Forum PCLab.pl: Zablokowana Pamięć RAM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zablokowana Pamięć RAM

#1 Użytkownik jest niedostępny   rudnikkoxx 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 03 Listopad 2019 - 13:01

Witam,
mam problem z pamiecia RAM. W zasobach systemowych Windows 10 HOME x64
pokazuje dostepnosc pamięci na poziomie 3,96gb zamiast 8gb wszystko było ok
przed czyszczeniem komputera i wymienianiem pasty w procku
probowalismy z kolegami wszystkich sposobow żeby zlikwidować problem
od msconfig do samego formata komputera PROSZE O POMOC może tu cos się uda ;c

potrzebne informacje o komputerze
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#2 Użytkownik jest dostępny   MroznyPC 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 19

Napisany 03 Listopad 2019 - 13:09

Jeśli nie uszkodziłeś gniazd, samych pamięci RAM. Proponowałbym, jeszcze przeczyścić, przedmuchać raz sloty. Ewentualnie zresetować BIOS. Następnie sprawdzić czy wykrywa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   rudnikkoxx 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 03 Listopad 2019 - 14:33

Sprawdzałem czy kostki RAM działają pojedynczo wszystko jest w porzadku tak samo jak sprawdzałem je w biosie wszystko smiga jak należy
jest jeden problem ponieważ nie wiem jak się resetuje biosa ;/

Ten post był edytowany przez rudnikkoxx dnia: 03 Listopad 2019 - 15:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 670
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 03 Listopad 2019 - 15:46

Podaj po ludzku specyfikację komputera.
Jak się BIOs resetuje powinieneś znaleźć w instrukcji do swojej płyty głównej lub w internecie. Zazwyczaj robi się to przez wyciągnięcie baterii lub reset przez zworkę.
Jeśli komputer ma 4 sloty na RAM to przetestować wszystkie.
Przeczyścić sloty, przedmuchać, przeglądnąć w poszukiwaniu uszkodzeń.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Prix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 247
  • Dołączył: Wt, 04 Sty 05

Napisany 03 Listopad 2019 - 16:04

Zapewne brak kontaktu między procesorem a pamięcią w trybie dual.
Zdjęcie chłodzenia z procesora, szczególnie mocno przykręconego zmienia obciążenia między padami procesora a pinami gniazda i mogą być problemy.
Proponowałbym wyjąć ostrożnie procesor i obejrzeć dokładnie gniazdo, później użyć alkohol izopropylowy i dokładnie wyczyścić spód procesora.

#6 Użytkownik jest dostępny   MroznyPC 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 19

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:44

Mogły się też wygiąć piny w podstawce. Dobrze to obejrzyj.

#7 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1081
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:59

Jeśli PC działa na zintegrowanej karcie graficznej wykorzystuje ona ram - wtedy dostępne jest np. właśnie 4GB z 8GB.

#8 Użytkownik jest niedostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 845
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 04 Listopad 2019 - 13:29

a jak będę miał 4GB RAM to PC ile pokaże? 0GB :E
Łatwiej byłoby jakbyś napisał co to za sprzęt. Zobacz w bios czy masz Memory Remap Feature. Jeżeli jest wyłączona to włącz.

Ten post był edytowany przez zakk87 dnia: 04 Listopad 2019 - 13:34


#9 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1081
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 14:03

Zobacz postzakk87, o 04 Listopad 2019 - 13:29, napisał(a):

a jak będę miał 4GB RAM to PC ile pokaże? 0GB :E
Łatwiej byłoby jakbyś napisał co to za sprzęt. Zobacz w bios czy masz Memory Remap Feature. Jeżeli jest wyłączona to włącz.


Np. widzisz tam? Można to ustawić oczywiście, ale automatycznie z 4 bierze połowę zazwyczaj i z 8 też chyba (już nie pamiętam).

Bez pełnej specyfikacji racja nie ma co dalej COKOLWIEK doradzać.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ptero89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 01 Maj 10

Napisany 09 Listopad 2019 - 00:38

Jeżeli wymieniałeś pastę na procesorze i go przy tym wyjmowałeś z socketu, to na 99% wygiąłeś któryś pin. Trzeba pod lupą przejrzeć i w razie czego delikatnie prostować. Też tak kiedyś miałem i to mi pomogło :) Pozdrawiam

#11 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7364
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 09 Listopad 2019 - 01:16

Trzeba mieć jeszcze dobre ręce do tego prostowania. U siebie nie wyprostowałem, a pogorszyłem sprawę trochę.

#12 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany Wczoraj, 18:02

Autor raczej rozwiązał dylemat bo cisza

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych