Forum PCLab.pl: Przesiadka Mobo + CPU + Ram + chłodzenie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przesiadka Mobo + CPU + Ram + chłodzenie Przesiadka Mobo + CPU + Ram + chłodzenie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Shortypl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 19

Napisany 31 Październik 2019 - 18:50

Hej wszystkim,

Planuje modernizacje swojego kompa. Obecnie posiadam

I5 2500K podkrecony na 4,5 GHz
ASrock extreme 4
16 GB Kingston
GPU 980 TI Gigabyte
Zasilacz 600 Korsarz.

Budżet jaki mam to ok 1800 zł. GPU i zasilacz zostawię a co do reszty liczy na Waszą pomoc koledzy. Głównie gry czasem YT. Gram w FullHD i nie chciałbym tego zmieniać. Co szanowne grono poleca. Wielkie Dzięki za pomoc ShortyPL.

#2 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3238
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 31 Październik 2019 - 18:54

Ryzen 3600 + msi b450 a-pro max / gaming plus max + crucial ballistis 2x8gb 3000mhz CL15 + fera 3 / fortis 3

#3 Użytkownik jest niedostępny   Shortypl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 19

Napisany 01 Listopad 2019 - 10:07

Wielkie dzięki. Czy warto rozważyć kupno 3600x i inna płytę główną? Dlaczego polecasz AMD a nie Intel. Myślałem o 9600k.

#4 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3238
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 01 Listopad 2019 - 10:38

Nie warto brać ryzenów z "x" bo po OC (PBO) ryza z "x" i bez "x" róznicy nie ma lub jest marginalna. Intela nie polecam bo nie dość, że droższy to różnica w FPS mała nawet jak go podkręcisz na 4.8-5.0 GHz w stosunku do podkręconego ryza na 4.2 ghz Click - tu masz testy procków z paru gierek. Dodatkowo intel to 6 gołych rdzeni i zdechła platforma gdzie wymienić go będziesz mógł jedynie na i7 9700k czy tam i9 9900k (o ile kupisz teraz płytę za ~ 800zł typu aorus pro), a ryzen ma 6 rdzeni i 12 wątków co się może przydać w grach, które wyjdą no i zawsze mozna zmienić na tego ryzena 4xxx w przyszłości.

#5 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 01 Listopad 2019 - 11:10

Masz dobrą płytę główną. Ja bym poszukał i7 2600/3770 i przeczekał na tym do pojawienia się nowej generacji Intela i AMD. Wtedy bym zdecydował.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Shortypl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 12:04

Hej,

Wybór padł na Ryzen 3600 + ARCTIC FREEZER. Zostało mi w budżecie 800 / 1000 zł na MOBO i RAM co polecacie?

Ten post był edytowany przez Shortypl dnia: 08 Listopad 2019 - 12:05


#7 Użytkownik jest dostępny   insulina 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: So, 26 Paź 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 12:28

Zobacz postShortypl, o 08 Listopad 2019 - 12:04, napisał(a):

Hej,

Wybór padł na Ryzen 3600 + ARCTIC FREEZER. Zostało mi w budżecie 800 / 1000 zł na MOBO i RAM co polecacie?

Płyta: B450 A-PRO MAX od msi, a ram to Crucial Ballistix SPORT LT Gray 3000 mhz CL 15 2x8GB

#8 Użytkownik jest niedostępny   Shortypl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 14:35

Wielkie dzięki, wygląda spoko i wychodzi ok 1830 zeta. Gdybym wyszarpał sianko do 2000 co można by zmienić?

#9 Użytkownik jest niedostępny   ztx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 09 Listopad 2019 - 10:55

Nie musisz już nic zmieniać, fajny zestaw będzie.
Dodatkowe 200zł możesz zainwestować np. w dysk M2, w tych pieniądzach nie dostaniesz dużej pojemności, ale na system się nada np. taki
https://www.x-kom.pl...sx8200-pro.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9397
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 12:01

Zobacz postShortypl, o 08 Listopad 2019 - 14:35, napisał(a):

Wielkie dzięki, wygląda spoko i wychodzi ok 1830 zeta. Gdybym wyszarpał sianko do 2000 co można by zmienić?


To praltycznie w tej cenie masz już SSD NVME razem z Fortisem z 140 mm wentylatorem
https://proline.pl/koszyk/70e5dfe2

Wychodząc 5 zł poza budżet 2000 zł masz SSD NVME 512 GB https://proline.pl/a...12gt-c-p1319387

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych