MisterMaster, o 20 Listopad 2019 - 03:06, napisał(a):
Miałem ten monitor, jak za tą cenę to jakość obrazu rewelacyjna - szeroki gamut kolorów, niskie błędy odwzorowania kolorów i dobrze skalibrowana gamma. Co do skalowania filmów 1080p to one jako takie najmniej cierpią przez swoją specyfikę i na moje oko różnica była niezauważalna. Ba, oglądałem i materiały 720p i też nie było powodów do narzekań. Jeśli chodzi o gry 1080p to na pewno jest słabiej z uwagi na ostre krawędzie itd. ale ja osobiście różnicy nie widziałem pomiędzy tym a fhd na matrycy 1080p. Jakbym postawił obok drugi monitor z rozdziałką fhd to pewnie byłaby różnica ale tak to nie czułem kompletnie, że ostrość jest niższa, było zupełnie ok. Odnośnie freesync to ja mam radka więc gsync compatible nie sprawdzałem ale ziomki z reddita piszą, że śmiga ok. Zakres freesync/gsync compatible standardowo to 48-75hz i nie da się go mocno poszerzyć (CRU) bo już poniżej 44hz u mnie ekran zaczynał migać a najniżej z tego co czytałem ktoś zjechał do 39hz.
ps Mam identycznego mobasa i proca

, tyle lat a oba te komponenty cisną dzielnie.
Super! Dzięki wielkie za opinie!
Właśnie o taką opinie kogoś kto miał ten monitor mi chodziło

Dzięki wielkie, w miarę rozwiałeś moje wątpliwości, fajnie gdyby wszystko było idealnie, ale jeśli są to tylko minimalne odchylenia od normy to jestem w stanie się poświęcić. Większość internetu płakała gdy kupowałem 27' w FHD, jednak nie było to dla mnie takim problemem, więc tutaj też te drobne minusy nie powinny spędzać snu z powiek, a jednak jest chyba więcej zalet
Powiedz mi tylko jedną sprawę zakres freesync 48-75 spoko, rozumiem że poniżej 48 fps mogą być małe rozdarcia czy dropy, ale gdy gra osiąga powyżej 75fps to co się stanie? będzie jakiś niższy komfort niż gdy mieściła by się w 75 fps? trzeba ograniczać fps?
Jakim programem zwiększałeś zakres hz?