Forum PCLab.pl: Nowy, teoretycznie znacznie szybszy procesor jest bardzo wolny. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy, teoretycznie znacznie szybszy procesor jest bardzo wolny. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Hellbike 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Pt, 27 Lip 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 14:53

Hej. moja płyta główna to ms-7788.
Wersja bios 3.6,
Smbios 2.7
Na stronie producenta nie znalazłem nowszych biosów.
Zasilacz forton 350w.

Do tej pory używałem procesora g2020 i wszystko śmigało całkiem nieźle. Wczoraj zakupiłem i5-3570 i po podłączeniu komputer działa niesamowicie wolno i ma ciągle zwiechy. Ogólnie komputer chodzi tak powolnie, że uniemożliwia to korzystanie z niego.

Procesor kupowałem na allegro od sprzedawcy z samymi pozytywnymi komentarzami, który zapewnia mnie, że sprzęt był sprawdzany i jest w 100% sprawny, więc małe szanse, że procesor jest uszkodzony.

#2 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4233
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:06

Jakie masz temperatury?

#3 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:09

Sprawdź temperatury jak wyżej np HWMonitorem i sprawdź czy procesor "wchodzi" na wysokie taktowanie kiedy masz te zwiechy

#4 Użytkownik jest niedostępny   Hellbike 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Pt, 27 Lip 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:21

Hwmonitor w zakładce i5-3570 - temperatures zarówno dla core 1 jak i core 2 ma stałą temperaturę w okolicach 102 stopni. Core 3 i 4 nie są wyszczególnione.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kola3492 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:23

Najpewniej źle zamontowane chłodzenie

#6 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4359
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:27

Zobacz postkola3492, o 08 Listopad 2019 - 15:23, napisał(a):

Najpewniej źle zamontowane chłodzenie


nie najpewniej ale na 100% :)

#7 Użytkownik jest dostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9607
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:27

WHMonitor lubi przekłamywać temperatury, chociaż znowu też zachowanie kompa wskazuje na throttling.

Zobacz no jeszcze w biosie ile masz stopni. HWINFO64 też można sprawdzić.

Jeśli tempki wysokie to pewnie którejś nóżki (pushpina) nie dociągnąłeś do końca i robi się szczelina.

#8 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:27

Zobacz postHellbike, o 08 Listopad 2019 - 16:21, napisał(a):

Hwmonitor w zakładce i5-3570 - temperatures zarówno dla core 1 jak i core 2 ma stałą temperaturę w okolicach 102 stopni. Core 3 i 4 nie są wyszczególnione.


ale ogólnie HWmonitor widzi 4 rdzenie?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Hellbike 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Pt, 27 Lip 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:48

Nie, hwmonitor widzi tylko dwa rdzenie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 08 Listopad 2019 - 15:52

nie masz może ograniczonej liczby rdzeni w msconfig?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Hellbike 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Pt, 27 Lip 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 16:00

A gdzie w msconfig można to sprawdzić?

#12 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 991
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:12

Przywróć bios do ustawień fabrycznych. Możesz tez wcześniej zrobić clear CMOS.
Na 100% masz też źle zamontowane chłodzenie lub zablokowany/nie podłączony wentylator.
Zdemontuj obecne chłodzenie, wyczyść CPU i powierzchnię radiatora z pasty, nałóż na CPU bardzo cieniutką warstwę NOWEJ, dobrej pasty (nie grubszą jak kartka papieru zeszytowego) i jeszcze raz załóż chłodzenie. Jeśli masz oryginalny Intelowy BOX'owy cooler, to sprawdź, czy poprawnie ustawiłeś (przekręciłeś) kołki montażowe. Powinny wyraźnie kliknąć przy ich dociskaniu w trakcie montażu radiatora do płyty.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 10 Listopad 2019 - 14:13


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych