Forum PCLab.pl: Napięcie zasilania w R3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Napięcie zasilania w R3600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 483
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 26 Październik 2019 - 07:58

Jak optymalnie ustawić zasilanie dla tego procesora? Na obrazku zdjęcie z ustawień zasilania na auto. Ustawiłem też na sztywno 1.35v i zegary o raz temperatury są prawie takie same. Swoją drogą w OCCT maksymalna częstotliwość zegara jaką uzyskał procesor to 4GHz. To nie za mało?

Mam płytę MSI Tomahawk MAX. Jak i czy da radę ustawić próg zasilania, do np. 1.35v, a nie tylko na sztywno?

Załączony plik  cpu2.jpg (91.87K)
Ilość pobrań: 24

Ten post był edytowany przez Sidr dnia: 26 Październik 2019 - 08:02


#2 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2884
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Październik 2019 - 09:00

Ustaw offset mode np na -0.05v i przetestuj w grach, jakie napięcie trzyma i zegar. Oczywiście zrób test porównawczy na stock np w cinebench r20 , i na offsecie też, porównaj czy nie ucina wydajności offset.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 26 Październik 2019 - 09:38

mam 3700 wszystko na auto i nic nie grzebać no oprócz Ramu.

Ten post był edytowany przez Icek44 dnia: 26 Październik 2019 - 09:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 483
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 26 Październik 2019 - 09:56

W CR20 po dodaniu offsetu bez zmian (5pkt mniej). W HWINFO64 CpuCoreVoltage spadło do 1.417, ale poszczególne rdzenie dalej mają chwilowy pobór do 1.475 max.

Wiem, że kręcenie RAM daje wymierne korzyści w Ryzenie, ale mam Beta BIOS i na razie dałem profil XMS.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3379
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Październik 2019 - 12:13

4Ghz nie jest źle, ani dobrze, jest normalnie. 4,2 boost jest dla 1 rdzenia. Jak ustawiasz offset to może się zmniejszyć wydajność 1 rdzenia i jego testuj. Cinebench w zaawansowanych opcjach ma test jednego rdzenia. Ok jest też Geekbench do sprawdzania różnic single/multi core.

#6 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Październik 2019 - 12:29

Ile można tłumaczyć, że to jest normalna praca Ryzenów 3xxx, skoki do 1.475V absolutnie nic nie robią dla tego CPU... :cool:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Październik 2019 - 14:39

Zobacz postWpotrzebie2017, o 26 Październik 2019 - 13:13, napisał(a):

4Ghz nie jest źle, ani dobrze, jest normalnie. 4,2 boost jest dla 1 rdzenia. Jak ustawiasz offset to może się zmniejszyć wydajność 1 rdzenia i jego testuj. Cinebench w zaawansowanych opcjach ma test jednego rdzenia. Ok jest też Geekbench do sprawdzania różnic single/multi core.

Boost zalezy raczej ob obciążenia prądowego proca. Jego temperatury i napięcia przy PBO. Oraz oczywiście od limiterów prądowych/mocowych ( 3 rodzaje na zen są ).

Jeden test zbije zegar mocniej ( PrimeSmallFFT ) inny z powodu niskiego poboru prądu na CPU pozwoli zachować wyższy boost.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Październik 2019 - 14:40


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych