mam odczytywać dźwięki. Na to wychodzi ze nie maja znaczenia xd

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 09:47


#40 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 25 Październik 2019 - 09:48

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 09:36, napisał(a):

Naprawdę nie widziałem nic na pozór krzywo... Ale raz mi się trafił malutki włosek.. Ogólnie czy takie coś może przyczynić się do błędu? Ale dodam zdjęcia tagze zobaczysz

To są tak małe elementy, że nawet ten malutki włosek może nieźle namieszać. A przy próbie jego usunięcia łatwo coś wykrzywić. Czy np: przy instalacji procesora. To jest właśnie problem socketów LGA. AMD ze swoimi PGA, jest dużo lepsze pod tym względem. Taże zrób zdjęcia, musimy wykluczyć że to nie wina socketu.


A Xeony się kupuje bo tańsze a praktycznie to samo.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 25 Październik 2019 - 09:49


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych