Forum PCLab.pl: OC Q8400 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Q8400 podkrecanie core 2 quad q8400 Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   maryn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 278
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 02 Listopad 2019 - 18:21

Zobacz postLegendios, o 02 Listopad 2019 - 14:07, napisał(a):

od kiedy płyty na LGA 1155 kosztują po 30zł?

on pewnie mysli o wersjach dell/hp ktore trzeba modowac bo nie sa kompatybilne z wiekszoscia zasilaczy albo maja ograniczenia watowe na pci-e
ceny normalnych plyt lga1155 nawet slabszych to niestety 100zl++, pakowanie sie w antyki za ta kase nie jest tego warte chyba ze naprawdę nie masz wyboru.

Ten post był edytowany przez maryn dnia: 02 Listopad 2019 - 18:24


#22 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 02 Listopad 2019 - 19:19

Masa energii psu w pupę.

Nawet jak Q8200 podkręci do 3.5Ghz, to ile mu to da? 5fps? Dalej komfort rozgrywki będzie poniżej krytyki

Q8200 to najgorszy Quad z serii, sklejka dwóch słabych pentiumów. Każecie mu dokupić spartana za 80zł z przesyłką, jak cała jego platforma jest może tyle warta ;D

Choć dla mnie przedstawia wartość złomu.

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 02 Listopad 2019 - 19:20


#23 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 04 Listopad 2019 - 20:21

Sam uzywam plyty dell chyba z 9010 albo 7010 z i3 na q77 i 4gb ram. Kosztowala 40£ z przesylka ,wlacznie z przejsciowka zasilania na 24 pin. Wlaczanie zalatwilem wylamujac plastik na plycie przy zlaczu front panelu. Plyta wywala blad fanow, front panelu i temp sensora. F1 i startuje.

Bawilem sie pare lat temu xeonami s771 na s775 ale szybko mi sie znudzilo. Przyrost mocy i problemy
nieadekwatne do poniesionych kosztow i czasu.

Nie mowiac nawet o braku na starych plytach usb3, sata3 itp..

#24 Użytkownik jest niedostępny   kamil093c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Nd, 01 Paź 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 20:44

Dokładnie, z gunwa marcepana nie ukręcisz. s775 to już prehistoria.
Gry na tej platformie kiepsko działają ze względu na kupiastą wydajność FPU.

Sam posiadam w drugim kompie xeona x5450, udało mi się wykręcić nawet na 4.3Ghz. Testowałem różwnież w nowszych grach.
Do neta jak najbardziej to daje rade, ale jeśli chodzi o nowsze gierki, to na tym zabytku nie pociśniesz zbyt komfortowo.

Platforma fajna jedynie do zabaw w OC.

Porównując do obecnych procesorów (Ryzen 9 3900X), to na xeonie notowałem nawet do 10x większe spadki FPS niż ryżu. A to wszystko przy niższym taktowaniu na nowszym procku.

Ten post był edytowany przez kamil093c dnia: 04 Listopad 2019 - 20:47


#25 Użytkownik jest niedostępny   Roberto78 

  • Veni, Vidi, Vici
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6058
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 00:08

Zobacz postfilbrud7, o 02 Listopad 2019 - 16:20, napisał(a):



Ale zasada jest taka sama, wejdź w Advenced i CPU Configuration tu powinno być podkręcanie procesora najlepiej zrób zdjęcie z tej zakładki.


edit
Ustaw w sterownikach od grafiki to co zaznaczyłem, bo masz bardzo małe użycie GPU i chyba zegary też zaniżone GPU i pamięci na karcie


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Roberto78 dnia: 09 Listopad 2019 - 00:30


#26 Użytkownik jest niedostępny   Roberto78 

  • Veni, Vidi, Vici
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6058
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 00:18

Zobacz postCzeryboj, o 02 Listopad 2019 - 20:19, napisał(a):

Masa energii psu w pupę.

Nawet jak Q8200 podkręci do 3.5Ghz, to ile mu to da? 5fps? Dalej komfort rozgrywki będzie poniżej krytyki

Q8200 to najgorszy Quad z serii, sklejka dwóch słabych pentiumów. Każecie mu dokupić spartana za 80zł z przesyłką, jak cała jego platforma jest może tyle warta ;D

Choć dla mnie przedstawia wartość złomu.


Jak już to sklejka dwóch Core 2 Duo, pomyliło Ci się z Pentium D

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych