Forum PCLab.pl: Błędne OC i clear cmos - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Błędne OC i clear cmos

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ahc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:37

Możliwe że dobrałem zły dział ale nie miałem pomysłu gdzie by to napisać.

Dzisiaj chciałem robić OC tych słynnych pamięci RAM od Cruciala E-die - 3000 MHz z opóźnieniami CL15 (BLS2K8G4D30AESBK) - domyślnie są odpalane na 16-16-16-39 czy jakoś tak i 2400MHz. Analizując temat o ich OC, sporo ludzi dobija je na 3600 czy więcej z CL16, pogrzebałem trochę w biosie i znalazłem opcję ustawień customowych - były to 3200 - 14-14-14-35 z chyba 1.35V. Stwierdziłem dobra zobaczymy czy pójdzie. Ale po reboocie komp już się nie odpalał - i tutaj pierwsze zdziwienie, czemu bios się normalnie nie odpala na defaultowych settingsach (złe OC)? Tylko muszę specjalnie odłączać kompa, gpu i wyjmować baterię na 10 min? Nie mam jumper capa. Na poprzednim komputerze jak dobrze pamiętam przy błędnym OC bios samoczynnie wczytywał się do fabrycznych ustawień (np. złe OC procesora) i nie trzeba było się bawić w jakiś CLEAR Cmos. Jeśli tak ma wyglądać za każdym razem błędne OC Ramu w moim przypadku to ja chyba podziękuje, nie chce mi się bawić w odkręcanie GPU, śrubek gdzie ledwo się wkręcaja żeby bios zresetować...[co trwa u mnie około 30 minut bo potem muszę znowu zrobić cable managment przed zwierzakiem]

TL:DR - Czemu po błędnym OC (Ramu, w przypadku CPU pewnie jest tak samo) bios się normalnie nie wczytuje na ustawieniach fabrycznych tylko jestem zmuszony wyjmować baterię na 10minut - dopiero po tym bios wczytuje te ustawienia.

Ten post był edytowany przez Ahc dnia: 03 Listopad 2019 - 17:38


#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:47

Cóż to za płyta ze nie ma na niej zworki Clear Cmos? :o :hmm:

U mnie w BIOSie jest to kwestia ustawień, standardowo jest ustawione że jeśli PC nie ruszy 3 razy, to BIOS resetuje się do ustawień fabrycznych. Gdy robiłem OC przestawiłem ta opcje na 1.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Listopad 2019 - 17:50


#3 Użytkownik jest niedostępny   Ahc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 03 Listopad 2019 - 17:58

B450m Mortar Max, ale w zestawie nie było nic przydatnego do Clear Cmos a z tyłu nie ma żadnego przycisku do tej funkcji



Mógłbyś napisać jak ta funkcja się nazywa u Ciebie? Muszę to sprawdzić bo brzmi sensownie :P.

Ten post był edytowany przez Ahc dnia: 03 Listopad 2019 - 17:59


#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 18:08

Jak nie masz opcji Clear Cmos jak masz?

Dodaj obrazek

Piny jeśli nie masz zworki zwierasz śrubokrętem, lub czymkolwiek metalowym,

Opcja nazywa się Fail Count i znajduje się w miejscu w którym ustawiam timingi dla pamięci, u mnie w DRAM TIMING CONFIGURATIION

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Listopad 2019 - 18:13


#5 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3412
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 03 Listopad 2019 - 18:11

W MSI bez MAX usuniętą opcję automatycznego resetu biosu odkąd wywalono graficzny interfejs. Jest tylko memory fail retry czy coś takiego, ale nie oznacza, że będzie clear cmos

#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4947
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Listopad 2019 - 18:16

Zobacz postWpotrzebie2017, o 03 Listopad 2019 - 18:11, napisał(a):

W MSI bez MAX usuniętą opcję automatycznego resetu biosu odkąd wywalono graficzny interfejs. Jest tylko memory fail retry czy coś takiego, ale nie oznacza, że będzie clear cmos

Moze ta opcja w MSI(zresztą u mnie chyba tez, w końcu jest w zakładce dotyczącej pamięci) po prostu przywraca pamięci do auto, czy tam fabrycznego standardowego 2133Mhz, tak czy siak powinien komp startować, a jak nie to po to ma zworkę, której twierdził ze nie ma :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Listopad 2019 - 18:25


#7 Użytkownik jest niedostępny   Ahc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 06 Listopad 2019 - 18:53

Zobacz postSary, o 03 Listopad 2019 - 18:08, napisał(a):

Jak nie masz opcji Clear Cmos jak masz?

Dodaj obrazek

Piny jeśli nie masz zworki zwierasz śrubokrętem, lub czymkolwiek metalowym,

Opcja nazywa się Fail Count i znajduje się w miejscu w którym ustawiam timingi dla pamięci, u mnie w DRAM TIMING CONFIGURATIION


Nie mam zworki i jakoś bałem się użyć tego śrubokręta żeby przypadkiem niczego nie spieprzyć, ale o dziwo działa normalnie ta metoda z śrubokrętem.

Jednak ta opcja DRAM Timing Configuration w ogóle u mnie nie działa - na 10 razy, tylko za 1-szym razem zadziałało a tak to musiałem bawić się ręcznie. Ktoś wie dlaczego? Próbowałem przywrócenie ramu po jednym czy po dwóch błędach i nie działało to jak należy.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych