Dobrze wzmocnione robią robotę. Mam takie od kilku lat i sa świetne. Za te pieniadze nic tylko brać.
https://allegro.pl/oferta/sluchawki-silvercrest-pudelko-14186672607
Wodotryski graficzne, a rozdziałka to dwie osobne kwestie, więc mieszanie ich blackowym porównaniem imo sensu nie ma. Blackowi pewnie chodzi o to, że w niższej rozdziałce wytracają się detale głównie w oddali, ale to przecież kosztem wytracenia wszędzie detali Ultra na rzecz Medium, które często odstają już zauważalnie gołym okiem. Wyższa rozdziałka jest po prostu lepsza, ale imo 1440p to przy dzisiejszym jakimkolwiek niekijowym sprzęcie sweetspot w temacie jakości i wydajności, ale też ta rozdzielczość, na którą od zawsze czekaliśmy W rozumieniu, że pamiętam czasy gamingu pecetowego ery wczesnego 3D aż po czasy niemal ostatnie, kiedy wyższa rozdziałka była ucieczką od tych cholernych ząbków. I mordujących wydajność kart graficzych lepiej niż dziś RT antyaliasingu i filtrowania anizotropowego, które często mordowały kartę bardziej niż wyższa rozdziałka, a efekt dawały gorszy. Ciśnienie na wyższą rozdziałkę było po prostu zasadne. I właśnie 1440p jest tą rozdziałką, w której ząbków już w zasadzie nie ma, a nie morduje wydajności tak jak po prostu ładniejsze 4K. Na pewno zobacz sobie, jak w 4K spisuje się karta z segmentu wybranej przez Ciebie i sprzed tylu lat, ile oczekiwałbyś od nowego Radeona. Jak dla mnie 4K jeszcze przez kilka lat będzie opcją typu kupuj odpowiednika 4090 co generację, bo ładowanie się w 4K i kompromisy mi do siebie kompletnie nie pasują.