Forum PCLab.pl: Crashe po ustawieniu ramu na 3200mhz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crashe po ustawieniu ramu na 3200mhz

#1 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:11

Witam, niedawno kupiłem zestaw komputerowy. Po złożeniu wszystko odpaliło się poprawnie. Ram na początku pracował na 2133mhz. (na slotach 1/3) Po włączeniu profilu xmp wywalało system. Ram wsadziłem w sloty 2/4. Profil xmp(3200) działa lecz podczas grania prawie cały czas mi crashuje. W czym problem? Wszystko działa stabilnie gdy ten profil jest wyłączony i pracuje na 2133mhz



Proc- AMD Ryzen 5 2600
Ram- Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz

Płyta główna - B450M DS3H

Karta - gtx 1660 6gb

Zasilacz-Vero L2 bronze 500w

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4949
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:30

Możesz spróbować odrobinę podnieść napięcie dla ram i SOC Voltage, albo odrobinę obniżyć taktowania np do 3133Mhz

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Listopad 2019 - 17:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2197
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:57

W sumie to dziwne, że potrzebna jest taka gimnastyka. Przecież powinny bezproblemowo pracować na stockowych taktowaniach. Może jakieś felerne sztuki ci się trafiły. Reklamacja?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4949
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 18:03

To nie tak, kontroler pamięci jest w procesorze, w przypadku tego procesora to 2933Mhz i na takich ustawieniach z profilu XMP pamięć powinna chodzić bezbłędnie. Wszystko powyżej to OC, nic pewnego.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 03 Listopad 2019 - 19:12

Czyli na 3200 nie będzie z tym procesorem działało poprawnie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4949
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 19:49

A czytasz co się do Ciebie pisze? Napisałem przecież wyraźnie, ze wszystko powyżej 2933Mhz to OC, czyli nic pewnego, ale tez nie znaczy to ze nie da się ustawić powyżej tej wartości. Napisałem tez ze możesz spróbować podwyższyć napięcie dla Ramu i SOC co może pomóc je ustabilizować (ale nie musi)

U mnie pamięci Patriot Viper 4 DDR4 2x8GB, 3200MHz CL16 chodzą na 3200Mhz przy timingach 16-17-17-36-54, 1T i napięciach 1,36 i SOC 1.1V Każda pamięć jest inna i ma inne możliwości OC, nawet jeśli to pamięć tej samej marki.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Listopad 2019 - 20:17


#7 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1086
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:37

Po pierwsze - jakie napięcie Ci płyta ustawia na XMP 3200MHz dla RAM ?
Jeśli 1.35V i lekko więcej to powinno wszystko działać, jeśli nie, to ustaw 1.35 i zobacz czy działa, daj też screen z programu Ryzen Timing Checker.

#8 Użytkownik jest niedostępny   rad_chu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: So, 06 Kwi 13

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:41

u mnie na xmp 3200 ryzen 2700x wywalało do pulpitu losowo restarty systemu uzyłem ryzen dram calculator i taipoon aby odczytać kości i teraz śmiga z timingami lepszymi od fabrycznych XMP. a na początek ustaw GEAR DOWN MOD na enabled i procODT na 53.3 oma w bios i testuj .

#9 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 04 Listopad 2019 - 13:00

Na XMP 3200 jest ustawione 1,35v


screen z timingu

Ten post był edytowany przez ravski dnia: 04 Listopad 2019 - 13:09


#10 Użytkownik jest niedostępny   rad_chu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: So, 06 Kwi 13

Napisany 04 Listopad 2019 - 13:50

wejdż do bios i ustaw na sztywno procODT na 53,3 ohm

i włączony profil XMP

#11 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 04 Listopad 2019 - 14:46

Wrzucilem xmp na 3200, procodt na 53.3, napiecie na 1.36 Po chwili gry wywaliło niebieski ekran i restart

Ten post był edytowany przez ravski dnia: 04 Listopad 2019 - 14:47


#12 Użytkownik jest niedostępny   rad_chu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: So, 06 Kwi 13

Napisany 04 Listopad 2019 - 15:43

No to trzeba użyć ryzen dram calculator

#13 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1086
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 19:47

Zobacz postrad_chu, o 04 Listopad 2019 - 15:43, napisał(a):

No to trzeba użyć ryzen dram calculator


I podbić tRCD (tRCDRD) na 20. Najlepiej najpierw podbić na 20 (jest 18) i zobaczyć czy coś to dało.
Potem tRFC na 580 (jest 560). Napięcie ramu 1.37V też nie zaszkodzi dać.

Ten post był edytowany przez The-Wraith dnia: 04 Listopad 2019 - 19:48


#14 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 05 Listopad 2019 - 15:28

Próbowałem wczoraj odpalić na ustawieniach z Dram calculatora. Nie wstało. Czy na pewno dobrze ustawiłem dram calculator z odczytu taphoona? Niżej screen

screen

#15 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 19:40

Crashuje nawet na XMP ustawionym na 2933, problem leży w tym ustawieniu xmp czy w pamięciach?

#16 Użytkownik jest niedostępny   rad_chu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: So, 06 Kwi 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:54

przede wszystkim w dram calculator ustawiasz ryzen + masz r5 2600

następnie profil manual nie włączaj XMP

Ten post był edytowany przez rad_chu dnia: 09 Listopad 2019 - 15:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10529
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:07

Zen+ to raz.
Dwa, zgraj raport z taiphoon burnera, będzie on pod postacią pliku HTML.

Potem importujesz ten raport w Dram Calculator i dopiero obliczasz profil safe.

#18 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 458
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 22:08

Widzę że autor nawet nie zaglądał do instrukcji płyty, tylko kości włożył na rympał.

Na stronie dziesiątej instrukcji jest tabelka z której wynika że do trybu DUAL wkładamy kości do gniazd: DDR4_1 i DDR4_2 lub DDR4_3 i DDR4_4.



download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b450m-ds3h_e.pdf

#19 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 19:04

Kości są włożone dobrze, to ja źle napisałem. Według własnego widzimisię nazwałem je 2/4(kolejność slotów od procesora). Później wrzucę to wszystko jeszcze raz do dram calculatora tak jak powinno być i zobaczymy

#20 Użytkownik jest niedostępny   ravski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 21:09

Ustawione zgodnie z calculatorem dalej crashuje

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych