Forum PCLab.pl: 200ge i m2 nvme na b450 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

200ge i m2 nvme na b450 WTF???

#1 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 06 Listopad 2019 - 22:38

Celem jest kompik do www i dodatkowo player pod 4k/hdr do tv...

Więc najtaniej i najefektywniej wychodzi Athlon 200ge i jakieś b450, bo tu jest zapewnione hdmi 2.0b, tylko pojawiło się "ale" przy wyborze dysku m2, może o mp510 nie myslałem tylko jakimś średniaku sx6000 lite... Według specki procka nvme ma ograniczone do x2, w sumie to nie rakieta może być... Problemem jest jednak płyta b450, gdzie gigabyte/asus określaja w specyfikacji ze z athlonem może być tylko m2 SATA mimo że mają x4! w asrock potwierdza że jednak x2 nvme do athlona... Co jest, to w końcu na gigabyte/asus nvme nie zadziała? Nawet na x2??? Bo ja już głupieje czy to nie zależy od procka???

Ps. Nie wiem czy to temat procka czy płyty? ;)

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 06 Listopad 2019 - 22:40


#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12638
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 22:41

Zwykły 2.5 cala

NVME będzie się marnował ale przy obecnych cenach czemu nie

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 06 Listopad 2019 - 22:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 06 Listopad 2019 - 22:51

Własnie o to chodzi, przy takiej cenie szkoda kupować coś mniej, i jednak komfort startu i działa nia minimalnie na korzyść... bo jak za ~20zł jest o 1,500 wiecej odczytu, zamiast tylko 500 to jednak razi... ;)

I żeby nie było jakiś klasyk się odpali czasem, Civ V :)

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 06 Listopad 2019 - 22:55


#4 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12638
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 22:54

Zobacz postmarioking, o 06 Listopad 2019 - 22:51, napisał(a):

Własnie o to chodzi, przy takiej cenie szkoda kupować coś mniej, i jednak komfort startu i działania minimalnie na korzyść... bo jak za ~20zł jest o 1,500 wiecej odczytu, zamiast tylko 500 to jednak razi... ;)

W realnych Twoich zastosowaniach nie zobaczysz tego jednak

Do gier jednak starczy coś na SATA

Twój wybór ale pamiętaj że NVME się trochę grzeją ale są też wersje z radiatorami

Przerabiałem NVME do gier i powiem Ci że do gier i systemu to nie ma różnicy ale wcześniej były one drogie a teraz potaniały

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 06 Listopad 2019 - 22:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20209
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Listopad 2019 - 22:58

Z tymi athlonami to w ogóle było śmiesznie - specyfikacyjnie są dość przycięte, ale w pewnym momencie biosy odblokowały zarówno i/o jak i podkręcanie...

Generalnie na AM4 storage jest konfigurowalny:
x2+SATAe
x2+2*SATA
x4

Stąd też takie rzeczy zależą od konkretnej płyty i tego, jak poprowadzono na niej ścieżki. Większość płyt B350/B450 jeżeli ma 6 portów SATA, to właśnie z tego łącza uzyskuje 2 gniazda.

Dlatego nie ma uniwersalnej odpowiedzi, jest tylko "zależy".

No chyba, że użyjesz adaptera z klasycznego PCIe na M.2, wtedy masz gwarancję pracy na 3.0 x4 8:E

#6 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 06 Listopad 2019 - 23:11

To zależy bulwersuje ;) Ale dzięki za klaryfikacje że producenci płyt są tymi złymi... Gdyby nie to głupie hdmi 2b to mi nawet a320 pasi, bo nie potrzebuje sekcji/fanaberi czy potencjalu oc, tylko cheapest motherboard... A te "wątpliwe" są właśnie najtansze... b450-s2h czy b450m-a.. zreszta kto wie może z czasem wpadnie apu 7nm i takie nvme zyska a jak bedzie wersja sata skrzydeł nie dostanie... i jednak jakoś jak kumpel wpadł z lapkiem nvme to botowaoeni jednak percepcyjnie było odczuwalnie szybsze... A co do adaptera PCIe to jednak jakby nie było zbedne koszty, a chciałem to zrobić jak najtaniej...

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 06 Listopad 2019 - 23:13


#7 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12638
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 23:24

Zobacz postmarioking, o 06 Listopad 2019 - 23:11, napisał(a):

To zależy bulwersuje ;) Ale dzięki za klaryfikacje że producenci płyt są tymi złymi... Gdyby nie to głupie hdmi 2b to mi nawet a320 pasi, bo nie potrzebuje sekcji/fanaberi czy potencjalu oc, tylko cheapest motherboard... A te "wątpliwe" są właśnie najtansze... b450-s2h czy b450m-a.. zreszta kto wie może z czasem wpadnie apu 7nm i takie nvme zyska a jak bedzie wersja sata skrzydeł nie dostanie... i jednak jakoś jak kumpel wpadł z lapkiem nvme to botowaoeni jednak percepcyjnie było odczuwalnie szybsze... A co do adaptera PCIe to jednak jakby nie było zbedne koszty, a chciałem to zrobić jak najtaniej...

Uśmiałem się a już późna pora :lol2:

Jeśli już podajesz jakieś argumenty to jakieś rzetelne a nie z d...py... :E

A poza tym nie podajesz punktu odniesienia(może to był jakiś SSD SATA padaka z niskim zapisem i odczytem :hmm:) ..tyle lat na forum... :E

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 06 Listopad 2019 - 23:28


#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20209
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Listopad 2019 - 23:24

Zobacz postmarioking, o 06 Listopad 2019 - 23:11, napisał(a):

i jednak jakoś jak kumpel wpadł z lapkiem nvme to botowaoeni jednak percepcyjnie było odczuwalnie szybsze...

Obserwacja wyrwana z kontekstu.


Na SFF jest temat w którym jest poruszany temat HDMI 2.0 - i w telegraficznym skrócie płyty bez formalnej obsługi 2.0 ogarniają taki sygnał, po prostu producent płyty tego nie testował -> KLIK

#9 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 07 Listopad 2019 - 08:07

Zobacz postMitycznyJeż, o 06 Listopad 2019 - 23:24, napisał(a):


Na SFF jest temat w którym jest poruszany temat HDMI 2.0 - i w telegraficznym skrócie płyty bez formalnej obsługi 2.0 ogarniają taki sygnał, po prostu producent płyty tego nie testował -> KLIK


Tylko to że na płytach z hdmi 1,4 da się odpalić 4k w 24hz to nijak ma się do porównania że na hdmi 2a pójdzie to w 60hz a tym bardziej nie ma przełożenia że z hdmi 2b będzie 60hz 10bitowy kolor 4:4:4 co dopiero pozwala mieć pełną zgodność HDR/HDCP2.2, takie istotne szczegóły bym powiedział... Co prawda na niektórych płytach z hdmi 2a da się to uzyskać, o ile są specyficznie skonstruowane i hdmi uzyskują się z kanału Displayport za pośrednictwem specyficznego układu MCDP2800-BC, ale wchodzenie w taka "gentyke" płyty to jak dzielenie włosa na czworo.

Zaskoczyło mnie że właśnie w płytach droższych od tych najtańszych B450 dalej potrafi być hdmi 1.4, co za dno... Sprawdziłem na początek Gigabyte/ASUS i skoro było HDMI 2b tak założyło że od b450 to standard, bo to głównie wnoszą apu, a tu nawet 100zł droższy MSI potrafi mieć hdmi 1,4 kpina jakaś...

I iśc w droższą płyte wcale nie rozwiązuje problemu, bo mimo że pozwoli na NVME 2x to z kolei kluczowe wsparcie 4k HDR zanika... Dobrze spojrzałem że taki adapter pci express nvme kosztuje ok 30zł nawet??? Czy to ma jednak ma wpływ na jakość tego "mostka"... Bo tak wychodzi jednak znacznie taniej niż adekwatna płya 4k HDR i zgodność z NVME...

Ps. I jak dla kogoś nieistotne jest że na ssd mu komp wstanie np w 12s a nie 8s na nvme, czy w civ załduje sie 35s zamiast 32s, to nie wiem jak inaczej określić to, że jest to percepcyjnie zauważalna różnica.. nie każdy jest spostrzegawczy i dla niektórych nie ma różnicy w monitorach 50/60hz a 144... ale płacić praktycznie tyle samo za coś gorszego, to po prostu głupota... Bo to, że teraz niekoniecznie się z tego skorzysta, nie jest wyznacznikiem ze za rok-dwa się coś nie zmieni i lepiej zwyczajnie mieć zapas...

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 07 Listopad 2019 - 08:58


#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20209
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Listopad 2019 - 09:29

No jak formalna obsługa HDMI 2.0b jest Ci potrzebna to faktycznie wybór płyt się zawęża.

Weź pod uwagę że:
1) B450 zostały wydane po X470
2) Założenie producentów jest takie, że jak ktoś bierze drogą płytę, to zwykle i CPU, a nie zatrzymuje się na APU

Za taki adapterek 20-30zł to nie jest góra pieniędzy, w szczególności gdy porównasz z kwotami które niektóre osoby potrafią wywalić za taki sam sprzęt, ale znanej firmy - tamci sobie potrafią życzyć w okolicach 100zł. Zawsze to jest pasywna płytka-adapterek, stąd wywalanie dużych kwot za to mija się z celem.

Faktycznie dziwnie producenci prowadzą te linie do pierwszego M.2 przy athlonach. Na takiej B450M TUF Pro Gaming są dwa porty M.2 (drugi 3.0 x2, czyli pod względem praktycznym coś lepszego niż 2.0 x4), ale na niej też pierwszy M.2 jest tylko SATA przy athlonie.

W opisie Prime B450M-A nie ma żadnej negatywnej wzmianki o problemach z M.2 przy athlonie :hmm:

#11 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 07 Listopad 2019 - 10:05

Zobacz postMitycznyJeż, o 07 Listopad 2019 - 09:29, napisał(a):


W opisie Prime B450M-A nie ma żadnej negatywnej wzmianki o problemach z M.2 przy athlonie :hmm:


Tutaj się kłania olewanie przez asusa strony www, bo nawet nie zaktualizowali w dziale specyfikacji wsparcia Athlona, ale po zagłębieniu się do sekcji download jest aktualizacja manuala i tam pojawią się przypis, że przy Athlonie m2 jest ograniczone do SATA :(

Ja tam jak najbardziej nie jestem skłonny przepłacać za złote zgłoski na pcb adapterka i wydawać 70-100 zł jak równie dobrze się sprawdzi noname za 25zl, właśnie o to pytałem, a na alli to potrafi kosztować niecałe 8zł z darmową dostawą!!! Dzięki za naprowadzenie bo mogę wziąć tańsza płytę, mieć hdmi 2b, nvme w pełnym 4x i taniej niż ogarnianie tych niespójnych i niezgodnych z rzeczywistością specyfikacji ograniczeń.

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 07 Listopad 2019 - 10:06


#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20209
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Listopad 2019 - 23:14

No tak, poranek, to sprawdziłem tylko polską stronę i manuala :E

Naprawdę w głowie mi się nie mieści, że taką firmę nie stać na aktualizowanie specyfikacji na stronie i w instrukcji.
Czytaj wszystkie świstki w dziale manual albo pamiętaj, by zawsze przełączyć się na angielską stronę (na niej jest), nieważne jak Cię google zaprowadzi :thumbdown:

Smutne trochę jest to, że to co nieraz robiono w płytach serii 300 było lepsze w temacie portu M.2 niż teraz.
Bo potrafiły dawać opcje:
M.2 PCIe x4
ALBO
M.2 PCIe x2 + 2*SATA
ALBO
M.2 SATA (z chipsetu) + 2*SATA

Jedyne czego się w końcu w B450/X470 producenci nauczyli to to, że można dwa porty SATA chipsetu zamienić na PCIe 3.0 x2.

#13 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 07 Listopad 2019 - 23:29

To podejście ASUSa to i tak pikus w olewaniu APU przez samego AMD!!!! W głowie się nie mieści żart jaki wywinęło AMD!!! Okazuje się, że mimo, że sprzęt jak najbardziej obsłuży rozdzielczość 4k HDR, to nie przy jakiejkoliek treści zabezpieczonej DRM, bo AMD od dwóch lat wydaje dla APU i Vega drivery które wspierałyby DRM/HDCP2.2! A poóki co nie ma! Więc nie obejrzy się na tym sprzęcie nawet Netflixa 4k tym bardziej pewnie Disney+... a miałem tu planik na jakieś tunelowanie jak disney bedzie się opózzniał w naszym kraju :( Oczywiście intel o to zadbał i jakoś nie ma z tym problemu... AMD ledwie dwa miesiące temu wydało takie drivery dla kart 5700X.... Jak tak traktuja klientów którzy wydali kilka tysiecy jakoś nie sadzę by prędko poczuli się względem takich co wydali kilkaset złotych i czekają od dwóch lat! Więc dla mnie ta eskapada traci sens...

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 07 Listopad 2019 - 23:32


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych