Forum PCLab.pl: Na co zamienić Intela i5 po 6 latach? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Na co zamienić Intela i5 po 6 latach? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 08:54

Cześć, mam już kompletny mętlik w głowie, więc pora zasięgnąć rady fachowców :)

Aktualnie mam i5 4670 + Z87 Expert od Asusa. Chciałbym zmienić zestaw na coś z nowej generacji, żeby posłużyło mi kolejne 6 lat, ale mam tutaj sporą rozterkę.
Od zawsze byłem po stronie Intela i nigdy nie miałem z ich produktami problemów. Gdyby nie obecne Ryzeny, to w ogóle nawet bym nie spojrzał na AMD. Jednak ich wydajność i cena są na tyle kuszące, żeby się zastanowić nad zmianą przyzwyczajeń. Z drugiej strony jak czytam o cyrkach z boostem, biosem, to mam pewne obawy. Nie jestem też przekonany do X570 (aktywne chłodzenie chipsetu? Come on...), więc pewnie skończyłoby się na X470 / B450. Założenia są takie:
  • konputer nie służy do gier, ale chcę być gotowy na nowy symulator lotu od MS
  • praca programistyczna / biurowa, dużo otwartych aplikacji, jedne bardziej zasobożerne, drugie mniej
  • zależy mi przede wszystkim na stabilności
  • nie zamierzam podkręcać


Budżet na SDD na M2 + Procesor + Płyta + RAM (32GB) to 3000 - 3500 zł.
Jakie są Wasze sugestie? Zaufać jednak AMD i wziąć 3700X czy jednak zostać bezpiecznie przy i5/i7 z obecnej generacji kotletów?

#2 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 31 Październik 2019 - 09:03

https://proline.pl/koszyk/34000a19

3700X z dodatkowym chłodzeniem po to by zapewnić dobrą kulturę pracy i niską temperaturę, 16GB RAM w Dualu i szybki SSD 1TB NVMe M.2

Jeszcze jest spory zapas cenowy bo masz max 3500zł więc możesz np. dać przykładowo lepsze chłodzenie [lepsze chłodzenie nigdy nie zaszkodzi np. Cryoirg R1 Universal i zapinkę do AM4 do R1 bo jest taka zapinka do tego modelu na proline, lepsze MOBO]

Ten post był edytowany przez thestasiex12 dnia: 31 Październik 2019 - 09:05


#3 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 09:04

Zobacz postthestasiex12, o 31 Październik 2019 - 09:03, napisał(a):

https://proline.pl/koszyk/34000a19

3700X z dodatkowym chłodzeniem po to by zapewnić dobrą kulturę pracy i niską temperaturę, 16GB RAM w Dualu i szybki SSD 1TB NVMe M.2


Dzięki za szybką odpowiedź! Nie mam przekonania do MSI, coś ze stajni Asus? Ewentualnie Asrock?
Według Ciebie nie warto iść w Intela?

#4 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4272
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 31 Październik 2019 - 09:06

Ani jedno, ani drugie.
Poczekaj do 1 kwartału przyszłego roku, na 10 gen inteli.
To nadal bedą kotlety, ale najważniejsze są przesunięcia segmentów. I np. taki I7 będzie już miał 8 rdzeni i 16 wątków.

#5 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 31 Październik 2019 - 09:07

Intele są akurat nieopłacalne. ja aktualnie cisnę na tym samym procku co ty.

Jaką masz resztę podzespołów aktualnie? GPU, zasilacz i obudowa?

Ten post był edytowany przez thestasiex12 dnia: 31 Październik 2019 - 09:07


#6 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 09:16

Zobacz postthestasiex12, o 31 Październik 2019 - 09:07, napisał(a):

Intele są akurat nieopłacalne. ja aktualnie cisnę na tym samym procku co ty.

Jaką masz resztę podzespołów aktualnie? GPU, zasilacz i obudowa?


Obudowa Silentium PC, nie pamiętam modelu, podobna do Regnum RG1, zasilacz na dole, dużo miejsca, 2 wiatraki 14 cm na górze.
Zasilacz BeQuiet nie mam jak sprawdzić dokładnie który, ale na pewno >= 600W, modularny
GPU to GTX970 od Asusa 4GB ram

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 09:06, napisał(a):

Ani jedno, ani drugie.
Poczekaj do 1 kwartału przyszłego roku, na 10 gen inteli.
To nadal bedą kotlety, ale najważniejsze są przesunięcia segmentów. I np. taki I7 będzie już miał 8 rdzeni i 16 wątków.


Nie wiem czy tyle chcę czekać.

Ten post był edytowany przez tomatow dnia: 31 Październik 2019 - 09:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4272
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 31 Październik 2019 - 09:22

Jeśli nie chcesz czekać, to zostaje tylko Ryzen.
Intel nie ma obecnie nic ciekawego, a tym bardziej konkurencyjnego do AMD.
Procesory i5 i i7 z obciętym HT, to śmiech na sali, biorąc pod uwagę ich ceny.
Na szczęście konkurencja ze strony AMD wyszła na dobre i 10 gen inteli będzie miała HT.
Ja tam czekam do przyszłego roku. AMD mnie nie przekonuje przez ich bolączki, a intel jak napisałem wyżej nie stanowi teraz żadnej konkurencji.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 09:25

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 09:22, napisał(a):

Ja tam czekam do przyszłego roku. AMD mnie nie przekonuje przez ich bolączki


No i właśnie to stoi mi na drodze do AMD. Masz na myśli coś więcej oprócz bajzlu z biosami i turbo boost?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4807
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 31 Październik 2019 - 09:33

Zawsze możesz wziąć Ryzena 2600/2700, to nadal dobre procki, są w dobrych cenach, i nie ma z nimi żadnych problemów. Z czasem jak dopracują BIOSY zmienisz na cokolwiek.. Ryzena z serii 3000 a może dopiero 4000 w przyszłym roku, bez zmiany reszty podzespołów.

Ja sam mam 2600 i sobie chwale, jak na razie serię 3000 sobie odpuściłem, bo najzwyczajniej nie muszę zmieniać. Wymienię w przyszłym roku razem z kartą.

Możesz tez poczekać na nowe biosy z AGESA 1.0.0.4, które powinny pojawić się lada moment i sporo poprawić.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 31 Październik 2019 - 09:49


#10 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4272
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 31 Październik 2019 - 09:36

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 09:25, napisał(a):

No i właśnie to stoi mi na drodze do AMD. Masz na myśli coś więcej oprócz bajzlu z biosami i turbo boost?


Ryzeny są wyżyłowane do granic, co skutkuje napięciem skaczącym do 1.5 V i to nawet na pulpicie. Nie mam przekonania, że taki procesor długo pociągnie, a też kupuję procesor na więcej, niż 3 lata.
Skoki napięcia skutkują oczywiście skaczącą temperaturą i wentylator na chłodzeniu faluje obrotami.
Do tego jeśli decydujemy się na płytę na chipsecie x570, to mamy aktywnie chłodzony chipset. Mnie by taka pierdziawka irytowała.
Zaglądam czasem do tematu o Ryzenach i przeboje, jakie mają z tą platformą niektórzy użytkownicy, skutecznie mnie od AMD odrzucają.

Ten post był edytowany przez stanko11 dnia: 31 Październik 2019 - 09:37


#11 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13288
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 31 Październik 2019 - 09:52

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 09:36, napisał(a):

Zaglądam czasem do tematu o Ryzenach i przeboje, jakie mają z tą platformą niektórzy użytkownicy, skutecznie mnie od AMD odrzucają.


bo tam się zagląda tylko z Popcornem i okularami 3D bo tyle problemów jakie tam występuje nie da się zmieścić na planie jednego wymiaru :lol2:

#12 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 10:08

No to wygląda na to, że jednak team Intel i zmiana w 2020.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20141
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Październik 2019 - 10:17

Z nowymi ryzenami jest tak, że im więcej ktoś w nich dłubie i je tweakuje, tym więcej problemów ma :P

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 08:54, napisał(a):

zależy mi przede wszystkim na stabilności

Stabilność w ogólnym przypadku nie zależy od doboru komponentów. Nawet najtańszy sprzęt nie ma prawa powodować crashe/wysypać system.
Takie coś zwykle jest oznaką wady - albo sprzętowego defektu, albo spartolonego bios który producent ma obowiązek poprawić.
Pamiętaj przy okazji, że szybsze pamięci (czyli de facto wszystkie ramy z taktowaniem 3000+) są na profilach XMP, a ich stabilności w sensie całej platformy nikt nie gwarantuje - to forma zautomatyzowanego oc, które w większości przypadków działa dobrze. Większości.

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 08:54, napisał(a):

nie zamierzam podkręcać

To bardzo dobrze. Można się bardziej skupić na walorach użytkowych płyt głównych, a mniej na vrm :)
Jakie porty/gniazda potrzebujesz? Spodziewaj się, że płyty za 400-500 mogą być w pewnych względach gorzej wyposażone od obecnej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12633
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 31 Październik 2019 - 10:26

Jak komp ma być na 6 lat to poczekał bym i na nowe Intele i na nowe Ryzeny i wtedy wybrał coś :E


Na teraz sobie mozesz zmienić grafikę ew dokupić jeszcze ssd m2 tak z 1tb (np Corsair mp510).

Przy ssd musiał byś dokupić przelotkę na pci-e i grafa chdoziła by 8x ale stracisz kilka % wydajnosci i jakoś te pól roku przepękasz do nowej generecji.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6509
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 31 Październik 2019 - 10:29

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 09:36, napisał(a):

Ryzeny są wyżyłowane do granic, co skutkuje napięciem skaczącym do 1.5 V i to nawet na pulpicie. Nie mam przekonania, że taki procesor długo pociągnie, a też kupuję procesor na więcej, niż 3 lata.
Skoki napięcia skutkują oczywiście skaczącą temperaturą i wentylator na chłodzeniu faluje obrotami.
Do tego jeśli decydujemy się na płytę na chipsecie x570, to mamy aktywnie chłodzony chipset. Mnie by taka pierdziawka irytowała.
Zaglądam czasem do tematu o Ryzenach i przeboje, jakie mają z tą platformą niektórzy użytkownicy, skutecznie mnie od AMD odrzucają.

Trzeba byc niepowaznym zeby trzymac jakikolwiek procesor na napieciu auto, ustawione mam 1,37v wiec do twoich 1,5v daleko jeszcze a mozna ustawic jescze mnie jesli ktos nie walczy o kazde 50Mhz.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 31 Październik 2019 - 10:30


#16 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4272
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 31 Październik 2019 - 10:40

Mój i7 6700k to nawet tego 1.37 V nigdy nie widział.
AMD to zabawki dla lubiących coś dłubać, czekać na nowe biosy. A większość użytkowników zostawia na auto i tak ma to działać.
W ryzenach jak ustawisz taktowanie na sztywno, to wydajność jednowątkowa spadnie, bo ograniczymy boost. Bo tak są wyżyłowane, żeby ładniej wyglądały wyniki wydajności w testach.

Ten post był edytowany przez stanko11 dnia: 31 Październik 2019 - 10:41


#17 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 838
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 31 Październik 2019 - 10:53

https://www.x-kom.pl/lista/up8eivhu9

Z bios F42a boost jest nieco niższy jednak ram jest prowadzony idealnie = polecam :P

Wszystko stabilne jak "beton" .

W Crucial Balistix 3000 CL15 i 3200 CL16 siedzi Micron E-Die .

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 31 Październik 2019 - 11:17


#18 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 11:01

Zobacz postMitycznyJeż, o 31 Październik 2019 - 10:17, napisał(a):

Z nowymi ryzenami jest tak, że im więcej ktoś w nich dłubie i je tweakuje, tym więcej problemów ma :P

(..)

To bardzo dobrze. Można się bardziej skupić na walorach użytkowych płyt głównych, a mniej na vrm :)
Jakie porty/gniazda potrzebujesz? Spodziewaj się, że płyty za 400-500 mogą być w pewnych względach gorzej wyposażone od obecnej.


Nie zamierzam tweakować. Zawsze korzystam z nominalnych parametrów, zakładając że producent przewidział jakiś margines bezpieczeństwa / zapasu. Do tej pory nic mi się nigdy nie wysypało pryz takim podejściu.

Z gniazd to de facto nie potrzeba mi nic oprócz USB. Do karty dźwiękowej podpinam audio, 3 monitory idą w daisy chaing po DP z karty graficznej. Do płyty w tym momencie tak naprawdę mam tylko podłączoną myszkę i klawiaturę. Płyty zawsze brałem z wyższej półki z myślą o lepszym zasilaniu i lepszych komponentach.

Zobacz postTomcat, o 31 Październik 2019 - 10:26, napisał(a):


Na teraz sobie mozesz zmienić grafikę ew dokupić jeszcze ssd m2 tak z 1tb (np Corsair mp510).


Grafika mi jest kompletnie nie potrzebna. Nie gram w nic, a jak wyjdzie Fligh Simulator to pomyślę wtedy. Mam 500 GB SSD na system i ponad 4 TB na kopie i bardziej "statyczne" dane, także na ten moment nie widzę sensu dokładania dysku.

Ten post był edytowany przez tomatow dnia: 31 Październik 2019 - 11:03


#19 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4272
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 31 Październik 2019 - 11:08

Zobacz posttomatow, o 31 Październik 2019 - 11:01, napisał(a):

Grafika mi jest kompletnie nie potrzebna.

Jedna uwaga, jeśli weźmiesz Ryzena, to będziesz potrzebował dedykowanej karty graficznej, bo Ryzenki są jej pozbawione.

#20 Użytkownik jest niedostępny   tomatow 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 11:16

Zobacz poststanko11, o 31 Październik 2019 - 11:08, napisał(a):

Jedna uwaga, jeśli weźmiesz Ryzena, to będziesz potrzebował dedykowanej karty graficznej, bo Ryzenki są jej pozbawione.

Wiem, mam GTX970 :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych