Forum PCLab.pl: I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7 920 na i7 990x. Wymiana i nie uruchamiający sie Windows. Komputer nie startuje prawidłowo. Czarny Ekran Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6934
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Październik 2019 - 09:48

Nie są lepsze, są tańsze :E

#42 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 10:11

Zobacz postblubaju, o 25 Październik 2019 - 09:48, napisał(a):

To są tak małe elementy, że nawet ten malutki włosek może nieźle namieszać. A przy próbie jego usunięcia łatwo coś wykrzywić. Czy np: przy instalacji procesora. To jest właśnie problem socketów LGA. AMD ze swoimi PGA, jest dużo lepsze pod tym względem. Taże zrób zdjęcia, musimy wykluczyć że to nie wina socketu.


A Xeony się kupuje bo tańsze a praktycznie to samo.

Blubaju to są wczorajsze zdjęcia nie są dobrej jakości ale jak wrócę z pracy dodam lepsze. Zobacz te piny
Najlepiej pobierz, będą w lepszej jakości

Sa na stronie, na moim koncie chomika
https://chomikuj.pl/cycu8911

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 10:26


#43 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 10:28

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 09:48, napisał(a):

Nie są lepsze, są tańsze :E

Uwielbiam sockel 1366 a x58 to naprade dobra płyta główna. Choć teraz są lepsze modele itd. Dużo uczę się na starym 1366.

#44 Użytkownik jest niedostępny   Erwings 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 23 Wrz 19

Napisany 25 Październik 2019 - 10:36

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 09:46, napisał(a):

Xeony? Niby dlaczego, co lepsze?


Taki Xeon X5690 ma zegar jak twój i7, a używka pewnie połowę tańsza. Jedyny minus, że mnożnik ma zablokowany, ale i tak przy jego wysokim bazowym to i tak nie ma znaczenia.

Posprawdzaj jeszcze wszystkie kable i gniazda czy gdzieś spięcia nie było - gniazdo ATX, 8-pin do procka itd. Kiedyś mi się płyta asrocka x58 sfajczyła tak po prostu ( poznałem, bo pin w gnieździe zasilania procesora był osmolony, może o/c nie wytrzymała :E ). 1366 ciągnie dużo prądu.

Ten post był edytowany przez Erwings dnia: 25 Październik 2019 - 10:37


#45 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 10:52

Zobacz postErwings, o 25 Październik 2019 - 10:36, napisał(a):

Taki Xeon X5690 ma zegar jak twój i7, a używka pewnie połowę tańsza. Jedyny minus, że mnożnik ma zablokowany, ale i tak przy jego wysokim bazowym to i tak nie ma znaczenia.

Posprawdzaj jeszcze wszystkie kable i gniazda czy gdzieś spięcia nie było - gniazdo ATX, 8-pin do procka itd. Kiedyś mi się płyta asrocka x58 sfajczyła tak po prostu ( poznałem, bo pin w gnieździe zasilania procesora był osmolony, może o/c nie wytrzymała :E ). 1366 ciągnie dużo prądu.
wszystkie diody wskazują na to że wszystko jest wporzsdku z płytka główna... C

#46 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 11:28

Właśnie przyszły nowe ramy sprawdziłem jedna nowa kość po 8 GB. Nadal jest tak samo

Heh tylko się nie dziwic wcześniej pisałem że jestem w pracy :) ogólnie mamy restauracje w Niemczech i mieszkam u góry na dole pracuje tagze miałem chwilę na sprawdzenie
Tagze ramy są dobre...

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 11:57


#47 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 12:01

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 10:52, napisał(a):

wszystkie diody wskazują na to że wszystko jest wporzsdku z płytka główna... CPU leed świeci na Maxa
https://zapodaj.net/...9d59c7.jpg.html

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 12:02


#48 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6934
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Październik 2019 - 12:06

A świeci się "DIMM warning LED"?

#49 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 12:15

PINY SOCKEL 1366: zdjęcia są wczorajsze dziś zrobię lepsze i więcej. Ale może coś z nich whczytacie

https://zapodaj.net/...6f78dd.jpg.html

https://zapodaj.net/...90c25c.jpg.html

https://zapodaj.net/...b40de1.jpg.html

Nie wiem czy będzie widać piny, jak nie dziś zrobię lepsze zdjęcia... Zawsze jak wysyłam zdjęcia na server tracą na jakości....

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 12:06, napisał(a):

A świeci się "DIMM warning LED"?


Nie świeci się dim warning led. Wogole nic nie ma. Żadnej diody która wskazuję błąd nie widzę na płycie
Głównej

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 12:14


#50 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6934
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Październik 2019 - 12:19

Wyjmij kartę graficzną i zobacz, co się stanie.

#51 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 12:24

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 12:19, napisał(a):

Wyjmij kartę graficzną i zobacz, co się stanie.

Gdy wyjme daje sygnały że jej nie ma.

#52 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 13:20

Czy ktoś z was widział moje piny? Jaka jest wasza opinia

Czy istnieje opcja ze może jest coś spalone? Nie mogę znaleźć problemu. Cały czas jedno właściwe peep przy rozruchu pc a po chwili 2 krótkie. I czarny ekran wszystko stoi

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 13:33


#53 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 25 Październik 2019 - 14:11

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 13:20, napisał(a):

Czy ktoś z was widział moje piny? Jaka jest wasza opinia

Socket wygląda na w porządku, nie dopatrzyłem się wygiętych pinów.
A masz możliwość podpiąć płytę do innego zasilacza? Może już kończy żywot i nie daje odpowiednich napięć. Ile lat ma ten zasilacz? Przyznam że nie znam tej marki zasilacza. Więc się nie wypowiem czy on jest "czarna lista czy nie" Ale dobrze by było sprawdzić na innym zasilaczu.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 25 Październik 2019 - 14:19


#54 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 14:31

Używany 2 lata xilence 530 w

Zobacz postblubaju, o 25 Październik 2019 - 14:11, napisał(a):

Socket wygląda na w porządku, nie dopatrzyłem się wygiętych pinów.
A masz możliwość podpiąć płytę do innego zasilacza? Może już kończy żywot i nie daje odpowiednich napięć. Ile lat ma ten zasilacz? Przyznam że nie znam tej marki zasilacza. Więc się nie wypowiem czy on jest "czarna lista czy nie" Ale dobrze by było sprawdzić na innym zasilaczu.

2 lata używany xilence 530 W

Powiem wam tak że nawed nie ma nic na ekranie przy starcie systemu jest roslzruch ale jest pusto jak by wszystko znikło.
LINK DO ZASILACZA
https://www.mindfact...ze_1024346.html

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 14:44


#55 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 25 Październik 2019 - 14:45

Rozumiem że uruchomieniu nawet ekran startowy biosu(ten przed startem Windowsa) się nie pojawia?? Może być jeszcze taki przypadek że "wysypał się bios". To się rzadko zdarza, ale są takie przypadki.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 25 Październik 2019 - 14:46


#56 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 15:05

Tak nie pojawia się, wskakuje obraz na monitor znaczek hdmi i to tyle. gdy resetowalem pc po zmianie na 990. Wskoczył chwilę bios przy starcie za chwilę znikł i nastała cisza... I tak jest cały cza czarny ekran.. I jak wcześniej opisalem

Wiesz jak wygląda ekran przy starcie pc.. Przez chwilę masz możliwość wejścia do biosu. No właśnie na tym etapie wszystko zniklo

Na płycie głównej są przyciski włącznik, restet i cmos clr. Przysik reset i główny włącznik świeci gdy chodzi płyta a cmos nie. Nie wiem czy to da cokolwiek

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 15:09


#57 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 25 Październik 2019 - 15:17

Jeśli bios się wysypał, to konieczne będzie wgranie biosu na nowo programatorem, pod warunkiem że kość biosu nie padła. W innym przypadku trzeba wymienić kość biosu na nową z wgranym biosem.

#58 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 25 Październik 2019 - 15:53

To pewnie płyta się uwaliła ;/ Może była u kresu swojego żywota, a dostała mocniejszego cepa to klękła.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Zozom3d 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 25 Październik 2019 - 16:09

Jakie będzie najlepsze rozwiązanie? Ponieważ nie chcę innego sockelu. 1366. Kupienie tej samej płyty głównej czy inna kupić pod prosesor i7990?
Chociaz naprwede nie jestem pewny tego co jest naprawdę na rzeczy.
Naprade jestem zielony.. Wszystko już próbowałem... :\

Ten post był edytowany przez Zozom3d dnia: 25 Październik 2019 - 16:14


#60 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 25 Październik 2019 - 16:26

Zobacz posttomcug, o 25 Październik 2019 - 09:40, napisał(a):

Kupuje się Xeony, nie 990X ;)

kupuje się nowego Ryzena 1600 za 420 zł :P
X5680 399,00
X5675 269,00
X5670 199,00
X5660 135,00

chociaż X5687 135,00 zł
tylko trzeba mieć odpowiednia płytę :P

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 10:28, napisał(a):

Uwielbiam sockel 1366 a x58 to naprade dobra płyta główna. Choć teraz są lepsze modele itd. Dużo uczę się na starym 1366.

a za co to uwielbienie?

Zobacz postZozom3d, o 25 Październik 2019 - 16:09, napisał(a):

Jakie będzie najlepsze rozwiązanie? Ponieważ nie chcę innego sockelu. 1366. Kupienie tej samej płyty głównej czy inna kupić pod prosesor i7990?
Chociaz naprwede nie jestem pewny tego co jest naprawdę na rzeczy.
Naprade jestem zielony.. Wszystko już próbowałem... :\

zostaje przetestowanie wszystkiego; podmiany komponentów

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 25 Październik 2019 - 16:27


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych