Forum PCLab.pl: RYZEN 5 3600 TEMPERATURY - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RYZEN 5 3600 TEMPERATURY Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:04

Witam tak jak w temacie mam pytanie odnośnie procka Ryzen 5 3600.
Niepokoją mnie wysokie temperatury. Chłodzenie stockowe. Procek ma pare dni czy wszystko z Nim ok ?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez FreeXzY dnia: 04 Listopad 2019 - 00:05


#2 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:09

Musiałeś źle zamontować ten wentylator, coś nie styka, krzywo, albo nie dałeś pasty (lepiej tą standardową zmyć i dać swoją).

Poza tym daj temperaturę CPU (tdie), też taka wysoka?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 04 Listopad 2019 - 00:10


#3 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:22

Paste dałem swoja wydaje sie ze wszystko siedzi dobrze :( Dodam ze to temperatura oczywiscie pod obciazeniem w W3.Detale na full jesli to ma jakies znaczenie.

Mozesz mi powiedziec jak moge podeslac Ci ta temperature CPU(tdie). W sensie jak najlatwiej to sprawdzic ? :)

#4 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:35

Zainstaluj HWInfo i wybierz sensors only.

A co do chłodzenia, może po prostu odepnij i zapnij jeszcze raz. Może za dużo tej pasty, albo za mało?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 04 Listopad 2019 - 00:35


#5 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:44

HW INFO

Dodam ze obudowa to Sharkoon TG4 RGB w ktorej seryjnie juz sa 4 wentylatory jesli to ma znaczenie. Jutro sprobuje docisnac proca bo dzisiaj neistetety nie mam juz na to czasu.

Załączone pliki



#6 Użytkownik jest niedostępny   MroznyPC 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 19

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:49

Przede wszystkim pasta powinna być rozprowadzona równomiernie po procesorze. Nie za grubo, nie za mało. A po drugie chłodzenie boxowe w tym ryzenie to jakieś nieporozumienie i proponuję je jak najszybciej wymienić.

#7 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 00:49

Zobacz postFreeXzY, o 04 Listopad 2019 - 00:44, napisał(a):

HW INFO

Dodam ze obudowa to Sharkoon TG4 RGB w ktorej seryjnie juz sa 4 wentylatory jesli to ma znaczenie. Jutro sprobuje docisnac proca bo dzisiaj neistetety nie mam juz na to czasu.


Procek chyba throttluje do 2200Mhz z powodu temperatury. Ale nie podałeś CPU Tdie, które jest niżej. Na tym foto co dałeś nic nie ma o temperaturach.

Tam nizej tez bedzie CPU thermal throttling, prochot cpu, prochot ext, CPU RPM też ważne

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 04 Listopad 2019 - 00:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 01:05

HW INFO

Załączone pliki



#9 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 01:13

Tu temperatury są dobre. Bardziej interesuje mnie czemu 2200Mhz tylko pokazuje proc, ale musiałbyś go obciążyć podczas włączenia hwinfo.

I czemu ram tylko 2400Mhz? Takie kupiłeś, czy nie włączyłeś XMP?

Masz najnowszy bios, włączone ERP, cool and quiet, C-States, sterowniki do chipsetu, ryzen balanced power plan, najnowszy Windows 1903?

Jaka to płyta główna?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 04 Listopad 2019 - 01:21


#10 Użytkownik jest dostępny   insulina 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: So, 26 Paź 19

Napisany 04 Listopad 2019 - 09:50

Jeszcze więcej Panowie słuchajcie się doradzających jak gadają głupoty, że stockowe poradzi sobie nawet z 3700x xD

Zmień chłodzenie.

I ogarnij te mhz tak jak koledzy wyżej piszą.

#11 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 10:58

Zobacz postWpotrzebie2017, o 04 Listopad 2019 - 01:13, napisał(a):

Tu temperatury są dobre. Bardziej interesuje mnie czemu 2200Mhz tylko pokazuje proc, ale musiałbyś go obciążyć podczas włączenia hwinfo.

I czemu ram tylko 2400Mhz? Takie kupiłeś, czy nie włączyłeś XMP?

Masz najnowszy bios, włączone ERP, cool and quiet, C-States, sterowniki do chipsetu, ryzen balanced power plan, najnowszy Windows 1903?

Jaka to płyta główna?


Po obciazeniu procka tez pokazuje 2200.

XMP wylaczony.
Bios wydaje mi sie ze nie jest najnowszy.
Co to jest C-states?
Sterowniki do chipsetu ?
Ryzen balanced power plan- wgl nie widze go w opcjach zasilania
Windows jest najnowszy

Mój ram to:
DDR4 HyperX 16 GB 3200 MhZ Predator RGB CL16(2x8GB)

Płyta głowna to:
B450 Tomahawk MAX

Ten post był edytowany przez FreeXzY dnia: 04 Listopad 2019 - 11:14


#12 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 11:13

Właczyłem Game Boosta w BIOSIE

Załączone pliki



#13 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 788
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:14

Miałem boxa było gorąco zmieniłem na Krakena X62 jest chłodniej ale rewelacji nie ma.
W porównaniu do takiego 1600X gdzie na Krakenie miałem maks 53 stopnie pod mocnym obciążeniem a 3700x teraz mam 63 st a z PBO dochodzi do 68 st.
Jedynie w idle mam spoko 29/32 stopnie bo na boxie i starych biosach były skoki napieć i temperatur i wiatrak szalał nawet w spoczynku były skoki temp do 50st.
Te procki mocno sie grzeją i nie pomoże na to nawet najdroższe chłodzenie.
Ich budowa dwa chiplety i proces 7nm powodują skoki temperatur i napięć.

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 04 Listopad 2019 - 12:16


#14 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 04 Listopad 2019 - 12:19

Dodam jeszcze ze po wlaczeniu game boosta wywala mnie z gier bez zadnego komunikatu po paru minutach. O co chodzi ? :hmm:

#15 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Listopad 2019 - 17:01

Game boost to podkręcanie, lepiej go nie ruszać, bo może być niestabilny, tym bardziej na box.

Po kolei:

1. zresetuj bios do domyślnych, najlepiej zworką

2. Zainstaluj najnowszy bios 7C02v34

https://www.msi.com/...50-TOMAHAWK-MAX

3. Zainstaluj sterowniki do chipsetu

https://www.amd.com/...socket-am4/b450

4. Dopiero po tym wybierz ryzen balanced power plan i upewnij się, że minimalne taktowanie procesora jest ustawione na 99%, a maksymalne 100%

Jak nie pomoże to w biosie wejdź w advanced (F7), overclocking, włącz XMP 3200Mhz jak masz w specyfikacji

ERP jest w ustawieniach podstawowych settings / power management

C6- C states jest w overclocking/CPU Features (na dole będzie, trzeba zjechać)

tam daj Global C-State Control na enabled i Cool and Quiet na enable

5. Jak nadal nie będzie działać daj Global C State na disabled i Cool and Quiet na disable

6. Jeśli nadal nie będzie działać sprawdź jak masz ustawione w overclocking CPU Core voltage. Będziesz mógł wybrać auto, override, offset albo AMD Overclocking. Jak masz auto to zmień na tę opcję z "AMD'. Jak nie zadziała spróbuj dać offset, potem na minus i nawet daj 0,1v. Jak nie zadziała ostateczna opcja daj vcore ovveride i daj 1.325V.

Plus napisz jakie napięcie obok cpu core voltage podaje bios.

Jak nic nie zadziała z tych pomysłów pozostaje manualne o/c, czyli nie game boost ale po swojemu testować, ale do tego się dojdzie później.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 04 Listopad 2019 - 17:02


#16 Użytkownik jest niedostępny   FreeXzY 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Lut 18

Napisany 05 Listopad 2019 - 11:10

Zobacz postWpotrzebie2017, o 04 Listopad 2019 - 17:01, napisał(a):

Game boost to podkręcanie, lepiej go nie ruszać, bo może być niestabilny, tym bardziej na box.

Po kolei:

1. zresetuj bios do domyślnych, najlepiej zworką

2. Zainstaluj najnowszy bios 7C02v34

https://www.msi.com/...50-TOMAHAWK-MAX

3. Zainstaluj sterowniki do chipsetu

https://www.amd.com/...socket-am4/b450

4. Dopiero po tym wybierz ryzen balanced power plan i upewnij się, że minimalne taktowanie procesora jest ustawione na 99%, a maksymalne 100%

Jak nie pomoże to w biosie wejdź w advanced (F7), overclocking, włącz XMP 3200Mhz jak masz w specyfikacji

ERP jest w ustawieniach podstawowych settings / power management

C6- C states jest w overclocking/CPU Features (na dole będzie, trzeba zjechać)

tam daj Global C-State Control na enabled i Cool and Quiet na enable

5. Jak nadal nie będzie działać daj Global C State na disabled i Cool and Quiet na disable

6. Jeśli nadal nie będzie działać sprawdź jak masz ustawione w overclocking CPU Core voltage. Będziesz mógł wybrać auto, override, offset albo AMD Overclocking. Jak masz auto to zmień na tę opcję z "AMD'. Jak nie zadziała spróbuj dać offset, potem na minus i nawet daj 0,1v. Jak nie zadziała ostateczna opcja daj vcore ovveride i daj 1.325V.

Plus napisz jakie napięcie obok cpu core voltage podaje bios.

Jak nic nie zadziała z tych pomysłów pozostaje manualne o/c, czyli nie game boost ale po swojemu testować, ale do tego się dojdzie później.





Dzieki wielkie za wszystkie wskazowki :) Nie wiem na ile to wszystko pomoglo ale odkrylem przyczyne na pewno tego pocenia procka. Cooler byl podlaczony do zlego zlacza przez co nie krecil tak jak powinien. Nie wywala mnie juz rowniez przy Gamme Booscie i podkreconym ramie. Wszystko w porzadku :) Jeszcze raz dzieki ! :)


P.S Reszcie tez dziekuje za wskazowki

Edit 2: Cooler od Ryzen 3600 stockowy daje rade przy Game Booscie to nie znaczy ze jest od razu do wyrzucenia tak jak IE przy instalacji nowego systemu. To nie to samo :P

Edit 3: Aczkolwiek w niedalekiej przyszlosci zainwestuje w nowy :)

Ten post był edytowany przez FreeXzY dnia: 05 Listopad 2019 - 11:11


#17 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Listopad 2019 - 14:47

Dobrze, że nie wywala choć nie wiadomo nadal czy jest to stabilne - by to wiedzieć trzeba testów w innych programach, ale na boxie wątpie że przejdą.

Po prostu jakby bez game boosta normalnie chodził a nie na 2,2Ghz to by uznać że sprawa zakończona, a tak możesz kiedyś mieć jakieś zwisy i resety i będziesz się zastanawiał, a to game boost.

#18 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 05 Listopad 2019 - 21:37

Zobacz postWpotrzebie2017, o 04 Listopad 2019 - 01:13, napisał(a):

I czemu ram tylko 2400Mhz? Takie kupiłeś, czy nie włączyłeś XMP?



Zobacz postFreeXzY, o 04 Listopad 2019 - 10:58, napisał(a):

XMP wylaczony.

Mój ram to:
DDR4 HyperX 16 GB 3200 MhZ Predator RGB CL16(2x8GB)



Zaciekawił mnie ten wątek i się dołączę ze swoim pytaniem. Składałem ostatnio PC starej generacji, gdy jeszcze nie było profili XMP. Czy to oznacza, że jeśli kupię sprzęt na platformie AMD z płytą główną X570 i Ryzenem 5 3600 to mimo kości ram HyperX 3200 Mhz i tak będę musiał skorzystać z XMP? Nie chciałbym robić OC, dlaczego BIOS ustawia tak małe prędkości skoro kontroler pamięci Ryzena 5 3600 jest kompatybilny z prędkością 3200 Mhz? Ja to rozumiem, że kontroler jest w stanie pracować z taką prędkością bez OC, więc nie rozumiem czemu musimy ustawiać XMP? Czy problemem są pamięci, które w SPD mają ustawione 2400 Mhz (JEDEC)? Czy są jakieś pamięci na rynku, które mają w SPD bez OC ustawienia 3200 Mhz i BIOS je wykryje jako standardowe? A może to problem płyty autora (czytaj stary chipset B450)? Czy na X570 będzie taki sam przypadek?

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 05 Listopad 2019 - 21:45


#19 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3230
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Listopad 2019 - 21:49

Chyba nie ma takich pamięci, teraz każde są bezpiecznie podkręcane przez XMP.

#20 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 05 Listopad 2019 - 22:07

Zobacz postWpotrzebie2017, o 05 Listopad 2019 - 21:49, napisał(a):

Chyba nie ma takich pamięci, teraz każde są bezpiecznie podkręcane przez XMP.


Znalazłem takie pamięci z JEDEC 3200 Mhz: https://www.kingston...C18FB2K2_16.pdf

Ciekawe jak się sprawują i czy BIOS'y płyt głównych od razu wykrywają taką prędkość bez potrzeby włączania profili XMP.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych