Forum PCLab.pl: Dziwny przypadek z kartą - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwny przypadek z kartą Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 26 Październik 2019 - 21:17

Witam, zbieram się do zakupu nowej karty graficznej, gdyż stara na 99% jest zepsuta jutro się upewnię, lecz chciałem się zapytać kogoś bardziej obeznanego w tych tematach. Otóż kilka dni temu wymieniłem zepsuty dysk w komputerze oraz paste termoprzewodzącą i wszystko działało super, system na nowo postawiony, aż do momentu odpalenia gry. Po 10 min wywaliło mi zielony ekran , a przy następnej próbie odpalenia gry po restarcie komputera sam mi się wyłączył i karta już nie działała, jakby nie była podłączona, logo się świeci wiatraki kręcą i to tyle bo żadnego sygnału nie wysyła. I chciałem się tylko upewnić czy jest sens kupować coś nowego i czy nie jest to dziwne, że psuje się dysk a 2 dni później szlag trafia kartę graficzną ..
A i takie pytanie z innej beczki czy do takiego zestawu ta karta będzie git : ASUS Radeon RX 580 Dual OC 4GB GDDR5
Zestaw:
Płyta głowna : MSI H81M-P33
Zasilacz : Antec vp 500
Procesor : i5-4460
Ram : 8gb
Dziękuje za pomoc i przepraszam że tak chaotycznie to napisałem ale chce mieć pewność czy jest sens wydawać pieniądze :D

#2 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 26 Październik 2019 - 21:36

Jak pada kilka rzeczy w komputerze to zasilacz może być winny. 2 opcją jest płyta głowna. Masz możliwość sprawdzenia modułów na innym pc?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3228
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Październik 2019 - 21:46

W miarę okej, choć dziś przydałby się choć 8 wątkowy procesor, by kartę lepiej wykorzystać.

A jak coś się psuje to najczęściej od zasilacza/zasilania (także listwa, lub jej brak).

#4 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 26 Październik 2019 - 23:39

Zobacz postSuchotnik, o 26 Październik 2019 - 22:36, napisał(a):

Jak pada kilka rzeczy w komputerze to zasilacz może być winny. 2 opcją jest płyta głowna. Masz możliwość sprawdzenia modułów na innym pc?

Karte graficzną mam zamiar sprawdzić jutro u kolegi a tak to co miałbym jeszcze innego sprawdzać ?

Zobacz postWpotrzebie2017, o 26 Październik 2019 - 22:46, napisał(a):

W miarę okej, choć dziś przydałby się choć 8 wątkowy procesor, by kartę lepiej wykorzystać.

A jak coś się psuje to najczęściej od zasilacza/zasilania (także listwa, lub jej brak).

Listwe mam, a co do zasilacza to nie wiem, teraz na zintegrowanej karcie wszystko działa i hula także raczej chyba jest okej co nie ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1513
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 26 Październik 2019 - 23:47

Przede wszystkim zasilacz. Trzeba mu zrobić stres-testy.

Ogólnie rzecz biorąc, dyski raczej nie psują się od zasilacza. Prędzej wyjara się wszystko inne w komputerze. Jakoś specjalnie bym się nie przejmował.

A karta może być. Od większej ilości wątków wydajność w magiczny sposób nie rośnie (chociaż te z większą ilością wątków są zazwyczaj po prostu mocniejsze od tych z mniejszą ilością porównując rdzeń do rdzenia), więc panikować nie należy. Gdybyś chciał wymieniać ten sprzęt, to już raczej na nową platformę. Wymiana na inny procesor tej generacji jest nieekonomiczna.

EDIT:
Także jest spójnikiem łącznym, nie wynikowym. Już wolałem czasy, kiedy ludzie nagminnie mylili przynajmniej i bynajmniej...
Niezależnie od tego, co tam miałeś za gpu, igpu pobiera ułamek tej mocy, więc zasilacz zamiast sprintu, leci truchcikiem. Dlatego trzeba zrobić specjalne stres-testy. ale tak jak pisałem powyżej, raczej bym się za bardzo zasilacza nie czepiał.

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 26 Październik 2019 - 23:49


#6 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 26 Październik 2019 - 23:59

A jak wykonać takie testy? Bo nie posiadam niestety takiej wiedzy :/

#7 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12421
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 27 Październik 2019 - 07:29

Pobierz sobie OOCT

#8 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 27 Październik 2019 - 09:54

Zobacz postRufduck, o 26 Październik 2019 - 21:17, napisał(a):

wymieniłem zepsuty dysk w komputerze oraz paste termoprzewodzącą i wszystko działało super, system na nowo postawiony, aż do momentu odpalenia gry

samochód był w idealnym stanie aż do momentu gdy próbował nim jeździć :)
trzeba było się bawić w rozkręcania karty? Jak byś nie ruszał pewnie by dalej chodziła. Awaria dysku i karty to przypadek zdarzenia niezależne od siebie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2254
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 27 Październik 2019 - 10:37

Zobacz postRufduck, o 26 Październik 2019 - 23:59, napisał(a):

A jak wykonać takie testy? Bo nie posiadam niestety takiej wiedzy :/

Jak wyżej OCCT,test Power Supply bądź załączyć Prime95(Small FFT) + Furmark

Zobacz postqrek1, o 27 Październik 2019 - 09:54, napisał(a):

samochód był w idealnym stanie aż do momentu gdy próbował nim jeździć :)
trzeba było się bawić w rozkręcania karty? Jak byś nie ruszał pewnie by dalej chodziła. Awaria dysku i karty to przypadek zdarzenia niezależne od siebie.

Ty dalej w formie :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 13:46

Pastę wymieniłem na procku haha

#11 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 14:27

Witam wykonałem pomiary miernikiem oraz test occt i wyniki na mierniku są ok , a test wyszedł tak. Nie znam się dokładnie i nie wiem przez ile robić taki test, ale temperatury na procku mnie niepokoiły i go wyłączyłem po około 2 minutach . Co sądzicie ?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Rufduck dnia: 27 Październik 2019 - 14:30


#12 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Październik 2019 - 15:08

Zobacz postqrek1, o 27 Październik 2019 - 09:54, napisał(a):

trzeba było się bawić w rozkręcania karty?

Ty tak serio? Wszyscy krzyczą, że glut w karcie potrafi po jednym roku czy dwóch wyschnąć, a tutaj pretensje o to? Pomijam fakt, że chyba autor i tak nie rozkręcał.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2254
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 27 Październik 2019 - 19:18

Zobacz posthopes, o 27 Październik 2019 - 15:08, napisał(a):

Ty tak serio? Wszyscy krzyczą, że glut w karcie potrafi po jednym roku czy dwóch wyschnąć, a tutaj pretensje o to? Pomijam fakt, że chyba autor i tak nie rozkręcał.

Szkoda słów na rozmowę z tym userem

#14 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 20:18

Czy ktoś byłby w stanie powiedzieć czy wyniki z testu occt są w normie? Bo ja nie mam pojęcia czy tak powinno być :/

Załączone pliki



#15 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Październik 2019 - 20:40

Ten test trwał 1 minutę? Przecież on nic w takim razie nie pokazuje...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 20:44

Zobacz posthopes, o 27 Październik 2019 - 20:40, napisał(a):

Ten test trwał 1 minutę? Przecież on nic w takim razie nie pokazuje...

Ale temperatury były wysokie i się bałem, na ile go puścić ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Październik 2019 - 20:51

Test powinien trwać minimum godzinę według mnie. Ustaw maksymalną temperaturę w OCCT jeśli jej nie ma ustawionej. Niektórzy Ci napiszą żebyś puścił na całą noc i aż jak wrócisz z pracy. Jeśli procek przekroczy temp ustawioną w OCCT to test powinien się zakończyć z błędem automatycznie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 20:57

Zobacz posthopes, o 27 Październik 2019 - 20:51, napisał(a):

Test powinien trwać minimum godzinę według mnie. Ustaw maksymalną temperaturę w OCCT jeśli jej nie ma ustawionej. Niektórzy Ci napiszą żebyś puścił na całą noc i aż jak wrócisz z pracy. Jeśli procek przekroczy temp ustawioną w OCCT to test powinien się zakończyć z błędem automatycznie.

Problem jest taki że mam stałe 120 stopni na TMPIN5 i test automatycznie od razu się wyłącza , także u mnie to nie przejdzie. Do jakiej temperatury procesor jest bezpieczny ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Październik 2019 - 21:23

Z tego co wyczytałem to można ten odczyt zignorować. Niemniej twoja płyta główna może też dostawać takie błędne odczyty i wyłączyć PC w ramach ochrony przed przegrzaniem. Ten błąd to najczęściej wadliwy sensor lub jego brak. Spróbuj zobaczyć temperatury innym programem jak hwinfo. Może warto przeprowadzić aktualizację biosu.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Rufduck 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Cz, 24 Paź 19

Napisany 27 Październik 2019 - 21:39

Zobacz posthopes, o 27 Październik 2019 - 21:23, napisał(a):

Z tego co wyczytałem to można ten odczyt zignorować. Niemniej twoja płyta główna może też dostawać takie błędne odczyty i wyłączyć PC w ramach ochrony przed przegrzaniem. Ten błąd to najczęściej wadliwy sensor lub jego brak. Spróbuj zobaczyć temperatury innym programem jak hwinfo. Może warto przeprowadzić aktualizację biosu.

Odezwę się jutro, bo sprawdzę wdaliwą kartę u kolegi, jeśli u niego nie odpali to kupuję nową ,lecz przed tym zrobię godzinny test , ale będę siedział przed kompem i monitorował temperatury , dam znać jutro co i jak :D Dzięki za pomoc

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych