Forum PCLab.pl: OC Q8400 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Q8400 podkrecanie core 2 quad q8400 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 13:54

Witam,
chciałbym podkręcić CPU ponieważ prawdopodobnie ogranicza ono wydajność GPU.
Na początek wystarczyłoby 3.0GHZ (3000MHZ)
Bazowe taktowanie 2.66 GHZ


Specyfikacja
Q8400 2.66 GHZ
Zotac GTX 660 TI AMP!
8GB RAM DDR2 800MHz
2x SSD po 120 GB
MOBO ASUS P5Q
PSU OCZ600MXSP 600vat

Mój bios:

https://zapodaj.net/...239bef.jpg.html
https://zapodaj.net/...7866d0.jpg.html

Ten post był edytowany przez filbrud7 dnia: 02 Listopad 2019 - 14:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 226
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 13:59

pamięci też dużo ograniczają... za 20zł można nabyć i3 2120 35% mocniejszy i o 65% mniej prądożerny płytę pod tego Cpu można już nabyć w granicach 30zł uważam że jest to na tyle tanie że nie ma sensu bawić się w podkręcanie prehistorycznego sprzętu z tamtej epoki

#3 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:01

Nie zamierzam wydawać więcej na upgrade.
Poza tym proszę o pomoc w podkręceniu, a nie rekomendacje sprzętu :kwasny:

Link do mojego postu związanego z tym tematem:
https://forum.pclab....&#entry15682460

Ten post był edytowany przez filbrud7 dnia: 02 Listopad 2019 - 14:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   Legendios 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:07

od kiedy płyty na LGA 1155 kosztują po 30zł?

#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:26

To rób OC przez FSB stopniowo do 3-3,3Ghz i testuj stabilność. Jakie masz chłodzenie?
Przecież @Sary podesłał Ci link z filmem z OC https://www.youtube....h?v=xXFsTpOMedY
Rób tak jak na filmie, zmień prędkość szyny i sprawdź czy działa. OC RAm nie musisz robić. Nie da się prościej pokazać tego niż na tym filmie.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 02 Listopad 2019 - 14:29


#6 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:38

Ktoś może mi to napisać krok po kroku bo czuje, że się pogubie.

Chłodzenie: zwykłe boxowe od intela
Temperatury w normie
Podczas grania w W3 CPU max 60 stopni GPU max 76 stopni

Ten post był edytowany przez filbrud7 dnia: 02 Listopad 2019 - 14:38


#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:42

Zobacz postfilbrud7, o 02 Listopad 2019 - 14:38, napisał(a):

Ktoś może mi to napisać krok po kroku bo czuje, że się pogubie.

Chłodzenie: zwykłe boxowe od intela
Temperatury w normie
Podczas grania w W3 CPU max 60 stopni GPU max 76 stopni

To po pierwsze dokup chłodzenie, min uzywany Spartan Pro 924. Ponieważ c2q mocno się grzeją po OC.
Co można Ci prościej powiedzieć, jak masz na filmie krok po kroku. Wchodzisz do biosu, zmieniasz prędkość szyny jak na filmie, wychodzisz z biosu zapisując go. Tylko bez lepszego chłodzenia może być problem z temperaturą.
Ten boxowy cooler ma redzeń miedziany? Jaką masz tam pastę założoną i kiedy ją wymieniałeś?

#8 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:47

Pastę wymieniałem tydzień temu jak składałem pc.
W obudowie 3 wentylatory.
Cooler ma miedziany rdzeń.

Cytuj

Temperatury w normie
Podczas grania w W3 CPU max 60 stopni GPU max 76 stopni

Ten post był edytowany przez filbrud7 dnia: 02 Listopad 2019 - 14:47


#9 Użytkownik jest niedostępny   bazyl74 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 18

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:50

u mnie na starym kompie z q8300 bez problemu robi 3ghz na boxowym chłodzeniu. Ale nie spodziewaj się jakiegoś niesamowitego wzrostu wydajności.

#10 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:54

Zobacz postbazyl74, o 02 Listopad 2019 - 14:50, napisał(a):

u mnie na starym kompie z q8300 bez problemu robi 3ghz na boxowym chłodzeniu. Ale nie spodziewaj się jakiegoś niesamowitego wzrostu wydajności.


Nie zależy mi na super wydajności, ale żeby normalnie działał CS:GO, a nie na 40 fps.

Cytuj

Jaką masz tam pastę założoną

mx2 thermal compound

#11 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:55

Znajdź w biosie ustawienia szyny i podnieś jak na filmie, tyle do 3Ghz to chłodzenie z rdzeniem miedzianym powinno utrzymać temp poniżej 90st. Ile dokładnie to nie pamiętam bo się moim q9300 od kilku lat nie bawiłem.

#12 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 14:57

Cytuj



Które to pole?

Ten post był edytowany przez filbrud7 dnia: 02 Listopad 2019 - 14:59


#13 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:03

Szukaj pod "Auto" gdzie Ci się pojawią liczny 3 cyfrowe. Daj screen zakładki advanced. Z tego co kojarzę u mnie dopiero na 3,2-3,3Ghz był odpowiedni wzrost wydajności w grach.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 02 Listopad 2019 - 15:03


#14 Użytkownik jest niedostępny   henryk nowak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1548
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:05

No to musisz zrozumieć, że nawet jeśli zrobisz oc na 3,5GHz, to cs nie będzie chodzić normalnie. Ten sprzęt to zabytek, q8400 miał premierę ponad 10 lat temu, to jest wieczność w branży technologicznej. Możesz zwiększać taktowanie fsb o 10MHz, włączać OCCT i sprawdzać stabilność, jak przestanie być stabilne, to zwiększać vcore o 10mV do bezpiecznej granicy, nie wiem jaka jest dla tego procesora, nie wiem nawet jakie ma bazowe vcore, ale to wiele nie da. No i masz bardzo słabe chłodzenie, nikt nie gwarantuje, że będzie chłodno, oprócz tego masz zabytkowe pamięci.
Do cs:go wypadałoby mieć nawet nie i3, ale np. i5 2400 i jakąś płytę na h61 + pamięci 1600MHz w dual channel. Tak, znowu ktoś Tobie doradza jaki sprzęt powinieneś mieć, ale jak na modernizację, to są grosze, pójście po linii najmniejszego oporu. Jak nie chcesz zmieniać, to kręć fsb, zwiększaj powolutku vcore i testuj w occt.

#15 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:06

Tutaj też masz temat o podkręcaniu q8400 https://forum.pclab....3233;nie-e8400/

#16 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:20

Zobacz posthenryk nowak, o 02 Listopad 2019 - 15:05, napisał(a):

No to musisz zrozumieć, że nawet jeśli zrobisz oc na 3,5GHz, to cs nie będzie chodzić normalnie. Ten sprzęt to zabytek, q8400 miał premierę ponad 10 lat temu, to jest wieczność w branży technologicznej. Możesz zwiększać taktowanie fsb o 10MHz, włączać OCCT i sprawdzać stabilność, jak przestanie być stabilne, to zwiększać vcore o 10mV do bezpiecznej granicy, nie wiem jaka jest dla tego procesora, nie wiem nawet jakie ma bazowe vcore, ale to wiele nie da. No i masz bardzo słabe chłodzenie, nikt nie gwarantuje, że będzie chłodno, oprócz tego masz zabytkowe pamięci.
Do cs:go wypadałoby mieć nawet nie i3, ale np. i5 2400 i jakąś płytę na h61 + pamięci 1600MHz w dual channel. Tak, znowu ktoś Tobie doradza jaki sprzęt powinieneś mieć, ale jak na modernizację, to są grosze, pójście po linii najmniejszego oporu. Jak nie chcesz zmieniać, to kręć fsb, zwiększaj powolutku vcore i testuj w occt.


Bardzo podobny sprzęt:
https://www.youtube....h?v=V6d4TI8x_88
Czas: 21:50

Zobacz postxtn, o 02 Listopad 2019 - 15:06, napisał(a):

Tutaj też masz temat o podkręcaniu q8400 https://forum.pclab....3233;nie-e8400/


Tutaj jest OC e8400[c2duo] a nie q8400[c2quad]

Zdjęcia z bios [zakładka advanced]
https://zapodaj.net/...bd3f1c.jpg.html
https://zapodaj.net/...39a978.jpg.html
https://zapodaj.net/...4bc3c1.jpg.html
https://zapodaj.net/...608b9f.jpg.html
https://zapodaj.net/...3b361f.jpg.html
https://zapodaj.net/...3b361f.jpg.html
https://zapodaj.net/...8908f2.jpg.html

#17 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7298
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:43

Fakt e8400.
Jak nie czujesz się na siłach to lepiej nie baw się w OC. Daliśmy Ci tu wszystkie możliwe rady, które można przekazać przez internet.

#18 Użytkownik jest niedostępny   filbrud7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 22 Sty 19

Napisany 02 Listopad 2019 - 15:55

OK.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
CS:GO to nie życie, obejde się bez niego.
Macie jakieś ciekawe gry do ogrania?

#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 02 Listopad 2019 - 16:03

Zobacz postfilbrud7, o 02 Listopad 2019 - 14:57, napisał(a):

Które to pole?

Najpierw trzeba przestawić AI Overclock Tuner z Auto na Manual żeby pojawiła się opcja ustawienia szyny FSB. Jak nie ogarniasz tego co czytasz to podaj tsa-a albo discorda jak wolisz jak się do Ciebie mówi a nie pisze. Sam siedzę na s775 od 2007r i nie jeden CPU podkręcałem na tej platformie a płytę mam podobną jeśli chodzi o opcje w biosie (p5q deluxe).

#20 Użytkownik jest niedostępny   Dlogi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 02 Listopad 2019 - 16:14

Q8400 ma rzeczywiste FSB 333mhz (efektywne x4 1333mhz), rzeczywiste taktowanie twoich pamięci to 400mhz (efektywne x2 800mhz) co oznacza, że przy najmniejszym możliwym fsb:dram a więc 1:1 osiągniesz 3200mhz bez podkręcania pamięci. 400mhz x 8 (mnożnik proca) = 3200. Tutaj jeszcze warunek mobo musi wyrobić z fsb 1600, ale to P45 więc nie powinno być problemu. Aż mi sie stare czasy przypomniały :E Teraz to podkręcanie jest niby łatwiejsze, ale bardziej monotonne :D

Jak nie wiesz ocb to jedno popołudnie z tutorialami podkręcania 775 i tyle. Ja to ogarnąłem 11-12 lat temu mając niecałe 15 lat więc to ciężkie nie jest.

Ten post był edytowany przez Dlogi dnia: 02 Listopad 2019 - 16:17


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych