Forum PCLab.pl: Na co zamienić Intela i5 po 6 latach? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Na co zamienić Intela i5 po 6 latach? Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2264
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 31 Październik 2019 - 12:30

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 09:36, napisał(a):

Do tego jeśli decydujemy się na płytę na chipsecie x570, to mamy aktywnie chłodzony chipset. Mnie by taka pierdziawka irytowała.
Zaglądam czasem do tematu o Ryzenach i przeboje, jakie mają z tą platformą niektórzy użytkownicy, skutecznie mnie od AMD odrzucają.

Mam nadzieję że z Zen 3 nie będzie takich problemów,choć w to mocno wątpię :(

#22 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6509
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 31 Październik 2019 - 13:12

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 10:40, napisał(a):

Mój i7 6700k to nawet tego 1.37 V nigdy nie widział.
AMD to zabawki dla lubiących coś dłubać, czekać na nowe biosy. A większość użytkowników zostawia na auto i tak ma to działać.
W ryzenach jak ustawisz taktowanie na sztywno, to wydajność jednowątkowa spadnie, bo ograniczymy boost. Bo tak są wyżyłowane, żeby ładniej wyglądały wyniki wydajności w testach.

Kiepskie porownanie bo to tak jabys diesla do benzyny porownal i sie dziwil dlaczego jedna pali tak a drugi innaczej.

Ryzeny tak maja i takie napiecie dobieraja, Ty natomiast szukasz dziury w calym i poki co wymyslasz teorie o krotkim zyciu procesora nie poparte nawet jednym dowodem.

Zadna wydajnosc na sztywno nie spada, kolejne bajki bo przy napieciu stalym oraz nizszym niz na auto moge miec boost tak samo wysoki na kazdym rdzeniu, przykladowo 1,47v moge ustawic 4,4Ghz gdzie dla 3700X to jest max boost podany przez AMD a to nadal nie ejst 1,5c na auto.

Zobacz postSplendor_97, o 31 Październik 2019 - 12:30, napisał(a):

Mam nadzieję że z Zen 3 nie będzie takich problemów,choć w to mocno wątpię :(

ja na ta peirdziwake jeszcze ani razu nie zwrocilem uwagi, czyli jednym slowem nie wybija sie ponad szum reszty komponentow.

#23 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13288
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 31 Październik 2019 - 13:16

Zobacz postPhoenixsuple, o 31 Październik 2019 - 13:10, napisał(a):

Kiepskie porownanie bo to tak jabys diesla do benzyny porownal i sie dziwil dlaczego jedna pali tak a drugi innaczej.

Ryzeny tak maja i takie napiecie dobieraja, Ty natomiast szukasz dziury w calym i poki co wymyslasz teorie o krotkim zyciu procesora nie poparte nawet jednym dowodem.

Zadna wydajnosc na sztywno nie spada, kolejne bajki bo przy napieciu stalym oraz nizszym niz na auto moge miec boost tak samo wysoki na kazdym rdzeniu, przykladowo 1,47v moge ustawic 4,4Ghz gdzie dla 3700X to jest max boost podany przez AMD a to nadal nie ejst 1,5c na auto.


po po raz pierwszy AMD wypuszcza wadliwe procesory LINK :lol2:, widać szybko problemy idą w niepamięć ehhh zal.pl

edit

hahahah 4.4GHz :lol2: nie rozśmieszaj nas, przy tym zegarku@allcore pierwszy render wywali się na plecy po 10 minutach jak nie wcześniej

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 31 Październik 2019 - 13:22


#24 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6509
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 31 Październik 2019 - 13:40

Zobacz postVSS, o 31 Październik 2019 - 13:16, napisał(a):

po po raz pierwszy AMD wypuszcza wadliwe procesory LINK :lol2:, widać szybko problemy idą w niepamięć ehhh zal.pl

edit

hahahah 4.4GHz :lol2: nie rozśmieszaj nas, przy tym zegarku@allcore pierwszy render wywali się na plecy po 10 minutach jak nie wcześniej

No pewnie przeciez ja udaje ze mam ten procesor i go nie testowalem po OC w renderingu. Przeciez to nie moze byc prawda bo Ty wiesz lepiej :lol2:

Dobrze ze to ost moj post ktory czytam bo lecisz do ingnorowanych, nie bede musial wiecj czytac twojego jadu :D

#25 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13288
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 31 Październik 2019 - 13:50

jasne to odpalu jakiegos AVX2 na tych 4.4 allcore :lol2: zaskocz widownie

#26 Użytkownik jest niedostępny   tbs1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 31 Październik 2019 - 18:45

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 09:25, napisał(a):

No i właśnie to stoi mi na drodze do AMD. Masz na myśli coś więcej oprócz bajzlu z biosami i turbo boost?

Bajzel z BIOSAMI ? To wina producentów płyt głównych, że przycebulili i dali mniejsze kości ...

Ten post był edytowany przez tbs1987 dnia: 31 Październik 2019 - 18:45


#27 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 01 Listopad 2019 - 10:42

Zobacz posttbs1987, o 31 Październik 2019 - 18:45, napisał(a):

Bajzel z BIOSAMI ? To wina producentów płyt głównych, że przycebulili i dali mniejsze kości ...
Chyba nie do konca jest tak jak mówisz.Mi sie wydaje ze jednak AMD dalo ciala z tymi nowymi prockami nie dokonca mowiac producentom plyt co i jak.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2264
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 01 Listopad 2019 - 15:59

Zobacz postPhoenixsuple, o 31 Październik 2019 - 13:40, napisał(a):

Dobrze ze to ost moj post ktory czytam bo lecisz do ingnorowanych, nie bede musial wiecj czytac twojego jadu :D

VSS nie przekonasz - on jest zapatrzony co potrafi jego Intel i takiego samego wymaga od pozostałych.
PS.VSS od dawna jest u mnie w ignorowanych

#29 Użytkownik jest niedostępny   RaVen01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 628
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 10

Napisany 01 Listopad 2019 - 21:22

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 09:04, napisał(a):

Dzięki za szybką odpowiedź! Nie mam przekonania do MSI, coś ze stajni Asus? Ewentualnie Asrock?
Według Ciebie nie warto iść w Intela?

Obecnie w mojej opinii daleko najlepsze vrm maja gigabyte zarówno dla intela jak i amd (jeśli rozmawiamy o z390/x570 na b450 gigabyte słabo stoi pod tym względem są lepsze płyty), które są również w czołówce bezawaryjności, był problem z ich biosami które były dla niektórych nieintuicyjne, teraz to sie też zmieniło, obecnie jestem na asusie maximusie, zazwyczaj z tych 2 firm wybieram płyty i dla mnie są porównywalne z lekką przewagą ku gigabyte po latach doświadczeń.

Co do procesora to najlepiej iść w ryzen 3600 6rdzeni 12 wątków bardzo dobrze się spisuje nawet w grach oraz jest potencjał na upgrade w przyszłym roku do Zen3 czyli ryzen 4000 w przyszłym roku w przypadku amd upgrade jest zazwyczaj niedrogi na tyle, że można go zrobić z samej ciekawości. Problemów też z amd nie ma, nie mają aż takich podatności ataku, problemy z boostem są już rozwiązane w obecnych biosach, problemów ze stabilnością nigdy nie było, ból ludzie mieli o to, że boost dziwnie działa są wysokie napięcia oraz temperatury( to akurat cecha niskiego procesu gdyż powierzchnia krzemu jest mała), oraz, że boost jest niższy niż w deklaracjach.

W inetla warto iść gdy planujesz kupić monitor 240hz przy niektórych grach nawet 144hz, tylko wtedy to przynajmniej i7

z płyt które warto wybrać imho
Z390 dla intela Gigabyte aorus elite - 12 faz zasilania 6+6 na doublerach
X570 dla amd Również Aorus Elite - tak samo 12faz w układzie 6+6

b450 dla amd warto wybrać wersje z 32MB na bios, aby nie było cyrków z obdługą przyszłych generacji
Msi Tomahawk Max/Gaming Max/A-Pro Max
Asus B450-E ROG Strix Gaming (wersja E a nie F)
lub X470 prime od asusa

rozpiski z płytami
dla intela https://www.overcloc...62&d=1548963030
dla amd https://docs.google....#gid=2112472504

Ten post był edytowany przez RaVen01 dnia: 01 Listopad 2019 - 21:25


#30 Użytkownik jest niedostępny   szefons 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 466
  • Dołączył: Pt, 06 Cze 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 14:31

Jak słyszę te bzdury o wyżyłowaniu amd, tak owszem podkręcić się go nie da za bardzo, cpu te są bardziej skrojone na prawie max swoich możliwości w def, ale dziwnym trafem we wszystkich testach jakie widziałem intel ma już znacznie wyższe użycie cpu podczas grania niż amd, różnice rzędu 30-40%, tak wiec jak tylko pojawią się gry nieco więcej wymagające od CPU i w końcu używające realnie więcej niż 4r i robiące większy użytek z smt to obecne intele konkurencja do 2600/3600 skończą mizernie, zestarzeją się okrutnie szybko, już w obecnych grach dobijają do 80-90% cpu, amd z zapasem, a te gry najpóźniej się pojawią na 100% po premierze nowych mocniejszych konsol, także co niektórzy mogą się zdziwić, tak samo było po premierze konsol w 2013, od 2014 zauważalny wzrost wymagań gier, jedyne co wtedy uratowało pecetowce cpu to marne cpu w konsolach, ale teraz ma się to nie powtórzyć.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych