Forum PCLab.pl: Jaka karta graficzna pod programy graficzne/video edit - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka karta graficzna pod programy graficzne/video edit Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   newbie_ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 08 Listopad 2019 - 22:27

Siema, szukam pomocy w wyborze odpowiedniej karty, bo prawdopodobnie błądzę. Potrzebuje z upgrejdowac swoj komputer pod konkretny program Davinci resolve fusion 16. Jest to program do montażu video/grafiki etc.
Obecnie posiadam tkaie cos:
1.Płyta: Gigabyte GA-H81M-HD3
2.Proc: Intel CORE i5-4460 3.20GHz
3.Ram: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz
4.Zasilacz: Cooler Master G450M 450W
5.Karta jest zintegrowana

Pytanie brzmi czy jest sens kupić jakas konkretna kartę i dokupic pamięci do 16gb ram (bo tyle tylko mogę pod tą konkretna plyte ktora posiadam)? Czy to wystarczy na tego typu program?
Czy może wymienic plyte glowna na lepsza, gdzie jestem w stanie dolozyc wiecej pamieci i oczywiscie doczepic odpowiednia karte?
Czy ogolnie wymienic wszystko?

Szukam najtanszej opcji, ale ktora bedzie wstanie "pociągnąc' ten program bez lagow etc. w szczegolnosci to sie tyczy zaawansowanych funkcji tj. color gradingu, fusion etc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 00:00

ale żeby szybciej wypluwał gotowy film czy płynniej montowało?

masz slaby 4 rdzeniowy CPU do takich zastosowań i zintegrowana z nim kartę graficzna (?!)
nic nie piszesz o posiadaniu SSD ...

450 W zasilacz będzie ograniczał wybór grafy

ciekaw jestem czy w Davinci resolve można całkowicie przenieść obliczenia na GPU?

#3 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 710
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 00:27

Zobacz postNamonaki, o 09 Listopad 2019 - 00:00, napisał(a):

ale żeby szybciej wypluwał gotowy film czy płynniej montowało?

masz slaby 4 rdzeniowy CPU do takich zastosowań i zintegrowana z nim kartę graficzna (?!)
nic nie piszesz o posiadaniu SSD ...

450 W zasilacz będzie ograniczał wybór grafy

ciekaw jestem czy w Davinci resolve można całkowicie przenieść obliczenia na GPU?



Nie będzie ograniczał jeśli jest markowy i przystosowany do zasilania z linii 12v - po za trx 2080Ti

#4 Użytkownik jest niedostępny   newbie_ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 01:26

Zobacz postNamonaki, o 09 Listopad 2019 - 00:00, napisał(a):

ale żeby szybciej wypluwał gotowy film czy płynniej montowało?

masz slaby 4 rdzeniowy CPU do takich zastosowań i zintegrowana z nim kartę graficzna (?!)
nic nie piszesz o posiadaniu SSD ...

450 W zasilacz będzie ograniczał wybór grafy

ciekaw jestem czy w Davinci resolve można całkowicie przenieść obliczenia na GPU?


Dzięki za odpowiedź. Chodzi o sam proces montowania, kiedy tylko chcę stworzyć bardziej zaawansowany efekt, nałożyć wiecej "bajerów", wtedy potrafi się zawiesić.
Mam świadomość że to nie będzie demon szybkości i nie pozbęde się całkowicie lagów, ale czy chociaż usprawnie na tyle montowanie że mi sie nie zawiesi permanentnie.
Czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić na ile konkretny upgrade sprzętu wpłynie na pracę na tym ów programie?

Ten komputer byl skladamy parę lat temu i wtedy nie miał służyć do takich zastosowań, więc karta graficzna była totalnie zbędna. Posiadam dysk SSD Crucial M550 256GB SATA 6Gb/s, drugi jest HDD(ale to chyba nieistotne). Ogólnie szukam złotego środka. Na razie po prostu się bawię tym programem, nie chce inwestowac góry kasy na całkiem nowy sprzęt. Z drugiej strony jak dokupienie karty i ram nic mi nie da to nie widze sensu to robić, jedynie ze wzgledu na ten jedyny program.

Zobacz postRsNeo, o 09 Listopad 2019 - 00:27, napisał(a):

Nie będzie ograniczał jeśli jest markowy i przystosowany do zasilania z linii 12v - po za trx 2080Ti


To jest dokladnie ten model: Zasilacz Cooler Master G450M RS450-AMAAB1-EU.
Ze specyfikacji wynika że
Dodaj obrazek

ciekaw jestem czy w Davinci resolve można całkowicie przenieść obliczenia na GPU?

To chyba się ustawia tutaj? \ tylko nie wiem czy "całkowicie"

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez newbie_ dnia: 09 Listopad 2019 - 01:33


#5 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:24

Czy w narodzie ginie umiejętność korzystania z googla? 2 minuty, dosłownie.
https://www.fotopoli...pny-do-pobrania
https://forum.blackm...hp?f=22&t=94819
"Do korzystania z programu zalecane jest posiadanie min. 16 GB pamięci RAM, lub 32 GB w przypadku chęci pracy w module Fusion, odpowiadającym za tworzenie efektów specjalnych."

#6 Użytkownik jest niedostępny   newbie_ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:19

1 link nic mi nie daje, doslownie. Czytalem takie "konkrety".
2 lepszy ale wole rozmawiac w ojczystym jezyku mordeczko. W kazdym razie dzieki za wlozony wysilek w tego posta, doceniam.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35078
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:39

Resolve jest softem mocno opierającym się na gpu, więc zapewne jej obecność zmieni wydajność na plus. Jaką jednak kupić i ile da boosta? To już nie będzie takie łatwe do ustalenia, z wielu względów. Można jednak założyć, że coś nowoczesnego, powiedzmy z 4GB vram, powinno się przydać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kola3492 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 82
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:42

Ja mam i7 4710hq i 16 gb 970m i czasami są takie mikroprzycięcia.

#9 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:27

Zobacz postnewbie_, o 09 Listopad 2019 - 15:19, napisał(a):

wole rozmawiac w ojczystym jezyku mordeczko

pewnie z tego powodu ten nick: "newbie_" który po polskiemu znaczy wszystko, a po angielskiemu tyleż samo
ale wracając do tematu, to do tego programu zaleca się dużo ramu...

#10 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1168
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 10 Listopad 2019 - 02:56

rozejrzyj sie tutaj
https://www.pugetsys...mmendations#GPU

wszystko zależy ile masz pieniędzy na inwestycję.

najtaniej bedzie z vega, nalepiej z Rtx 2080ti

#11 Użytkownik jest niedostępny   newbie_ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:01

Zobacz postDarekGLA, o 10 Listopad 2019 - 02:56, napisał(a):

rozejrzyj sie tutaj
https://www.pugetsys...mmendations#GPU

wszystko zależy ile masz pieniędzy na inwestycję.

najtaniej bedzie z vega, nalepiej z Rtx 2080ti


Dzięki Darek, bardzo mi się ta strona przyda.

#12 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7603
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 20:50

Zobacz postnewbie_, o 10 Listopad 2019 - 16:01, napisał(a):

Dzięki Darek, bardzo mi się ta strona przyda.


ciekawe do czego... co obrazuje podlinkowany test czy zestawienie czy co to w ogóle jest, konkretnie poproszę

#13 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1168
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 10 Listopad 2019 - 22:14

Zobacz postT_G, o 10 Listopad 2019 - 20:50, napisał(a):

ciekawe do czego... co obrazuje podlinkowany test czy zestawienie czy co to w ogóle jest, konkretnie poproszę


to jest tylko link do strony, akurat puget ma sporo testow sprzetu w dv resolve

#14 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7603
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 23:13

Zobacz postDarekGLA, o 10 Listopad 2019 - 22:14, napisał(a):

to jest tylko link do strony, akurat puget ma sporo testow sprzetu w dv resolve



w biedronce też jest sporo reklam i promocji... dałeś link z resolve benchmark i zestawieniem grafik, to jestem bardzo ciekawy jak to rozumiesz i jakież to wnioski wyciągnął pytający

#15 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1168
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 11 Listopad 2019 - 13:29

Zobacz postT_G, o 10 Listopad 2019 - 23:13, napisał(a):

w biedronce też jest sporo reklam i promocji... dałeś link z resolve benchmark i zestawieniem grafik, to jestem bardzo ciekawy jak to rozumiesz i jakież to wnioski wyciągnął pytający



Ma oczy i rozum, jakies wnioski pewnie wyciagnie, na pewno wiecej niz z twoich zaczepmych komentarzy.

A skoro juz wiesz, to moze pofatygujesz sie i pomozesz chlopakowi, czy to juz za ciezko ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7603
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:32

nie wiem czy wyciągnie jak ma takich pomagierów, linkujesz sklep i jego testy o które ma się oprzeć ale na prośbę o konkrety okazuje się, że nie wiesz co podlinkowałeś, typowy syndrom ja to nie wiem ale... i ctrl+c/ctrl+v

#17 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 11 Listopad 2019 - 16:41

Jaki budżet na kartę jest?
Pod renderowanie filmów w takim DaVinci Resolve bierz Geforce zamiast Radeona - Radeony nie radzą sobie dobrze z renderowaniem filmów.

Zobacz postnewbie_, o 08 Listopad 2019 - 22:27, napisał(a):

Pytanie brzmi czy jest sens kupić jakas konkretna kartę i dokupic pamięci do 16gb ram (bo tyle tylko mogę pod tą konkretna plyte ktora posiadam)? Czy to wystarczy na tego typu program?
Czy może wymienic plyte glowna na lepsza, gdzie jestem w stanie dolozyc wiecej pamieci i oczywiscie doczepic odpowiednia karte?

Warto dołożyć RAMu ze względu na to,że programy do montażu filmów/grafiki potrafią brać spore ilości ramu.
U ciebie można wymienić płytę główną na taką z chipsetem Z87/Z97(32 GB DDR3 obsługują spokojnie),ale trochę zapłacisz i też za dość drogie 32GB DDR3,że lepiej wymienić całą platformę.

#18 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7603
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 11 Listopad 2019 - 19:48

"Radeony nie radzą sobie dobrze z renderowaniem filmów." - o proszę... jakież to są objawy tego nie radzenia sobie dobrze ? też poproszę o konkrety

#19 Użytkownik jest niedostępny   newbie_ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 02:18

:) T_G to co Ty byś złożył od 0 idąc myślą najtaniej, ale żeby działało

#20 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7603
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 12 Listopad 2019 - 08:18

cały aktualny konfig jest do wywalenia, żeby jednak cokolwiek powiedzieć sensownego to musisz napisać jaki rodzaj materiałów wchodzi w grę i jakie projekty, inaczej robisz 20 sekundowy film z gry a inaczej koncert z 3 kamer, istotne jest też w jakim kodeku masz surówkę, czy korzysta z akceleracji igpu intela czy nie, o windowsie też nie ma wzmianki a 10-tka już natywnie akceleruje h264/265 z użyciem igpu intela co też ma wpływ na pracę

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych