Forum PCLab.pl: Sloty PCI-E - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sloty PCI-E Zmiana sloty 2 karty graficznej. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ranqiz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 02:06

Witam,

Jak w temacie. Niedawno zakupiłem kartę RTX, wcześniej miałem GTX'a, ale zostawiam GTX'a, pracuję w grafice, zawsze przyda się 2 karta, jak ta 1 będzie zajęta.
Ale niestety karty na płycie są bardzo blisko siebie i w zasadzie grzeją się nawzajem. Mam 3 czarny slot PCI_E, ale nie wiem, czy to jakoś drastycznie nie zmniejszy wydajności GTX'a.

Tak więc pytanie, czy mogę bez konsekwencji w wydajności przemienić GTX'a na czarny slot PCI-E, czy drastycznie spadnie wydajność? Po prostu nie mam w tym temacie pojęcia, szukałem, ale nie znalazłem raczej nic, bo by rozwiało moje wątpliwości.
Tyle tyle, że są różne prędkości, czy tam długośći szyny itp, itd. A jak zamienie GTX'a na slot czarny to odsunę ją od RTX'a i karty nie będą się już AŻ tak od siebie nagrzewać.

Pozdrawiam,
Kamil.

#2 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 09 Listopad 2019 - 02:32

Zwrócić RTX. Sprzedać GTX. Kupić mocniejszą jedną kartę graficzną.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20120
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 08:59

Zobacz postranqiz, o 09 Listopad 2019 - 02:06, napisał(a):

Mam 3 czarny slot PCI_E, ale nie wiem, czy to jakoś drastycznie nie zmniejszy wydajności GTX'a.

A może by tak prymitywnie i ordynarnie... sprawdzić?

Zarówno działanie karty w tym slocie, jak i przede wszystkim zostawienie sobie tylko jednej.
Bo z treści wydajesz się zakładać, że jak w komputerze będzie więcej procesorów graficznych i rdzeni, to wszystko samo z siebie będzie chodzić szybciej o wydajność dodanych komponentów. To jest błędne przekonanie. Oprogramowanie może, ale nie musi się tak skalować.

No i fajnie czasem podawać specyfikację sprzętu jak się zadaje pytanie na temat działania tego sprzętu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:28

Specyfikacja kompa i używane programy?

#5 Użytkownik jest niedostępny   ranqiz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:36

Mityczny Jeż- GTX nie jest używany w tandemie z RTX, bo go spowalnia, ale jest używany na drugi monitor, jak RTX wykonuje obliczenia, także jest przydatny i to bardzo.
Cała specyfikacja:

Asus Sabertooth Mark 2, Intel i7 4790K, Zasilacz 750W Seasonic, 16GB RAM DDR3 Kingston 2 kości po 8GB, SSD na system.
Używane programy: Blender, Phosothop, After Effects, Metashape, Zbrush.

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20120
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:42

A jaka jest różnica względem podpięcia obu monitorów do RTX, bądź drugiego monitora do integry?

#7 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:49

Zobacz postranqiz, o 09 Listopad 2019 - 02:06, napisał(a):

Jak w temacie. Niedawno zakupiłem kartę RTX, wcześniej miałem GTX'a, ale zostawiam GTX'a, pracuję w grafice, zawsze przyda się 2 karta, jak ta 1 będzie zajęta.

Normalnie to ludzie mają 2 komputery jak jest jeden zajęty...

#8 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 09:50

Dodaj obrazek

czyli czarny slot idzie przez chipset. Gdyby to było x4 wersji 3.o, pewnie nie zauważyłbyś specjalnie różnicy, ale jeśli używasz tych USB, to będzie 2x w wersji 2.0, więc będzie wolniej. Pytanie, czy zauważysz, skoro i tak używasz do pulpitu?

#9 Użytkownik jest niedostępny   ranqiz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lis 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 10:50

Zobacz postqrek1, o 09 Listopad 2019 - 09:49, napisał(a):

Normalnie to ludzie mają 2 komputery jak jest jeden zajęty...


Gdzie widzisz problem mieć 2 karty graficzne używając na jednej stacji i nie robiąc cyrku z dwoma PC?
Na cholere mi 2 PC, 2 skrzynia, koszta, prąd? Owszem może być laptop, ale to też spory koszy. Zadałem pytanie o SLOT PCI-E, a nie o to co ludzie mają, bądź nie mają.

Głównie rendering leci z GPU, to nawet RAM jest wolny, więc głupotą jest niewykorzystanie tego, a GTX 970 wystarczy aż nadto do wszystkiego.
Np leci sobie rendering na RTX, a na 2 monitorze mam GTX'a i sobie np w Photoshopie poprawiam teksturę jak RTX liczy rendering testowy, z 2 PC takiej wygody bez kombinowania by nie było.

Dziękuję za odpowiedzi, utwierdza mnie to w fakcie, żeby zostawić jak jest a popracować trochę nad chłodzeniem, odseparowaniem 2 kart czymś.

Mityczny Jeż- Nie do integry, a do 2 karty graficznej. A różnica będzie taka, że obraz jest wyświetlany na zasobach karty pod dany monitor. Więc jak podepnę oba do RTX'a, to wtedy jak RTX będzie zajęty, to raczej wiele nie podziałam, bo rysowanie na ekranie będzie odbywać się od RTX'a, czyli nic mi to nie daje, CHYBA, bo ekspertem nie jestem, ale testowałem i tak to wyglądało.

#10 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:10

Zobacz postranqiz, o 09 Listopad 2019 - 10:50, napisał(a):

Gdzie widzisz problem mieć 2 karty graficzne używając na jednej stacji i nie robiąc cyrku z dwoma PC?

Najwidoczniej wiesz lepiej... Coś jak pytają ślepego czy wystąpi w biegu przez płotki... Mogę, nie widzę przeszkód.
https://superuser.co...-my-motherboard
reszte wygooglaj
https://www.google.c...in one computer

Ja używałbym jednej karty z dwoma monitorami ewentulanie

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 09 Listopad 2019 - 11:11


#11 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:43

qrek1 ale ty pierdoły wypisujesz, nawet nie przeczytałeś tego co linkujesz. Jeszcze byłby jakiś punkt zaczepu, jakby używał windowsa xp z kartami AMD i nvidia naraz.
Jak Cię tak bardzo boli, że ma 2 różne karty w 1 komputerze, to więcej sensu ma wirtualizacja dwóch systemów operacyjnych z GPU passtrough na każdą wirtualkę osobno, ale żeby to obsługiwać jedną myszką trzeba wiedzy techniczej z KVM czy wirtualizacji.
Nawet sobie sprawy nie zdajesz jak wiele osób ma procki intela z iGPU które nie jest wyłączone, i dedykowaną grafiką w pcie. I jakoś im działają obie, łącznie z dekodowaniem wideo, i nie muszą się bawić z dwoma zestawami myszki i klawy czy przełącznikiem KVM.

#12 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7370
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:11

Jakbyś nie dawał rady z temperaturami to zostaje jeszcze wodowanie, ale to też koszty.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15951
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:26

AIO można kupić za rozsądne pieniądze i spełni swoje założenie, natomiast wrzucanie którejkolwiek karty na ostatni slot 2.0 X4 który na dodatek musi się podzielić z reszta osprzętu dość wąską szyną DMI 2.0 to bardzo słaby pomysł, do takiego stopnia słaby że podobne efekty może osiągać pojedyncza karta.

#14 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34998
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 18:12

Zastosuj się do rady Mitycznego Jeża i sprawdź uruchamiając jakiekolwiek test, po włożeniu dodatkowej karty w slot, który jest możliwie najszybszy. Nikt nie wie, jaka będzie wydajność w Blenderze, czy jakim AE w przypadku twojego konfigu.
Część softu, który wymieniłeś, nie używa multigpu.

@reszta: koleś próbuje użyć 2xGPU do wspomagania obliczeń, które mogą, ale nie muszą wysycać przepustowości magistrali, a wy proponujecie dokupowanie dodatkowych komputerów? Łaaat?

Ten post był edytowany przez jagular dnia: 09 Listopad 2019 - 18:12


#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15951
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Listopad 2019 - 18:29

Zobacz postjagular, o 09 Listopad 2019 - 18:12, napisał(a):

Zastosuj się do rady Mitycznego Jeża i sprawdź uruchamiając jakiekolwiek test, po włożeniu dodatkowej karty w slot, który jest możliwie najszybszy. Nikt nie wie, jaka będzie wydajność w Blenderze, czy jakim AE w przypadku twojego konfigu.
Część softu, który wymieniłeś, nie używa multigpu.

@reszta: koleś próbuje użyć 2xGPU do wspomagania obliczeń, które mogą, ale nie muszą wysycać przepustowości magistrali, a wy proponujecie dokupowanie dodatkowych komputerów? Łaaat?


Z tego co ja zrozumiałem do obsługi softu ma być jedna karta, druga natomiast ma być wolna do wykorzystania w jakichkolwiek innych zastosowaniach w których jest potrzebna wydajność 3D bądź akceleracja.
Nie ma wątpliwości że w tym wypadku najlepszą opcją jest posadzenie dwóch kart w pierwszych slotach tak aby się podzieliły na pół (x8/x8) łączem bezpośrednim z procesorem, DMI w wersji 2.0 to bardzo wąskie łącze dokładnie o takich samych parametrach jak slot 2.0 x4, z tą różnicą że do łącza DMI masz przypięty cały układ logiki PCH do którego jest wpięte wszystko od kontrolerów SATA po kontrolery USB/Ethernet/Audio/IO itd.

Sprawdzić oczywiście można, bo nic nie stoi na przeszkodzie, domniemam jednak że taka konfiguracja nie spełni założenia stąd inny alternatywny pomysł w postaci chłodzenia AIO jednej z kart tak aby weszły na właściwie sloty. Pomysł z drugim komputerem jest całkowicie poroniony i nie ma sensu nawet opisywać tych porad ;)

Jeżeli zastosowane karty mają chłodzenia niereferencyjne to oddalenie ich od siebie i tak nie wyeliminuje problemów wysokiej temperatury, gdyż obydwie karty będą wyrzucać ciepłe powietrze do środka obudowy w której wszystko się zacznie kumulować. ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 09 Listopad 2019 - 18:34


#16 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 09 Listopad 2019 - 19:05

Taka konfiguracja GTX+RTX nie będzie działać lepiej niż 1xRTX jeżeli chodzi o akceleracje, wyjątkiem są aplikacje przystosowane do Multi-GPU lub GPGPU (nie mylić z SLI/CrossFireX). Lepszym rozwiązaniem w tym celu byłoby połączenie dwóch RTX - słabego i mocniejszego. Do Gier oraz programów i tak będzie używana karta w pierwszym slocie PCIe x16 (OFC wyjątkiem są programy, które są przystosowane do mGPU/GPGPU czy obliczeń rozproszonych - minus jest taki, że nie które z aplikacji zachowują się nie przewidywanie - mam doświadczenie z 970 + 1070 + HD530 na Z77 oraz 1060 + 1070 na X570).

Jeżeli chcesz używać GTX tylko do dodatkowych monitorów, przy okazji odciążając RTX to i tak będziesz musiał przebrnąć przez kilka ustawień w W10 i/lub panelu kontrolnym NV.

Z autopsji wiem, że jedyne co dostaniesz 100% z takiej konfiguracji to mikro-przycięcia na 1, 2 lub 3 monitorze (obraz renderowany na 1060, monitor 3 podpięty pod niego - przerzucenie przeglądarki na 1 lub 2 sygnał musiał przejść przez 1070, co skutkowało mikro-przycięciem, natomiast netflix w wersji UWP powodował BSOD) i problemy.

Jeżeli chcesz podpiąć dodatkowy monitor to już lepiej żebyś skorzystał z Integry w swoim i7 - włączył iGPU w biosie oraz funkcję multi-monitor i zostawił RTX w PCIe x16. Przycięcia mogą się pojawić, ale nie powinny.

#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 20:58

Zobacz post1minuser, o 09 Listopad 2019 - 14:43, napisał(a):

qrek1 ale ty pierdoły wypisujesz, nawet nie przeczytałeś tego co linkujesz. Jeszcze byłby jakiś punkt zaczepu, jakby używał windowsa xp z kartami AMD i nvidia naraz

Systemu nie podał, ale skoro ktoś uważa, że to co zalinkowałem pomogło, tym lepiej dla was zwolenników sensu dwóch kart w jednym PC. Mam nadzieje że autor napisze co z tego pomysłu wyszło i wszyscy się na tym przykładzie nauczymy na przyszłość

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych