Forum PCLab.pl: Stacjonarny do gier maksymalnie do 5000zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Stacjonarny do gier maksymalnie do 5000zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   marcin6669 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 22:22

Witam,

Rozglądam się za jakimś zestawem, zależy mi na procesorze z wysokim taktowaniem, głównie do gier strategicznych (gry Paradoxu, Total Wary), wystarczy żeby współgrało z dyskiem SSD na M.2, moja prawie ostateczna konfiguracja:

morele.net/configurator/redirect/577285

Pytanie tylko co do zasilacza i grafiki, jakiego producenta najlepiej, ewentualnie obudowa.
Brakuje SSD, bo na M.2 już mam, a na SATE ze swojego źródła załatwie sobie

Ten post był edytowany przez marcin6669 dnia: 09 Listopad 2019 - 16:45


#2 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3239
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 08 Listopad 2019 - 22:51

CPU: Weź ryzena 3600 lub 3700x - why not 8700k? Bo na mobasa od 8700k nie wsadzisz już mocniejszego procka (no chyba ze weźmiesz z390 za ~ 800zł i kiedyś wsadzisz i9 9900k)
MOBO: b450 msi gaming plus max / tomahawk max
GPU: RX 5700 XT Pulse 8GB, jak chcesz od zielonych to np RTX 2060 SUPER Jet Stream
RAM: Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15
Zasiłka: Seasonic focus 550w / be quiet! Straight Power 11 550W
Buda: Phanteks Enthoo Pro M Tempered Glass Edition / Eclipse P400S Tempered Glass Edition
SSD: rucial MX500 1TB / GoodRam CX400 1TB
Monitor 60hz?144hz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   marcin6669 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 22:57

GPU to myślę że wystarczy mi GTX 1660 Ti, pytanie tylko od jakiego producenta.
Monitor wystarczy mi 60hz, bo nie gram w fpsy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3239
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 09 Listopad 2019 - 08:43

Typowy komp pod fhd 60Hz:

morele.net/inventory/info/7f37322f/ - gdzie grafika po wpisaniu kodu "GIGA19" kosztuje 1119zł
Ewentualnie zmiana procka na ryzena 3600 ale czy do FHD 60Hz ma to sens?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9465
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:35

Patrząc na Total War myślę, że warto byłoby dopłacić do Ryzena 5 3600.
Ten CX400 dobra cena ale to totalny low end jeżeli chodzi o SSD.

#6 Użytkownik jest niedostępny   marcin6669 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 16:41

Dziękuję za wszystkie rady.
morele.net/configurator/redirect/577285
To moja prawie ostateczna konfiguracja, co o niej myślicie? Brakuje SSD, bo na M.2 już mam, a na SATE ze swojego źródła załatwie sobie

Ten post był edytowany przez marcin6669 dnia: 09 Listopad 2019 - 16:46


#7 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9465
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:08

Żaden Pure Power. W tej cenie masz Focus od Seasonic.

#8 Użytkownik jest niedostępny   marcin6669 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:52

Faktycznie, w takim razie lepiej wypada ten zasilacz.
Zastanawiam się jeszcze nad prockiem, czy wystarczy Ryzen 5 3600, Ryzen 5 3600X, czy Ryzen 7 3700X, bo grunt żeby na długo wystarczył do tej konfiguracji.
morele.net/configurator/redirect/577687
SSD załatwię sobie sam, grafikę kupię później, bo kumpel pożyczy swoją.
EDIT
A propos GPU, jak jest rekomendowana moc 550V jak w RTX 2060 Super, to nawet jak dodam do tego procka typu Ryzen 5 3600, albo wersja 3600X, to wystarczy na spokojnie 550V zasilacz?

Ten post był edytowany przez marcin6669 dnia: 10 Listopad 2019 - 16:49


#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9465
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 19:44

Do grania bierz Ryzena 5 3600.

https://pclab.pl/art81233-18.html

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych