Forum PCLab.pl: Drukarka drukuje na czarno z kolorowej kasety ale kopiuje z niej w bardzo słabej jakości - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Drukarka drukuje na czarno z kolorowej kasety ale kopiuje z niej w bardzo słabej jakości Drukarka Canon Pixma MG 3650

#1 Użytkownik jest niedostępny   coffeinee 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 01 Lis 19

Napisany 01 Listopad 2019 - 16:31

Cześć,

Nie znalazłam w instrukcji ani w internecie rozwiązania na mój problem.

Otóż z oszczędności mam tylko jedną kasetę pełną - kolorową nową ale już na niej drukowałam poprawnie, czarna jest zupełnie pusta, ale włożona do drukarki.
I drukuje mi dobrze z plików, nawet na czarno ładna jakość, z tej kolorowej kasety bo tak zaznaczyłam w opcjach. Mam zaznaczoną wysoką jakość wydruku.

Minusem jest tylko to, że kserowanie nie działa poprawnie, przetarłam suchą szmatką szybkę.
Kseruje się w bardzo złej nieczytelnej jakości, tak blado nawet sam tekst. Kolorowe strony z gazet kseruje w miarę poprawnie oprócz tekstu.
Kserując naciskam przycisk Color, bo to oczywiste że jak nacisnę Black a nie mam wcale tuszu czarnego to wydrukuje się pusta strona.
Czy da się to jakoś obejść albo ustawić? Chodzi o to żeby kserowało wyraźnie na czarno z kolorowej kasety
Czy jednak trzeba będzie kupić tą czarną kasetę nową?

Wiem, że da się zeskanować i wydrukować ale nie o takie obejście mi chodzi. Skanuje się też poprawnie

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1523
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 01 Listopad 2019 - 17:54

Skanować do pdf, drukować pdf :E
Wyskoczyłem z moją genialną propozycją przed doczytaniem do końca :boink:

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 01 Listopad 2019 - 17:55


#3 Użytkownik jest niedostępny   coffeinee 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 01 Lis 19

Napisany 01 Listopad 2019 - 18:32

tak da się tak i tak zrobiłam ale chodzi o to żeby urządzenie wykonywało swoją funkcję

#4 Użytkownik jest niedostępny   kemotix 

  • You Got No Proof - A Dealer in Style
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3574
  • Dołączył: So, 17 Gru 05

Napisany 04 Listopad 2019 - 14:14

Podsumowując.
Dla "oszczędności" korzystasz z kilkukrotnie droższego kolorowego tuszu w miejsce czarnego? Aha.

Jeżeli chcesz by urządzenie drukowało i kopiowało na czarno to trzeba wymienić w nim zużyty czarny tusz. Innych magicznych sposobów nie ma.

#5 Użytkownik jest niedostępny   coffeinee 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 01 Lis 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 20:52

jak zwykle czesto zamiast pomocy jest ocena. Kolorowy tusz Canona nie jest kilkukrotnie droższy. Przynajmniej do tego modelu prawie nie ma roznicy. Jakiś czas temu kupilismy tusz kolorowy xl i czarny l bo nie bylo xlki. czarny sie skonczyl, a z kolorowego rzadko korzystamy wiec nie chcemy wydawac kolejnej stowy albo i wiecej. swoje oceny zostaw dla siebie i sam oszczedz- na glupich komentarzach

#6 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1196
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 17:05

Zobacz postcoffeinee, o 08 Listopad 2019 - 20:52, napisał(a):

jak zwykle czesto zamiast pomocy jest ocena. ... swoje oceny zostaw dla siebie i sam oszczedz- na glupich komentarzach



Napiszę bardzo mądry komentarz bez oceny.


Kup nowy czarny tusz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Puma 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 462
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 10 Listopad 2019 - 10:22

Zgadzam się, najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest kupno czarnego tuszu.

Ten post był edytowany przez Puma dnia: 10 Listopad 2019 - 10:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 11 Listopad 2019 - 23:11

Jeśli urządzenie nie posiada ręcznej kalibracji skanowania, tak, żeby zmienić balans kolorów, to niestety nie da się. W większych urządzeniach jest to wykonalne.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kemotix 

  • You Got No Proof - A Dealer in Style
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3574
  • Dołączył: So, 17 Gru 05

Napisany 13 Listopad 2019 - 13:17

Zobacz postcoffeinee, o 08 Listopad 2019 - 20:52, napisał(a):

Kolorowy tusz Canona nie jest kilkukrotnie droższy. Przynajmniej do tego modelu prawie nie ma roznicy.

Faktycznie nie jest. Ale jest o wiele mniej wydajny więc ostatecznie taki wydruk jest kilkukrotnie droższy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   orange99 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 629
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 11:20

Na allegro masz od 4 dyszek czarny tusz (zamiennik)....
Jest tanio i nie jest to stówa.
Innego sposobu nie ma.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych